Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Tuesday, September 6, 2011

FAKTA: Perkembangan bayi selepas lahir -3& 4 bulan

assalamualaikum...

hari ni saya google lagi pasal perkembangan bayi..nak lihat perkembangan anak saya..so saya ada dapat info yg menarik untuk dikongsi ngn korang..since my Atirah baru 3 bulan 2 minggu ++, so saya lebih suka untuk membaca tahap 3 dan 4 bulan sahaja.

untuk pembacaan lebih lanjut..sila refer blog ni ye :)

http://dhika.cikul.or.id/tahap-perkembangan-bayi.html



Usia 3 bulan



Mudah dan spontan dalam tersenyum (done!)

Dapat memegang benda dan mengayunkannya(ini atirah belum dapat pegang dengan kuat lg )

Menjadi sangat asyik dengan tangan dan jari-jarinya(done!)

Akan mengikuti gerak dan arah gerakan benda(atirah malas2 nak tengok lg)

Ketika meniarap, sudah dapat mengangkat kepalanya dan bersandar pada bahunya (Done!)

Menangis sebagai cara untuk mengkomunikasikan sekaligus menandakan kebosanan atau sedang perlukan perhatian (done!)


 
Usia 4 bulan



Dapat melihat ke penjuru ruangan

Dapat berguling dengan tanpa bantuan

Memukul-mukul air dan menendang-nendang untuk kesenangan saat sedang dimandikan

Dapat mulai menahan kepala secara tegak

Mulai bereksperimen dengan mengoceh

boleh  mendengarkan musik

Mulai tumbuh gigi

yang menarik minat saya adalah menangis...
tangisan bayi kerap berubah mengikut tahap usia mereka kan..korang perasan tak?dulu masa baru baru lahir sampai umor 1-2 bulan, diorang menangis bila perlu sahaja..mean bila minta susu, mahu lampin ditukar, mahu tidor dan tidak selesa...dah masuk 3-5 bulan dorang menangis bila rasa ditinggalkan..rasa mahukan perhatian...suweet kan...nanti da pandai , dorang menagis mengada-ngada pulak...

so BABY IS UNIQUE.....tersenyum memandang telatah diorang ni..tapi boleh juga mencabar kesabaran..hahaha

1 comment:

WIDYARATNADEWI said...

salam, saya mama kepada auni fatiha, anak baru je 3bulan 4hari. 4 hari da nak masuk 4 bulan perasan auni xpat ditinggalkan sendiri, pasti menangis minta diteman. lepas je kita jenguk terus je diam n tersenyum. saat penat pun tak terasa melihat betapa manjanya auni dan lucu melihat keletahnya. walaupun tersangat letih tapi bersyukur sekarang saya punya teman kecil yg banyak menghiburkan sekeluarga dan saudara. tak sabar saban hari melihat auni membesar dan tumbuh pintar ntuk menemani saya ke pasar dan memilih barang jualan bersama. alhamdulillah. syukur kepada Allah SWT.:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;