Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, February 29, 2012

crochet shoes utk atirah_part 1

as-salam..

hari ni berkobar-kobar nak buatkan atirah kasut.kali ni saya beli benang import!sangat suka ok!benangnya tebal, lembut dan mahal ofcos....kuantitinya banyak compare to local yarn..tapi belum buat lagi la..pattern da ada..hope siap la hari ni..chaiyok2..

ini la benang import nya..tapi beli online dari malaysia jugak.hahha..tokey dia yg buat urusan import.
warna hijau lumut..
 p/s: satu-satunya mug yang menemani saya setiap hari berkerja selama hampir 4 tahun..masuk kerja kt Zelan umor 23..sekarang 2012  da nak masuk 27..fuhhhhhhhh


jalan jalan di mines

as-salam

semalam saya MC gara-gara period pain yang masih terasa..huhu..masuk hari 3 masih senggugut.selepas 9 bulan 6 hari, baru period mengjengah..sakit senggugut sebijik cam contraction. tapi contraction yg sikit je la..haha..masih belum lupa kesakitan nak menghadapi saat bersalin..hahaha..lepas jumpa doktor dan makan ubat terasa bertenaga balik then leh plak ajak si suami jalan jalan..haha..bawak mamat sekali alang2 dua beradik tu cuti.

so kami pergi ke Mines..jalan-jalan.meh layan pic sikit..atirah was so behave dat day..masa main bowling atirah kusyuk tengok orang baling bola..sebabnya hari2 pun atirah tengok papa main game bowling kt hp mama..

mamat, atirah dan papa

mama dan atirah..atirah stay cool aje dlm stroller

atirah dan her lovely papa

tengok atirah..sibuk tengok pin jatuh..

yeay.akhirnya kuar dari stroller..papa kasi bola pink!

comel tak saya??9 bulan 9 hari

mama cakap saya cantik!

atirah sibuk makan fries

"no camera plezzzzz" kata atirah

atirah da tukar baju da...


lepas main bowling,(macam biasa la..papa yg menang)..kami jalan2 cuci2 mata dekat mines tu.kami sebenarnya jarang sangat datang Mines ni.selalu g Midvalley, Jusco Maluri, Sogo, Time Square dan Alamanda aje..kali ni g Mines pulak..seronok plak rasanya shops kt sini..da ada feveret shop dah..aim je dlu..beli belum lg..hak hak

malamnya g singgah makan kt Satay Kajang Hj Samuri di pekan Kajang..balik da lewat jugak..sempat 10 minit aje tengok Vanilla Coklat..hampa hatiku..kena cari kt youtube neh!

Friday, February 24, 2012

bila mama memasak, atirah ........

as-salam

bila mama sedang memasak, ape atirah akan buat???????

atirah pun tolong jugak..sibuk menolong mama..haha..ini gambar masa atirah 7-8 bulan..selalukan papa keja balik lewat malam..so takde orang nk jaga atirah..nak tunggu atirah tido memang lambat la..haha..so mama angkut atirah ke dapur..dan dia tolong2 la apa yang patut

semua benda dia nak capai..tong sampah bawah sinki pun nak godek2 jugak..so nak kasi atirah leka, mama kasi mangkuk dan senduk..so dia menggoreng la sesuka hati..haha

tapi tak lama sangat..sebab dia suka buang senduk tu..lepas tu sibuk tengok2 nak ambil balik senduk tu..bila mama dah tolong ambilkan die akan buang lagi.haha..die buat selama mana die suka la..hhihi..fridgme magnet die suka jugak..mama turunkan kasi bawah sikit..die tarik, belek-belek then jatuh..mama la kutipnya..

so tempoh memasak jadi lama kalau macam ni..haha..selalu atirah akan tidor jam 10malam..tetapi mostly pukul 11 malam..lambat kan..ada hari balik dari nurseri, kul 8 da terlelap..tak bangun2 main except minum susu sampai pagi..tp jarang sangat la..balik dari nurseri, makan2, minum susu, main2,tukar baju(sebab peluh), minum susu dan tido..

Wednesday, February 22, 2012

wordless wednesday# 5: dulu dulu kurus je!

as-salam..

godek2 album lama..jumpa gambar boyfren ai  mase ogos 2008..masa ni outing with family dekat Danga Bay sehari sebelum majlis graduasi..kurus beliau kan :)



hehe..sekarang lebih hensem dengan badan yang sedikit berisi..hehhehehhe
(sape lagi nak puji kalau tak isteri sendiri kan:))

Tuesday, February 21, 2012

penyediaan stok 2: ikan kembung, brokoli, peas,lobak merah, kentang, keledek

as-salam

ini entry basi..last week kami me"restock" makanan basah. kali ni si suami beli lebih banyak..katanya supaya cukup 3- 4 minggu..

maka stok makanan atirah jugak perlu paling kurang2-3 minggu.oleh itu petang harinya mama sibuk masak dan restock makanan2 atirah..malang nya gambar tak sempat snap utk total work..sempat amek yang awal2 je..atirah mengamuk da..dah la lama masa diambil..mama sibuk nak snap gambar..memang mengamuk la anak dara tu

okes..mari sediakan stok

ikan kembung
  • basuh bersih2 ikang kembung.saya rebus ikan +asam keping..letak air sikit je.tutup tudung periuk ye..kejap je masak ikan ni..(tapi jangan half cook plak!ikan kena masak penuh)
  • bila da sejuk, buang segala tulang2...isi ikan kembung tadi dikisar.(asam keping buang la ye)
 lobak merah/kentang/keledek
  • untuk 3 sayur ni, basuh dan kopek kulitnya
  • potong dadu dadu dan kemudiannya rebus sehingga empuk..jangan letak air banyak2,nanti masa yg diambil jugak lama
  • bila sudah sejuk, kisar halus
brokoli dan peas
  • basuh bersih2 sayur sayur ini.dan potong kepada kepingan yang lebih kecil dan rebus empuk
  • stim pun takpe..sebab sayur ni kejap aje masaknye
  • bila sudah sejuk, kisar  halus ye
 beras
  • basuh beras hingga bersih. toskan.
  • sangai (goreng dalam kuali tanpa minyak) supaya air kering aje
  • bila sudah sejuk, kisar halus
keledek, brokoli, ikan kembung, kacang peas, lobak merah dan kentang

ini bubur nasi+ikan kembung+keledek dan sayur bayam

semua stok sayur dan ikan simpan di tempat beku untuk tempoh menyimpanan yang lebih lama
beras hancur saya simpan dalam peti ais bawah..hehe

saya buat bubur sehari sekali pada waktu petang masa balik dari kerja..selalunya atirah akan lapar bila balik dari nursery, so lepas je balik kerja dan susukan atirah,, saya akan masak bubur untuk 2 kali makan.

masak beras sampai jadi bubur then campurkan stok sayur dan ikan. masak sampai jadi bubur dan sebati..1 sesi makan malam dan bakinya akan dipanaskan untuk bekal atirah ke nurseri esoknya :)

masih hampir serupa dengan makanan atirah 6-9 bulan kan..huhu..tak reti nk menvariasi sangat..kalau keluar jalan2, McD konfem akan singgah..sebab nak belikan bubur untuk cik adik tu :)

lepas ni nk try kasi makaroni/pasta pulak la..

cik koko dah tukar tayar!

as-salam

semalam suami settlekan bab tukar tayar cik koko..cik koko nama diberi sempena warna kereta saga itu..dan cik itu sempena tuan kereta yang masih single..even dah jadi puan, kereta itu still cik koko..bukan puan koko

lama nye la hai..dari Mac 2009, sekarang Feb 2012 baru tukar tayar kereta..bila mana tayar depan sebelah kiri memang da botak..dari pemerhatian bapa mertuaku, jangka hayat tayar berkenaan hanya 1 bulan..no more than that..

so komitmen (seperti entry ni) dah terlaksana 1. tukar tayar, buat balancing, buat hape ntah lagi..ok..sekarang da rasa lega untuk balik kampung..tak risau lagi dengan keadaan tayar cik koko.

p/s: banyak lagi komitmen lain belum terlaksana..

Monday, February 20, 2012

19/5-19/2 : genap usia atirah 9 bulan

as salam

semalam genap usia atirah 9 bulan..cepat je masa berlalu..si suami masih lagi ulang ulang mengusik si isteri perihal menangis tahan sakit masa contraction nak menunggu bukaan...si papa masih lagi ulang ulang mengusik atirah yang mengatakan " dulu atirah kecik je".."sekarang atirah da jadi baby besar da"

kejap je masa berlalu..9 bulan..badan sihat bam bam..pada pandangan mama dan papa nampak atirah just a small baby yg chubby..tak nampak sangat dia bam bam lebih dari orang lain..tapi bila duduk dekat2 dengan baby yang seusia atirah, memang atirah nampak lebih 'besar' + bam bam dari baby seusia dengan nya..hahhaha

progress atirah 9 bulan:-
  • merangkak dengan laju dan meniti seperti spider..haha..semua tempat dia nk berdiri dan berjalan..tapi belum cukup berani nk berjalan tanpa sokongan
  • makan 3 kali sehari..atirah tekak tradisional..roti die tak suke..kalau bubur ok!
  • masih lagi makan bubur yang dikisar..cuma tak terlalu halus
  • gigi masih 2 batang :)
  • masih bersusu ibu walaupun sudah mama sediakan bekalan susu formula di nurseri.tak kesah la if cikgu campur kalau tak cukup..yg penting selain dari nursery, atirah mmg peminum tegar susu ibu
  • dalam banyak2 anak patung yg atirah ada, atirah paling suka 'LiLow'..warna kuning.."Li Low' selalu jadi mangsa kegeraman atirah..semua part badan 'Li Low' kena gigit geram dengan atirah
  • tak suka pakai topi atau pun headband..huhuhu( kadang-kadang mama cam malas nk buatkan koleksi atirah)
  • suara yang nyaring dan kuat membebel bila di atas katil sahaja..kt luar die diam aje..haaha
muka serius atirah 


mama dan atirah :) kami team purple

nak kuar jap..g klinik sebab papa demam

dekat klinik..atirah with her paktam
 p/s: tak lama lagi nk masuk setahun..nk buat party ke??hukhuk...aleesya will turn 1 on this saturday..hope dapat join..happy birthday aleesya-in advance

Friday, February 17, 2012

februari yang banyak komitmen!

as-salam..

oleh sebab kami sekeluarga akan balik Kuala Nerang cuti  sekolah bulan 3 ni, so banyak benda nak kena persiapkan sebelum masuk bulan Mac tu. Dah lama tak balik kedah..last balik kedah masa raya haji tahun lepas..November 2011..sudah nak masuk 4 bulan..huhu..

tapi mak ayah dam adik saya selalu datang KL.ada la 2-3 kali dah..tapi tak sama dengan balik kampung..

so untuk balik kampung bulan 3 ni, antara benda yang perlu buat :-
  • kena renew roadtax kereta..sebab roadtax kereta akan mati 12 Mac 2012 ( bayar guna wet kutu)
  • kena tukar tayar kereta..sejak beli Feb 2009, tak pernah lagi tukar tayar..dah  masuk tahun ke 3..harus la dah botak tayar tu..so nak berjalan jauh, harus tukar..tak tukar kang, mau meletop tengah jalan..huhuhu..mintak dijauhkan..so harus tukar!
  • nak tambah tinted kereta..panas la..huhu
  • kena beli kain untuk baju raya..hooyeh!..ini paling best..nak kena beli kain untuk buat baju raya..tahun ni tak nk beli yang da siap dah..nk mintak mak buat kan..sedondon habes tahun ni..warna ape??haha..tak pasti..maybe kuning dan pink/merah atau biru/hijau..ntah..lom konfem..kena g kedai kain baru tau :)
  • masih dalam proses nak beli rumah..tunggu keputusan loan..
  • tempahan crochet masih tak settle ..tak mula lagi buat kopiah..huhuuh
dah lama tak balik kedah..rindu nye~

Wednesday, February 15, 2012

12022012 we're 2011 babies gathering

as-salam

rasa seperti lama tidak berupdate blog ni..mood berlari2..sedangkan hari2 on komputer..hari2 on internet di hp..tapi nak mengarang belum bernafsu..

hari Ahad( 12 feb 2012) lepas kami sekeluarga menyempatkan diri untuk join gathering kecil-kecilan group 'we're 2011 babies'..dari tahun 2011 lagi dah plan..akhirnya berjaya direalisasikan..walaupun saya dari awal lagi tak konfem dapat pergi ke tak..dah ajak suami dari awal..dia ok tapi bergantung kepada jadual kerja..end up jadual kerja keluar die kena kerja jugak ahad tu..tu yang masih pending nak pergi ke tak

al kesah nya..jadi la jugak..suami masuk kerja pukul 12tghari..so sempat la..sebab majlis start pukul 10 pg..10 pagi tu start berkumpul aje.start makan lambat la sikit..almaklum la..ibu beranak kecil ni..si kecik harus dipentingkan dulu..satu kekurangan gathering ni adalah no official ice breaking..si ibu tegur sendiri sendiri aje..takpe la kan..hehehhe..

antara ramai2 mommies ni,,saya pernah jumpak Effa dan Aina aje..sebab kami pernah pergi rumah Rose last year..so kali ni berborak lebih sikit :)...saya bawak bubur ayam untuk baby..seronok sangat sebab tengok semua baby kt situ makan bubur..waaa...menangis dalam hati okeh!terharu tengok baby2 ni makan..

hari tu ada banyak makanan..kenyang dan siap tapau2 lg..okes..tak sempat nak merepek2 panjang2 lagi..let pics story..tp pic dari kamera saya tak banyak..sebab memori kad kamera tu hilang..boleh snap sikit je..SEDEY ok!

atirah dan auntie effa
gambar dari fb effa :)

tengah dukung cik mek mia :)..bunga die besar tau
gambar dari fb effa :)



banyak makanan haritu
saya bawak bubur utk baby..
dlam bekas putih tu :P

orang pertama yg saya jumpa hari tu
effa dan adorable mia!

kami sampai awal jugak..
effa+mia, fiszah+atirah,aina+haikal,echah+firas

hot mama and super cute baby...sume cntk dan comel kan :)

ini bergambar second trip..saya terlpas first trip
ada gak mommies yg da balik time ni

cik kak yang steady je sorang2 atas tikar.
semua orang da nk balik da

tengok kt belakang tu..da kemas2 nk balik da

kami team merah! go go RED

si bam bam atirah bergigi 2 batang :)

sebelum balik, atirah main buaian dulu


sebenarnya plan nk buat bubur lambuk..memang bubur lambuk pun..tapi version untuk baby..so tak letak banyak bahan2 dan lauk2..soo simple mimple..ini resepinya...

(kuantiti di secara kasar je tau..sebab men agak-agak je..leh tahan jugak banyak nye bubur ni,,so korang gak2 la ye kalau nak buat sikit.saya buat satu periuk besar)

bahan-bahan
  • 2 cawan beras
  • air banyak tau..biar sampai jadi bubur
  • sebiji kelapa_pati santan
  • 1 sudu biji halba
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • ayam (ikut suka)
  • lobak merah(ikut suka)
  • daun bawang
  • bawang merah+bawang besar
cara-caranya

masukkan air+beras+serai+biji halba dan halia..masak biar sampai jadi bubur..kalau selalu kacau, teksture bubur lebih menarik..then masukkan ayam dan lobak merah. masak sampai jadi bubur la ye..lama sikit la.

masukkan santan dan daun bawang.kacau sebati..jangan terlalu lama..nanti pecah minyak tak cun

di dapur lain, goreng bawang merah sampai layu dan garing..then transferkan bawang goreng tu dalam bubur kita  td,,

kacau sampai sebati dan siap!..saya letak garam sikit..kang tawar sgt tak sedap..tp jgn letak banyak,bubur ni sedap sebab rasa creamy2 gitu..haha..

selamat mencuba :)

Friday, February 10, 2012

crochet headband untuk gugurl :)

as-salam..

perihal crochet pulak ye..banyak request dari customer mintak headband yang 2 jenis ni..so saya rangkumkan kepada type A dan type B..so senang sikit nk clarify pattern yang macam mana korang suka..maka saya hanya akan buat 2 jenis ini sahaja..untuk pattern yang macam lain, anda boleh la google dari pembuat headband yg lain ye..hik hik

TYPE A





TYPE B




Harga satu headband adalah RM 15 include postage..tq :)
korang boleh pilih warna apa yg korang suka ye..

email atau sms sy ye
0136323715

6.2.2012- genap usianya 27 tahun..selamat hari jadi sayang

as-salam

cerita yang hampir basi..tapi mahu jugak diupdatekan walaupun lambat..sebab nak share resepi rainbow velvet cake dengan kamu semua terutamanya puan Izyan..hehe..mahu try katanya..try jgn tak try...:)

hari isnin yang lalu, 6.2.2012 genap la usia suami saya yang hensem itu 27 tahun. alhamdulillah dikurniakan kesihatan yang memuaskan.kasih sayang yang tak berbelah bagi..syukur..mampu menyara keluarga seadanya..alhamdulillah..

jumaat dan sabtu kami di Kelantan..ahad dah sampai neg 9..tengaharinya dah balik KL sebab attend kenduri kawan suami di Seremban..hectic journey..so sampai KL da flat abes.Isnin suami kerja even public holiday.takpe asalkan dibayar triple.hahaha

memang dah plan nak buat suprise untuk dia..kebetulan suami kerja blik pukul 12.15tgh malam..so fikir2 memang sempat la..petang pukul 3 baru kuar rumah nak g beli barang2 buat kek dan lilin..sebelum tu drop kejap adik ipar(mamat) di Pizza sebab dia nak cari kerja part time(mamat baru habis SPM)..kami keluar ke Tesco dan hero.kira sampai rumah dalam jam 6-7mlm cmtu..

ingat nk suruh atirah tidor dulu..tapi atirah tak nk tido lagi..seb baik ada mamat..leh la mamat tolong jagakan atirah kejap..saya start buat kek pukul 8.30 mlm.huhu..nak plak bakar satu satu layer..habis masak kek pukul 11mlm kot..then deko2 sikit abes dekat 11.45 mlm..memang tak cukup tangan..(deko huduh giler)haha.dengan nak susun lilin seluruh ruang tamu lagi..nak masak spageti cabonara lgi..huhu..

tp kira setel semuanya dalam jam 1230malam..time ni mamat dan atirah dah tido..so saya tutup semua lampu dan susun lilin..saya beli 100 biji lilin..tapi tak sempat pasang semua lilin2 tu..tengah pasang lilin tu dengar grill  pintu dah dibuka..saya pasangkan lagu birthday menggunakan hp then lari masuk bilik..lilin atas meja makan tak sempat pasang..sebab rasa malutu yang lari dalam bilik sembunyi..haha..(tak pernah buat suprise kan) rasa malu plak..

si suami masuk rumah ingat rumah terbakar..haha..mmg suprise ini berjaya..sebab dia nampak shock..haha..i got kisses after that..haha..itu je die mampu tunjukkan his feeling..tak tau nak ckp ape..sengeh aje die malam tu..dia sendiri cam malu2 ngn suprise itu..hahahha..kelakar..

saya tak sempat nak snap pic banyak2..sebab busy sgt nk siapkan preparation yang tak seberapa tu..just a cake and spageti cabonara..that all..bajet nak buat banana split pon tak sempat T_T..aiskrim dan pisang sudah tersedia..tinggal nak combine aje :(...tak sempat ..

coffe table di tengah2 ruang tamu
ada sebijik kek :)
bukan meja ni aje ada l;ilin..penuh la ruang tamu dan
walkway

muka yang tersenyum aje malam tu
sudah 27 tahun da..sikit lagi da 30-an

ini la kek pelangi baldu saya

deko sangat la comot..tak cukup cream cheese tu
kalau ada lagi banyak harus lagi cantik..huhu

ini la rupa kek itu..
si suami cakap sedap!
okey..mari kita tengok resepi..saya amek dari blog ni...buat masa sekarang tak sempat nak type satu2..korang klik dan copy la dari blog die ye

resepi rainbow velvet cake

Wednesday, February 8, 2012

sedikit penat~

as-salam

banyak benda nak bercerita tapi terpaksa ON HOLD dulu..sebab betul2 rasa penat..i was thinking to take supplement to boost up my energy..huhu.

bercuti 5 hari..tapi badan terasa sangat penat..bila badan penat automatik otak seperti malas berkerja jugak...2 day 1 night at Pasir Puteh Kelantan..what da long journey and tiring trip.apa pun tempat baru kan..semuanya kenangan terindah.

penat sangat ni kenapa??ntah la..susah nk cakap..so saya putuskan untuk stop ambil segala tempahan crochet. sekarang ni siapkan tempahan yang pending2 aje..masih ada 6 topi :(..tapi mood nk crochet betul2 out..sebab saya pilih utk rest dari crochet..maybe saya open balik crochet dalam bulan 3 atau bulan2 seterusnya.tp kalau ada yg nak jugak please gimme 1 month period okeh!..

dengan penghasilan susu dan pam medela yang agak memberikan masalah..terasa down giler..huh..rasa nak baling2 ke dinding pun ada pam tu..asyik nak masuk susu aje dalam tiub..dan  terasa nk sangat2 medela freestyle.huhu..

atirah pulak sekarang kt rumah tak berapa nk sangat ngn papa die..nak masak pun berdukung..memang kurus kering la mama die ni..huhu..berat atirah da 9.8kg..nearly to 10kg dah..mama plak 45kg.sekarang ni mengemas rumah pun rasa penat..haha..teruk kan???baju da 2 bakul tak berlipat..sangat malas bab lipat2 baju ni.

saya nak makan supplement la untuk increase energy..korang ada idea tak?kalau boleh nak yg paling cepat berkesan..

p/s:nak update blog jugak terasa sangat MALAS

Thursday, February 2, 2012

blog crochet sudah update!

as-salam..

ada update sikit tentang crochet hat dan headband..mari la melawat blog saya itu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;