Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, January 31, 2011

Satay Station at bandar Sri permaisuri :)

as- salam..

balik kerja tadi terperasan ada satu restoran baru dekat ngn rumah..wah..sound nice je kan..sebelum ni tak pernah nampak ada Satay Station. before ni yang tau ada dekat Kg Pandan..so before buat post ni ada google sket pasal Satay Station ni.ini merupakan restoran francais..sebelum ni dah ada 4 satay station ni..so maybe ini cawangan terbaru..

sampai rumah rilex2 dulu..hubby pun ada kat rumah jugak..so saya bukak la cite..terperasan ada kedai satay baru bukak depan rumah aje..so laju plak si dia cakap..nak makan satay la...wah..pucik dicita ulam mendatang..laju saya mengofferkan diri mahu belanja satay..so in 5 minit da siap..dan terus nek  moto g Satay Station.

saya tak bawak hp mahupun kamera..so no picture taken..rupa-rupanya memang kedai tu baru bukak hari ni..patut la baru perasan..heh.makan berdua saja tak perlu banyak2.15 cucuk sajo..lagipun sataynya besar2..a bit pricey la ofcos..sebab francais kan..memang la mahal sket klu nk berbanding ngn Satay Kajang ke, satay kt mamak or tepi jalan..maybe byr utk deko kedai kot..hehe..santapan kami petang tadi memang mabeles..kuah sedap dan satay jugak sgt sedap.. two thumb up..:)

ini amek dari google: camni la rupa juadah kt Satay Station :)..exactly same!

p/s: nape saya cerita pasal ni? saje je..mana tau boleh jadi info utk korang kalu menjengah kt Tasik Sri Permaisuri, Cheras. boleh singgah makan satay..so ade restoran yang sedap untuk pekena Satay..mari singgah meh..

crochet : bunga bungaan

assalamualaikum..

percubaan buat bunga pulak..hasil dari mengadap laptop berhari..mencari pattern dan belajar dari  You tube..
oleh sebab baru je belajar..banyak hasil nya comot aje..hahaha..


p/s: ada yang bertanya, hubby kerja shift..balik tengah2 malam..wekend pun kerja..tak busan ker?..ini la jawapan nye..selain tdur, masak, mengait telah buat masa sy terisi:)
1a- 5 kuntum colourful flower

1b- 3 kuntum roses

1c- 7 kuntum bunga  ntah ape2,,hehe

1d-9 kuntum layered flowers..if letak button kt tengah2 nampak comel sikit





as amatur, ok aje la even comot2 pun..hahah..misi seterusnya adalah Maryjane sliper/booties..harap berhasil la..hehe

sebijik durian lagi :)

assalamualaikum..

jam menunjukkan jam 1 pagi..masih belum tidur sebab tunggu si suami balik..si dia habis kerja kul 12tghmalam..but tadi ada mintak tolong hubby buat check deposit kt CiMB. Hari ni seharian hujan..dan  hubby g kerja naik kereta,so sy mintak tolong dia la buatkan..

Jumaat lepas balik kerja, singgah Hero jap..beli barang2 dapur sikit. kt area situ nampak orang jual  buah durian..kali ni durian D24 dari Pahang. nak je g beli..tapi malas  pulak nak angkut berat2...so laju je SMS encik suami bagitau dia..thanks god..die nak belikan lepas balik kerja..hari jumaat hubby habes kerja kul 9mlm.

so makan malam tu, adalah pulut durian sahaja..
pulut+santan+durian= sgt yummy :)

durian kalu bukan musim sgt mhal..harini rm24 sebijik


buah durian ini sangat sedap..isi nya banyak..sangat  puas makan..oleh sebab mahal sangat, sebijik je dpt..hubby ckp, klu musim die nnti, seraga durian pun leh abg belikan..haha..alhamdullillah la dapat makan..tapi kalu jumpa lagi, nak lagi boleh?

Friday, January 28, 2011

bila gaji tak masuk-masuk...

assalamualaikum

aduh..selama  2 tahun++ kerja kt company ni, gaji memang punctual aje masuk..tak 27hb, 28 hb akan masuk dalam akaun cimb saya..tapi awal tahun 2011 ni ada masalah..cuak sekejap..

bajet semalam da masuk..laju je cakap nak belanja hubby makan luar...dah ready nak kuar jam 8.30mlm tu cek akaun online tengok baki tak bertambah2...erm, dah siap pun kan..kuar la jugak..macam biasa encik suami yang belanja la..lepas tu balik pergi karoke..faveret si suami..

pagi tadi datang opis, cek lagi cimbclick tu..wah, baki masih belum bertambah jugak..buat andaian takpe la..tengahari kot..macam agak konfuse sket bila opis mate sume da dapat..ok, saya assume bank lain dpat awal..cimb je kot prob..tapi bila tau cimb pun da dapat..nape saya belum dapat????

walaweh..baru bajet nak buat terapi diri dengan melawat shopping complek this wekend ngn sisters...tapi gaji tak msuk..macam mana ni?akak seopis cakap kol la HR..tanya..hajat hati malas nk tanya..kang nampak desperate plak..desperate tak desperate la..gaji kite kan..hehe.. kebetulan si HR ada lalu..si pembuat gaji setiap bulan..dengan muka yang agak terkejut, dia kata" aik.,sume dah masuk dah" nape awak punya belum???? takpe nanti ai cek.

die kol plak lepas tu..rupanya2 ada masalah di bank..sebab tahun 2011 system payroll pun baru. macam mana saya punya leh tersalah kod..kod bank sepatutnya 25..tapi dalam payslip saya 27..yup kawan2.. payslip dah dapat..tapi gaji belum masuk :(.

akhirnya..solutionnya hari isnin ni paling awal boleh setelkan..bank perlukan 4 hari bekerja kot.so by isnin she promised this will settled..OMG..seb bek saya tanya..klu diamkan diri mau berjanggut tunggu gaji January..okes la hari isnin pun..asalkan masuk..tak gitu???? :) nasib baik ada laki kan?haha..ape2 hal mintak aje kt suami..hehe..namapun tanggungjawabkan..


Wednesday, January 26, 2011

mengidam # 8= pulut+ikan masin+ kelapa parut

assalamualaikum..salam hari rabu..

sory tak sempat nk buat entry psl bunga bungaan crochet..lom siap lagi..hehe

pagi tadi sampai office agak lambat.so patner untuk breakfast da selesai breakfast pun.so tapau saja..macam biasa tempat yang dituju untuk tujuan membeli makanan adalah level 7. hari ni ada nampak kedai yg no 4 tu da jual pulut kukus,kelapa parut dan ikan masin..waaa..sangat menaikkan nafsu makan di awal pagi ni :)

dah lama nak makan pulut ni.yang saya tau, orang utara selalu makan pulut+kelapa parut ni  waktu pagi. negeri2 lain jarang sikit nak makan macam ni.btol tak?memang saya pun selalu makan kt kampung..ayah cukup suka makanan ni.. dulu mula preggy terasa nk makan pulut ni..so ada la mintak hubby g kedai runcit mintak die belikn kelapa parut tu..siap pesan asingkan yang putih dan yang hitam. dah excited nak makan,tup2 kt rumah stok beras pulut pulak takde..al kesah nye kelapa parut tu rosak je dalam peti sejuk:(.

dah masuk bulan ke 6 baru dapat makan pulut ni :)..bajet nak balik kampung je makan..tapi bila balik kampung terlupa plak..sebab banyak makanan lain lg..selalu nya pulut ni dimasak seperti nasi..tawar..bila makan ngn kelapa yang di cmpur sedikit garam, so lemak2 gitu..makan dengan ikan masin memang terangkat.nak letak sambal pon ok juge :)

meh kita tengok sarapan saya pagi ni.. :)..sedap..masin+ lemak..waa..sgt menjilat jari :)

Tuesday, January 25, 2011

24 weeks updates

assalamualaikum..

alhamdulillah dah masuk 6 bulan berbadan dua. berat badan jugak bertambah, selera makan jugak bertambah. so far alhamdulillah tiada alahan dan kesakitan di mana2..syukur..pil kalsium dan ubatan/vitamin dari klinik saya makan secara rutin seperti biasa.

so far tiada yang merumitkan. sudah merasakan pergerakan bayi..baby suka mengeras dalam perut. ini gambar terbaru saya amik masa lunch dengan opismate dekat Taste Of Kelantan.hajat nk makan laksam.tapi harini takde plak :(..sudah berisi..so memang nampak kembang la ye :)






p/s : obsesi diteruskan dalam usaha menambahkan koleksi crochet. next entry akan upload pics bunga bungaan yang berjaya dihasilkan...waits ya :)

Saturday, January 22, 2011

crochet : percubaan pertama(headband)

assalamualaikum..

harini saja nak update pasal crochet. hari isnin  haritu kan dah beli crochet hook dan yarn. hari rabu pergi beli benang lg. hari so start hari tu bermula la episod mengait..saya belajar melalui internet. 100 % melalui internet..sangat seronok.tapi permulaan nya susah..nak paham pattern la segala..

si suami plak tengok, dia cakap," boleh ke tak ni? , boleh ke tak ni?"..asyek tanya cam tu je,sebab saya asyek buat, bukak balik..hehe.lama2 bila da paham basic alhamdulillah la..berjaya jugak buat bunga dan headband yang so simple ni..

mari tengok percubaan pertama saya..hep hep hooray(sedangkan so simple berbanding org buat segala bentuk :) )
simple headband .saya belajar dari blog mom of 5 daugther

bunga bungaan..tak bape nak jadi je :(

headband hitam+bunga kuning

pinky headband

yellow headband

pinkish lagi :)

cyan headband.kecik je ni..
ada 2 je headband yg dah dicantumkan.selebihnya tak cantum lagi.sebab tak tau saiz kepala baby..hehe..simple je kan headband ni..straight sajo..takde model untuk menggayakan headband ni lagi..

Wednesday, January 19, 2011

temujanji untuk 3D/4D Scan

assalamualaikum..dh  hari rabu :)

ini saja nk kongsi info buat kawan2 yang nak buat 3d/4d scan. info ini bukan untuk kawan2 yng buat monthly check up kt hospital/klinik yang mana everymonth ade buat scan :).

ini jugak info untuk orang sekitar Lembah Klang, KL, Selangor dan sewaktu dengan nya..

masa yang sesuai untuk melakukan 3D/4D : 27 - 30 minggu usia kandungan
harga : rm 90
lokasi : Vision College,lot 709-A,6th floor, block E, Kelana Jaya Park View Tower,Jln SS 6/2 Kelana Jaya, Selangor
no untuk dihubungi : 0378038300
waktu operasi: isnin - jumaat (untuk 3d/4d scan disebelah petang sahaja)
                      sabtu (separuh hari shj)

seelokkan call untuk booking tarikh. so my appointment is on 16/2/2011. so haruslah bersabar untuk tgk wajah si kecil itu :)

p/s: kebanyakan klinik ada buat 3d/4d scan ni..saya tak pasti berapa charge nya..kena servey sendiri ye..mostly for both 3d/4d scan normally achieve 120++..(but its depend ok!)

Tuesday, January 18, 2011

mengidam # 7: cheezy wedges

assalamualaikum..

tajuk entry menunjukkan sudah 7 benda yang saya mengidam..so mengada2 kan..just a simple food aje//tapi entry nak tulis mengidam..macam teruk sangat je pregnancy saya ni sampai beria2 mengidam bagai..haha

tak kesah la kan..dah blog saya..if terasa nak mual ke ape ke sila pilih butang merah X di penjuru sebelah kanan :)

semalam time lunch hour balik rumah jap.masak dan lunch kt rumah since suami ada di rumah (cuti), umah ngn opis pun dekat saja :).saya ajak si suami ke Petaling Street after opis hour. nk ke Macy handicraft.  nak beli benang dan jarum kait seperti obsesi dalam entry ni..si suami agreed, lg pon dia nk ke Sentul beli box baru untuk moto die..yang lama da rosak.

so lepas opis hour si suami datang amek..naik moto saja..kalu nek keta nak ke KL mau sakit kaki dan sakit jiwa..jammed kan..yang da biasa ai solute uols :). lepas g sentul tu, nak balik ke Petaling street tu da tersalah jalan..saya la pandai2 tunjuk jalan..sekali kena u-turn punya jauh..dalam keadaan sesak di atas jalan raya tu..
sempat jugak g kedai Macy tu..saya beli 2 batang jarum dan 2 jenis benang..haha..untuk  beginner. ok la kan.

cerita hal mengidam tu, odw nak blik rumah, atas moto tu terasa nk makan cheesy wedges..cakap kt si suami..dia cakap, "nak makan lg??" hehe..sy balas,, "cakap aje..tak dapat takpe". so senyap aje..ingat tak jadi..so pasrah je la..lepas tu hubby tya"nak makan KFC kat ne?"..hati dah berbunga riang..haha..ngn perasaan rendah diri..saya cakap " tak pe la..tak la mengidam pun..saja2 je, KFC ada kat JJ maluri." okes, senyap lagi..atas moto kan..takkan nk berborak sakan..dengan jammed nye..

tapi hubby salah masuk simpang..terus nak balik ke rumah..tak la hampa sangat..sebab tak kesah pun dapat makan ke tak..tapi tup2 hubby buat u turn..salah jalan katanya..yeay..then sampai la kami ke destinasi..

g JJ Maluri nk makan snack plate+cheezy wedges je..dan  rilex di KFC punya la lama..then terus balik rumah dengan perasaan yang puas..hehhe:)

p/s: itu je ceritanya..KFC je pun..tapi terasa sangat terharu dengan si suami..mekasih ye sudi layan saya yg mengada2 ni :)

Sunday, January 16, 2011

masalodeh ke vadei???

salam hujung minggu kawan2..

pagi ahad..rilex dan tenang..boleh bangun lambat..hahah..breakfast pun tak terkejar2..tapi si suami kerja.masuk pukul 12tghari..breakfast pukul 11 pagi..lambat sangat dah ker?hehe

okes, satu problem..vadei ke masalodeh..korang rasa itubenda yang sama ke berbeza?saya pon tak tau..google kt internet ada yg sama ada yg berlainan..tp saya senang sebut vadei lagi..kami laki bini suka makan vadei ni.so pagi ni torai buat sendiri.sebelum tido semalam da siap2 rendam kacang dhal dah..
ini resepi yang sama amek dari internet:-

resepi Vadei:-
500g kacang dhal( rendam lebeh 6 jam)
1 biji bawang besar (potong dadu)
daun kari (diricik halus)
cili kering (diricik halus)
sedikit garam
2 sudu tepung gandum
serbuk jintan manis (saya tak letak pun)

cara -caranya:-
  1. blend kacang dhal tanpa air. tak hancur sangat pun takpe
  2. campurkan semua bahan2 tu..uli sampai sebati..klu korang nk rasa, masa lom goreng ni, agak pahit..lepas goreng sedap je:). lepas tu buat la bulat leper2..hehe
  3. so goreng dalam minyak yang sederhana panas.
adunan vadei

untuk makan berdua saja,6 biji dah cukup :)
baki adunan simpan dalam peti..so bila nak makan goreng sajo :)

  
breakfast di pagi ahad.milo utk dia..susu untuk saya 

isi dalam vadei..bebola udang + kentang goreng ,penambah hidangan

sebijik durian :)

selamat pagi ahad dan assalamualaikum..

perihal mengidam durian..refer balik entry pulut durian ni.

kami berjaya dapatkan sebijik durian..sangat teruja dan seronok rasanya.lepas shoping semalam kt SOGO, balik makan terjumpa plak gerai jual buah durian..
sebuah gerai sahaja..tak byk pun durian yang die jual..secara kasar, tak lebih 50 biji pon buah durian die.tuan gerai tu cakap, sekarang takde musim..so mahal la sket..sekilo rm10...mahal untuk sebijik durian :(



tapi bila dah lama sangat nak makan durian kan..so beli sebijik durian kampung yg harga nya rm15. kalu time musim durian  15 hengget tu dalam 4 biji durian kot..oleh sebab nk lepaskan rasa teringin tu,sebijik pon takpe..asalkan dapat rasa..kami laki bini balik rumah je laju2 habiskan durian yang sebijik tu..

masa beli durian tu, ade 3 pasang suami isteri yang mahu membli buah durian..yg interesting nya, ke tiga tiga wanita itu mengandung/mahal camne pon, klu da teringin laki brentikan jugak la kete, belikan durian utk isteri masing :)..orang preggy memang teringin durian kan?

Saturday, January 15, 2011

barang baby # 1

assalamualaikum..

semalam sempat menjengah jap ke SOGO..ada presale utk member Scard dan Maybank credit card sahaja. seperti yang telah diterangkan pada entry ini, so kami suami isteri memulakan langkah pertama mengumpul barang2 baby..of cos  la ada bajet tertentu sahaja.klu lebih nnti tebabas susah plak kan..

so sy nak share sket hasil tangkapan kami untuk permulaan.
oleh sebab hubby kerja, kami start shoping d iSogo selepas jam 9.30mlm


sedikit baju baby campur2 brand, mandian dan napkin  AnakKu

blous utk si ibu. dan selendang papa beli kt opis (selepas dihsut kwn)




Friday, January 14, 2011

keinginan tanpa usaha (T_T)

assalamualaikum..selamat hari jumaat..

sebenarnya tajuk entry hari ni berkisarkan kehendak  hati yang meronta2 sukakan benda yang comel2 ni..
teringin nk belajar dan buat sendiri kerja2 seni  ni even tak pandai..cuba tengok apa yang saya teringin buat masa sekarang:-

1. belajar sulaman benang- untuk hasilkan tudung dan corak2 di baju atau beg atau mana mana sj yang bersesuai..mari tengok hasil2 orang yg rajin  berseni ni..( saya copy paste sebagai rujukan sahaja)




2. belajar mengait 1 jarum dan 2 jarum..untuk buat topi untuk baby, kasut  baby dan macam2 boleh buat..
(gambar2 ini saya copy dari google image ye..untuk aspirasi)



3. sulaman riben  untuk segala perhiasan..(gambar2 ini saya copy dari google image ye..untuk aspirasi)



cantik kan semua hasil seni mereka mereka ini??keinginan saya sekarang adalah untuk hasilkan sendiri semua benda seni ni. mahu mnyulam sendiri..mahu mengait sendiri..hari2 asyek bukak je laman web ni..

TAPI>>>>
suka tengok dan semangat meluap luap untuk hasilkn sendiri..tapi takde pun usaha nak beli buku ke, nk pergi masuk kelas sulaman ke..tak pergi beli peralatan ke...argh..tension ngn keinginan yang tak disertai dengan usaha ni..mengharapkan semua peralatan dan skill datang depan mata..macam mana tu??

TAPI>>>
saya ada beberapa impian hasil dari kerja seni ni..saya mahu hasilkan:-
  • 5 helai tudung bawal sulaman benang untuk dipakai hari2
  • mengait sepasang kasut utk my baby
  • mengait topi untuk my baby
  • mahu hasilkn alas meja makan dan meja kopi menggunakan sulaman riben
  • mahu hasilkan beg yang comel menggunakan sulaman benang.

mari kita tengok sejauh mana kesungguhan saya..adakah berhasil dalam tahun 2011 ni? atau disimpan untuk tahun tahun akan datang?????????


Thursday, January 13, 2011

alhamdulillah, Pizi dh dapat kerja :)

assalamualaikum...salam khamis kawan2..

siapa Pizi tu?
*

*

*

*

*

*

he is my younger brother..last July 2010 hari konvokesyen beliau..entry ni.. kira dah lama jugak kan?
kami sekeluarga tumpang gembira bila dapat tau dia dah dpat kerja..hehe:)

right after convocation on July last year, Pzi kerja sebagai pembanci..kan tahun lepas ada Bancian Penduduk 2010..so die kerja sebagai pembanci kt Daerah Kuala Nerang. selepas habis jadi pembanci selama 2 bulan tu dia stay kt rumah saja.tolong mak ayah buat ape2 yang patut..

in between those month, Pzi dapat beberapa interview..dia datang KL dua kli untuk IV. tapi belum rezeki dia kan..interview kerajaan pun dia dapat 2 kali tak salah..tapi masih belum berjaya..di penghujung 2010, time tu pzi kt terengganu, umah abg sulung..sebab abg kan sakit, so mintak Pzi jadi co driver dan tolong2 pndah2 barang.

mungkin permulaan rezeki bagi Pzi di  tahun 2011, dia dapat offer dari Hospital Penawar, Pasir Gudang. untuk berkerja kt sana. Pzi ada diploma dalam  makmal perubatan. so dia dapat kerja dalam bidang dia di makmal hospital swasta tersebut..mula2 risau jugak sebab takde sape2 sedara kt Johor..Pzi gamble je pergi Johor naik bas, then pagi nye terus lapor diri kt hospital tu..then hari tu jugak start kerja..

hari ni hari kedua Pzi kerja..tahniah untuk Pzi..kerja yang dihajati..pihak pengurusan sediakn rumah.so rezeki pzi la..tak risau kat mana nk tinggal..pergi kerja harini pon kawan satu lab dtg ambil sementara pizi nk pandai naik public transport sementara ayah pos kan moto..

semoga Pzi baik2 sj di Johor..murah rezeki dan sihat..kerja tetap pertama untuk Pzi..semoga semuanya berjalan lancar..kerja elok2 ya bro..


Wednesday, January 12, 2011

bila masa yang sesuai shopping barang baby?

assalamualaikum..

baby dalam perut baru berusia 22 minggu ++..ada lagi 18 minggu bakinya..bilakah masa yang sesuai untuk memulakan sesi menghunting barangan baby?

since da buat 2d scan yang kabur2 tu..rasa cm dah boley start je.even kabur tapi kemungkinan besar gurl..dari ciri perut dan pembawaan..pendapat dari org2 yang melihat saya la..

pencarian adalah bermula pada minggu ini :).gaji si ibu dan papa adalah tidak sebesar mana..di samping tiadak bonus dihujung tahun atau pon awal tahun..kadar pembelian adalah berkadar terus dengan gaji yagn sedia ada..hehe..membeli sikit demi sedikit..di hujung 36 minggu harapnya semua sudah setel.

saya da pun buat checklist barang2 baby dan ibu kt sidebar sebelah..so pembelian dilakukan adalah berdasarkan list tersebut..dan list tersebut akan diedit sekiranya pembelian barangan berjaya..hehe.

okes untuk pengetahuan semua yg belum tahu :)

Baby & Junior Fair 2011

14 - 17 January 2011

Hall 3, Mid Valley , Megamall

mari usha2 barang2 baby :)
p/s: si suami sudah putuskan..gelaran utk saya yg sesuai adalah IBU...untuk dia, belum dikenal pasti..

4th check up - everything was OK

assalamualaikum..

saya baru je balik dari checkup untuk kali ke empat untuk minggu yang ke 22.
everything was so ok..tak la lama sangat..2 jam je kali ni..saya sampai jm 8 pg dan selesai 10pg..dapat time off until kul 11..so sempat balik rumah berehat2 sebelum masuk ofis balik.

update on 4th check up :

usia kandungan : 22 weeks ++
HB: 12.4
tekanan darah: 110/80
berat badan : 54.5 (naik 3 kg dari bulan lepas..dan ini diberi warning oleh  nurse..dia ckap naik byk)
tinggi rahim : 20
denyutan jantung baby : 135fmf
kandungan gula dlm air kencing : NIL
kandungan gula dalam darah: 3.9 (hasil ujian last month)

next appointment: 10.2.2011 at 26 weeks++ 7.30pg

itu saja update...saya msih batuk2

Monday, January 10, 2011

at 22 weeks: baby pink?

assalamualaikum...

hari ni saya kerja halfday saja..pening dan hidung berair yang menandakan kecenderungan untuk demam dan selesema..huhu..plan nak g amek MC. so alang2 g klinik  so elok la buat scan sekali..

kalau nk tunggu kat klinik kesihatan kt tempat saya tu nurse da cakap takde scan..huhu..risau plak keadaan baby sebab baru2 ni saya ade sakit2 kan..lepas scan 7 minggu hari tu,so ini la kali ke dua nak scan baby..

so saya dan hubby g klinik Putrijaya,dekat dengan rumah saja..lagipun hubby mmg cuti harini..lepas check up kami terus buat scan 2D,since itu je yg ade kt klinik ni..takbape nk jelas la kan..saya tak paham sangat..hubby kusyuk je tgk all the movements..Dr cakap baby tengah aktif..dan dia tanya, baby aktif time bile? erk..saya pun tak pasti..sebab rasa cam ada gerak je memanjang except tgh tido..sebab saya tak sedar ape2..hehe


doktor cakap tak nampak anu dia. if baby blue( baby lelaki) memang nampak testis dia..so in my case tak nampak..doktor assume maybe gurl.. tapi doktor cakap belum boleh pasti lagi..better to have 3D/4D scan untuk lihat lebih detail..

so korang ada tak tak tempat yang buat 3D/4D scan yang harganya berpatutan? so far ramai yang suggestkan Vision College, Kelana JAya.. range untuk 3D dalam rm60-70..antara yang lain adalah dekat Sunway..tak pasti nama penuhnya..range harga utk 3D dalam 90-120. yang lain tak pasti bape..heheh..

korang leh tak sajeskan tempat untuk buat 3D/4D yang berpatutan dan khidmatnya sgt memuaskn?plan nak buat 3D/4D dalam minggu ke 24-26 nanti..

p/s: no scan pic..sebab if saya letak pon tak tau nk terang cmne..bukan whole body pon..hehe..muka pon tak nmpak..just bentuk kepala dan badan sajo..tggu next entry...

Saturday, January 8, 2011

huhu..cM ne nak buat ni

sekarang jam 5 pagi...

sakit dari lepas  magrib tadi tak hilang2 jugak :(

sakit belakang..rasa seperti menyucuk2...

tejaga dari tidur sudah byk kali..

terasa gigi pun sakit..

akibat kurang calcium kah??/

sangat sakit satu badan..huhu

tunggu pagi esok je ke utk g klinik?tak smpai hati kejutkan suami.....

Thursday, January 6, 2011

mengidam # 6 = buah buahan tempatan...

assalamualaikum..

sekarang tiba2 terasa cam sedap nye kalau dapat makan ni:-
ehsan dari google..

ehsan dari google

ehsan dari goggle
masalah buah2 ni semua nya bermusim..huhu..durian, langsat, rambutan dan manggis..ish...kt JJ ada kan?susah plak bila nak makan2 buah ni bila tak musim..susah benor nak terjumpa..huhu..

kt kampung, ada dusun buah- buahan2 ni..warisan turun temurun dari arwah  ayah mak..dusun tu mak yang punya..ayah tolong jaga dan memperbaharui koleksi pokok2 buah..paling banyak pokok buahan2 dalam dusun tu buah durian, langsat dan dokong..manggis tak menjadi2..tak tau nape..pisang pon banyak juge..

dulu ada rambutan dan ciku(orang kedah paggil buah sawa) tapi pokok tu dah tua..so ayah tebang..tp tak terkilan sangat sebab belakang rumah ada buah rambutan dan sawa ni..

tapi sekarang bukan musimnya..ada tanya ayah hari tu, bila musim durian?ayah cakap baru je berbunga..maybe by april atau mei baru leh makan..huhu..buah langsat plak musim die selalu selepas musim durian da dekat nak abes..baru die rancak masak ranum..buah manggis???kena g cari kt dusun atuk sepupu :(..bila da musim sampai terbuang2 aje buah ni..banyak sampai pandang enteng je ngn buah2 ni.. klu takde musim mak ai..ssh nk cari..pastu mahal giler :(

perlu ganti puasa..

assalamualaikum...

hari ni nak masuk 22 weeks preggy..cepat masa berlalu..tapi saya rasa lambat plak perut nk besar..hehe

teringat balik masa mula2 tu bila disahkan preggy.  before raya da cek dah guna pregnany test tu..dan dah g jumpa doktor before raya lagi..mean during ramadan dh conceived la..tapi first day puasa saya dah tak puasa..red flag..berlanjutan selama 8 hari..so lepas2 tu time subur..pandai2 la kan if nk baby..:)

end up, alhamdulillah rezeki ramadan..syawal tu da beraya bertiga even lom pun boleh dipanggil janin..masih embrio kot status nya..time tu my baby maybe baru 3-4 minggu..saya ada 8 hari perlu diganti..masa sywal org lumba2 puasa 6..tapi saya tak buat pun..memang dari dlu jarang giler buat..sebab konon masih mood raya..nak makan sungguh2..

saya ada 5 bulan lagi untuk ganti puasa 8 hari tu..nampak cam panjang je lagi..kenapa  5bulan?
sebabnya saya dijangka melahirkan bby on MEI..so lepas tu pantang sampai bulan JULY(konfem time pantang takleh puasa..) lepas tu ramadan tahun ni in OGOS. tapi bila berpuasa di bukan bulan ramadan rasa mencabar sket la..konon perut dah besar..perlu makan sentiasa supaya tak lapar..so camne nk puasa ni??? setiap pagi makan breakfast, lunch tak skip..pastu ada lak kerepek2 utk dimakan time kerja. maka saya sangat risau akan keupayaaan diri untuk berpuasa..

kalau puasa setiap isnin kamis dalam masa 0ne month da setle..owh..boleh ke????
ade tips tak supaya tak lapar sgt??kdg2 bimbang insan kecik di dalam my tummy ni..(poyos je kan?) orang lain rilek je puasa sebulan..saya nk puasa 8 hari je da runsing semacam..nak cari hari  tak tercari2..rasa malas nk bangun sahur :(

Wednesday, January 5, 2011

bibir kering

assalamulaikum..selamat hari rabu kawan2..

lately bibir saya cepat kering..bila kering suka plak basahkan dengan air liur..dah tau dah sebelum ni, klu basahkan dengan air liur lagi cepat kering..bibir saya kering sampai rasa sakit..suka je nak kupil2kanhuh..ade part tu suka sangat kaco bibr tu smpai berdarah..huhu..

so start semalam saya guna kan balik VASELINE gel ni..
ehsan from google
sejak mrsm ada guna jugak vaseline gel ni..tp on off..if jadikan amalan memang lembut licin je kulit anda tau..
selalu letak kt tumit jugak..tapi kadang2 je la..malas..hehe..

tapi sejak bibir kering aje ni, selalu la letak..if terasa kering je memang sapu..so sekarang ni vaseline gel ni memang sentiasa ada dalam handbag..saya tak guna lipbalm..ntah nape, kurang suka..huhu..

tapi ada jugak orang cakap vaseline ni tak elok..nanti bibir hitam..huhu.wallahualam..saya tak berani komen..so far saya pakai okes saja..lagipun murah dan banyak..heheh..koran bayangkan la, bape lama nk abes ni?saya beli setahun yang lepas..sebab jarang2 guna..still banyak lagi..check expired date dec 2012...
so masih elok digunakan..

Tuesday, January 4, 2011

kisah hari sabtu yang lalu

assalamualaikum..

ini cerita hari sabtu yang lalu..

sedih diawal perjalanan hari sabtu..sebab nya kena marah ngn ayah.. :(
seperti dijanjikan ayah ajak lunch dekat Pusat Pelancongan Malaysia..sebelah dengan Saloma Bistro..
ayah datang dengan rombongan dari kedah mewakili projek Homestay kt Kedah..ayah dan Pak choh(kawan baik ayah wakilkan kampung kami..sempena Karnival Homestay Kebangsaan..ayah stay kt Pan Pacific Hotel 2 hari je..
kenapa kena marah ngn ayah?sebab nya kami sesat lama giler kt pusingan KLCC.k.jat dan adik2 saya yang lain bertolak dari Putrajaya lambat dari saya da sampai dlu..kami sesat 1 jam lebih..sedangkn KLCC ngn cheras bukan jauh pon ..15 minit je kot..huhu..sebab marah kene marah dan sesat, terkuar jugak air mata..encik hasben diam aje...last2 sampai jugak..(simple aje jalannye..tp kam berdua mmg tak tau langsung T_T)


..petang nye ayah dan rombongan dah balik kedah..so kami teruskan xtvt lain.




with AYah

with SEM

we are sisters,,
oleh sebab sama je size..sume baju pon kami tukar..so perasaan tak bju2 tu?


 

kami
 
 lepas tu pegi kenduri kawan abg ipar kt Keramat..then shoot ke Setia Alam Tesco..konon nk berhang out..karoke men game...shops sket..lepas tu kami dinner kt Puncak Alam..anta my sis,SEM balik kerumh sewa die..dia belajar kt UITM Puncak Alam..saya belikan kek sempena Anniversary kak jat yg ke 4..ini je kek yg hado...last minit punya plan..ok la kan..asalkan ade..celeb simple2 je..
family kak jat..
1-1-2007=mjlis akad nikah dan persandingan
1-11-07= nazrul airil shah dilahirkan
20-6-09= nazril aiman shah dilahirkan
1-1-11= annyversary ke 4


kek ni sedap :)


 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;