Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Monday, July 23, 2012

resepi nasi tomato ayam masak merah

as-salam

hari pertama berbuka menunya adalah nasi putih, ikan cencaru sambal, gulai ikan kembong, kuih puteri ayu dan kueh buah melaka..kueh puteri ayu tu first time buat..memang tak jadi..tak gebu pun..huhuuh..tak snap pic sebab time tu bateri hp kong.

hari kedua berbuka menunya ringkas sahaja. nasi tomato, ayam masak merah, acar timun dan karipap sardin.

semua menu dipilih oleh encik suami sebabnya dah isteri tanya nak makan ape..die cakap je la..bila cakap nk makan ape, ade je tak bolehnya..takde bahan la tak reti la..then.

isteri: abg nak makan ape berbuka nanti?
suami: nak makan karipap sardin
isteri: erm...sardin takde la..
suami: takpe..

isteri: abg nak makan nasi/mee ape petang ni?
suami: nak makan nasi tomato dan ayam masak merah
isteri: puree tomato takde la..dan tak pernah buat nasi tomato


suami: tadi tanya nak makan ape..bila da kasi tau takde plak..lepas ni jangan tanye la..
isteri: hahaha.tanya je..buat tak tentu boleh lagi..haha
 isteri: baik beli je karipap sardin rm1 dapat 3 biji.
suami: beli sardin satu tin dapat bape biji???
isteri: kalau sardin satu tin kecik dapat la lebih kurang 18 biji..
suami: jom beli barang!


suami isteri ke supermarket beli bahan mentah.. jam 5 petang baru start operasi memasak.resepi tambah tolak dari dalam internet aje..so terjadi la menu ni :)

sedap jugak hasilnya..:)

mari kita tengok resepi nasi tomato dan ayam masak merah versi norhafiszah

bahan untuk nasi tomato
3 cawan beras
*2 inci halia
* 3 ulas bawang putih
*3 ulas bawang merah
bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
4 sudu besar puree tomato
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin
4 cawan besar air (depend pada jenis beras korang)
garam dan gula secukup rasa

cara memasak-
1.kisar halus bahan bertanda *
2. panaskan periuk, masukkan mentega dan minyak sapi
3. masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis.masak biar sampai naik bau
4-masukkan bahan yang dikisar tadi.masak sampai naik bau yang wangi
5- masukkan puree tomato dan masak sehingga wangi..
6-masukkan beras yang sudah dicuci bersih.gaul sebati..biar lama sikit.
7-masukkan air , sedikit garam dan gula dan gaul sebati..masak nasi seperti biasa..

P/s: kalau resepi lengkap, perlu la letak daun pandan supaya lebih wangi.letak kacang peas utk lebih sedap.letak susu cair untuk lebih lemak berkrim..oleh sebab bahan-bahan tersbut takde..yg terhasil nasi tomato simple :)


resepi ayam masak merah
ayam dipotong sedang-sedang.digaulkan garam dan kunyit dan digoreng :)

*3 ulas  bawang putih
*2 ulas bawang merah
*1 biji bawang besar
* 3 inci halia
* kisar bahan bertanda *
# 15-20 cili kering(ikut kepedasan yang korang suka)
1 batang serai -diketuk
1 cawan air kosong
4 sudu besar puree tomato
sos tomato secukupnya
garam dan gula secukupnya
sebiji bawang besar dipotong bulat
daun sup

cara memasak:-
1. tumiskan bahan yang bertanda * sehingga wangi bersama bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis
2.masukkan cili kering yang sudah dikisar. masak sampai betul2 masak.
masukkan gula dan garam secukupnya
3. masukkan secawan air, serai, puree tomato dan sos tomato
4-masak sampai likat dan masuukan ayam
5-masak sampai pecah minyak..baru sedap..

selamat mencuba..

resepi karipap sardin lambat sikit ye..nak bawa drawing jap :)



selain cerita tentang anak, saya nak cerita tentang bisnes kecil kecilan yang sedang saya buat sekarang iaitu sticker/label




saya ada menerima tempahan sticker yang kalis air..ini bukan kertas ye,.dia macam plastik. so memang kalis air. printing black n white je.dan printing nya jugak kalis air :)

sebelum kita tunjuk hasil sticker yang kosong, meh kita tengok  sticker kartun yang comel comel..sesuai untuk labelkan barangan  anak kita seperti toys, botol susu atau apa sahaja yang kita mahu, hatta nak labelkan setiap pensel warna anak pun takpe.hehehe.

INI KATALOG TERBARU



MINIMUM ORDER UNTUK STICKER CARTOON ADALAH 50PCS





saiz: 3cm x 1.3cm
pilihan: barbie princess, upin dan ipin , boys, MINION,
harga: rm 8 utk 50pcs






saiz: 4.6cm x 1.8cm
pilihan:-
*FROZEN
*SOFIA THE FIRST
*upin dan ipin,
*ANGRY BIRD
*HELLO KITTY,
*Thomas & friend
harga: rm 10 utk 50 pcs





selain dari sticker kartun, kami banyak ada yang kosong punya..sesuai untuk perniagaan kecil kecilan dan apa sahaja,

paling hangat dan banyak permintaaan adalah size 2.2cm x 0.9cm. ini saiz paling kecik yang kami ada. hanya rm5 utk 100pcs..





saiz: 2.2 cm x 0.9cm
warna:-
* transparent,
*pink rainbow, 
*white, 
*laser chrome 
* 4 warna
*SILVER
*Gold
harga: rm5 untuk 100pcs








   
saiz: 3cm x 1cm
warna:-
* gold, 
*silver
* laser 
*PINK RAINBOW
harga: rm10 untuk 100pcs


Saiz: 3cm x 1.5cm
warna:-
* laser chrome , 
*tranparent, 
*GOLD 
*PINK RAINBOW
harga: rm 12 untuk 100pcs










saiz : 3cm x 2cm
warna: putih
harga: rm 13 untuk 100pcs







saiz : 4.7 cm x 1.5cm
warna:-
* silver, 
*SILVER
*putih
*transparent
*laser
harga: rm 15 untuk 100 pcs








saiz: bulat diameter 3cm
warna:-
*pink rainbow,
*TRANSPARENT
*gold
harga: rm 19 untuk 100pcs









saiz : 4.5 cm x 2.5cm
warna:-
* gold 
*SILVER
* TRANSPARENT
*LASER
*PUTIH
harga: rm18 untuk 100pcs








saiz: 5cm x 3 cm
warna:-
* pink rainbow
*WHITE
*TRANSPARENT
harga: rm 20 untuk 100 pcs







saiz : 7.5cm x 2.5cm
warna: silver
harga: rm22 untuk 100keping




 saiz: 9cm x 4 cm
warna:-
*pink rainbow
harga rm 28 untuk 100pcs








saiz: 9cm x 5 cm
 warna:-
*GOLD
*TRANSPARENT
* PINK RAINBOW
harga: rm 33 untuk 100pcs






COD: AREA BANDAR SRI PERMAISURI,CHERAS,KL
pos express: rm4

pos laju rm6
setiap tempahan melebihi 1000 pcs akan ada FREE POSTAGE dan Diskaun istimewa..

boleh request letak ikon ikon yang korang suka..saya cuba cari.

hubungi saya ye.saya suka diemel atau whatsapp je. 


0136323715

mohon tak kol saya waktu opis hour 8.45-5.45ptg yr..saya memang tak angkat.



TEMPAHAN STICKER SENTIASA DIBUKA YA,

WHATSAPP SY YE
013 6323715

delivery hanya:-
SELASA DAN  JUMAAT

CEPAT WASSAP YE



ADA MASA SY UPDATE BLOG DENGAN STICKER BARU




5 comments:

asna cute said...

xpenah makan nasi tomato. nanti nak beli la rasa dlu sedap ke x dgn tekak hehe. klu sedap and kena dgn tekak boleh try masak pula hehe =D

Azuria Abdullah said...

salam..saya nak cuba nie..tmksaih resepi...o ya..mari lah singgah blog saya
[link]

jason ng said...

Tq..jadi r

Sharifah Dzuraitul Hayani Syed Mohd Khairuddin said...

Tkash saya baru cuba...alhmdullillah jadi bt sekali wat...ni tuk hbby saya hr ni n smlm ..smlm hari lahir n ni hari ulgthn perkhwinn kami ke 17 thn..sedap gk walaupun br sekali mencuba...tp aym saya tukar ke dgg sbb smlm saya wat nasi aym...saya bbh susu ..kcg peas n daun pndn ...mmg terasa sdpnya..tkasih skali lg...

Sharifah Dzuraitul Hayani Syed Mohd Khairuddin said...

Tksih..saya br mencuba hr ni 7/6/2013 ada lh sempena ulgthn perkhwnn kami ke 17..tkasih atas resepi yg d beri...nasi saya bbh susu..kcg peas n daun pndan...mmg sdp..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;