Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, September 30, 2010

sejak dia bertukar jabatan......

salam..

sejak si suami bertukar jabatan..shift nya petang saja..masuk pukul 2.45ptg dan balik 12.15pg..sepanjang minngu sama dan cuti 2 hari.. dah hampir 2 bulan dan dia tukar jabatan. kata beliau, kebanyakan lelaki akan diberi shoft ptg dan malam..kaum2 hawa yang satu jabatan selalu shift pagi..maybe sebab perempuan kan ada laki dan anak, so dapat la shift pagi..

tapi yang lelaki ada anak bini camne?kesian si isteri dok tunggu tunggu kat rumah..huhu..

bangun pagi lepas solat, kami tidor balik..tapi dia sambung tidur sampai dia suka la bape lame pun.takde orang kacau..saya plak kena siap2 ke opis,jarak opis ke rumah tak jauh pun..selalu kuar dari rumah dalam 8.15 ke 8.20 ke..atau lambat lg.huhuhu.. bangun mandi pagi2 rs malas betul nk g kerja..rasa nk sambung tidur aje..

tapi ada bagus nye dia pergi kerja lambat..selalunye dia akan kemas rumah mana2 yang patut.saya balik petang nye dalam 5.40ptg ke, tengok rumah da kemas..sejuk hati...sementara nak tunggu dia balik kul 12.45pg, saya makan dulu..(skang tak leh makan lambat2)selalunye lepas ofis g tapau siap2..
lepas makan, rilex, mandi dan selalunye tidor je awal..dalam pukul 11.30mlm saya bangun balik untuk masak  dinner untuk suami..

bila dia balik, teman makan dan borak2 jap..selalunya saya tdur dulu dalam jam 2.00pg..dia masih main PSP ke, tengok bola ke...ntah pukul bape dia tertdo..rsnya dalam pukul 4pg kot..

nak marah ke sedih ke cam tak patut aje..nak buat camne, dah kerja die camtu..huhu.kadang2 terasa jugak sunyi nye..tapi saya tidor aje..lagi plak cam mustahil la bila dia sampai umah awal pagi tu terus dia tertido..masa dia dah tak normal..so take a few hour before went to sleep..

ntah bila kehidupan dia kembali normal..bagus jugak kalau diapon dapat kerja opis hour..kadang2 jeles je tengok pasangan yang sama time kerja...huhuhu..tapi nak buat camne kan..redha aje la..baik tdor dari pikir yang bukan..yups, saya sangat mudah tdo..hahhaha

ape pon saya doakan dia dapat kerja yang terbaik seperti yang dia impikan dan kembali berkerja opis hour..sabar je la hati....

Wednesday, September 29, 2010

sambal ketam....teringat mak.

salam..

tadi masa lunch, macam biasa makan kat foodcourt tingkat 7 opis ni..nampak sambal ketam..laju je amek..

saiz ketam tak besar mana..tapi boleh la tahan..lepas jugak keinginan nk makan sambal ketam..kt Wisma Zelan ni, makanan kat level 7 ni leh tahan sedapnya...nampak semua menarik...bernafsu je nak makan..

pasal sambal ketam ni, tetiba teringat  kat mak di kampung tu..maybe sekarang mak masih sibuk menjahit..alhamdullillah..rezeki mak tak putus2..kenapa ingat kt mak?sebab nya kalau mak masak sambal ketam...astagfirullahalazim...sangat la sedap ouls...menggigit2 sampai licin..ayah plak, klu beli ketam, dia kan beli saiz yang besar..sebab baru terasa isinya..

sekarang ni terasa nk makan lagi sambal ketam yang mak buat tu..insyaallah next week mak ngn ayah nak turun KL.mak ade job menjahit lagi..boleh la berweekend di KL..nak beli ketam dan suruh mak masakk....heheh...

korang suka tak makan ketam???buat yang elergic, nak buat camne kan..makanan laut satu ni memang gatal sket..hahha

Monday, September 27, 2010

sedikit mengenai 0-6minggu

salam..

alhamdullillah diberi kesempatan untuk bernafas lagi di muka bumi ini..:)

ikut pregnancy sticker kt sebelah ni..baru je masuk minggu ke 7. apa yang sy rasa maybe tak sama macam wanita lain yg mengandung kot..sebab masing2 punya badan kan..mustahil la sama sebijik..adalakot sket2..
yang saya alami:

0-4 minggu kehamilan
  • panas badan sepanjang hari..tambah2 awal pagi..rasa malas betul pergi kerja..cek suhu tak tinggi pun
  • sakit pada breast.sama mcam nk period, breast terasa sakit..tapi tak la dasyat mana(so sila jgn amagine lebey ye..hehe)
  • selalunya klu da lekat, instinct ibu selalunya kuat..if korang rs dah ada, insyaallah memang ada..selalunya instict tu betul..
  • takda masalah langsung bab makanan..semua lazat aje..
5minggu kehamilan
  • selera pada mulanya sangat bagus. sampai hubby pun perasan..semuanya sy sapu je..abes plak tu
  • semakin hari semakin kurang selera...dah mula rasa tak selera nak abeskan makanan...
  • sy rs cam kulit sy cam kusam je...huhu(salah hormon atau salah tuan badan???)
6-minggu kehamilan
  • pening kepala sangat2...huhu..rasa tension sebab sakit kepala
  • hidung sangat sensitif pada bau...sangat loya tapi tak muntah..alhamdullliah...
  • kurang/takde selera dengan makanan bergoreng..(ramai org preggy ade symtom ni-sy baca kt forum)
  • malas betol nak masak dan kemas rumah(jgn salahkan hormon--tp hormon sedikit sebanyak membantu)...pastu rasa tak selera je makan masakan sendiri..sy masak sup,tomyam singgang aje..
  • letih..
  • part loya dan pening tu, sy cpt2 rest then tdo..if berjaga aje, sure sgt pening..so mggu ni sy byk tdo..hehe.bila takde selera tu, perut rs sakit aje..sebb tak de zat dan tenaga...tak bermaya btol..
  • alhamdulliah sy pening cepat hilang..2-3 hari saja..kembali normal sebelum masuk 7 minggu
so melalui sedikit pengalaman yang sy rasa ni, untuk bakal mommy to be, kena bersedia mental jugak tau..kena makan jugak even takde selera..huhu..sikit pon takpe..kena kerap..mnum susu byk2 ok.sebab bila kurang makan korang akan sakit perut dan pedih je perut korg..untuk elak kena gastrik..klu tak mnum susu, kena cari alternatif lain la ek..hehhe..last but not least..do not skip your breakfast!

betol la ckp org, simptom preggy ni semua nya lain2..masing2 ada tahap cabaran tertentu...hehe..tabah dan enjoy la ye pregnancy moment..all da best..semoganya semuanya berjalan lancar...

ada rezeki saya update lg..

Wednesday, September 22, 2010

sakit kepala :(

salam..

sejak 3 hari lepas, sakit je kepala ak ni..pening betol rasanya..
pening yang kerap muncul..seharian pening..huhu..kadang2 ok..kadang2 pening..huhu

kadang2 rasa cam nak nagis pun ada..huhuh..sebab pening, nak buat kerja pun tak ok..

Monday, September 20, 2010

nak benda ni sangat..suggestion please!

semakin hari semakin geram je tengok hasil tangkapan menggunakan benda alah ni...geramnye...nak satu...sapa ade lebih kasi la free kt saya...hehehhe...

oleh sebab kewangan ak bukan tahap yang boleh membanggakan, so far ini adalah impian yang tinggi..tak tahu bila mampu kuarkan duit beribu untuk benda ni...dan saya akan berusaha bersungguh2..hehe

bila akan mampu beli???jangka masa yang diambil bakal lama..mungkinkah 2011..atau mungkinkah 2012..atau rezeki tiba2 tersangat murah ..2010 dah mampu beli..

so kawan2 yang terer atau dah memiliki dslr ni..mintak kasi suggestion..brand mana yang bagus???dan sangat berpatutan...tak nak la mahal2..kang terover bajet plak..huhu

kalau ada kamera ni..semangat la sikit en suami mensnap pic sy dengan byknya..sekarang ni kena ada sistem barter...sy amek pic dia 2 keping, mintak die snap pic sy 3 keping...hehe..klu ade benda alah ni..rsnya takperlu suruh laju je dia volunteer...

oren merah biru hijau...raya 2010

salam aidilfitri....

hari ni dah masuk hari raya ke 11 dah kan. majoriti semua dah masuk kerja..ada jugak dah masuk kerja minggu lepas lg..ak  baru masuk kerja hari ni..

okes..sikit gambar di hari raya..
kami berdua bertema oren..


baju raya ayah tak sempat siap..so mak dan ayah pkai bju lama aje..

abg pendi. kak nani dan izzad farish..irsyad tak g raya sebab tido..

abg shah, kak jat, aiman dan o-on..


hijau team org berkuarga...biru team single..biru gelap single sementara..

alhamdillah selamat merayakan aidilfitri..rumah terbuka???maybe takde kot..hahah..rumah belum ready kot..haha..tp tuan blog dan suami sgt ready utk terjah rumah terbuka korang..jgn malu2 ajak kmi ye..hahahah..
hari ni baru je 5weeks 6 days preggy..takde ape2 simptom pon lg..kadang2 rasa btol ke ada ni..huhu..lepas sekali jumpa doc kt klinik panel aritu, ak tak g pon mana2 klinik lg..nak g HUKM or klinik gomen aje..tp tggu 3 bulan dulu la...baru btol2 konfem...g awal2 kang doc gelak je kt ak nnti..huhu


selamat hari raya...



Thursday, September 9, 2010

raya 2010

salam...

rasanya ramai dah yang selamat sampai ke kampung..ak masih belum bertolak balik lg.ikut perancangan dalam jam 4ptg baru bertolak blik ke kedah dari kuala lumpur..hari ni halfday since company kasi dissmiss earlier.

buat semua rakan dan kenalan, selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir dan batin atas segala keterlanjuran kata dan sebagainya..atas segala tulisan yang mungkin menynggung perasaan korang atas komen yang telah ak berikan yang korang rasa annoying, ak mintak maaf ye..

semoga hari raya kali ni lebih bermakna..jaga makan mnum ok..dan jangan makan banyak2 tau..takot kenyang sgt nanti nak makan makanan lain dah kenyang..rugi tu..raya je ada makanan banyak2..

ikhlas daripada fiszah_pjo




p/s:nanti lepas raya, jangan lupa upload pic korang ynag sedondon tu ok???

Wednesday, September 8, 2010

perasaan tak sabar....

salam..

korang perasan tak ak pernah cerita dalam entri yang lepas pasal panas2 badan tu?
ntah kenapa sejak dari period bulan 8(first day puasa) ak rasa lain macam aje..bukan di hari pertama period la..selepas2 time subur la..rasa panas je tiap kali bangun pagi...dan rasa panas ini berlarutan ke hari hari seterusnya..tetapi bukan panas demam..rs sedikit panas je la...

oleh kerana tak berapa sabar..one week before peot seterusnya akak ak ada datang rumah bawak UPT.sebab dia memang ada bagitau..dia ada upt lebeh..so dia nak kasi kt ak..oleh memang tak sabar jugak hari tu jugak ak saja2 nak cek. so ak terus pee pee...nak cek..mula2 tengok result withn 3 minute takde ape pon. dan hampa..gtau si suami..dia cakap takpe la..belum rezeki... pastu ak kuar ngn adik2 g beli barang2 sket..dalam tengahari ak saja ja nak cek balik hasil upt tu.................tup2 ada 2 line.wowowow...terkejut gak..cm tak percaya..ak rasa cam tak valid je..tunjuk kan akak ak..dia kata btol la tu...

ak tunjuk kat laki ak tu..dia rasa pun betol..sebab last month ada cek gak..satu line je even 1-2 hari hasil upt tu. kali ni whtin 1-2 hour da tunjuk line yang kedua..oleh kerana tak sabar jugak la, ak ajak sisuami g farmasi beli lg upt tu..nak buat pg esok nya...tapi tak sabar tunggu esok, petang tu ak cek lg...tggu 5 minit, ada double line..tapi sangat  sangat kabur...akak ak cakap, if ada meman ada trace..kalau takde satu line dan takde sebarang tanda lain lg...tapi masalahnya , ak belum pun lewat period..huhuuhuh..so akak dan suami ak cakap tunggu je lepas lewat.baru cek lg..

oleh kerana tak sabar jugak...hari Isninnya, ak ajak suami g JJ maluri..nak makan takoyaki sebenarnya..tapi  niat hati kecil nak beli UPT lg..so laki ak belikan lg 2 upt tu..berlainan brand...tp harga yang sama rm6..hahaha..kali ni sedikit sabar..ak nak cek setiap pagi selasa dan rabu. so ak sedikit sabar...tunggu pagi selasa dan rabu..alhamdulillah hasilnya double line yang jelas...

sebalik kesah ni kan..tak sabar!... ak ada satu konklusi dan mungkin boleh dijadikan pedoman kot..alkesahnya if u are really want to pregnant, say it...ini merupakan harapan dan doa..sebab nya ak selalu bergurau ngan hubby, cakap kata baby nak minum itu, nak makan ini...even dat time takde ape2 pon..ngn akak opis pon same..dorang ade bergurau2,ak ckp sperti org da preggy..haha..even dat time lom ade ape2...
sebab itu semua doa..(ini hanya andaian otak sendiri) once kita selalu sebut, org keliling pun turut mendoakan..jangan deny ok..once kita selalu ckp benda positiv, hasilnya insyaallah positiv..kira kita ada usaha la kan...tapi jangan la ckp sangat over..kang orang menyampah dan mendoakan yang tak baik..

apa pun ini semua rezeki dari Allah...kita usaha dan tawakal..
alhamdullillah..da g cek kt doktor..dok cakap positiv..siap kasi due date.tapi die soh cek sendiri lagi 2 weeks.

buat semua kawan2 yang belum preggy, jgn sedey tau..insyaallah rezeki korang tak lama lg..chaiyok2...doakan ak jugak ye..semoga semuanya berjalan lancar..masih tersangat awal untuk predict apa yang bakal berlaku...

Saturday, September 4, 2010

minggu terakhir di bulan ramadan...

salam...

lagi 6 hari je nakng   raya.. cikgu cikgu dan student dan mula cuti...skang ni masa nk collect kuih raya yang ditempah...masa nk g amek baju raya yang ditempah...masa untuk tukar duit raya dan masukkan dalam sampul..

tapi sedih kan..dihujung ramadan kita menyibukkan diri dengan kuih raya, baju raya, hiasan rumah raya..tapi malam lailatulqadar dah terlepas ker??????huhu..tak terperasan..rasa sedey sebab kadang2 tak perasan pun kelainan malam...sebab selalunye malam di dalam rumah je..bulan puasa ni hubby kerja malam je..ak ngn suami sempat bertarawih di masjid sekali je..malam pertama di bulan Puasa..

dulu masa kecik2- zaman belajar, ikut mak ayah gi surau..terasa jugak suasana malam bila pergi dan blik ke surau kat kampung tu...masa belajar kt UTM pon masih berkesempatan berterawih dengan kawan2..masih alert dengan  suasana malam..dan masih mencari2 malam lailatulqadar..

tapi sejak dah kerja, jarang sangat pergi ke masjid/surau..huuhuhu..salahkan diri sendri jugak...huhu..takde geng nak g..waaa..alasan je kan????? masa da kwen ni sorang2 kt umah..lagi la terasa kurang semnagt nk g masjid...huhu.walaupom jarak masjid dan rumah dekat sangat...

sedih nye..tahniah buat kawan2 yang mengerjakan terawih di masjid dan surau..anda memang kental...jgn berenti mengejar malam lailtulqadar..tapi walaupun tak ke masjid dan surau..kat rumah pon boleh beribadat kan??/so tak de alasan...

rasanya by next week ak nk reveal something..skang ni masih dalam pemerhatian.....

Friday, September 3, 2010

Friendly blogger???

salam..
dapat award dari Lina Rahim lagi..sory ye Lina, lambat saya nak response..(takde ciri ciri friendly dah tu--alamak-kene tolak markah hehhee)

mari jawab soalan yang ringkas ini:-
1) Nyatakan 7 makanan/minuman kegemaran anda sewaktu berbuke puasa/sahur..
  • air kelapa (hari hari pon suka sangat)
  • air tebu(special during ramadan)
  • apam balik (lebeh suka buatan sendiri sebab byk jagung)
  • popia goreng (popia basah pon okes..tp make sure kuahnya harus enak ya)
  • nasi tomato (suka nasi2 camni klu dorg jual direct dari periuk dorg yg besar tu..fresh from oven gitu)
  • udang goreng kunyit +udang goreng tepung(juadah enak di pagi sahur)
  • laksam


2) Berikan kepada 5 orang @ lebih kepada rakan blogger anda.
susah nk pilih la..sebab rasanye ramai dah kot dapat award ni..ak rasa sume follower blog ni sumenya friendly.tapi 5 org ni ak nak kasi kt orang yang ak kenal:-

selamat la kawan2 ye..menjawab soalan yang sgt ringkas ini...tak nk amek masa korang lame2..

Wednesday, September 1, 2010

Award from Lina Rahim...thanks ya

salam uols...

thanks kepada linarahim yang sudi kasi award ni..sorry tau tak perasaan nama sy ada dalam list...
actually ak tak la rajin sangat blogwalking..tapi dalam list ak follow insyaallah ak akan selalu tengok once korang ada update..hehe..so selalu la update ok..leh tambahkan info diawal2 pagi..hehe

Q & A Session.
1. Apa yang bermain di fikiran anda sekarang?
alangkah seronoknya kalu leh sambung tidor lg..hehhe...
pagi tadi nak datang opis, lambat plak sebab kereta kena blok..huhu..malas nk tolak 3 biji keta..so naik atas semula, mintak hubby tolong hantar nek moto(inilah alkesah penghuni apartment kos sederhana di KL..padat)



2. Apakah nama samaran anda?
nama samaran???takde kot.
erm kalu nama pendek2 yang dipanggil kawan ada 2 nama je...
fizah ; kawan2 yang baru kenal dan lama
pjo ;nama yg dicreatekan oleh seorang teman masa di MRSM pendang dulu...tak ramai yang paggil nama ni..orang yang tak bape rapat takkan paggil nama ni..
nor; bos di tempat kerja..


3. Berikan 3 orang yang anda sayang

1) en.suami-syahnon bin abd rahim
2) my family di kuala nerang dan palong(walopon ramai-kira satu aje la..amek pukal..haha)
3) my frenzz include you!



4. Panggilan anda untuk si dia
Abang : dikala waktu yang agak panjang..
yang: dikala waktu mls nk panggil panjang2...cepat dan pantas...



5. Hadiah yang anda impikan dari seseorang yang istimewa
segala pemberiannya adalah istemewa..speecless..susah nk cakap.,,



6. Blog yang anda suka visit
blog yang tak heavy sgt...simple dan direct to the point..lagi senang bab personal life...
blog yang jual2 blouse dan kek2 yang cantik....walopon tak beli, seronok baca dan cuci mata
blog resepi..senang nk copy dan try kt rumah



7. Tag kan 15 blogger
banyak la plak 15...kalu 5 aje tak pe kan?
1. noor -dot dot dot
2.kiree : kiree casio
3.rdna : la dolce rdna
4: pizet: the cup of mocha latte
5.izyan: love my life

p/s : thanks ye Lina kasi award ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;