Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, July 12, 2012

project 7: beg crochet : hanya single crochet!_part 1

as-salam..

sebenarnya projek beg ni tidak dirancang..ini semua gara-gara sangat excited dapat jarum yang banyak dari Hana..hehe..selalu crochet guna jarum kecik-kecik je..so oleh sebab dapat crochet hook yang pelbagai saiz, makanya tangan gatal je nak buat satu benda baru dengan hook yang besar ni..

hook yang paling besar adalah 8mm..itu sesuai untuk buat alas kaki guna benang( hasil recyle baju lama).besar sangat kan..tp ini saya guna crochet hook 6mm.

saya memang bawak benang ke opis.ada masa saya akan crochet.selalu time lunch la..atau selepas solat sekejap..kiki..oleh sebab time tu ada warna hitam, kuning, merah dan putih je..saya terpikir nak guna gabungan 3 benang..untuk sesuaikan dengan hook 6mm tu..


so kombinasi hitam kuning putih yang terhasil.tak ikut mana mana pattern pun..ikut sedap tangan je..last 2 week, saya kan cerita saya datang naik moto ngn hubby,(entry ni) so sementara tunggu dia sampai, saya crochet je kt tempat tunggu bas tu..ada makcik2 dok tengok  sambil tegur2..biasa la ayat " rajinnya mengait" ..hehe..saya sengih sambil menjawab " saja suka suka makcik " ...

tapak beg..tak tau camne lagi rupanya..memang hentam je ni..hehe.




da lama jugak projek ni terbengkalai..buatkan kopiah dan topi yang orang tempah..tapi semalam rasa geram je nak habis kan..separuh jalan..last2 pikir campur sikit strip hitam..hehe..




bila buat  beg ni tak tau nak buat tinggi mana..haha.oleh sebab guna hook besar dan gabungan 2 benang sekali jalan, maka beg ni cepat siap..sebab besar kan..ada projek beg sy warna pink, lama gila nak siap.sebabnya benang tu kecik..guna hook 2mm..huhu

bajet nak buat beg ni hanya untuk hand carry je..no sling bag or shoulder bag, makanya tak tinggi sangat beg ni saya buat..saya da order dari internet wooden handle bag..so beg ni rupa makcik-makcik sikit la :)

ini beg yang da siap tu..no addition of rows lagi :)





boleh la saya bergaya dengan beg ni tatkala pakai baju /blouse/baju kurung yang berwarna kuning..kikikiki..

PART 2: kita sambung lagi bila beg ni da siap sepenuhnya hoookay!

p/s: kalau bergaya dengan IPHONE 5 atau SAMSUNG SIII free lg cun kan :)..kakka

10 comments:

Nazayiena said...

Pandainya Fiszah mengait ya.

fiszah_pjo said...

nazayiena :hai kak nurul,,hehe,,tak la pandai mana kak..suka nak buat je :)..anyway thanks ye :)

asna cute said...

pandai akak mengait.. boleh tahan lama brg yg di kait nie kan =) hitam putih kunin mcm bendera perak jer hehe

izyan asimat said...

rajin giler.. bila nk amik tempahan beg pulak.hehe

fiszah_pjo said...

asna: hehe..mekasih..tahan lama jugak la kot..klu buang, tak tahan lama la..hihihi..kan..tetibe je jadi negeri perak..patut buat hijau kuning..baru kedah sejati :)

fiszah_pjo said...

izyan: hehehe..ak ni slow betul la bab amek tempahan ni..lepas ni pun rs tak mo amek tempahan da..sebabnya list untuk diri sendiri panjang giler..hahahha..

mrs gold said...

besaq mana beg ni..hg boh la barang nak tgok perbandingan saiz..:P

Lina Rahim said...

kalau Lina ada masa fiszah menunggu husband tu, Lina pun nak menyampuk makcik tu cakap, "ha'ah makcik, dia ni supermak..semua benda dia boleh buat.."..ahaha..

fiszah_pjo said...

mrs gold: hahha,, saiz dia tak besar mana pun..nanti da siap semua ak compare kan dengn standerd beg ye..baru leh compare..lama lg nk siap ni..tnggu lining nye part memang bercinta!

fiszah_pjo said...

lina: haip!!!main menyampuk cakap orang2 tua plak ye..hehehhehe..anyway tq for the compliment..kiki

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;