Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, September 30, 2011

9 bulan kehamilan nan indah...rindu :)

assalamualaikum...


harini tengok balik gambar2 dalam FB masa preggy dulu..how nice those pics..banyak gak saya bergambar masa preggy..akak opis selalu pesan, jgn lupa amek gambar banyak2..nanti ada kenangan.haha..betol.memang banyak kenangan...
1/5/2010- majlis persandingan norhafiszah& syahnon
7/9/2010 4 weeks preggy
bergambar masa hari raya ke 5
 
30/10/2010 12 weeks preggy
bergambar dengan Onie masa majlis harijadi OON yg ke 3

25/12/2010 20 weeks preggy
bergambar dengan Imah(kawan seMrsm&utm)
 


5/2/2011 - 26 weeks  preggy
bergambar di majlis perkahwinan sepupu suami
 
7/2/2011 -26 weeks preggy
masa ni bergambar sebelum kuar makan2 celeb birthday suami ke 26

15/2/2011 27 weeks preggy
kuar jalan kaki makan dekat Satay Station dpn umah :)

19/2/2011 28 weeks preggy
bergambar di Tasik Idaman,Dengkil
time ni ikut si suami main paintball..(tgk je)

12/3/2011 31weeks preggy
bergambar dengan my best frend sejak MRSM,
hafizah ismail, Baling

26/03/2011 33 weeks preggy
masa ni saja nk kuar jalan2 kot...

9/4/2011 35weeks preggy
maternity photoshoot dekat Pullman,Putrajaya


18/5/2011 39weeks 6days preggy
ini gambar terakhir diambil dekat Menara Alor star
semasa mengandung.
mlm nya da sakit dan esok nya dah bersalinkan 
Nur Adriana Atirah

genap 40 minggu dalam perut mama
Nur Adriana Atirah selamat dilahirkan
3.2kg, 51cm, normal delivery at
Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Star
p/s: seronok bila tengok2 balik pics org preggy..yang masih memboyot tu, snap la pics banyak2....kepada yg tak puas hati saya amek pics byk2, sila la amek jugak..huhu..(jgn la marah/ sakit hati saya pos pics byk_ kamu pun leh buat camtu jugak..so sila jgn stress/cemburu ye)..saya penat melayan awak!.hahahha
p/s/s: ini blog peribadi..otak ni tak kuat memori sgt, so buat cm ni incase to refer back in the future..

Thursday, September 29, 2011

bila harus marmet....

assalamualaikum....

sedikit lenguh kepala saat taip entry ni...

hari selasa lepas, masa mengepam susu sesi ke-2  yakni di sebelah petang, asyek belek2 hp tiba2 bunyi lain kt pump tu..tengok2 tube pump tu da penuh dengan air susu..keciwa betol..laju2 stopkan pump dan basuh tube tu dibawah aliran air..

hari rabu, pergi ofis tak bawak pump..sebab nak biar tube tu betul2 kering..so perlu la marmet..kalau sebelum ni 30 minit, masa diperuntukkan untuk marmet 40 minit..lenguh nya kepala sebab korang sendri paham la kot camne posisi if marmet..hasil tuaian agak kurang..total utk hari rabu dapat 12oz je

hari khamis (hari ni la) datang opis bawak medela swing tu.. untu sesi pertama,baru je 1/2 oz, kejadian yg sama berlaku..air susu masuk dalam tube.so perlu stop kan pump..adoi..rasa nk marahnye..rasanya semua dah ok..shield tu tekap elok kt cik B..tak tau ape lg yg tak kena..stress mak!nak tak nak,kena marmet jugak hari ni..kebetulan mmg cik B bengkak dan sakit..perlu kurangkan kesakitan itu harus la marmet..40 minit bekerja non-stop..klu selalu leh sempat mengait..klu marmet 110% tertumpu kt kerja tu je..

hari ni hasil tuaian sesi pertama dapat 7 oz..tahniah untuk diri sendiri..rezeki atirah..alhamdulillah

ada post kt KIM..ramai kasi suggestion supaya basuh dan kering kan.lgpun ada jual tube tu..saya tengok kt one baby world punya page, rm 20 tube tu..so tunggu weekend baru nk g kedai tu..

oh pump...sila la bekerjasama...

Wednesday, September 28, 2011

Mr Cinderallela...plz help me!

assalamualaikum...

i need mr cinderallela to help me to find out my other half CR wedges..damn stressed!

cerita ni bermula last 2 weeks..time tu baru balik beraya dari rumah Rose..balik nya bajet nak singgah KFC dekat stadium cheras tu jap..dekat je ngn umah..terasa nak makan Zinger burger jap..tapi hujan sedikit renyai2..tapi dah berenti depan KFC tu, turun jugak la..atirah saya masukkan dalam stroller untuk memudahkan kerja..

semuanya berjalan lancar..saya take away je..tak dine in pon..balik rumah macam biasa..dan kehidupan berlarutan seperti biasa..tido dan bangun pergi kerja..esoknya nak turun dari kereta nak masuk opis, tercari2 mana Wedges baru beli lg sebelah ni???tak jumpa la..takpe, pikir positive je..terselit bawah tempat duduk pemandu kot..so pakai je sandle lain yang ada dalam boot kereta..

balik kerja puas cari seluruh pelosok dalam kereta tu..tak jumpa lagi sebelah..huhu..ada sebelah je..puas cari dan sudah penat mencari..keputusan nya masih gagal ditemui..then otak ter'rewind' kejadian di KFC 2 mlm lepas.......


saya rasa saya masuk kedalam kereta dan menanggalkan sebelah lg sandle di luar kereta..sebab mmg dah terbiasa pakai selipar bawak kereta..so saya tutup pintu kereta dan blah dari situ..makanya sebelah lagi tertinggal dekat KFC..so laju2 pergi kfc tu semula..setelah 2 hari..korang rasa ada lg ke wedges sebelah tu??? huhu..stress mak nak!..baru 2 bulan lepas beli..tak sempat nk lanyak habis habisan..tengok ada sebelah je sayu2 kt rak kasut tu..orang kata buat baling ayam je la sandle sebelah lg tu..takde guna simpan..sebab tak leh buat apa dah..mana ada org jual sebelah..huhu

stresss sebab terlalu cuai..takde rezeki la nk pakai lama2..huhu..sudah 2 mggu berlalu masih igt lagi sebab nampak wedges sebelah lg kt rak pagi td..balik nnti kena buang la..supaya memori terus lenyap..hahha

p/s: macam org jakun naik kereta..boleh plak tanggalkan kasut kt luar..DAMN!

Tuesday, September 27, 2011

check up 4th month Atirah ~ lamanya menunggu..huhuuh~

assalamualaikum...

ini la antara dugaan yang perlu dilalui sekiranya mendapatkan rawatan dekat klinik kerajaan..harus menunggu..." terima kasih kerana sabar menunggu "

hari ni kami berdua (mama dan Atirah) sampai dekat KKIA bandar tun razak pukul 8.30 pagi..sampai aje terus timbang , ukur lilit dada & kepala, dan ukur panjang macam biasa...then selesai part tu, kami tunggu untuk jumpa nurse adalah 3 jam..huhu..cian budak kecik tu..huhu.

awalnya atirah minum susu, then tido dalam 30 minit..lepas tu die bangun main2..punya la lama menunggu.dah banyak kali die menyusu dan menyusu..pampers pun mama ada tukarkan jugak..sebab da rasa berat dek kandungan air kencing atirah..sampai satu tahap dia tak boleh sabar lagi..menangis tak nk susu dah..mama da tau sgt, itu tandanya Atirah nk tido..tak mau tido atas pangku lagi kalau dah mengamuk cm tu..nak kena cari buai...

mama pun tak sabar jugak tunggu lama2..huhu..tapi takkan nk balik kot..kena amek time off..huuh..so mama bawak atirah jalan2 kat luar klinik..atirah da boleh kontrol sabar,die asyek tengok keta moto yg banyak tu..sampai jugak turn atirah...then masuk jumpa nurse..kejap je..itu pon atirah tak nak dah lama2 dalam klinik tu.mama kasi susu masa nurse cek2 atirah..then atirah tertdo jugak....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

sampai dalam keta terus dia tidor dan sampai rumah baby sitter die terus sambung tdo.Cian atirah..penat sangat menunggu..lepas hantar atirah, mama terus pergi opis.......

hasil hari ni punye check up..perkembangan fizikal atirah adalah seperti di bawah

pada  tarikh  27/9/2011
umur = 4 bulan 1 minggu
berat= 7.4kg ( naik 900 g dari bulan lepas)
panjang = 67cm (tambah 4cm dari bulan lepas)
ukur lilit kepala=40 cm
ukur lilit dada = 44 cm

adalah menjadi kelaziman, malam sebelum pergi check up, mama dan papa ada buat pertaruhan tentang berat badan Atirah..siapa menang akan tentukan hadiah..untuk bulan ni, papa yang menang..papa bet 7.5kg.mama bet 7.7kg..tp berat atirah 7.4kg..maka yang paling hampir adalah papa :(.. makanya harus dibelanja la..macam tau2 je time gaji mama plak tu..

Monday, September 26, 2011

Contest rasa sedondon

assalamualaikum..

hari ni baca entry dari mr & mrs engineer..so saya ditagged untuk contest sedondon ni..so mahu jugak la buat entry :)


raya ke 3: sudah lewat petang dah ni..baju si suami pun tak
terkancing dengan elok..huhu..




tahun 2011 ni, buat pertama kalinya,kami beraya bertiga bersama si kecil Nur Adriana Atirah yang berusia 3 bulan ++ masa aidilfitri 1432 hijrah.. tema kami tahun ni dipilih oleh si suami iaitu PURPLE= Ungu..awalnya nk cari  light purple..tapi tak jumpa sebab last minit baru cari baru raya..so end up dapat baju striking purple pulak..MAK OK JE!

Cara-caranya:

1. Jadi FOLLOWER blog ini dahulu.~Selesai

2. Letak GAMBAR RAYA SEDONDON u'olls..~Selesai

(tak kisah la dengan family, kawan, BF/GF.. janji sedondon)

3. Tuliskan kenapa u'olls PILIH WARNA itu tahun ini..~Selesai

4. TAGkan 2 orang kawan atau lebih..~Selesai
saya mahu tagged blogger ni :)
1- ardina (mama danial)
2- elin (mama sarah)
3-pizet. (mama syauqi& syaza)

5. LINK kan entry u'olls kat comment bawah ini...~Selesai 



itu saja.. senang kan..


HADIAHNYA...



something dari IKEA (rahsia dulu ok)

ahad_27 syawal; Asna ,Yani & Syika datang rumah :)

assalamualaikum..

update bergambar lagi hari ni :)..Asna dan Yani datang beraya kt rumah kecik kami bersama family masing2..yani da jumpa 2 kali dah..dah rasa cam biasa sangat dengan yani dan suami..si Asna pulak first time jumpa..tp mak ai,..rasa cam dah lama kenal uols..peramah nye diorang ni..


pagi2 ahad saya dah angkut atirah dalam stroller g jelajah HERO..beli barang2 basah..siap kami berdua g breakfast kt kedai mamak sebelah hero...dah kenyang2 baru balik rumah start memasak..heheh..atirah kalau tak tido die main sorang2 dalam bilik..agak agak da busan baru die jerit..good gurl syg!


as usual, kali ni berdua ngn atirah je entertain tetamu..si suami kerja..tapi no problemo..si kecik suka tetamu datang..saya masak ape kali ni????menu yang sama aje seperti hari sabtu..

adi haikal & atirah...mainan tu aleesya punya..aleesya pantang
letak...sgt laju meniarap budak comel tu..sory tak smpat snap pic aleesya

diorang ni sebaya..atirah tua sebulan je dari haikal

set timer...hehe..sy aje takde cik abe dlm pic ni..hehe

see..the faces of happy families...
haikal, atirah dan aleesya baby of 2011

meet my old frens..syika..atirah da takmo tgk kamera
asna dan yani datang waktu yang hampir sama :)..seronok sgt jumpa diorang..hampir 2 jam jugak bersama..petang nya pulak SYika datang sekeluarga,Syika ni kawan saya sejak tadika lagi :)

seronok nya tengok kanak2 membesar ni..dulu tak ada baby tak terasa sangat jatuh cinta kt baby..bila ada anak sendiri, tengok baby org lain pun sgt senang hati..comel nya la hai...

sabtu_26 syawal: kawan2 suami datang beraya

assalamualaikum..

sabtu lepas kawan kawan  rapat suami datang beraya..kawan2 seopis :).tak la ramai sangat..dalam 6 orang je..kami tak buat open house pun..tapi sesiapa nak datang beraya adalah sangat dialu-alukan..hehe..

menunya adalah simple jugak..hehe (daku reti ke masak yg dasyat???harus la tak pandai..).macam last weeks jugak, menunya adalah mee kari, nasi impit kuah kacang, agar2 milo,  kek buah dan biskut raya..so simple..atirah bagus main ngn papa aje..so sempat la buat sikit2 :)

kawan2 si suami ni pernah jumpa sekali je kot..except Amat..pernah jumpa 2 kali..yang lain banyak tak pernah jumpa..kenal kt FB sajo..jumpa in person memang jarang berlaku..haha :)..thanks for coming dudes :)..lepas lepak2 , dorg g karoke pulak..mama dan atirah masuk tidor..haha

p/s: si suami teruja mahu belajar main gitar bila tengok Min pandai main gitar..hehe
p/s/s: gambar takde sebab segan la nk amek :)

Tuesday, September 20, 2011

jumaat_18 syawal: meet the bloggers

assalamualaikum..update pantas..

lambat mengupdate sebab lambat benor nak transfer pics dari kamera..
jumaat lepas dapat jugak menghadirkan diri ke rumah Rosie..open house cum majlsi kesyukuran sempena diorang nk fly ke Lancester..

lambat kami berdua sampai..ye kami berdua iaitu mama dan atirah aje..papa kerja lagi :)..sesat2 kami sebab tak familiar kawasan gombak/batu caves tu..nak plak ikut jalan lama..klu ikut highways kejap je..lebih kurang 2 jam la perjalanan kami..alhamdulillah atirah tidor je..cayang budak kecik ni sgt2.

kami sampai pun ramai da balik da..tapi sempat jumpa geng bloggers jugak..puan aina dan Haikal, puan Effa dan Mia dan ofkos la tuan rumah Puan rosie dan Fahim..ini pic amek dari Fb rosie jugak :)comel budak2 yg sebaya ni..sgt best jumpa diorang walaupun kejap aje..tak sempat jumpa yun :(.

atirah meet fahim

mommy rose+ fahim & mama fiszah+atirah


auntie fiszah dan fahim :)

budak kecik 2 orang ni tengah tengok ape tu ?

meet the blogger, Rosie, Effa, Aina dn me.

kami balik ikut jalan lain..kejap aje da sampai..40 minit je..fuhhh...tak pe la..atleast da tau jugak jalan2 yg kami sesat tu..lepas ni kalu nk g lagi dah tau da jalan yg dekat..

Nur Adriana Atirah: 4 bulan

assalamualaikum..

kali ni entry bergambar ye...hari ni genap my baby Atirah 4 bulan..gambar terbaru beliau...

mata terbeliak sebab terkejut ada flash....ready to go

muka mama cam hape ntah..abai kan!

saya suka posisi ni

mengiring kejap semantara tunggu mama siap

1,2,3 smile :)

penat sudah..lamanya..

papa suka muka serius cam ni..huk huk

celeb 4th month atira..yyeah..tp mama ngn papa je mkn ..ok tak? 

perkembangan terkini:-
  • alhamdulillah masih lagi 100% breastfeeding dan sekarang makin kuat menyusu
  • berat terkini tak pasti sebab next week baru ada check up..tapi memang semangat betul badan die..
  • sudah rajin bercakap..a.k.a menjoyah( bak kata auntie Rosie)
  • tidak rajin meniarap lg..suka mengiring je
  • suka isap buku lima..dan da pandai isap ibu jari..
  • suka sangat angkat2 bontot masa mama nak pakaikan pampers..(geramnya...)
  • kalau tidor da berpusing2..sudah tidak statik lagi..so kena kasi ruang agak besar utk beliau :)
  • macam2 baby2 lain kot..suka tengok tv..sekarang die suka cite BOBOIBOY  dan UPIN& IPIN
sebenarnya nak kuar makan kt Pizza Hut..kebetulan sama ngn atirah cukup 4 bulan..lagipon mama da teringin nk makan..so papa tunaikan la jugak walaupun sudah malam :)

    Monday, September 19, 2011

    Rabu_16 syawal: Zelan Raya Ria 2011

    assalamualaikum..

    harini nak tempek gambar jamuan hari raya di opis..dan semua gambar2 tersebut muka2 yang sama aje sebab kamera daku kan..tak banyak sangat mensnap pics sahabat handai yang lain..ai malu nk request..alih gambar geng2 saya aje yang banyak :)..dah lama berlangsung..tapi baru sempat letak pics.

    overall tahun ni punya jamuan hari raya adalah simple compare than last year punya Mesra Aidilfitri Zelan ..last year ada seekor kambing bergolek2..tahun ni punya jamuan alhamdulillah..cukup la mengisi perut :)..company dah organize kasi free je makan nak komplen2 plak kan..nk kena sekeh???so, alhamdulillah..the best part is, saya menapau byk jugak..hahahha..bukan saya sorang ye...ramai yang menapau sebab mmg banyak lebihan pun.:)

    tahun ni punya menu ; laksa johor, nasi impit kuah lodeh+kuah kacang, satay, rendang ayam,lemang ketupat, kueh-mueh, buah-buahan, bubur pulut hitam, bubur cha cha dan air minuman.. :)

    pics kueh mueh ni amek dari kamera kak wati :)

    geng2 rapat :), kak yatt,angle,kak wati, kak hawa,kak ana dan kak lin


    posing dulu sebelum naik pergi ruang jamuan :)

    ini geng merah makngah..team account

    ini team ape???haha..

     p/s: gambar yg lain tak larat nk tunggu da,.lembap benor nk tunggu complete

    sambil mengepam sambil mengait :)

    assalamualaikum..

    hari nak berkongsi dengan korang kisah mengepam susu di opis.. secara rutin nya saya akan mengepam susu di office 2 kali sehari..sesi pertama di sebelah pagi, dan sesi kedua sebelah petang..selalunya hasil tuaian susu untuk si kecil atirah dapat la 16 oz..boleh la untuk dijadikan 4x4oz untuk bekalan harian atirah di rumah baby sitter..

    berbekalkan medela swing itu, masa yang diperuntukkan jugak adalah agak lama..selalunya 15-30 minit untuk satu sesi..dan setiap kali mengepam itu terasa seperti mahu aja bertukar kepada freestyle..lebih cepat sebab cik B dipump serentak kedua-duanya..harus la masa yg digunakan tak melebihi 15 minit kan..huu..tapi apakan daya, cik medela swing masih berkhidmat dengan cemerlang..tiada alasan yang lebih konkrit untuk mengenepikan beliau :)

    15-30 minit tu lama uols..dengan aircond+ sorang2 sunyi dalam bilik bos( yang tidak berpenghuni ya) harus la terasa mudah sangat terlelap...so mengait la alternatifnya..walaupun dapat sikit2 mengait akhirnya dapat jugak selesaikan sesuatu barang...

    sekarang, kerja2 mengait saya buat during pumping session..if nk cepat siapkan saya akan mengait laju..kt rumah memang tak mngait da :)..100% untuk baby&papa sahaja:)..

    so ini terbaru projek yg saya siapkan...tadaaaaaaaaaaaaa..

    bekas kotak tisu!


    p/s: maaf...masih lagi tiada gambar terselit..take time nk transfer gambar..nanti2 saya masukkan tau gmbr kotak tisu yg huduh tu..haha

    Thursday, September 15, 2011

    bila lelaki mencapai tahap dewasa....

    assalamualaikum...

    harini nak bercerita tentang lelaki dewasa..melalui pengamatan saya terhadap perkembangan si suami sejak mula kenal hingga la sekarang..selain suami jugak, insan2 yang dekat2 ngn saya jugak menjadi tumpuan seperti adik, abg, ayah dan jugak kawan2..

    kebanyakkan lelaki akan berubah saiz badan diorang kan..perempuan pun ada jugak..tp hari ni nk cerita pasal lelaki..korang jangan nk samakan dengan perempuan ye..haha..zaman belajar budak2 lelaki ni kebanyakkan nye kurus keding..sampai ada setengah tu cam tulang bergerak aje..kurus aje..

    sejak akil baligh lelaki ni kebanykkannya akan mula meniggi..obvious sangat ketinggian diorang ni..klu dlu katik aje..haha..masa sekolah menengah la diorang start memanjang ni..then makan la banyak mana pun..badan kurus aje..

    dah abes belajar, dah mula kerja hormon barangkali jugak berubah..saiz badan diorang sangat cepat mengembang..makan sikit pun kembang, makan banyak apantah lagi..komfem kembang..tambah2 pulak dah kawen dan ada anak.tengok badan diorang dah tau , cam bapak orang dah..sedangkan dulu kurus keding aje..

    so saya buat konklusi, lelaki akan sampai satu tahap dewasa yang mana saiz badan diorang akan mengembang.kalu diperhatikan memang rasakan kebanyakan lelaki camtu..maybe untuk disesuaikan dengan gaya seorang suami dan bapa...korang cuba perhatikan suami korang,, kan nampak tak????dulu kurus aje..tengok dorang sekarang..makin tough kn???????

    p/s: ikut badan keturunan jugakk,,ada yg jenis taknk besar2 walaupun makan byk..so bukan semua org ye seperti yg sy ckp tu..

    p/s/s: nak letak gambar..tapi harus scan dlu la..nanti2 la..ada masa nanti :)

    Tuesday, September 13, 2011

    miss universe 2011

    assalamualaikum and hi all..

    lets see those beautiful ladies for 2011 beauty pageant contest..gambar2 ini semua adalah dar google ye kawan2..

    Final results Contestant


    Miss Universe 2011 Angola – Leila Lopes





     
    1st runner-up Ukraine – Olesya Stefanko





     
    2nd runner-up Brazil – Priscila Machado




     
    3rd runner-up Philippines – Shamcey Supsup



    4th runner-up China – Zilin Luo



    Top 10
     Australia – Scherri-Lee Biggs

    Costa Rica - Johanna Solano

    France – Laury Thilleman

    Panama – Sheldry Sáez

    Portugal – Laura Gonçalves



    Top 16
    Colombia - Catalina Robayo

    Kosovo – Afërdita Dreshaj

    Netherlands – Kelly Weekers

    Puerto Rico – Viviana Ortiz

    USA – Alyssa Campanella

    Venezuela – Vanessa Gonçalves

    p/s: 5 dah la ye.. yang lain kalu korang nk tengok sila la searh sendiri :)

    Monday, September 12, 2011

    nak update tapi lom sempat

    assalamualaikum..

    ramai mengupdate cerita open house kan..nak update jugak..tapi lom sempat lagi..ada la tangkap gambar sekeping 2..mahu dikongsi bersama..tapi bukan sekarang..busy sket..busy ngn ape????ntah la..hahhahaha...

    nanti ye saya update lg..letak gambar sikit2 baru best,

    p/s: ada yg baca ke blog ni ???haha(daku perasan sendiri)

    Thursday, September 8, 2011

    ayam seekor 3 sen????

    assalamualaikum....

    haha..ayam seekor harganya 3 sen..ini rezeki saya..apa ceritanya????

    Ahad lepas saya, suami dan si kecil Atirah singgah jap kt supermarket Hero sebab nak beli lauk pauk sikit..untuk stok seminggu-2 minggu..macam biasa la, tempat yg dituju adalah bahagian lauk2 la..untuk minggu ni amek sotong, ayam dan ikan kembung aje..sayur2 sikit..bla..bla..bla..

    habis sudah barang yang dicari, bayar la cam biasa..tak tengok sangat bil tu betul ke tak..sebab konfident je tak de silap..bayar je cam biasa..

    malamnya sesi membasuh segala lauk2 untuk disimpan dalam tempat beku..settle lauk2 yang kecik2 aje dlu..dan tiba turn membasuh ayam..masa nak koyak plastik tu tengok kt tag harga..RM 0.03..uik..pelik je..takkan ayam 3 sen je seekor..sy rasa sy beli more than 1kg..harga 1kg= RM6.50..puas sy belek plastik ayam tu..kot kot terjumpa kod harga yang lain..tp non hado...

    makanya selepas selesai aktiviti mencuci lauk pauk tu, cepat2 la cari balik bil yg dibayar tadi..aah la..memang tertera "chicken whead&feet with part L/G/H 0.03 x1    rm 0.03"

    so bukan salah sy la kan..hehe..sy pon tak perasan langsung..makanya marilah kita anggap ayam tu adalah hadiah dari HERO kepada kami sefamily..ehheheheh..

    korang ada tak cerita rezeki tak sedar camni??cer cite cer cite

    Tuesday, September 6, 2011

    FAKTA: Perkembangan bayi selepas lahir -3& 4 bulan

    assalamualaikum...

    hari ni saya google lagi pasal perkembangan bayi..nak lihat perkembangan anak saya..so saya ada dapat info yg menarik untuk dikongsi ngn korang..since my Atirah baru 3 bulan 2 minggu ++, so saya lebih suka untuk membaca tahap 3 dan 4 bulan sahaja.

    untuk pembacaan lebih lanjut..sila refer blog ni ye :)

    http://dhika.cikul.or.id/tahap-perkembangan-bayi.html



    Usia 3 bulan



    Mudah dan spontan dalam tersenyum (done!)

    Dapat memegang benda dan mengayunkannya(ini atirah belum dapat pegang dengan kuat lg )

    Menjadi sangat asyik dengan tangan dan jari-jarinya(done!)

    Akan mengikuti gerak dan arah gerakan benda(atirah malas2 nak tengok lg)

    Ketika meniarap, sudah dapat mengangkat kepalanya dan bersandar pada bahunya (Done!)

    Menangis sebagai cara untuk mengkomunikasikan sekaligus menandakan kebosanan atau sedang perlukan perhatian (done!)


     
    Usia 4 bulan



    Dapat melihat ke penjuru ruangan

    Dapat berguling dengan tanpa bantuan

    Memukul-mukul air dan menendang-nendang untuk kesenangan saat sedang dimandikan

    Dapat mulai menahan kepala secara tegak

    Mulai bereksperimen dengan mengoceh

    boleh  mendengarkan musik

    Mulai tumbuh gigi

    yang menarik minat saya adalah menangis...
    tangisan bayi kerap berubah mengikut tahap usia mereka kan..korang perasan tak?dulu masa baru baru lahir sampai umor 1-2 bulan, diorang menangis bila perlu sahaja..mean bila minta susu, mahu lampin ditukar, mahu tidor dan tidak selesa...dah masuk 3-5 bulan dorang menangis bila rasa ditinggalkan..rasa mahukan perhatian...suweet kan...nanti da pandai , dorang menagis mengada-ngada pulak...

    so BABY IS UNIQUE.....tersenyum memandang telatah diorang ni..tapi boleh juga mencabar kesabaran..hahaha

    Monday, September 5, 2011

    menapak di awal pagi

    assalamualaikum...

    ape cerita raya korang tahun ni??hari ni dah start kerja balik selepas seminggu bercuti.bagi saya permulaan selepas raya yang baik tahun ni bila harus menapak ke ofis pagi2..

    kenapa harus berjalan kaki ke opis???????
    *
    *
    *
    *
    *
    alkesah nya, semalam moto si suami tayarnya pancit..hari ahad kan, tak de satu pun kedai moto yang bukak..so tak terbaiki la tayar moto yang pancit tu.so pagi ni harus la beliau ke tempat kerja menaiki kereta..nasib baik die masuk kerja pukul 7.45pg..so bergerak dari rumah sebelum pukul 7pg maka jalan tak jammed..dia cakap kalau kuar pukul 7.05minit dah jammed da,,jammed maha hebat ok..moto pun susah nk selit ini pulak kereta...

    adalah bukan saya la kalu harus sampai kt opis pukul 7pg..so saya lebih sanggup berjalan kaki ke opis..hehe..tapi takpe, petang nanti die singgah amek sy kt opis..hehe..jarak dari rumah ke opis tak jauh pun..klu boleh shortcut memang dekat..harus redah projek rumah yg tengah naik..redah sikit hutan belukar memang kejap aje..tp ikut laluan berjalan kaki yang sedikit melencong tu, masa yang di ambil untuk berjalan kaki adalah 20 minit


    so pagi ni adalah lebih segar kerana dapat vitamin D dari si Matahari pagi..haha..adrenalin jugak berfungsi..otot kaki makin mantap agaknya..slim melim rasanya..haha..itu la jadinya kalau baru sekali menapak ke opis..selalu manja sangat naik kereta 5 minit ke opis..kena berjalan sikit da banyak bunyi..hahhahahhahaha

    sampai opis terus aje breakfast bihun goreng(bekal dari rumah) dengan agak lahap..laparnye rasa..hahhaha

    Saturday, September 3, 2011

    kami team purple on EID MUBARAK 2011

    assalamualaikum...

    hari ni raya ke 5 dah..baru sempat nak update cerita pasal raya..kejap aje raya tahun ni rasanya. .sehari sebelum raya baru balik kg. seperti entry yang lepas..balik rumah mertua dulu tahun ni..merasa beraya negeri sembilan tahun ni..best2..

    bakar satay punya la banyak :)..kamera boleh plak nk buat hal..baru berapa keping tangkap gambar, bateri plak habes..takbanyak pun snap..hari raya ke-dua kami da bertolak balik kuala nerang..seronok ada baby kecik ni kan..ofcos la si kecik dapat duit raya banyak..tambah2 anak sulung..not2 besar aje..nanti ada berderet da dapat sikit..sebab pecahan dari not besar kan..hehehhe..itu standard la kan::)

    ini nk share gambar di kuala nerang..sebab guna kamera my sis..gambar adalah sama seperti dalam FB..hehe
    raya ke tiga..buat makan2 ajak kawan..

    petang dah time ni..nak beraya jap
    tolak ngn stroller senang :)

    atirah pakai headband :)

    cinta hati saya dunia akhirat :)

    blog crochet ada update jugak...meh tgk bby girl sy pakai headband :)

    http://fiszahcrochet.blogspot.com

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

    Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
    ;