Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, December 31, 2010

kek coklat lembap kukus paling enak...

assalamualaikum..

Jumaat public holiday...seronok kan..tapi hubby kerja..saya seorang aje kt umah..ape pun terima kasih kepada skuad Malaysia yang menang piala Suzuki...

oleh sebab banyak masa pada hari ni , saya google resepi kek  coklat lembap..saya amek dari sini.sebelum ni memang selalu jugak buat kek coklat ni..tapi setiap kali buat memang akan cari resepi baru..
kali ni kasi 5 bintang untuk resepi ni..*****

sangat sedap..tak terlalu manis..takperlu topping2 bagai da cukup enak..makan tengah panas memang terbaik..tp tadi baru je try makan yg sejuk punye..woowow..meletop ok..( sedap atau tau subjektif ye kawan2) bagi saya super enak..

Ini resepi nya;
200g minyak sayuran *
250g gula kastor *
250g susu pekat*
1 tin susu cair *
100g serbuk koko*
4biji telur- pukul sampai kembang (saya malas sket..masuk dalam blender je..hehe.(T_T))
150g tepung gandum#
1st baking powder#
1st soda bikarbonat#

cara-caranya
1.semua yang betanda * masak atas api sampai berkilat..jangan sampai mengegelak plak ye
2.semua yang bertanda# ayak ye
3.kacau telur yg da dipukul sebati +semua yang bertanda * + semua yang bertanda #
4. then bila da sebati, masukkan dalam loyang yang dah disapu dengan minyak.
pastikan air yang dikukus dah mendidih@mengelegak ye sebelum masukkan
kukus selama 1 jam ++..saya kukus dalam 1jam 20minit



ini la rupa kek saya,,sgt moist..sedap tak terlalu manis..

Thursday, December 30, 2010

Peace contest by Ezan Idma

assalamualaikum..

hutang tagged from Puan Lina Rahim..esok lusa aje da tutup tarikh penyertaan contest ni..tak nk menghampakan puan lina harus la saya pon join kontest ni..


ehsan dari tuan punye blog
contest la pulak kan. contest ini memrlukan anda menghantar satu (1) sahaja gambar, takleh lebih kalo lebih saye amek simpan je dlm blog. haha ;p gambar yang dihantar mestilah gmbar anda, kalo gn kawan2 pon mesti ade anda. dan mesti mempamerkan ''peace'' !! kalo ramai2 pon semua kene peace! haha ;p tengokla contoh gmbr tuan punye belog yg dijadikan banner contest ini. mcm haram. haha ;DD baik syarat2 am nye ade lah :


1. mcm biase la. follow la belog ini. kalo tak follow pon takpe. tp tertinggal berita terkini hiburan tersangsi jgn mara! kalo follow, lain kali korg buat contest bole la i follow korg pulaks! (DONE)
2. mesti ade blog dan berstatus warganegara MALAYSIA. (blogger only)- (DONE)
3. letak banner contest ini di entry anda dan di sidebar berlink kan belog ini. (DONE)
4. tag kan kengkawan anda juga blogger seramai 3 org. atau 30 org. kah kah kah (DONE)

Saya tag: BELLA, LIYANA, and RDNA...masih punya masa atau tidak ye???

5. suda join tinggalkan komen anda pade entry ini supaye senang saye nak g kat belog anda. and
tengok anda peace smbil peace balik kat anda! (DONE)
6. tarikh tutup pade 01 january 2011
 
bila dah godek2 tak jumpa plak pic ade peace..huhu..maybe da agak tua kot..haha..so pic yang baru amek Selasa lepas la jadi taruhan..
2 peace saya untuk kamu...
pic masa farewell member opis..
orang sibuk baca doa saya sibuk peace

Farewell Kak Nani di Ayam kampung

assalamualaikum..

takde idea nk update blog actually..tapi bila da dapat pics from kak nani, laju je nk update blog..

general ye:-
Nurhanani a.k.a kak nani dah bersama Zelan selama 6 1/2 tahun..dia receptionist yang sangat murah senyuman..gelak aje if dengan die..sangat memahami dan baik hati..kak nani dapat offer lebih baik di area Subang..lebih dekat dengan rumah dia..

semakin lama semakin kurang plak geng geng sebfast dan selunch dengan saya di ZElan ni..huhu..
okes la..ini pics kami hari Selasa lepas..lunch dekat Ayam Kampung..dekat Velodrome,Cheras..open air..dn ssetiap hari penuh aje ngn pelanggan.
kak nani bertudung biru yang tgh gelak tu..

geng2 saya suma mak budak,except FAZ..baru masuk..
kak nani,kak iza,kak hawa,kak yati

ada jugak wakil lelaki..2 lelaki wjib dlm group ni..
ini najib..

baju oren tu kak maheran

da kenyang da ni..

FAz single lg..but not available..sy da berisi :)

sila abaikan muke buruk sy itu..tgk belakang..
penuh ngn pelanggan...

habis licin sume makanan..aym kampung mmg sedap ::)

muka gembira lepas kenyang

ini la 2 kumbang group kami..najib dan fitri..single but not yet available
to kak nani, semoga hubungan persahabatan ini tak akan putus..keep in touch kami doakan kak nani sentiasa sihat,murah rezeki dn diberkati Allah..amin..

Wednesday, December 29, 2010

anggar berat bayi anda :)

assalamualaikum kawan2..

tadi masa menggoogle pasal berat badan semasa hamil, saya ada jumpa blog yang menarik ni. so terasa nak kongsi dengan korang semua..detail nya korang refer balik blog ni ye..


peratus ini berkadaran dengan jumlah peningkatan berat badan ye..
bukan total berat badan ye :)

kenaikan berat badan yang ideal yang disyorkan oleh para pakar:-
  • Berat badan normal (BMI antara 20 sehingga 23):  11kg sehingga 16kg,
  • Berat badan tinggi / gemuk (BMI melebihi 23):       7kg sehingga 11kg,
  • Berat badan rendah /kurus (BMI kurang daripada 20): 12kg sehingga 18kg,
  • Sekiranya mengandungkan kembar: 15kg sehingga 20kg.
Secara kasarnya, pertambahan berat badan setiap bulan boleh dibahagikan kepada tiga bahagian utama mengikut trimester:
  • Trimester Pertama (Bulan 1 - 3) 1 hingga 2 kg sebulan,
  • Trimester Kedua (Bulan 4 - 6) 0.5kg seminggu,
  • Trimester Ketiga (Bulan 7 - 9) kurang 1kg sebulan.

ikut gambar rajah di atas, kita boleh menganggarkan berat bayi yang dikandung..
okes, mari buat contoh atas berat badan saya

berat badan sebelum hamil = 49kg
tinggi =161cm
BMI= 18.9 (so kategorinya adalah kurang berat badan)
maka= penambahan berat badan yang disyorkan adalah 12-18kg iaitu minimum 61kg dan max 67kg.

mari kita kira anggaran berat bayi pulak..
berat badan saya semasa 20 minggu = 53.5kg
jumlah penambahan berat badan = (53.5-49) =4.5kg
berat bayi semasa 20 minggu = 27% daripada 4.5kg =1.215kg..

tapi kalu kira kasar camni memang tak logik kan? hahha..takkan la baru 20 minggu berat badan bayi adalah 1.215kg..sangat tak logik..heheh..dalam buku ke mana info kesihatan bagitau berat bayi dlam usia 20 minggu sekitar 340g sahaja..heheh..sebab berat ibu yang naik tu bukan kt bahagian perut je..satu badan naik..kat muka la, tangan la,semua la..so percent tu lebih kecik kalu tertumpu kt perut sahaja...

so mari kita  buat kira2 lagi..

berat bayi = 1.215kg- 0.34kg = 0.875kg..haha..ini pergi kemana????

haha..kelirukan?ini pengiraan kasar sahaja..hehe..nk betul dan tepat kena g scan ye kawan2..itu paling tepat..hahhaa...jaga makan minum ye..jangan naik mendadak sangat..nanti kena minum air gula..saya pun nk kontrol jugak ni..

Monday, December 27, 2010

status at 20 weeks and imah's wedding.

assalamualaikum.....jawab jangan tak jawab..

hari ni hari Isnin..monday blues cmpur dengan pening kepala..sebab kurang tdor kot..

ringkasan..
hari Jumaat lepas sy amek cuti..so balik Kedah pukul 11 pg naik bas kt BUkit Jalil..hubby kerja..so saya balik sorang saja.. sampai rumah dalam jam 6petang cam tu..penat plak kali ni..rasa sakit pinggang..huhu..
Anugerah SKRIN tak best langsung!hambar giler..orang cakap tak nk  amek pengacara yang lawak2 sebab nakkan majlis formal..tp kenapa pengacara malam tu cuba nk berlawak..sgt tak kena..

hari sabtu, awal pagi pergi pekan Nat kt Kuala Nerang..pekan nat tu ialah pasar pagi la..hehe
berjalan2 mencari lauk2..tapi sebab panas sangat kot..terasa nk pitam saja..huhu..
saya attend 2 wedding je hari sabtu..rumah syikin dan rumah imah..seronok tgk pengantin2..hehe

hari ahad, family abg pendi bergerak pulang ke Terengganu..mat pizi pun ikut jugak..tolong2 abg pendi.s.ebab kondisi abg pendi belum betol2 ok..abg pendi ada sakit batu karang..maybe by january 2011 akan operate buang batu karang yg sebesar ibu jari tu..so lepas tu saya lepak je kt kedai jahit mak kt pekan Kuala Nerang tu..

tengah hari tu dapat sms dr Wan..korang refer balik entry ni..pasal my frens yg preggy..takziah tuk wan sekeluarga..huhu..kandungan wan tak dapat bertahan lama..Wan keguguran bayi sulung diorang at 15weeks..sedey sangat kan? dah besar da bby ty..tapi belum rezeki..Wan bleeding then gugur..huhu.ye la..para2 ibu sure sgt memahami..orang yng menanggung lagi la sedey..huhu..semog beliau tabah..rezeki diorang mungkin di masa akan datang..

saya tumpang Kak jat dn family balik KL..kami bertolak jam 10 malam..lepas game Bola Malaysia vs Indonesia da habis..so saya sampai umah jam 4pagi td..waaa..rindu sama encik suami a lot...(lom puas tengok si dia tersyang lagi..sebab da g keja kan pagini :( )


emah dan eman...
emah -kawan mrsm
rasa rapat ngn diorang sebab
kt UTM pon asyek berjumpa..hehe

saya ngn adik berdua aje g wedding imah..

ade nampak berisi sket tak?


perut sedikit buncit sahaja..
tapi da 20 weeks..itu pun baju tak longgar.

pengantin mek berkat..hehe
my lovely sis aka pemandu hari itu..hehe
status on 20 weeks pregnany:-
  • alhamdullillah sihat..cuma cepat penat..dan sangat malas berjalan
  • baby da bergerak2..
  • mudah pening dan selalu rasa nk pitam..huhuhu
  • tumit cam sakit2..bila berdiri lama2..
  • belum scan lagi untuk kali kedua.mak cakap pergi scan bila hujung buln ke 5..mean da nk masuk buln 6.

Thursday, December 23, 2010

mengidam # 4= CLOUD 9

assalamualaikum dan selamat hari khamis...

ala, bukan mengidam mana pon..cuma jadi tabiat semenjak dua menjak ni..hehe..saja aje nk kategorikan sebagai mengidam..hehe..
ehsan dari google

selalu tiap kali lunch kat opis, sure akan g beli 2 cloud 9 ni..kt kedai uncle ground floor tu..skang da mahal kan..zaman kecik2 dulu 20sen je..tapi yang ada jual kt kedai uncle tu 60sen..panjang sket la Cloud 9 ni..ehe..


kalau terasa lagi nak makan cloud 9 ni, saya akan singgah kedai runcit kt rumah..sebelum naik ke rumah( rumah apartment) selalu akan singgah kedai runcit tu..kt kedai tu jual yg 30sen..saiz kecik..nanti kalau belum muak boleh la beli yang pek besar kt Tesco Taman Midah tu..tapi selalunya betahan selama 2-3 minggu je kegilaan ni..lepas tu da muak, tak makan lagi da..ahaha..macam macam.


P/s: cloud 9 ni dari kecik lagi kita da makan kan???korang igt tak zaman skolah rendah dulu..ini aje selalu makan..lom kenal Cadbury bar lagi time tu..hehe..lagi lak saya ni org kg..lmbt btol nk jumpa Cadbury..hahahaha :P

kelakar tgk org yg dengki ni...

assalamualaikum..

camne nak cerita ek..benda ni bukan berlaku pada diri sendiri..tapi berlaku pada orang orang sekeliling..
macam macam peel la..kita yang jadi pemerhati ni kadang2 rasa jelek sebab tak habis habis "makcik2" ni buat statement ntah ape2..hehe..lepas tu terkena pada diri sendiri..tapi kelakarnya "makcik2" ni masih tak sedar..org lain yang baca rasa kesian aje..sambil menggelengkan kepala.

kecian tengok orang yang dengki2 dengan kekayaan, kemewahan, kebahagian orang lain ni..sebabnya cara orang yang dengki ni sangat obvios ok..tak elok dengki2 ni..syukur je la dengan apa yang kita ada..kalu nak dengki2, sampai bila pun hati rasa sakit aje..

kes 1
biar la orang lain nak pakai  atau berfesyen camne sekali pun..terdedah sana sini ke.."makcik2" pun lebih kurang jugak..tak guna pakai berhijab elok  tapi asyik nak kutuk dan mengumpat cara orang...kalau "makcik2"tak suka, cari la alternatif berilmu sket nk tegur orang..kalau tak boleh sangat, marah dalam hati jela..dari nak sound dengan cara tak berhemah..nampak sangat kelakar tu..

kes 2
kalau orang tu kaya, banyak duit, die nak belanja mewah2 untuk fam, kawan2 atau diri sendiri, biar la..dah memang duit dia.."makcik2"tak rugi sesen pon..duit diorang kan..dah memang gaji diorang dan hubby lebih besar..dah memang dari kecik lagi dh biasa dengan barang barang mewah ni..yang "makcik2" nak sakit hati sangat kenapa? yang "makcik2" sakit hati tengok diorang makan kt tempat2 mewah..beli barangan yang beribu sekali pon kenapa ek?sebab "makcik2" tak mampu kan?sebab tu "makcik2" rasa tak puas hati je ngn apa yang diorang ni ada...huhu..jgn camtu  "makcik2"..nampak sgt kelakar ok..ramai yang kesian ngn "makcik2".

kes 3
pasal family ni hak masing2 la kan..nak mencorakkan macam mana.."makcik2" rasa tanggungjawab as isteri dan ibu yg "makcik2"jalankan dh cukup terbaik ke sampai nak kondem kehidupan orang lain?wah wah.."makcik2" dh  rasa yang korang la ibu dn isteri terbaik  ek..sangat la kelakar...orang sekeliling pun perasan yang "makcik2" ni jenis suke tgglkan anak2..lebih kepada aktiviti sendiri...atleast orang len angkut jugak anak laki..tak kesah la nak angkut anak laki ke tak ke..yang penting jangan nak menuding jari kat orang lain."makcik2" buat statement yang menunjukkan "makcik2" banyak sangat buat kelakar la..

kes 4.
si batu api..adoi..ini kes tak sedar2..bajet baik..pastu die yang cucuk orang..wah wah..kamu paling kelakar ok!

ok dah la pasal makcik yang kelakar ni..kita yg tak terlibat pon kadang2 naik menyampah..sudah2 la "makcik2"..sabar la ngn kehidupan korang..jangan sampai orang listkan segala kejelekan kamu baru kamu nak jauhi statement2 kamu yang KELAKAR tu.


p/s: nampak seperti penulis agak emo kan? tapi saya rasa korang pon ada alami kan kes2 "makcik2" yg suka buat kerja KELAKAR ni kn?

Wednesday, December 22, 2010

Mama Kembar 3 Buat Giveaway, Yay!

assalamualaikum..

hari ni saya cam rasa semangat je nak join contest2 kat blog ni..baru je jawab contest yg Atiqah Adnan buat..
sekarang nak cuba contest Mama Kembar 3..okess sebelum tu meh kita tengok syarat2nya....


Syarat-syaratnya:



1. Terbuka kepada semua yang mempunyai blog, warganegara dan mempunyai alamat di Malaysia.
saya mempunyai blog dan warganegara Malaysia

2. Buat entry di blog korang mengenai giveaway ni dengan tajuk: Mama Kembar 3 Buat Giveaway, Yay!
DONE:ini la entry untuk join contes mama kembar 3.

3. Jadi follower blog "Mama Kembar 3" DAN "Itsy Bitsy Secrets".
DONE: saya sudah follow 2 blog ini.

4. Copy & letak gambar banner giveaway ni di entry dan sidebar blog korang beserta link nya.
DONE: saya dah copy..ade kt side link saya..cube tgk ade tak?

5. Tag sekurang-kurangnya 3 orang untuk join giveaway ni & maklumkan pada diorang yer.
DONE: saya tag Puan Pizet, Puan Ryna, dan Puan Bella..
ketiga2 ni dah dan bakal menjadi ibu..

6. Tinggalkan url link entry and ID follower korang di ruangan komen post ini.
DONE: dah tinggalkan link :)
7. Hadiah berupa barangan Victoria's Secret & Telekung Travel ditaja oleh Itsy Bitsy Secrets ~ WAJIB sebut tentang hadiah ni dalam entry korang yer.
DONE: da sebut..sebab saya teringin nak hadiah2 ni..

8. Tarikh tutup: 6 Januari 2011



seronok nya dapat anak kembar 3 kan..hehe..mula2 tahu yg preggy saya cam teringin je nak anak kembar...
since  my hubby side ade kembar 2 pasang dan pakcik2 hubby pon kembar, saya cam ade keyakinan la maybe saya pon preggy kembar..alhamdullillah, tak preggy kembar..haha..(walaupun teringin) tapi ada satu pon dah cukup bersyukur..
 
HADIAH:
Victoria's Secret & Telekung Travel ditaja oleh Itsy Bitsy Secrets
 itu yang paling mengujakan...sangat cantik telekung tu..kalau saya dapat, saya nak letak dalam kereta..comel kan.senang g travel..tak perlu nak packing2 dari rumah..singgah je mana2 masjid senang nk sembahyang..konfiden dgn kebersihan sebab barang sendiri kan..kalau telekung yg diwakafkan tu, biasa la kan..paham2 sendiri..
saya nk jugak  barang VS tu...supaya sentiasa wangi dan harum aje..untuk suami..tak salah kan?
 
p/s: seronok nye kalau menang...semoga rezeki saya kali ni :)

Atiqah Adnan 1st contest..

salam kawan2..mari mencuba nasib di contest sulung anjuran Atiqah Adnan...hadiah lumayan okes (^_^)



Dah lama da draft untuk join contest ni.opss..saya bukan la insan yang kreatif..huhu..tak tau camne nk tarik perhatian Puan Atiqah ni..eheh..tapi saya mahu mencuba dengan sedikit ulasan untuk salah satu entry  Puan Atiqah ni sementara masih belum tutup contest ni..
Semua entry yang cik Puan Atiqah buat semuanya menarik bagi saya.tapi antara banyak banyak tulisan Atiqah ni, saya paling suka entry MELAKA WORLD  HERITAGE CITY..very helpful dan informatif.

As i know a little bit about Atiqah ni, dia anak jati Melaka..and She proud of it..

Mari kita tengok secara rawak, apa yang terkandung dalam entry Atiqah ni.


  1. Eye of Malaysia
  2. Melaka Wonderland Theme park&Resort
  3. A Famosa Water World
  4. Jonker Walk
  1. Menara Taming Sari
  2. Kota A Famosa
  3. Masjid yang Cantik( sory tak tau nama ape)
  1. Homestay
  2. Melaka's River
  3. Melaka Planetarium
Sebenar banyak lagi yang Atiqah listkan dalam entry die tu..saya rasa teruja nak ulas entry pasal tempat2 menarik di Melaka ni sebab mengingatkan saya kembali kepada nostalgia lama...

pada tahun 1996...
Time tu darjah 5, saya ikut rombongan Sek.Keb.Tualak, Kedah...sekolah rendah saya la..3 hari 2malam  ke Melaka dan KL..sangat seronok masa tu..ye la kan..tak pernah jalan jauh2..pulak tu dengan kawan2..ya ampun..sangat seronok ok..macam2 bekalan makanan saya bawak.. kami pergi 2 biji bas..tambang hanya RM 70 all in..seronok kan..makan & jalan2..

pada tahun 1996 tu, tak banyak tempat perlancongan kt Melaka seperti yang Atiqah listkan..tapi masih lagi antara negeri yang banyak destinasi perlancongan..tempat yang kami lawati  Kota A Famosa, Taman Buaya, Taman Mini Malaysia...itu aje..hahaha...budak sekolah rendah katakan..itu je pun da cukup seronok..hehe

sekarang dah 2010..macam macam kemajuan dah kt Melaka..baru2 ni pun Melaka dah diisytiharkan sebagai Melaka Maju 2010. Tahniah buat rakyat Melaka..

Entry Puan Atiqah ni sangat berinfo untuk siapa2 yang bercadang untuk pergi bercuti dan bawak family berjalan2..atleast ada point ke mana harus dituju..so takde la kering idea, ke mana nk berjalan2 kt melaka..
Good Job Atiqah..

hey uols..meh cepat2 join contest Atiqah Adnan ni..tarik tutup 2 Jan 2011...
mana tau ada rezeki dapat rm100 kan..takpon dpt hadiah smpingan..hahah

mengidam #3 = pulut durian

assalamualaikum readers...

keinginan untuk makan pulut durian bermula sejak 3 bulan lepas..dah lama ok..cuba hold untuk balik kampung..dengan harapan dapat makan pulut durian beramai2..selalu nye kt pasar atau tepi2 jalan  ada je..

so tunggu la awal december aritu..balik kampung..kebetulan memang semua ahli kuarga berkumpul.anak2 buah pun berkumpul..ye la kan..akak abg saya cikgu..cuti nya lama..hehe.malang sekali..sebiji durian pun tak de..huuh..keciwa..tapi takpe..hold je dlu..

balik KL pon cari juge..g Tesco..pun takde..kt tepi2 jalan yang selalunye ada pon takde..harus la akui..bukan musim durian lagi..huuh..

tapi semalam ada chat ngn kawan MRSM(dia stay kt Cheras juge)...dia cakap ada kt JJ. kawan die selalu beli then die pon baru je pulang dari JJ..so ape lagi, pas je abes kerja, saya ajak hubby g JJ Maluri..(hubby cuti hari ni),sebelum tu kami g Bukit Jalil dulu (kami naik moto saja..ye la kt highway MRR2 sesak giler kot if nek keta time org balik kerja)..pergi cari tiket untuk saya..saya nk balik Kedah.nk attend kenduri..lagipun mmg ayah mak soh balik..kenapa naik bas? sebab hubby kerja on this weekend..so saya blik sorang je la..nk drive mmg tak mmpu la sorang..lgpon takot nk drive sorg2..perjalanan jauh.huhu

okes, berbalik pada durian, sedih nye la uols..takde pon kt JJ Maluri..penat pusing2..tak nampak pun durian..bau pon takde..sedey je..pastu hubby ajak g makan McD prosperity..


sy punye Mc Flurry saja..konon tkde mood nk makan..
sebab durian takde  (T_T)

lepas makan kami g jalan2 tengok hadiah..hubby nk belikan kawan dia hadiah..sebab dorang ade acara tukar2 hadiah sempena ape ntah..so penat juga la mencari2..hasil buruan dapat jaket dan tshirt shj..untuk saya non hado..hahaha..erk..ade jugak..acceories yg dibeli kt Sinma.. sesi berjalan untuk lenguhkan kaki mmg lama..sebab hujan lebat kt luar tu..

jerawat di dahi huhu.
kwn sy ckp hdung sy nmpk mekar(kembang)
maybe anak lelaki...wallahualam..
lom cek lg..

bila hujan da reda, baru pulang..itu pon jam da dekat pukul 9.30mlm..lepas tu terus g dinner kt Sup Meletop..tempat biasa kt Bandar Sri Permaisuri ni..balik rumah lepak2 tgk tenet..then kami sambung main Texas Poker..masing2 on laptop dan netbook..as beginner saya menunjukkan potensi amat bagus sekali..terleka main sampai nak dekat kul 2pg.. lepas solat..laju2 tdo..hahha

kesimpulannya, saya masih mengidam pulut durian..misi akan diteruskan sampai jumpe :(..

p/s: susah plak rasanya nak ari durian bila bukan musim die..bila tak rasa nk makan, banyak plak dijual ditepi2 jalan dan pasaraya...korang tau ke kt ne ade durian di KL ni?

Tuesday, December 21, 2010

sejak kahwin..kurang bersosial lagi...

assalamualaikum..

saya rasa, kebanyakan orang yang da berkahwin sudah kurang bersosial dengan kawan2 kan? more to family..kalau tak pun bersosial dengan family member..kalau isteri lagi la kot..da kurang sangat masa nak hang out dengan kawan2 lepas kerja atau weekend..laju je nak balik rumah..hehe

kes untuk suami...saya rasa diorang agak susah nak buat perubahan drastik macam isteri..nanti kawan2 akan cakap takot bini la...tak sporting la..dll..

cam kes kami, hubby kadang2 balik kerja lewat malam kul 12.30pg..adalah 2-3 kali dan malah lebih, die gtau yang kawan2 ajak lepak minum, tak pun ajak g karoke, tak pun ajak futsal, takpun ajak main badminton..tapi die jarang sekali nak join..sebab kawan2 die ajak last minit..sian kt bini yang tengah menunggu katanya...huhu

so saya cakap la, nak pergi hang out pergi je la..cuma gtau la awal sket..tak la kita menunggu kat rumah..hubby cakap susah nk gtau awal2..sebab semuanya plan last minit..if plan awal2 selalunye cancel..
hubby cam ada cakap, sekarang ni die jarang hang out with frenz..cume takot lepas2 ni kawan2 cakap ape lak kan..ermmmmmmmmmmmmmmmm

iye la..tak kesah la nak hang out pukul berapa pun..atleast gtau la awal sket..tak la menunggu2 kan..hehe..mmg la muke44 je la if menunggu lama tup2 call gtau kawan ajak karoke ke ape..mmg tido dalam tangisan geram la..hahhahah...

Monday, December 20, 2010

Supplement untuk ibu hamil..

assalamualaikum dan good morning kawan2..

saja nak share info tentang supplement untuk ibu hamil..berkongsi untuk kebaikan..hehe

Pada peringkat awal kehamilan, para ibu yang mendapatkan perkhidmatan di klinik kesihatan ibu dan anak kerajaan, akan dibekalkan pil-pil seperti dibawah.Supplement amat penting kepada ibu hamil kerana :-

  1. Asid folic :dapat membantu dalam tumbesaran bayi dalam kandungan
  2. Vitamin B Complex : dapat membantu  menambah selera makan
  3. Vitamin C: membantu dalam penyerapan zat besi
  4.  Pil iron : untuk pembentukan sel darah merah.

 Kekurangan pengambilan vitamin akan memberi kesan kepada tumbesaran bayi dalam kandungan ibu dan banyak lagi masalah yang akan timbul sekiranya rawatan tidak diberi. Sepanjang mengandung juga, kita dinasihatkan mengambil susu sebanyak 2 - 3 kali sehari. kita juga tidak disarankan mengambil calcium dan iron serentak kerana nanti ia boleh menganggu penyerapan iron.  Kalau boleh disarankan ambil 2 jam slps pengambilan iron. kita juga tidak digalakkan mengambil teh dan kopi krana ia boleh menganggu penyerapan iron.

Apabila usia kandungan sudah melebihi 4 bulan, selalunya pihak klinik akan membekal Obimin..pil yang mengandungi semua khasiat sperti di atas.

pelbagai makanan tambahan boleh diambil..tetapi seeloknya minta lah pendapat dari yang lebih pakar..bagi mengelakkan penyerapan sesuatu makanan tambahan itu tidak terjejas..

Untuk tambahan, elok la amalkan makan buah Kurma dan kacang-kacang..ia juga merupakan pembekal tenaga yang baik sekiranya ibu hamil kurang selera keatas nasi,lauk2,sayur2 dan sebagainya..

p/s: saya ada tanya nurse, kalau skip makan vitamin2 ni ada efek tak?..so nurse cakap tak makan hari2 pun tak pe..tapi seeloknya amalkan setiap hari..bagus untuk badan sihat..so Tak Wajib hari2 ye..tapi elok amalkan...hehe..untuk ibu dan baby juge..hehe

Thursday, December 16, 2010

Pil Kalsium..

salam...

berkenaan dengan pil kalsium..
buat ibu mengandung, kalsium sangat diperlukan untuk baby membesar..sebab tu doktor pesan minum susu..supaya kandungan kalsium dalam  badan mencukupi..supaya baby tak akan tarik kalsium dari tulang ibu..yakni akan memberikan tekanan pada ibu dan akan menyebabkan ibu sakit tulang..(malah banyak kesan lain yang lebih teruk)

saya ada jugak sakit belakang..dari pinggang ke bawah..mula2 saya salahkan cara duduk..haha..dulu rumah lom ada sofa..kononnya sakit sebab itu la..bila sofa da ade pon sakit juga..mmg betol la postur badan masa duduk tak betol..dan hubby pesan suruh bawak bantal kecik untuk letak kt kerusi di opis.Sejak bulan pertama tau mengandung saya abeskan satu kotak Anmum tu..lepas je abes tukar minum susu Nespray. terus jadi tak sedap..rasa loya la ape la..lepas tu terus tak minum susu..minum Horlick saja..lama2 jadi malas..ikut dan je nak minum apa..

so untuk langkah berjaga2, saya beli pil kalsium..and ai wonder nape klinik kesihatan tak kasi pil kalsium..after kaji2 kat blog dan forum, tak la berapa penting sangat pil kalsium ni. pil dan vitamin yang klinik kesihatan  kasi sume nye penting untuk baby dan ibu..

tapi saya makan juge pil kalsium ni..pil kalsium kena makan semasa makan..mean during bfast atau lunch..2 tablet a days. perlu diingatkan, pil kalsium seeloknya diambil alone..hehe..sebab die akan melemahkan fungsi pil/vitamin yang lain..terutamanya pil iron.(iron tablet)..kalu ambil serentak, nanti ferum takdapat diserap sempurna..dan akan berlaku kekurangan hb..(sila beware..nanti nurse ceramah panjang if Hb rendah dari 11 ok)

Ada lagi peringatan..pil kalsium adalah sedikit panas..pengambilan pil kalsium perlu disertakan dengan pegnambilan air yang lebih..untuk mengelakkan buah pinggang anda bekerja terlalu aktif..if amek pil kalsium, tapi kurang minum air, anda akan berpotensi mengalami kegagalan buah pinggang...so makan pil kalsium dengan btol ye..

saya beli pil kalsium ni...
rm 20++ je kot..ada 120 tablet..

so far, pada pendapat saya, supplement ni tak la wajib pengambilan die as long as kita makan makanan berkhasiat dan seimbang..oleh kerana saya tak berapa nk yakin pengambilan makanan seharian saya cukup berkhasiat dan seimbang, oleh itu saya perlukan suplement..hehe..

supplement yang diambil setiap hari:-
  1. Iron tablet
  2. vitamin C
  3. Vitamin B complex
  4. Acid folic
  5. Milk calcium tablet - diambil semasa sarapan pagi.
no 1-4: disediakan oleh klinik kerajaan...dimakan sebelum tidur setiap malam..

Tuesday, December 14, 2010

3rd check up- muntah lagi :(

hai..salam

saya baru je balik dari 3rd check up dekat Klinik Kesihatan Bandar Tun Razak.
appointment jam 7.30pg..tapi sampai lambat juge..hehe

macam biasa buat semua rutin untuk ibu mengandung..saya kena minum air gula lagi..igt tak kesah 2nd check up tu? so hari ni terus je mnum air gula. seperti yang dicadangkan kan saya minum laju2..2 kali teguk je da habis.lepas nurse suruh tggu 2 jam.so saya lepak kt luar klinik la..hubby tolong hantar je td..die terus balik. so saya lepak la kt luar klinik..teruk nye rasa kena tahan..ada gak minum air masak..tapi 30 minit je bertahan..itu da habes bertahan da..masa lepak kt luar tu ade 3 org akak yg tgh tahan lepas mnum air gula juge..sy tak tertahan, terus je laju muntah kt longkang..lgsung tak sempat tahan..bukak je mulut berderu air gula tu kuar balik..cam 2nd check up..semua yang saya minum kuar balik..huhuuh

tapi kali ni nekad..tak nk gtau nurse..lepas cuci tekak sume, saya rilex dalam klinik..sempat tertdor kat kerusi tu..haha..terjaga je ade 15 minit je lagi nak pukul 10.30//yakni time amek darah..hehe..bila nurse tanya ada muntah tak?saya geleng je..tak sanggup nak jawab..hehe..

lepas tu cek perut..cek tinggi rahim dan denyutan jantung baby..nurse cek kaki bengkak ke tak..kol 11 semua da setel..macam biasa nurse akan kasi sepatah 2 nasihat2...

so 3rd check up ini lah update nye:
  • berat badan: 51.5kg (naik 1.5kg dari bulan lepas..nurse cakap harus naik 0.5kg aje..tapi da terlbeh..so under observation?)
  • HB : 11.4
  • tekanan darah: 90/60
  • sugar dalam air kencing: nil
  • usia kandungan: 18weeks++
nasihat berguna minggu ini:

pengjagaan breast. bila mandi, kawasan nipple dan aerola jgn disabun dengan sabun mandi...sebab sabun mandi mempunyai pH yang tinggi..akn membuatkan kawasan tersebut kering dan maybe akan pedih. so lepas mandi, amek tisu/kain basah bersih kan..guna la sedikit minyak baby..buangkan segala daki2 ye..hehe..nurse cakap kene jaga elok(rutin)..supaya niple tak tersumbat..banyak kes masa deliver susu tak kuar because of tersumbat...buat para ibu yang da tahu takpe la..ini untuk yang belum tahu macam saya..heheh

Thursday, December 9, 2010

mula terasa kehadirannya....

selamat pagi khamis uols..

kalau kita refer kepada pregnany update kt sebelah ni..sudah masuk 18 weeks..dan baby progress is continue kicking..

before ni saya tak terasa pon ada kicking ke ape..risau aje ada ke takde baby dalam kandungan ni..sebab hanya sekali scan masa 7 minggu..masih terlalu kecik lagi..lepas2 tu memang tak de scan lagi..

semalam, lepas dinner ngn hubby dekat jam 10.30mlm..suami kerja shift so dinner pun ikut masa die la..makan sorang2 tak best. sejam je pastu da rasa ngantuk sangat da..lepas makan segala vitamin dan ubat ubat yang Klinik kesihatan kasi, mintak si suami sapukan minyak kat my belly..since kt rumah hanya ada Olive Oil, sapu je la itu dulu before g cari cocoa butter ke ape ke utk my growing belly ni..

lama jugak sesi urutan sebab si suami tak abes2 bercerita...sampai saya terlelap2 dengar die cerita...tiba tiba terasa ada something moving inside my tummy..bila tengok kt perut ade benjolan..erk..bila pegang rasa keras je..suami pon cam terkejut je tgk..die pegang dan cakap ini mesti kepala baby..baby cam pasang telinga dengar cerita2 papa nya. (boleh pulak si suami cuba nk tutup telinga baby tak nk kasi dengar topik perbualan...).hehe..rasa cam terkejut pon ada..and realised, baby mmg ada dalam perut ni..

Last2 memang saya da terlelap...terjaga tengok hubby dok tergolek2 lagi..dia cakap takleh tido..last2 dekat subuh baru leh tdo.lepas solat sama baru tdo betol2..huhu...ntah apa lagi yg dipikirkan  oleh dia sampai tak leh tdo..hehe

Wednesday, December 8, 2010

balik kampung-Kuala Nerang,Kedah..

salam Maal Hijrah kawan2...

Bercuti di kampung..seronok nya..lagi pun si suami memang dapat cuti sampai Selasa,,so rasa sangat seronok berkumpul di kampung..adik beradik saya semua berkumpul..anak2 buah pun semua ada..meriah betol rasanya.

Lagi seronok sebab saya dapat makan semua makanan makanan feveret saya..terasa ilang semua benda yg diidamkan..mak buatkan Pajeri Rebung, Kerabu Mangga, Pulut +kelapa, nasi lemak faveret, Ikan terubuk bakar..macam2 lagi la..kt KL bukan takde, tapi tak sebest masakan di kampung..lagi pulak makan ramai2..berselera sungguh rasanya..selalu kt KL makan berdua aje ngn hubby..makan sepinggan da kenyang dah....

ada sket je pics terbaru masa di kampung...ni masa pergi kenduri rumah atuk..


si suami dengan rambut panjangnya
 

kembang je kan??

menunggu yang lain siap..so take snap sket

with hasmah...

dah macam tangga kan?bersama kakak ipar

suasana kampung..nyaman

with kak jat ang her 2 heroes

muka penat ker???
lepas je kenduri ni dalam kul 3.30ptg kami shoot g Padang Besar..saja jalan2..diorang sempat la cari jersey..saya beli kacang2 aje..kak ipar membeli untuk anak2 die..penat rasa hari tu..

Masa balik kampung ni kandungan da 4 bulan lebey.. So banyak la petua petua diturunkan kepada kami..mak ngn abg pendi pesan, suruh sapu French oil awal..masa perut belum kembang lagi..nak elak strech mark..Abg pendi cakap kt Hubby, suruh suami yang sapukan..nanti anak jadi rapat ngn ayah nya..hehe..betol atau tak wallahualam..

lepas tu one more: katanya if minum susu kambing atau makan pil susu kambing, bagus untuk elakkan bayi dapat kuning..so elok jugak makan di akhir2 kehamilan...kt internet pon ramai ckp camtu..so elok la kot kan..pil susu kambing la senang sket..dari nak minum susu..iye tak???

da masuk tahun baru Islam dah...apa korang punya azam???
nanti kita cerita pulak pasal azam tahun baru ok...next entry saja..

Wednesday, December 1, 2010

Demam..tak larat..

salam..

akibat jangkitan virus selesema kt opis, saya turut ikut selesema..saya kalu da bersin..memang susah nak stop..so akan berlarutan kepada sakit kepala,hidung tersumbat dan rasa nak demam..

Masa kt opis semalam terasa nk makan kek karot plak..text hubby la as usual,,cakap nak makan kek carrot..si suami cakap, kalau nak makan buat le sendiri..huhu..memang la saya reti buat..tapi kalu hubby ckp, okes nanti abg beli kt Secret Recepi kan bagus..haha..takpe la..so mintak la hubby belikan carrot, walnut dan cream cheese..since barang2 ni je yang takde kat rumah..lagipun hubby balik awal..kul 4.30ptg since company dorang ada anual dinner dekat Sunway malam nye

Bila sampai rumah kepala saya da pening betul da,,hidung da merah2..so tertunda la nak buat kek carrot.
sempat buat jemput2 bilis je sebab lapar..malas nk masak sebab tak larat..hubby bajet nk g dinner awal..tp his buddy ada kerja sket..so dorang kuar lepas magrib juge..tp okla dari last year..last year dorang g lambat..tak sempat no cabutan bertuah..kali ni sempat..tapi tak betuah jugak..haha

saya malam nye lepas  magrib da tertido..sampai kol 1.30 pg terkejut sebab hubby baru balik..dia ajak kuar makan since saya mmg tak dinner lagi..bese la klu makan lambat, tido pon lambat..tu yang sakit kepala berdenyut2..

paginya memamg tak larat nk bangun da..dengan batuk lagi..pakej lengkap la..g amek ubat dan MC kt klinik depan rumah..lepas rehat dan tidor, saya bangun jugak buatkan carrot kek...sebab mmg terasa betol nk makan..akhirnya siap..dan terasa nikmatnya....

p/s: gambar takde..hp pon flat...

malam ni hubby text tak perlu masak..sebab die ade teringin nak makan sate..sejak dari semalam bercakap2 nk makan sate..so saya assume hubby turut mengidam...

Monday, November 29, 2010

main teka jantina baby...

hai..salam..korang da lunch?


tadi saja je la menggoogle bila harus scan tengok jantina baby..tapi tertarik plak pasal chinese prediction chart ni..ini sekadar untuk suka suka aje tau..jangan percaya sangat..sebab rezeki ini (jantina anak) semua kerja Allah..

sekadar suka2 aje..mitos cakap 90% accurate...heheh..saja saja je..

korang try link ni

http://www.chinesefortunecalendar.com/PredictSex.htm



my one is:-
Woman's Birth Year: 1985 Month: 11 Day: 5 Time Zone: 8
Conception Year: 2010 Month: 8 Day: 23 Time Zone: 8
It's a girl! (Chinese Age 26 at Lunar month 7)

Ikea,seronok ker?

salam isnin kawan2..

semalam jalan2 g Ikea..saya dan suami first time jejak kaki ke Ikea..seperti digembar gemburkan..cam best je Ikea ni..plan nak beli cermin aje..

sabtu malam,hubby kuar main badminton balik kol 4 pagi..time die balik tu, terjaga sebab lom solat..lepas solat isyak sama 2-2 orang tak leh tdo..huuh..lepas subuh baru leh tido..so qada tido la paginye..kami kuar rumah jam 3 petang..terus shoot ke Sunway Piramid..tengok adik2 hubby main iceskating..lepas penat2 round, kami terus ke Ikea..maybe sebab da sakit kaki kot berjalan2..rasa bila kt Ikea mood tak bape best je..2-2 orang rasa penat giler..

so far ok je la Ikea ni..ramai giler orang..kami jumpa cermin yang dicari..rm49 for 4 keping..yang saya rasa tak best nye kt Ikea ni, barang2 yang kita beli sepatutnya dipasang menggunakan skru/paku tak disediakan.semuannya pun camtu..that why la Ikea ada jual tool box untuk skru.setakat nak guna 2-4 batang skru aje, buat ape beli yg 1 box skru tu kan..ish2...

mula mula nak amek rak simpan herbs tu..tapi semuanya without skru..cam malas je nk beli tool box skru tu, kami letak je balik..yang tak best nye Ikea ni, once da masuk, jauh giler nak kuar...or maybe semalam je kot die tutup sume exit..kena pusing satu Ikea tu dari showroom sampai ke stor sebelum sampai ke kaunter bayaran..kaki da penat..huhu..tangan da lenguh..hubby lagi la lenguh..maybe kesan main badminton..

so, conclusionnya, Ok je la barangan Ikea ni..yang seronoknya idea2 die menghias bilik dan living hall..just nice aje..harga barangan quit ok..tapi kami rasa better g bli kt kedai yg specialist jual barang2 tertentu..contoh klu nak beli karpet, elok g kat Masjed Jamek or Nilai..sgt banyak choice dan harga..
kalu nak beli perabot/meja elok g kedai perabot..got diskaun better..

tapi bagi yang mahu encari semuanya under one roof, Ikea is recommended..

Saturday, November 27, 2010

jerawat..camne nk nak atasi???

salam kawan2..

nak mintak pendapat ni...currently muka saya cam sensitif.mudah naik jerawat..
tambah2 kat dahi..kecik2 je,,huhu..stress btol la tengok jerawat kecik2 ni..huhu..
saya tanya akak opis, dorang cakap biarkan aje,its all about hormon..

tapi cam tak best je rasa..merah2 kat dahi,,
korang ada tak petua tradisional yang berkesan?jerawat yang kecik2 tu..huhu..please help...

Thursday, November 25, 2010

hadiah birthday...

salam..

Dah hari khamis pun kan...

Semalam baru je dapat hadiah bithday yang dijanjikan oleh hubby..masa malam 4.11.2010 tu, hubby ada tanya nak hadiah ape..terus teruja dan tengok dalam wishlist balik..erk..dalam wishlist ni memang banyak benda yang sy teringin nk ada..tapi pilih yg mana rasa sgt nak je la..

So saya cakap nak barang mekap.kebetulan ada member cakap beli mekap Bobbi brown dapat harga staff..So laju laju nak kan barang mekap tu..alasan, kenapa nak barang mekap?saya da rasa busan ngn compact powder yang lama, lipstik memang takde,sebab tak jumpe yg berkenan-selalu pakai lipgloss aje..

Oleh sebab lepas2 ni jgn la harap nak lebeh2 part barang mekap ni, so hubby setuju..tu yang kami g Sogo untuk buat trial mekap..nak tengok kaler yang sesuai..

3 barang je dibenarkan..kang abes plak gaji hubby..so sy pilih stick foundation,pressed powder dan creamy lipstik..sebab kata salesgurl tu, muka saya ada parut2, so kena amek stick foundation..then bibir saya jenis kering..so kena amer creamylipstik..total price hrga barang2 ni ialah 30% diskaun dari harga kaunter..ok la kan...klu tak de harga staff ni,mmg hubby awal2 lagi lari jauh2..hehe.



saya paling suka lipstick..kaler die coral pink

konon2 beli mekap ni untuk kuar jalan2 je la..g opis saya tk pakai..selekeh cam makcik2 je..sebab malas nk touch up 2 kali..kang nnti nk sembahyang kena cuci plak..so tahan lama la kot..

p/s: sementara perut tak besar lagi boleh la hubby tunaikan..nanti2 sume kena pikir barang baby je...

Wednesday, November 24, 2010

mengidam #2 = kek lapis masam manis

salam sejahtera rakan rakan...

Hari Jumaat lepas, tetiba terasa nak makan kek lapis masam manis..mana nak cari ni?

Kalau tetiba teringin nak makan, memang terasa nak makan dalam masa terdekat jugak..before balik dari kerja saya sempat google cari resepi kek lapis tu...oleh kerana dah tau jawapan if tanya kt hubby, saya bertekad nak buat sendiri je,kalu cite kat hubby, sure die tak tau nak cari kt ne..so take time la kalu nak tunggu dia cari..

Okes, lepas kerja g beli barang2 nak buat kek lapis.. dalam masa da text hubby, minta dia doakan saya jadi rajin untuk siapkan kek lapis malam tu jugak..hehe..


ini la hasilnya..start buat dalam pukul 10..selesai basuh sume barang2 dalam pukul 12.30pg..

sebiji kek lapis masam manis baru siap masak

pandangan sisi

potong 1/4 kek

bawak bekal ke opis..geng2 opis nk rasa

ini la rupa kek lapis saya



resepi nya untuk kawan2 cuba:-
  • 2 cawan biskut marie yang dihancurkan halus
  • 3/4 cawan gula
  • 1 buttercup
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 4 biji telur
  • 1tsp esen vannila
  • 1/2 tsp garam
  • 1 tsp ovalet( dalam resepi tak de pun, saya sj je letak..sebab aritu masa nk beli ovalet tu, salesgurl tu ckp elok utk kek lapis)
  • pewarna(saya guna pewarna hijau epal & kuning telur)
  • hawflake (ikut kesesuaian)
 cara cara nya
  1. pukul butter dan gula sampai kembang
  2. masukkan telur sebiji demi sebiji sampai adunan kembang.
  3. masukkan susu pekat, esen vanila ovalet dan garam ,pukul sebati--masa ni elok la panaskan periuk kukus ye..letak air lebih sket..sebab nk masak lama)
  4. last sekali masukkan roti marie dan kacau sebati
  5. bahagikan adunan kepada 2 bahagian, so kalerkan la ikut kesukaan masing2
  6. alaskan loyang anda dengan butter ye..
  7. lapisan pertama masukan adunan, dan atas nya susunkan hawflake.susun rapat2 baru terasa sedapnya
  8. lepas tu masukkan dalam periuk kukus..better biarsampai 10 minit.biar betol2 masak tau..mean tak nmpak lembik2 lagi..
  9. teruskan melapiskan lagi kek anda ye sehingga siap..


p/s: saya tak cukup rajin nak buat lapisan yang nipis2 cam kek lapis serawak tu..hehe..mampu buat 6 layers je..ini kek lapis masam manis yang simple mimple je kawan2..tak guna banyak telur pon..hehe...try la..
rasa dia...SEDAP..

last but not least..
tengok la pic kami berdua yang sama sama kembang..hahah

all pic taken using BB hubby..so tak bape clear pic nye

Baby Kiko clearance sales..

dear all mommy to be...

please check this out...mana la tau if korang mahu menambah apa yang patut kan...

saya hanya mahu kongsi sahaja...since everyday saya akan dapat email mengenai warehouse/clearaance sales ni. why not share ngn korang kan..saya tak pernah g baby clearance sales ni..so no komen pasal harga dan kepadatan pengunjung ye..

happy shopping :)

Friday, November 19, 2010

update --> 15 weeks

salam aidiladha kawan2..

macam mana hari raya korban tahun ni?

tahun ni turn  beraya aidiladha di rumah mertua dekat Palong 6, Negeri Sembilan..
tak  snap pic pon..so cam malas sikit nak bercerita..everything was so OK..
buat pertama kalinya, di hari raya saya kuar ngn hubby tengok wayang..
citer SKYLINE..selama 24 tahun beraya..tak pernah plak hari raya kuar tengok muvee

cerita pasal pregnancy..
  • sudah 15 minggu usia kandungan
  • tak nampak pun perut..hehe..balik umah mertua pon dorang cakap tak nampak pun cm preggy
  • everthing was ok..takde masalah so far..cume kadang2 penat sket
  • baru scan sekali je hari tu..masa 7 weeks..sekarang asyik riso je...camne la bby dlm perut tu..ok ke tak...huhu..riso...tp nak tggu 22 weeks baru nak scan..terus tengok jantina..
  • kulit wajah cam tak bape ok..blame on hormon boleh tak?kulit muka jadi sensitif dan cepat naik jerawat...
lelaki ke perempuan????
cuba tengok andaian orang2 mengenai simpton dan kaitan gender baby..(jawapan sy semua dala kurungan)

TANDA BAYI LELAKI
  • Anda tidak mengalami morning sicness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. (ada jugak morning sicknes..)
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit. (tak sempat nak kira pulak)
  • Anda rasakan beban berat pada bahagian depan tubuh. (tak terasa berat)
  • Perut kelihatan bulat sempurna. (perut belum besar lagi)
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap. (agak gelap)
  • Bentuk perut condong ke arah bawah. (seakan akan benar dengan kenyataan ini)
  • Sukakan makanan yang masam dan masin. (tak suka benda masin.tapi masam suka jugak)
  • Suka makan daging dan keju. (tak suka makan keju dan daging)
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk. (tak rasa sejuk selalu)
  • Tangan selalu kekeringan. (X jugak)
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur. (X)
  • Bukan hanya anda, tetapi suami pun akan bertambah berat badan. (tapi suami memang naik berat badan..memang da nampak lain..chubby btol muka suami)
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil. (akak saya cakap, saya tak nmpak berseri even ade mekap..huhu:()
  • Hidung tampak lebih mekar. ( tak pun)
  • Selalu sakit kepala. (jarang sakit kepala)

TANDA BAYI PEREMPUAN

  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan. (ada morning sickness tapi tak munta teruk..tp pagi2 je pening amat+loya)
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung. (tak terasa)
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan. (sedikit terasa bab ni)
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya. (setuju)
  • Bentuk perut condong ke arah atas. (tak condong keatas pun)
  • Perut tampak agak lonjong. (perut belum besar)
  • Mengidam makanan yang manis. (saya suka benda manis..especialy buah)
  • Sukakan buah-buahan. (totally agree)
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam. (setuju dan sejak preggy suka mnum limau ais dan sirap limau..sedangkan before preggy mmg tak suke masam2)
  • Anda jadi lebih cerewet semasa hamil. (agree)
  • Mudah moody berbanding sebelumnya. (mudah moody juge)
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil. (iye..kulit bermasalah..huhu)
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya. (sudah jarang makan roti)
  • Payudara kelihatan megenmbang. (selalu ditegur suami)
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur(sangat setuju)
kalau diikutkan banyak menjurus kepada  bayi perempuan kan..hahha..wallahualam..ini pandangan orang2 terdahulu aje..betul atau tidak itu kebetulan sahaja...bayi perempuan atau lelaki da memang sudah ditetapkan oleh Allah..so, kita patut terima dengan redha aje la..

p/s: tapi naluri kecil saya ckp, sy preggy anak perempuan..tak tau la sejauh mana naluri ibu itu betul....

Tuesday, November 16, 2010

wekend yang sedikit penat..

salam...

cerita pasal wekend hari tu.

HARI SABTU:

awal pagi da bersiap2 pergi ke Putrajaya..saya amek Mtest untuk kali ke 3..haha..
boleh pulak odw pergi Putrajaya asyek bersin je..
masuk je dalam kelas tu, bersin tak henti2 lagi..abes basah tisu yang saya bawak.
hidung berair je..tak tau la apa nasib paper Mtest tu..huhu..tawakal je la..

abes exam pukul 12.30tgh hari..so terus balik rumah..rest..kepala berat je..tdor je la..
hubby balik kerja kol 4.kesian die saya tak masak ape2 pon..huhu..mintak die kejutkan
saya,tapi boleh lak tak sedar2...

HARI AHAD

lepas subuh tidor sampai kul 11pg..seronok rasanya..
lepas buat bfast, kami kuar ke SOGO..hubby saya cuti..
sebab nk g make over kt Bobbi Brown..hubby kasi hadiah besday..
so kena g test kaler ape yg sesuai ngn kulit..

terus gerak g Pusat Komuniti Taman BUkit Cheras,
my frens's wedding..

lepas tu ajak hubby cari laksa..sebab semalam lepas exam terasa nak makan laksa.
g Tesco Midah..leh pulak laksa dah abes..baru jam 4 petang kot..
laksa cam senang je kan sepatutnya..tapi tak tau nak cari kt ne..huhu..hubby tanya,
nak jugak ke laksa? mesti la kan...dia janji nk g dinner kt JJ maluri..

so kami terus g karoke..faveret suami..abeskan suara kt bilik karoke tu,
kami shoot ke JJ maluri..g cari laksa..yeay..ada..selera betol..
round2 JJ servey2 barang2 baby..hehe..tak beli pon lagi..masih awal..tengok2 harga je..

odw balik terasa nk makan ABC la..huhuuh..mudah je kan ABC ni..tapi susah lak nk ada time teringin ni
g Velodrome..abes sume kedai hubby tanya..sume tak de ABC,,;..last2 g makan ABC depan umah je..kt Q-Bistro..


penat rasa turun naik keta..hehe..balik umah da maghrib..flat terus rasanya..baring2 layan FB jap masing2.
even ngntuk giler, hubby lapar plak..so kol 11 bagun masak nasi goreng+ jemput2 ikan bilis.
lepas makan , dan makan ubat2..terus tdo tak ingat...penatnye la hai...

p/s..Ada gambar2..tadi malas plak nk transfer...huhu..nanti2 ada masa baru edit balik

Thursday, November 11, 2010

2nd check up--saya muntah :(

salam khamis kawan2..

baru je selesai check up perut untuk kali kedua dekat KK. Thanks en,suami tolong hantarkan..

Seperti yang telah dijanjikan, hari ni saya sepatutnya minum air gula..Dan janji pun tertunai la..
lepas ambik no cam biasa, timbang berat badan, cek air kencing dan tekanan darah, saya tunggu untuk turn amek darah..

Seperti yang diarahkan, puasa setelah jam 11 mlm sebelum nya..yup..done..sampai pagi pun saya puasa..cuma tak niat je..hehe..

Alhamdullillah..tekanan darah ok..berat badan ok..naik 0.5kg.. Hb pun ok 11.6.
minum air gula..tak sangka pulak banyak..huhu..korang tau kan if beli air yg rm1 tepi jalan tu bekas die camne??boleh bayang tak?..jumlah air gula adalah setinggi 3/4  bekas tu..waaa...banyak nye :(

Advise from kawan2 yang dah berpengalaman minum sekali tegus sampai habis baru tak terasa..
banyak sangat la..saya mnum 4 teguk..yup..memang tak sedap..tahan supaya tak terkeluar balik..
15 minit kemudian da rasa tak sedap ok..huhu..nak terkeluar aje..

Tak boleh tahan..dan saya termuntah...tapi muntah dalam toilet la..semua air gula tu terkeluar balik..siap nasi semalam pun terkeluar..banyak ok...huhu...air mata jugak turut kuar..huhu..saya jrg muntah..tp sekali muntah memang da macam air paip da banyak& lajunye..huhu

Dan... nurse pun tahu..mintak saya ulang minum minggu depan..oleh sebab malas nk datang KK dalam masa terdekat, saya mintak next appointment je..so by 14/12/2010 baru minum air gula sekali lagi..

Everything done at 11am..mean hari ni awal sket..3 jam je proses menunggu dan menerima rawatan..itu sudah cukup baik..sebab saya bawa buku dan makanan ringan untuk isi masa terluang..hehe

baby nurse cakap ok..tak jumpa doctor pon..next2 check up pun tak jumpa doctor sampai kandungan 36 mggu..except i got something wrong with my pregnancy.
please do not expect KK akan buat scan ye..melainkan ada prob..so nak tak nak sila cari klinik lain..hehe...

ok..da panjang dah pun...macam biasa nurse kasi vitamin B compleks, Iron tablet, Folic acid, dan Vitamin C.

Wednesday, November 10, 2010

Hukum Isteri Meleteri Suami...

p/s: saya copy paste dari note kt FB ye...untuk renungan bersama...

Assalamualaikum

Hukum Isteri Meleteri Suami ......

" Abang ni balik je kerja, tak nak langsung tolong saya siapkan kerjarumah. Baca suratkhabar, menghadap TV, itu jelah yang awak tahu. Kitakansama-sama bekerja bang. Saya pun penat macam abang juga.Sekurang- kurangnyabuatlah air kopi sendiri, bukannya susah pun. Tukarkan lampin anak ke,ringan sikit kerja saya ni. Nak masak lagi. Abang juga yang nak makannanti... pot.. pet.. pot.. pet..... " leter Ina kepada suaminya sejuruskembali dari pejabat masing-masing.


Kalaulah Ina tahu, betapa besar hukuman serta dosanya meleteri suamisendiri,sudah tentu dia tidak akan mengulangi perbuatannya itu. Lebih-lebihlagi, sekiranya Ina menghayati ganjaran pahala yang tidak ternilai keranaberbakti kepada suaminya. Dia tidak akan merasa susah mahupunpenat dalammelaksanakan tanggungjawabnya sebagai isteri dan ibu.


Dewasa ini boleh dikatakan fenomena isteri meleteri suami atau dalam kata lain tidak menghormati suami. Bagaikan sudah menjadi satu perkara lumrah bagi kebanyakkan pasangan, tanpa sedikitpun merasa bersalah melayani merekaseperti adik lelaki sahaja lagaknya.


Apa yang lebih mendukacitakan, apabila ada di kalangan isteri yangmenyifatkan menjaga peribadinya dengan bersikap sopan terhadap suami sebagai ketinggalan zaman.


Keadaan ini juga akan menjadi model yang tidak baik kepada anak-anak yang mungkin diwarisi dari satu generasi ke satu generasi lain sehingga akhirnya menjadi satu budaya yang negatif.


Banyak nas al-Quran, terutamanya hadis Nabi yang membincangkan tentangkewajipan isteri mentaati suami, selagi tidak diminta melakukan perbuatan maksiat.



Sabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: " Jika sekiranya aku berhakmenyuruh seseorang supaya sujud kepada seseorang yang lain, nescaya akumenyuruh para isteri sujud kepada suaminya. " Hadis tersebut menerangkanbetapa kepatuhan isteri terhadap suami amat diutamakan demi kebaikansesebuah institusi keluarga, sesuai kedudukannya sebagai pemimpin rumahtangga.



Demikian juga halnya ketika junjungan besar Nabi Muhammad s. a. w. mikraj ke langit. Baginda telah dipersaksikan dengan neraka dan penghuninya yangkebanyakkannya terdiri daripada kaum wanita.


Ali Karramallahu Wajhah berkata: " Aku masuk ke rumah Nabi besertaFatimah,aku mendapati baginda sedang menangis tersedu-sedan ." Akubertanya, " Ya Rasulullah, apa yang! membuat anda menangis? "



Baginda menjawab, " Ya Ali, pada malam aku diangkat ke langit, aku melihat kaum perempuan daripada umat ku disiksa di neraka dengan bermacam-macams eksaan. Lalu aku menangis kerana begitu berat seksaan mereka yang aku lihat. "


MENGHERDIK


Baginda antara lain melihat perempuan yang digantungkan dengan lidahnya,sedangkan air panas dituangkan ke dalam tenggoroknya kerana ia telahmenyakiti dan menyumpah-nyumpah suaminya.


Ada isteri yang tergamak bercakap kasar malah mengherdik suaminya keranatidak mendapat apa yang diminta seperti barang kemas, perabot rumah berupaset sofa dan TV rata 29 inci yang menjadi trend semasa.


Lebih buruk lagi perangai si isteri apabila membanding-bandingkan suami dengan jiran tetangga yang mampu menyediakan barangan terbabit, sekali gus dilabelkan sebagai suami mithali. Bukan tidak boleh sama sekali meminta sesuatu daripada suami tetapi janganlah menggesa mereka menuruti kemahuan anda sehingga membebankan dirinya.


Sebaliknya, isteri patut bersyukur kerana berpeluang meraih keredhaanAllah.





Nabi Muhammad s. a. w. bersabda, " Sesungguhnya Allah tidak memandangkepada seorang isteri yang tidak bersyukur kepada suaminya. "


Hal ini biasa terjadi kepada suami yang miskin, manakala isterinya pula tergolong dalam orang-orang berada, yang suka mengungkit-ungkit mengenai hartanya, apatah lagi yang telah dinafkahkan kepada suaminya.



Mungkin ia agak sukar untuk dipenuhi apatah lagi bagi isteri yang bekerja,namun percayalah, ia bukan sahaja akan menjadi perkara biasa tetapi juga ringan dan lancar, jika kita menganggapnya sebagai ibadah dan juga satujihad.


Marilah kita sama-sama merenungi kisah anakanda kesayangan Nabi Muhammad s.a.w. iaitu Fatimah Az-Zahra yang melaksanakan rutin hariannya sebagai seorang suri rumah tangga secara sendirian tanpa pembantu. Fatimah pada suatu hari telah meminta suaminya, Ali pergi menemui Rasulullah s. a. w.dan meminta jasa baik baginda untuk menyerahkan seorang wanita tawanan perang sebagai pembantu rumah.



Rasulullah bagaimanapun tidak dapat memperkenankan permintaan puterinya kerana semua harta rampasan perang termasuk wanita-wanita itu bukan menjadi milik baginda, tetapi milik negara Islam dan kaum Muslimin seluruhnya.


Baginda tidak dapat memberikan sesuatu yang bukan menjadi miliknya.


Permintaan Fatimah itu membimbangkan baginda, bukan kerana tugas berat yang sedang dipikul oleh puterinya itu tetapi disebabkan oleh bayangan keluh kesah seorang isteri yang tertekan akibat tugas-tugas yang perlu dibereskannya.



Pada sebelah malamnya, baginda telah mengunjungi rumah Fatimah dan menyatakan kepadanya: " Apakah kamu berdua (Fatimah dan Ali) suka kepada satu pemberian yang akan ku berikan ini, sedangkan ia lebih baik daripada apa yang kamu minta siang hari tadi? "


Fatimah amat sukacita mendengarkan tawaran tersebut sekalipun dia tidak mengetahui apa bentuknya. Rasulullah menyatakan kepada Fatimah bahawa hendaklah dia membaca Subhanallah, Alhamdulillah dan Allahu Akbar,masing-masing sebanyak 33 kali setiap kali sebelum tidurnya.



Semenjak itu, wirid yang diajarkan oleh Rasulullah telah menjadi amalan anak dan menantunya. Hasilnya, Fatimah mendapati dia tidak lagi menjadi keluh kesah dalam menghadapi apa jua kerja-kerja sehariannya yang berat,malah merasa cukup bahagia melakukannya.



Baginya, segala tugasan yang disempurnakannya sebagai seorang suri rumah merupakan satu amalan yang solehah. Dengan taufik Allah, sesungguhnya walau seberat mana sekalipun tugasan yang menanti di rumah, tidak akan memenatkan selagi isteri tidak meletakkan dirinya seolah-olah sama taraf dengan suami, walau setinggi mana sekalipun darjatnya.


Kepada para suami, kita sama-sama maklum, dalam zaman moden yang serba mencabar ini terutamanya di bandar-bandar besar, kita tidak dapat mengelak kos sara hidup yang tinggi sekaligus memerlukan kedua-dua suami isteri keluar bekerja.



Si isteri telah melakukan pengorbanan mencari rezeki tambahan untuk menyara keluarga yang sepatutnya menjadi tanggungjawab suami. Jadi sudi apalah kiranya sang suami bersama-sama meringankan tugas si isteri seadanya.Bukankah Rasulullah s. a. w. telah berpesan supaya para suami berbuat baik kepada isteri mereka.Jikalau isteri taat kepada kalian, janganlah pulamenyusahkan mereka.




Nabi Muhammad s. a. w. bersabda yang ertinya: " Orang-orang yangterbaik daripada kamu sekalian adalah yang lebih baik dalam mempergauli keluarganya dan saya adalah yang terbaik dalam mempergauli keluargaku. "


Bagi kaum wanita & lelaki yg sudah berumah-tangga, marilah kita sama-samabelajar saling tolong-menolong meringankan beban pasangan kita.



Semoga kisah tadi membawa menfaat bagi kita semua... insya'Allah. .



SIKAP ISTERI tidak menghormati SUAMI adalah GEJALA SOSIAL MUSLIM sekarang.Ia dilakukan kerana berfikir bahawa SUAMI mesti buat seperti ISTERI dalamRUMAHTANGGA.


TABIAT-ISTERI suka meleteri suami dan TABIAT-SUAMI yang suka meletakkansemua tanggungjawab rumahtangga ke atas bahu isteri semata-mata; mestilah dihentikan, demi mendidik MENTAL ZURIAT kita ke suatu BUDAYA IBADAT.



WASSALAM..

Tuesday, November 9, 2010

terharu...:)

salam selasa kawan kawan

"perempuan macam kerak nasi...letak air lembut la.."

setuju tak?hati mudah sangat tersentuh..hehe..satu perkataan je da boleh buat kita emosi berhari2..
satu perkataan je da boleh buat kita senyum tak henti2..

tambah pulak sejak dah berkahwin ni..saya rasa senang sangat suami nak amek hati isteri..berlembut lidah lah..nescaya si isteri angau berhari2..

okes, as always, pillow talk semalam..dia buatkan saya terharu..dan ntah nape air mata turut menitis..
tidor diulit senyuman dan mimpi indah...hehe..

bagi lelaki, its simple. utk perempuan..wow..terharu beb...hehe

Monday, November 8, 2010

outing 2# . ZOO Melaka.

salam isnin kawan2 semua..

seperti dalam wish list sempena bithday dalam entry sebelum ni...banyak juga tak dipenuhi..huhu.
mari kita tengok:-
  1. mahu tidur sepuas-puasnya esok..lepas subuh nak tidor sampai rasa nyampah nk tido lagi..hehe (mampu tidor sampai pukul 11 pagi aje..my sis dah kol2 ajak pergi Zoo Taiping..rasa cam penat je nak g jauh2 tu..huhu...so kami cakap pas mandi kami kol lagi...last2 buat keputusan g Zoo Melaka...ok je la..)
  2. makan dekat luar (in automatik berhasil..sebab da outing kan..start dari bfast ke supper mmg maka kt luar aje)
  3. kemas rumah (ini la tak tercapai..pemalasnye la hai..sampai rumah jam 12tghmlm...mmg penat dan tdor je la..)
ok, aktiviti outing ke Melaka pada cuti Deepavali..

sebelum tu my sis ada kasi kek indulgence from SR..sempena my besday katanya..O-on yang pilihkan...
so our journey start after sembahyang jumaat..orang lelaki sembahyang jumaat kt Masjid Abu Bakar Baginda..lepas tu terus shoot ke Melaka..tak singgah lunch pun sebab masing2 da makan heavy breakfast..

rasa nya dalam 2-3 jam jugak perjalanan..

detail:
bermula dari tol Bangi keluar Tol Ayer Keroh,Melaka = tol rm 14.40
entry masuk ke Zoo Melaka = rm 7/person
horse riding = rm 3/person
train dalam zoo = rm 2/person..
elephant riding =(tak de sebab da lama kot gajah takde..sebab tempt naik gajah pon da naik rumput3 tinggi)

masa kami masuk zoo tu mmg ramai org..budak2 sekolah dan family2..ye la kan..cuti sekolah katakan..lagipun seronoknya Melaka ni, pusat perlancongan die berdekatan..

saya ingat lagi first time datang Melaka masa Darjah 5. masa tu lawatan sekolah..rm 70 je seorang utk lawatan 3 hari 2 malam termasuk makan minum dan segala entry.. lawatan melawat Melaka dan Kuala Lumpur..kami dari Kedah ok..so, dat price too cheap la...masa tu seronok sangat berjalan..kami pergi Kota A famosa, Taman Buaya, Taman Mini Malaysia, Zoo negara, bangunan parlimen,masjid negara dll..

so umor da 25 ni masuk la Zoo Melaka pulak..rm 7 berpadanan la dengan jumlah binatang..dont expect too much la..spent more money dekat Zoo Negara u got more animals..hehe.tapi kami tak pusing abes pun Zoo Melaka tu..saya da penat dan pening2..huhu...kami patah balik je..tak abeskan satu pusingan lengkap..O-on dan Aiman pon tak larat da...

lepas kuar dari Zoo, masing2 da lapar giler..tak tau nk shoot area mana..huhu..masing2 pon tak tau nk g terjah kt mana. masing2 da lapar, so kami makan kat area berdekatan aje..mula2 nak cari seafood..tapi abg ipar saya cakap jauh juge..huhh..so makan kat food court je..tak tau nama ape tempat tu..tapi banyak kedai makan..okey je la..tak la sedap sangat..tapi cukup la untuk hilangkan lapar...

lepas makan kami round2 jap bandar Melaka..then terus balik ke Putrajaya..akak saya nk singgah klinik dekat Bandar Baru Bangi..


p/s: pic ada amek jugak..tapi guna HP je..nnti je la upload..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;