Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah

Nur Adriana Atirah bt Syahnon



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

kehamilan kedua...semoga semuanya dipermudahkan

Kehamilan kedua


Lilypie Pregnancy tickers

Followers

Wednesday, January 4, 2012

tips merawat bayi demam panas

as-salam..

hari ni saja nak kongsi dengan kawan2 semua mengenai merawat bayi yang demam panas..ini semua adalah berdasarkan pengalaman saya..mungkin sekadar bacaan ringan ringan atau boleh dibuat panduan..jika tidak elok sila abaikan ye :P

atirah sudah seminggu demam..demam yang panas bagi saya..bila pergi jumpa doktor tidak la terlalu tinggi panasnya..haha..dalam 7-8 hari demam, sudah 3 kali mama bawak atirah jumpa doktor..sebenarnya mama terlalu risau..huhu..

hari selasa lepas, pergi jumpa doktor dekat Bandar Tun Razak, suhu badan atirah 38.4 C,waktu ni atirah ada selesema, batuk dan kahak..2 hari berturut-turut atirah kena buat nebulizer..seperti entry lepas..

hari sabtu atirah panas lagi..tak boleh tidor mama sebab risaukan atirah..pagi2 ahad, mama ajak papa g klinik lagi..semua klinik swasta tutup sebab cuti tahun baru..so kami terus ke HKL..masuk je nurse lapkan badan atirah supaya suhu turun..sebelum pergi HKL, atirah da makan ubat demam..masa jumpa doktor, suhu badan atirah 38.4 C jugak..kali ni selsema dah tak de..

hari selasa minggu ni, panas atirah datang lagi..dala seminggu ni ada je panas atirah..mean takde hari die tak panas..mesti la risau kan!. malamnya mama ajak papa ke klinik lagi..bagi saya, badan atirah ni panas...jumpa doktor, suhu atirah 37.5C je...adoi..doktor kasi beberapa nasihat yang mungkin saya leh kongsi dengan korang.

  1. bayi yang mengalami demam panas, tidak akan sembuh dalam masa 2 hari..ianya mengambil masa sekurang-kurangnya 1 minggu untuk kembali aktif seperti sediakala.
    • doktor tu nasihatkan BE PATIENT..untuk ibu, MORE RELAX..hehe, anak sulung kan..pantang sakit..takdepengalaman..so cepat rasa gelabah dan cuak..nak sakit anak tu hilang secepat mungkin kalau boleh..
    • sabar dalam melayan karenah anak yang tengah sakit..
  2. bayi yang demam/sakit   mengalami  muntah berulang kali  mengeluarkan susu atau makanan adalah normal. ini kerana tekak bayi sakit..so bila tak dapat telan selalunya dia akan buangkan semula.
    • doktor nasihatkan, selagi anak mahu menyusu dan mahu makan/minum, kasi sebanyak nya..sebab anak demam akan berlaku dehidrasi..bila muntah lagi banyak air akan keluar. so jangan stress if anak nk menyusu aje
    • kes atirah., memang banyak kali die muntah..muntah bukan sikit2.banyak betul ..habis keluar semua susu..tambah2 kalau lepas kasi antibiotik/ubat..seboleh2nya dia cuba buang semula..papa kena hantar toto ke dobi lagi!
    • atirah memang melekat aje ngn mama..susu tak henti2..susu banyak, muntah pun banyak :(
  3. untuk kurangkan kepanasan pada bayi, mandikan bayi dengan air biasa.jangan mandikan dengan air suam..banyakkan lap badan bayi supaya panas badan bayi dapat dikurangkan..
    • asal panas aje saya akan lapkan badan atirah dari hujung rambut ke hujung kaki..bila kurang panas, atirah rasa segar, so die start menrangkak2 lagi
  4. kalau bayi da deman panas lebih 2 hari, perlu cek darah ye..takut kena denggi, influenza A atau sebagainya..ini bahaya..jangan main2..selalunya pergi la ke klinik kerajaan..cek darah sepantas kilat :)..terus dapat keputusan..
    • kalau pergi klinik swasta, jarang doktor nak suruh cek darah..so better g klinik kerajaan ye..
  5.  adalah wajib bagi keluarga yang mempunyai anak kecil memiliki termometer di rumah..supaya suhu badan bayi dapat dipantau
    • beli la yang digital ye..paling murah saya rasa ada kt COSWAY..RM10.90 je..atirah ada itu je..kalau beli kt farmasi mahal uols!
rasanya setakat ini sahaja dahulu..saya dah tak ingat be
nda2 lain..korang kalau ada tips2 yang lain sila la share ya..untuk kebaikan bersama

p/s: ada orang cakap, bayi demam mungkin ada kaitan dengan "benda" tegur..wallahualam..benda ni ada betulnya..so buat2 la air penawar atau baca la ayat2 alquran yang sewajarnya untuk bayi ye :)




as-salam

selain cerita tentang anak, saya nak cerita tentang bisnes kecil kecilan yang sedang saya buat sekarang iaitu sticker/label

WWW.FISSTICKER.COM
saya ada menerima tempahan sticker yang kalis air..ini bukan kertas ye,.dia macam plastik. so memang kalis air. printing black n white je.dan printing nya jugak kalis air :)

sebelum kita tunjuk hasil sticker yang kosong, meh kita tengok  sticker kartun yang comel comel..sesuai untuk labelkan barangan  anak kita seperti toys, botol susu atau apa sahaja yang kita mahu, hatta nak labelkan setiap pensel warna anak pun takpe.hehehe.

INI KATALOG TERBARU

Photo: Terbaru

kami ada sticker kartun Upin dan Ipin, Princess barbie dan mix boy. buat masa sekarang hanya ini je yang ada. meh tengok gambar..MINIMUM ORDER UNTUK STICKER CARTOON ADALAH 50PCS







saiz: 3cm x 1.3cm
pilihan: barbie princess, upin dan ipin , boys, MINION,
harga: rm 8 utk 50pcs






saiz: 4.6cm x 1.8cm
pilihan: barbie princess, upin dan ipin,ANGRY BIRD DAN HELLO KITTY
harga: rm 10 utk 50 pcs

selain dari sticker kartun, kami banyak ada yang kosong punya..sesuai untuk perniagaan kecil kecilan dan apa sahaja,

paling hangat dan banyak permintaaan adalah size 2.2cm x 0.9cm. ini saiz paling kecik yang kami ada. hanya rm5 utk 100pcs..


        

  

  
saiz: 2.2 cm x 0.9cm
warna: transparent, pink rainbow, white, laser chrome dan 4 warna, SILVER
harga: rm5 untuk 100pcs





  

   
saiz: 3cm x 1cm
warna: gold, silver dan laser DAN PINK RAINBOW
harga: rm10 untuk 100pcs


   
saiz: 3cm x 1.5cm
warna: laser chrome , tranparent, GOLD DAN PINK RAINBOW
harga: rm 12 untuk 100pcs






saiz : 3cm x 2cm
warna: putih
harga: rm 13 untuk 100pcs





 

  
saiz : 4.7 cm x 1.5cm
warna: silver, gold dan putih
harga: rm 15 untuk 100 pcs






saiz: bulat diameter 3cm
warna: pink rainbow, TRANSPARENT
harga: rm 1 untuk 100pcs




  
  


saiz : 4.5 cm x 2.5cm
warna: gold , SILVER DAN TRANSPARENT
harga: rm18 untuk 100pcs








saiz: 5cm x 3 cm
warna: pink rainbow DAN PEARL WHITE
harga: rm 20 untuk 100 pcs



  

saiz : 7.5cm x 2.5cm
warna: silver
harga: rm22 untuk 100keping


   

  


 saiz: 9cm x 4 cm
warna:pink rainbow
harga rm 26 untuk 100pcs





  
  

saiz: 9cm x 5 cm
 warna: silver, GOLD DAN TRANSPARENT
harga: rm 30 untuk 100pcs


saya buat delivery setiap ISNIN, , RABU DAN JUMAAT  SHJ
COD: AREA BANDAR SRI PERMAISURI,CHERAS,KL
pos express: rm 3.50

pos laju rm6
setiap tempahan melebihi 1000 pcs akan ada FREE POSTAGE dan Diskaun istimewa..

boleh request letak ikon ikon yang korang suka..saya cuba cari.

hubungi saya ye.saya suka diemel atau whatsapp je. 


0136323715

mohon tak kol saya waktu opis hour 8.45-5.45.sms/whatsapp or email akan dilayan secepatnya


as-salam

selain cerita tentang anak, saya nak cerita tentang bisnes kecil kecilan yang sedang saya buat sekarang iaitu sticker/label

WWW.FISSTICKER.COM
saya ada menerima tempahan sticker yang kalis air..ini bukan kertas ye,.dia macam plastik. so memang kalis air. printing black n white je.dan printing nya jugak kalis air :)

sebelum kita tunjuk hasil sticker yang kosong, meh kita tengok  sticker kartun yang comel comel..sesuai untuk labelkan barangan  anak kita seperti toys, botol susu atau apa sahaja yang kita mahu, hatta nak labelkan setiap pensel warna anak pun takpe.hehehe.

INI KATALOG TERBARU

Photo: Terbaru

kami ada sticker kartun Upin dan Ipin, Princess barbie dan mix boy. buat masa sekarang hanya ini je yang ada. meh tengok gambar..MINIMUM ORDER UNTUK STICKER CARTOON ADALAH 50PCS







saiz: 3cm x 1.3cm
pilihan: barbie princess, upin dan ipin , boys, MINION,
harga: rm 8 utk 50pcs






saiz: 4.6cm x 1.8cm
pilihan: barbie princess, upin dan ipin,ANGRY BIRD DAN HELLO KITTY
harga: rm 10 utk 50 pcs

selain dari sticker kartun, kami banyak ada yang kosong punya..sesuai untuk perniagaan kecil kecilan dan apa sahaja,

paling hangat dan banyak permintaaan adalah size 2.2cm x 0.9cm. ini saiz paling kecik yang kami ada. hanya rm5 utk 100pcs..


        

  

  
saiz: 2.2 cm x 0.9cm
warna: transparent, pink rainbow, white, laser chrome dan 4 warna, SILVER
harga: rm5 untuk 100pcs





  

   
saiz: 3cm x 1cm
warna: gold, silver dan laser DAN PINK RAINBOW
harga: rm10 untuk 100pcs


   
saiz: 3cm x 1.5cm
warna: laser chrome , tranparent, GOLD DAN PINK RAINBOW
harga: rm 12 untuk 100pcs






saiz : 3cm x 2cm
warna: putih
harga: rm 13 untuk 100pcs





 

  
saiz : 4.7 cm x 1.5cm
warna: silver, gold dan putih
harga: rm 15 untuk 100 pcs






saiz: bulat diameter 3cm
warna: pink rainbow, TRANSPARENT
harga: rm 1 untuk 100pcs




  
  


saiz : 4.5 cm x 2.5cm
warna: gold , SILVER DAN TRANSPARENT
harga: rm18 untuk 100pcs








saiz: 5cm x 3 cm
warna: pink rainbow DAN PEARL WHITE
harga: rm 20 untuk 100 pcs



  

saiz : 7.5cm x 2.5cm
warna: silver
harga: rm22 untuk 100keping


   

  


 saiz: 9cm x 4 cm
warna:pink rainbow
harga rm 26 untuk 100pcs





  
  

saiz: 9cm x 5 cm
 warna: silver, GOLD DAN TRANSPARENT
harga: rm 30 untuk 100pcs


saya buat delivery setiap ISNIN, , RABU DAN JUMAAT  SHJ
COD: AREA BANDAR SRI PERMAISURI,CHERAS,KL
pos express: rm 3.50

pos laju rm6
setiap tempahan melebihi 1000 pcs akan ada FREE POSTAGE dan Diskaun istimewa..

boleh request letak ikon ikon yang korang suka..saya cuba cari.

hubungi saya ye.saya suka diemel atau whatsapp je. 


0136323715

mohon tak kol saya waktu opis hour 8.45-5.45.sms/whatsapp or email akan dilayan secepatnya


25 comments:

k|ree said...

nadiah buat dua2...gi hospital pun buat...cek darah...kuar hospital..ubat tradisional plak...minum ngan air penawar..dan bilas kan badan dia lepas mandi dengan air tue...

klu naurah macam tak sihat..dlm beg naurah, nadiah mmg letak termometer...minta tecer monitor panas dia...klu tinggi je,minta trus call... :)

pizet said...

anak2 aku dah hampir 2 weeks lebih kot, start adik demam then pass abg, dah abg sihat pass kat adik, adoi la makin kurus 2-2 org..adik senang makan ubat, abg susah banyak..ni dah tukar balik baton adik plak demam sebab abg baru je lega...

ciNDerella stRikEr said...

murah nye termometer digital tu. Nad beli yg little bean rm114. rugi nye. ish ish

Elyda Mama Lydya said...

sama mcm my dotter jgk hari tu..masa 7 bulan dia asyik demam panas je..selang 3-4 hari..panas dtg balik..mmg risau sgt..lps wat blood test baru rase lega..ooo mcm tu eh bdk2 demam..susah nk baik..harap atirah sihat2 selalu ye..

miya said...

anak pertama, umur 4bulan demam panas. risaunya..

fiszah_pjo said...

kiree: bagus buat dua-dua kan :)..mula2 pzah g klinik/hospital je..tak terlintas lagsung pasal "benda" ni..bila tecer cakap baru terpikir, aah la kot..sib baik tecer bawak g jumpa mak die...hehe :)..demam da takde batuk2 je sekarang..rasanya tekak atirah pun da sakit :(

pizet..heheemen pass2 baton plak ye syauqi ngn ssyaza ni..huhu..sungguh tak best bila baby demam kan:P

fiszah_pjo said...

elyda: hehe..kan risau sgt bila anak demam..tu la pzah pun tak sangka la lama rupanay nk sembuh..ingtkan,, paling lama demam pun 2 hari je, then terus ok dan aktif..but take time gak rupanya..

miya:demam panas memang merisaukan kan..tak tentu arah rasanya..nak cepat2 dorg aktif dan tak panas2 kan:)

♥ Elin ♥ said...

search..punya search jumpa n3 nih.
skg turn amani pulak :(

fiszah_pjo said...

elin..heheh..tu la, byk key word anak demam masuk link entry ni :)..amani nak pandai la tu...tu yg dmam :)

mrspumpkin said...

Thx 4 this artikel. Saya gunakan termometer manual je cek panas bby

Yana Aina said...

thnx utk n3 nie. hari nie dah hari ke3 ank buah kesayangan yana demam panas. suhu smpai 44. tiga2 hari g klinik n hospital. mmg merisaukn. ptg nnt nk cuba mntk air penawar

Nerra Elleya said...

First time jgk anak dmm ni.start last week cucuk 5bln, soknye dmm pas bg ubt baik.selang 2 hari mcm dedar smula.bile ptg je cm panas bdn.smpi la seminggu dah ni dia dmm smula..nk kata tmbuh gg xda nampak pulak.risaunye..

Golden Lounge said...

Fiszah, saya bg anak mkn nutrferon. secebis sebab baru 2 thn..anak awk dh setaun lebih kan :)..alhamdulillah dah 2 bulan bebas-demam. nutriferon tu dia increase anti bodi..sb kalo demam asal g klinik je macam2 ubat bg..muskil la jugak kan..jemputla baca sini http://goldenlounge.blogspot.com/2012/09/demam-anak-dan-nutriferon.html

Mohd. Shafiee Bin Hassan said...

Assalamualaikum kepada semua pembaca blog ini. aku nak kongsi pengalaman penjagaan kesihatan anak. setakat ini anak aku jarang2 demam kalau cucuk utk bulan2 tertentu anak aku demam sekali je tu pun sebab anak aku tidur masa nurse nak cucuk(so anak tak bersedia terkejut). Setakat ini kami sekeluarga mengamalkan minum / makan MADU. sejak anak aku dalam pantang lagi aku bg setitik madu kalau kita rasa anak nak demam, selsema atau batuk ALHAMDULILAH shukur pada kurniaan ALLAH yang MAHA BESAR dan MAHA PENGURNIA KESIHATAN.Anak aku berumur 8 bulan keatas aku bagi madu dalam 2 titik setiap hari waktu pagi atau malam sebelum tidur.

Kalau anak aku demam panas aku kalau boleh taknak bagi ubat yang klinik bagi tu hanya mandikan dan monitor suhu anak sahaja. tuam dan lap badan anak sahaja sebab masa anak kita demam antibody anak kita tengah melawan penyakit tu insALLAH akan beransur pulih... ALLAH jadikan badan manusia ni sangat special cuma yakin atau tidak je dengan bantuan ALLAH.. satu lagi kalau anak menyusu badan lagi bagus bagi je susu ibu tu (ibu memang penat sikitlah).
kalau yang tak menyusu badan tu bagi sikit2 air mineral kalau boleh kita ni sebagai Abi kene bacalah fatihah sikit kat air tu supaya molekul2 air tu tenang masuk dalam badan anak...

ok sekian sahaja... terima kasih..

Crack said...

Thanks kepada penulis blog ni...actually saya tengah risau sebab baby demam and batuk2. Minum susu aja muntah. Risau sangat, mulala google, then dapat link ke sini...dptla tips

Musliza Hasni said...

sy pun tgh risau ni..stay up jg bb mlm ni.tq for the info..td bb ngeletar sbb pns..risaunye

Musliza Hasni said...

sy pun tgh risau ni..stay up jg bb mlm ni.tq for the info..td bb ngeletar sbb pns..risaunye

bai prosbai said...

anak sy pun bru lepas demam..bru kuar wad..5 hari kena warded..skrg ni demam da baik ari tu tp mcm dtg selsema n batuk pulak..
Anak sy mcm hampir nk sawan..nasib baik ada standy ubat punggung 'Voren'..lepas masukkan, terus basahkan badan dia dgn tuala basah..lepas dia da sedar skit, sy trus bwk ke hospital..ada nasihat dr doktor :
kalau anak mcm nk sawan, ngiringkan dia ke kiri..amik kain basah, lap badan dia..insyaallah sawan tu x menjadi..

Anonymous said...

emm ank sy skrg ni demam... yg sulung worst demam bile kene sakit kaki tangan n mulut.. 2 minggu xtido msma n papa... abis bintik2 n ulser byk dlm mulut.. pastu thn2 berikutnyer xdela teruk sgt demam.... skrg ni adiknye.. dhle ade asma... kurus sgt.. xpernah demam sampai seharian tido je.. lemah xmkn n muntah, cirit birit n high fever.. skrg ni sabar je.. almost 3 days xnk mkn... ari ni br nk mkn n minum tp demam plk.. cirit dh berkurang.. sabar la atas dugaan ni... antibodi ank tgh fight utk sihat... amin

hjamin said...

Assalamualaikum.terima kasih dgn pandangan dan ilmu di beri.sangat berguna. Alhamdulillah terima kasih.tambahan saya...memang ada berlaku 'benda'tegur tu. Boleh amalkan bacaan Al-fatihah diikuti 3qul, ayatul qursi serta selawat shifa setiap hari kepada bayi dan anak2. Baca direct hit k telinga bayi boleh, baca pada air mineral pun boleh. Untuk diminum, dilap atau yg kaki 4x4 bawak anak beranak masuk hutan tu,boleh direnjis keliling khemah. Semuanya atas keizinan Allah. Yakin dgn ketentuan Allah yup.

hjamin said...

Assalamualaikum.terima kasih dgn pandangan dan ilmu di beri.sangat berguna. Alhamdulillah terima kasih.tambahan saya...memang ada berlaku 'benda'tegur tu. Boleh amalkan bacaan Al-fatihah diikuti 3qul, ayatul qursi serta selawat shifa setiap hari kepada bayi dan anak2. Baca direct hit k telinga bayi boleh, baca pada air mineral pun boleh. Untuk diminum, dilap atau yg kaki 4x4 bawak anak beranak masuk hutan tu,boleh direnjis keliling khemah. Semuanya atas keizinan Allah. Yakin dgn ketentuan Allah yup.

Anonymous said...

salam, tolong like atau follow link nie https://www.facebook.com/pages/Drmohamad/529674297090644?fref=ts
thank you

Anonymous said...

thanks for the info. may Allah bless u n ur family

Anonymous said...

Tq dgn info,bby dmam skrg.moga menjadi la

ibuhebat said...

tq for the tips.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;