Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah

Nur Adriana Atirah bt Syahnon



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

kehamilan kedua...semoga semuanya dipermudahkan

Kehamilan kedua


Lilypie Pregnancy tickers

Followers

Monday, November 14, 2011

bayi kerap berak..tanda beralih bulan..

assalamualaikum..

bila da ada anak ni semuanya pengalaman baru kan..semuanya tak pernah dilalui..so andai ada satu benda baru, maka itu akan jadi first experience la..

hari jumaat lepas, amik atirah di nurseri macam biasa..balik je kena tukar pampers sebab die berak..then tengok kt bonto die merah2..huhu..cian atirah..tak lama je lepas tu die berak lg..macam cirit-birit..siap tunjuk muka seperti meneran2..

hari jumaat saya tak perasan sangat atirah ni kerap berak.hari sabtu baru perasan.kerap betul atirah berak..sikit je..tapi dia tak senang duduk..merengek2 aje..bila cek pampers, memang die berak la..so tukar cepat2..memang sikit je die berak..tapi bontot dia makin merah..maybe pedih, tu yang atirah merengek2..

hari sabtu kami ada kt Palong, sebab ada urusan penting. awal perjalanan atirah banyak tidor aje..lepas bangun die merengek2 lagi.cek pampers die berak lagi..yg kemuncaknya malam sabtu tu la..masuk je malam atirah nangis kaw kaw punya..susu tak nk..nk tidor dalam buai aje..jenuh nenek dia pasangkan buai..klu jaga nangis giler2..orang ingat kena sampuk je..malam tu kena berjaga je la..pening mama papa die..huhu..atirah tidor dalam buai,.bangun nangis nak susu then tdo dalam buai balik..tak aktif.atirah mmg kerap berak malam tu..sikit je..tapi setiap kali saya tukar, saya sapu minyak yu yee di perut, betis dan tapak kaki..kt bontot saya sapukan minyak gamat..sebab tak bawak balik losyen Pureen tuk nappy rash tu..

mertua saya ckp, atirah ni nak beralih bulan agaknya..baby beralih bulan die akan kerap berak..bila saya kol mak saya, benda yang sama dia ckp..beralih bulan..baby nk tarik ruas dia..nak makin besar..nak makin pandai..dia merengek2 tu sebab sakit bontot la tu..lepas subuh aje esoknya kami da balik kl..atirah tak nak duduk..maybe die sakit bontot lagi..keraskan badan utk berdiri @baring je.. da balik kl saya sapukan Pureen nappy rash tu..alhamdulillah merah2 makin hilang..leega skit..tapi pampers banyak giler digunakn haritu..kerap sangat ditukar..kalu biar lama2 kang bertambah merah pulak..

p/s: bila teringat balik hari jumaat tu jatuh 11.11.11..bersamaan 15 zulhijjah..bulan penuh..ikut bulan islam, genap atirah 6 bulan..15 jamadillakhir~15 zulhijjah....ooooo,,betul la..atirah nk beralih bulan.

10 comments:

Anah said...

sama ngan Adam, 4 hari cirit birit, tapi tak de rupa cm sakit, mmg betul kot baby nak beralih bulan. Hehehe. Cuma adam setiap kali berak keluar bnyak2..pengsan!!! hehehe

fiszah_pjo said...

tu la kan.kitaibu muda ni kurang arif bab2 baby ni..ingtkan salah makan ke ape..sikit je lagi nk bawak g klinik..seb bek org tua ckp small matter.hehe..bontot adam merah2 tak?bunyi kentut dan poo poon atirah mcm byk sgt..bla buka secoet je..pampers abnyak giler..tak sempat kencing pon da kena tukar

pizet said...

kalau experience aku masa syauqi camtu la tapi dah lepas 2 thn dah x kerap berak2 ni...cuma kesian la sakit bontot...dah besar siap nangis2 x mo basuh berak sebab sakit...sian gak la aku sapu minyak gamat ja bila merah2 bontot...kes syaza x pulak macam tu...harap smpi besar x la kot

weeda said...

baru je buat post pasal ni dan google2 terjumpa plak blog ni...agaknye btl la beralih bulan :)

Anonymous said...

anak sy tgh mengalami masalah ni. Mmg kesian. Buang air bbesar byk kali n setiap kali tu die menangis kua. Buang air kecik pun menangis kuat. Habis bonto merah2. Smlm bwa gi klinik sbb najis die mcm ade darah.. Dr kata perut die kembung. Sbb tu die berak2. Tp rasenye mc u all ckp nk bertukar bln x pun nk buat keje..

Anonymous said...

Pening kepala kalau anak kene berak berak ni boleh habis pampes dibuatnye

Anonymous said...

Bb sy pn sama. Riso tol

Baidatul Akma said...

Baby sy dh msuk 5 hari mcm tu. tp xmuntah n poo xde drh lg Stakat ni. Mggu dpn gnap 8 bln. Susu mnum byk. Last month pn mcm ni. Riso coz skrg Msim Bnjir.

Baidatul Akma said...

Harap xberterusan. Klo smpi 1 week kne msuk wad

Izzah said...

Huhu.baby sy dh msk 3 hr berak terlalu kerap.smpi 10 kli tukar pampers.risau sgt..tiap kli myusu.berak lg.tp sikit ja yg kluar tiap kli. Ksian tgk dia ssh nk tdo sbb tiap kli kna angkat nk tukar pmpers.then bca entri ni.sy think positive jg la.mgkin sbb dia nk msk 2 bln lg 2 mgu ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;