Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Thursday, November 3, 2011

berdebar -debar menantikan saat bersalin

assalamualaikum..

terasa nak kongsi pengalaman hari ni tentang menanti saat bersalin..bila terkenang2 balik saat mendebarkan dulu, terasa sangat la indah..hehe

bila kandungan memasuki bulan ke 8..hati dah makin tak keruan..berdebar2 menunggu tanda tanda nak bersalin..puas jugak la bukak blog itu ini baca pengalaman mereka menghadapi saat bersalin..google tanda2 sakit nak bersalin, macam mana nk cepatkan proses bersalin dan macam2 lagi..

dalam tak sabar nak jumpa permata hati tu...perasaan takot dan cuak  makin meninggi..boleh kah bersalin normal???sakit sangat ke contraction tu???bersalin seperti nyawa dihujung tanduk...samada akan mati bersalin atau sebaliknya...macam macam perasaan bercampur baur..

itu semuanya normal...perasaan normal ibu yang mengandung..yang menantikan saat mendebarkan tu..semakin lama menunggu, semakin tak sabar..dapat petanda sakit sikit2 pun dah suka..waaa..da nk bersalin ni..hehe..truly, memang sangat suka..walaupun itu acah2 je..hehe..normal feeling ok!

masuk 9 bulan da makin membuak2 perasaan nak bersalin cepat..tak takot dah..makin rasa nak cepat2 tanda2 bersalin tu muncul..macam dah ready sangat..kalau boleh cepat bersalin lagi bagus..tak sabar sangat nak tengok anak sendiri..siap yakin boleh menghadapi sakit bersalin..nak selesai cepat2..tak sabar menunggu buatkan kita kadang2 stress..bila la mau kuar..dalam tak sabar tu, sangat takot sebenarnya..hehe

bila dah nak menghampiri due date( incase lambat kuar)..macam macam petua diamalkan untuk mempercepatkan proses bersalin..tapi seronok bila da sarat2 macam tu..extra attention kita dapat dari surrounding..perasaan sgt bagus ketika ni..orang akan offer kita makan macam2..makan selagi boleh..sebab nnti pantang tak boleh dah...hehe..pantang cakap/sebut..memang seboleh2 nya akan dipenuhi..tak kira la suami ke, parent ke, sedara mara ke, opis mate ke., jiran2 ke...

tapi percaya lah..bila da sampai saat betul2 nak bersalin, it happen naturally..tanda2 akan keluar..sakit akan datang..percayalah anda boleh laluinya dengan penuh kerelaan hati..mungkin sedikit tak sabar sebab sakit kan..tapi itu semua kejap je..paling tak pun 2 hari..itu kira lama jugak la..selalunya sekejap sahaja...tahan la sikit..tapi korang akan boleh tahan..itu la kekuatan seorang ibu..so nice..

lepas je baby keluar, semuanya lega..LEGA...itu je yg mampu sy tafsirkan..rasa sempurna..cabaran selepas itu..lain cerita..yang penting selesai saat menuggu permata hati keluar :)

8 comments:

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

wahhh ai dah rasa berdebar ni yank.. walhal baru masuk 7 bulan.. kihkihkihhh

fiszah_pjo said...

hehe..biasa la tu yang..belum ada pengalaman..saya pon dlu cmtu..dah lalui baru rasa mudah je..ehhe..sabar tau yang..tak lama je lg..hehe

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

heheh.. insyaAllah..
eh yank, tadi kiter ada belek2 post lama awak..
tentang barang2 atirah..
ada nmpk kain napkin @ lampin yg awak jemur dlm ruang tamu umah tu..
nmpk kain tu macam bercorak jerk..
leh tau x, kat mana awak beli ekk..???
dah berkenan la pulak.. :)

asna cute said...

2hari? Alhamdulilah asna punye dlu 4 jam hehe

fiszah_pjo said...

sy belikt sogo..butik anakku pun ada dear..jenama anakku tak salah..ada banyka gak jual kt tesco :)

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

wahhhh bestnye.. tankiu 4 da info dear... luv yu~!!!

Puan Simply Syeeda said...

Sy berdebar2 dh menunggu saat bersalin. Huhuhu

Diana said...

tula berdebar-debar tunggu nak bersalin ni...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;