Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Wednesday, February 15, 2012

12022012 we're 2011 babies gathering

as-salam

rasa seperti lama tidak berupdate blog ni..mood berlari2..sedangkan hari2 on komputer..hari2 on internet di hp..tapi nak mengarang belum bernafsu..

hari Ahad( 12 feb 2012) lepas kami sekeluarga menyempatkan diri untuk join gathering kecil-kecilan group 'we're 2011 babies'..dari tahun 2011 lagi dah plan..akhirnya berjaya direalisasikan..walaupun saya dari awal lagi tak konfem dapat pergi ke tak..dah ajak suami dari awal..dia ok tapi bergantung kepada jadual kerja..end up jadual kerja keluar die kena kerja jugak ahad tu..tu yang masih pending nak pergi ke tak

al kesah nya..jadi la jugak..suami masuk kerja pukul 12tghari..so sempat la..sebab majlis start pukul 10 pg..10 pagi tu start berkumpul aje.start makan lambat la sikit..almaklum la..ibu beranak kecil ni..si kecik harus dipentingkan dulu..satu kekurangan gathering ni adalah no official ice breaking..si ibu tegur sendiri sendiri aje..takpe la kan..hehehhe..

antara ramai2 mommies ni,,saya pernah jumpak Effa dan Aina aje..sebab kami pernah pergi rumah Rose last year..so kali ni berborak lebih sikit :)...saya bawak bubur ayam untuk baby..seronok sangat sebab tengok semua baby kt situ makan bubur..waaa...menangis dalam hati okeh!terharu tengok baby2 ni makan..

hari tu ada banyak makanan..kenyang dan siap tapau2 lg..okes..tak sempat nak merepek2 panjang2 lagi..let pics story..tp pic dari kamera saya tak banyak..sebab memori kad kamera tu hilang..boleh snap sikit je..SEDEY ok!

atirah dan auntie effa
gambar dari fb effa :)

tengah dukung cik mek mia :)..bunga die besar tau
gambar dari fb effa :)



banyak makanan haritu
saya bawak bubur utk baby..
dlam bekas putih tu :P

orang pertama yg saya jumpa hari tu
effa dan adorable mia!

kami sampai awal jugak..
effa+mia, fiszah+atirah,aina+haikal,echah+firas

hot mama and super cute baby...sume cntk dan comel kan :)

ini bergambar second trip..saya terlpas first trip
ada gak mommies yg da balik time ni

cik kak yang steady je sorang2 atas tikar.
semua orang da nk balik da

tengok kt belakang tu..da kemas2 nk balik da

kami team merah! go go RED

si bam bam atirah bergigi 2 batang :)

sebelum balik, atirah main buaian dulu


sebenarnya plan nk buat bubur lambuk..memang bubur lambuk pun..tapi version untuk baby..so tak letak banyak bahan2 dan lauk2..soo simple mimple..ini resepinya...

(kuantiti di secara kasar je tau..sebab men agak-agak je..leh tahan jugak banyak nye bubur ni,,so korang gak2 la ye kalau nak buat sikit.saya buat satu periuk besar)

bahan-bahan
  • 2 cawan beras
  • air banyak tau..biar sampai jadi bubur
  • sebiji kelapa_pati santan
  • 1 sudu biji halba
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • ayam (ikut suka)
  • lobak merah(ikut suka)
  • daun bawang
  • bawang merah+bawang besar
cara-caranya

masukkan air+beras+serai+biji halba dan halia..masak biar sampai jadi bubur..kalau selalu kacau, teksture bubur lebih menarik..then masukkan ayam dan lobak merah. masak sampai jadi bubur la ye..lama sikit la.

masukkan santan dan daun bawang.kacau sebati..jangan terlalu lama..nanti pecah minyak tak cun

di dapur lain, goreng bawang merah sampai layu dan garing..then transferkan bawang goreng tu dalam bubur kita  td,,

kacau sampai sebati dan siap!..saya letak garam sikit..kang tawar sgt tak sedap..tp jgn letak banyak,bubur ni sedap sebab rasa creamy2 gitu..haha..

selamat mencuba :)

4 comments:

^effa^ said...

saya suke bubur mama tirahhhh sedappppp ;)

Mutiara Kasih said...

bestnye..aa gahtering mcm ni..

asna cute said...

asna juga xreti masak bubur utk haikal huhu

fiszah_pjo said...

effa: thanks ye..blusshing jap..tp kek cadbury lapis tu awesome hokey!

kak chik: best2..kenal kt FB je..hehe


asna: hehe..tak pe la dear, leh blajar lg..haikal nk makan benda len kot:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;