Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, May 31, 2012

IQ test- above average

as-salam..

tadi blog walking jap..jumpa blogger ni jawab IQ test..korang nak try sila klik dan cuba ye :)

http://www.quickiqtest.net/

so, merelakan diri kejap jawab IQ test ni..my result is

You have reached 14 points and your IQ is: 125
IQ Score Table
Points Level IQ Range Description
20 Genius 140+ You are probably a genius.
16 - 19 Gifted 130 - 139 You have a unique imagination and logical mind.
10 - 15 Above average 115 - 129 You have a good imagination and logical mind.
6 - 9 Higher average 102 - 114 You have an average imagination and logical mind.
3 - 5 Lower average 90 - 101
0 - 2 Below average 70 - 89 You have a below average imagination and logical mind. 

Wednesday, May 30, 2012

rutin baru :)

as-salam..

rutin yang berubah..si suami mula kerja baru isnin lepas..bermula la episod opis hour..macam biasa la, mula kerja baru atau pindah rumah baru selalu sisuami akan tak sihat..hehe..memang jenis die kot..pantang berubah angin..selalu je kurang sihat..

sekarang, pukul 7.45pg si suami sudah keluar pergi kerja..sempat bfast ringan sekadar air minuman panas atau apa sahaja yang ada di dapur..si isteri teruskan rutin bersiap ke opis dan siapkan si anak..

petangnya si suami dan si isteri tiba di rumah hampir sama waktunya..walaupun tempat kerja isteri lebih dekat, tempoh masa mengambil si anak membuatkan waktu tiba ke rumah hampir sama..bertembung di lif adakalanya..

sekarang,  minum petang insyaallah disediakan..if takde minuman panas, sekadar air kosong dan kentang goreng sudah cukup untuk alas perut kami sekeluarga..petang2 balik kerja, lepas menyusukan si anak, si isteri selalu akan goreng kentang, keropok ikan dan nugget..

selesai minum petang, suami dan isteri rilex2..dan si isteri laju2 mahu tengok tv3 Seindah Sakura..sebelum jam menginjak 8 malam , solat magrib harus ditunaikan dahulu..adakala berjemaah..so nice kan...rilex2 lagi sambil layan atirah bermain, si isteri pun mandi..dan si suami selepas itu..

masak makan malam..makan malam...layan tv, layan si anak..pukul 10mlm da ngantuk..si suami ajak si isteri pillowtalk dan ketiga-tiga beranak tersebut sudah tido...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..tido awal hookey!..kalau tak dulu pukul 12.45 pagi baru si suami pulang kerja..pukul 1.30 pagi selesai dinner..dan selalu jam 2.30 pagi si isteri akan masuk tido dulu sedang si suami masih melayan cerita tv..jam 3-4 pagi baru si suami masuk tdo..

sekarang rutin kehidupan sudah berubah...sejauh mana rutin ini berubah dan kekal kita tengok 4 bulan lagi :)


p/s: si isteri sgt seronok dengan perubahan rutin ini :)

Tuesday, May 29, 2012

Loreal warehouse sale: barang mekap terbaru :)

as-salam

baru tadi dapat parcel dari Melaka...dari rakan blogger Elin..tq so much dear..tolong belikan barang mekap dekat warehouse sale tu :)

minggu lepas dapat email ada Loreal warehouse sale..tapi kali ni dorang buat dekat Melaka..so laju2 inform Elin, kot kot dia nk ke sana..boleh la tumpang order..lagipun saya memang ada beli lipgloss Clinique yg Elin jual..so elok la pos sekali..

buat yang tidak tahu, selalu barang kosmetik jualan gudang ni sangat-sangat berbaloi. seperti tahun lepas, saya pergi Revlon warehouse sale..di Revlon warehouse sale ada 3 jenama bawah satu company iaitu REVLON,SILKY GIRL dan STAGE..harganya adalah sangat murah..dari RM5-RM30..up to 60% diskaun..bukan setakat diskaun 2-3 hengget oke!..korang boleh compare dengan harga di kedai2 ye..

kali ni LOREAL warehouse sale..ada 3 jenama bawah company yang sama iaitu LOREAL,GARNIER dan MAYBELLINE..bukan setakat lipstik, bedak je dorang jual..termasuh handwash,syampoo dan bodycare jugak..asalkan bawah jenama tersebut..

terus terang saya bukan jenis suka kumpul barang mekap..sekadar ada je..kan lipstik saya da nk habis, so tambahkan la stok toner pun da habes.(haritu kan beli set Bioessence yg trial set tu..).beli lipgloss Clinique dari Elin..ini paling terbaik..ada diskaun terbaik punya..korang tengok blog dia ye..Elin jual barang mekap berjenama yang ORIGINAL sahaja..ini blog elin yg jual barang mekap tu.. GORGEOUS DAILY SHOP

Clinique long last glosswear..(rm20)
saya seorang yg agak berkira bab duit(cakap je la gaji tak byk mana) ni hikhikhik..maka saya akan beli yg betul2 berbaloi dengan kualitinya..dan nak berbaloi harus beli time sale!okes..mari kita lihat apa yg terbeli dengan kos RM109 termasuk lipgloss ye..

terima parcel dari Elin pagi tadi :)

taraaaaa...ini la barang mekap dan pejagaan wajah :)

pandai Elin susun atur barang mekap dan skincare ni..hehe..mula2 dapat,, comel je bungkusan nye..dalamnya padat!..mari kita lihat satu persatu beserta dengan harganya..

White perfect TONER (rm 12)
Maybelline BB white spf 50 (rmxx)ini elin kasi free :)


Maybelline Make up remover  (rm8)
Loreal Revitalift milky foam (rm11)
Loreal revitalift white (rm 21)


Garnier moisturizer (rm10)
ada lg dua benda..iaitu
- Maybelline  Hyper Curl mascara(water proof) rm 15
- Maybelline Watershine Pure Lipstic RM12.

hasil dari pemakaian barang2 tersebut tak dapat dikenal pasti lagi..tunggu la 3-4 hari baru boleh kasi testimoni..hanya lipstik dan lipgloss da cuba..hasil nya SUPERB!ai like so much


berbaloi baloi rasanya..so far complete sudah pencarian skincare dan barang mekap..so next year pulak kita serang warehouse sale..kalu tiap2 bulan nak membeli memang bengkok la..cian papa dan atirah tak boleh barang baru..this month hanya ini je kot mama beli...ye ke?wallahualam...

ready stock(2): baju kurung bayi dan kanak-kanak

as-salam

saya ada menjual baju kurung kanak-kanak yang diperbuat daripada kain cotton yang sejuk dan lembut..sesuai untuk kanak2 menggayakannya di majlis kenduri atau apa sahaja yang difikirkan bersesuaian..

harga yang kami tawarkan adalah sangat berpatutan...mari la lihat dan feel free to sms/call if interested..

semua baju kurung ini harganya rm35 setiap pasang..harga tersebut tidak termasuk harga pos

harga pos untuk semenanjung adalah rm6, manakala untuk sabah dan sarawak adalah rm9
UPDATE: SEMUANYA SUDAH SOLD OUT


a







jika berminat boleh sms saya atau whattsup di  0136323715

atau 

emel ke norhafiszah@gmail.com

Monday, May 28, 2012

cake in da making : strawberry & peach short cake

as-salam

hari ni saya paparkan gambar inda making utk kek yang di bawa ke Teratak Manja..saya follow resepi dari

http://mamawandiha.blogspot.com/2012/03/strawberry-peach-shortcake-with-step-by.html

cantik gambar yang tuan blog tu buat kan..saya buat simple dan tak kemas..hehe...tp rasa dia sedap sgt..tribute untuk akak blog tu..resepi dia memang sedap :)


ini gambar hasil saya buat..hehhe..tak cantik pun kan..kikiki

sebijik kek di potong kepada dua bahagian :)


sapukan fresh cream pada lapisan pertama

letak buah peach  dan strawberi dan kemudian lapiskan lagi dengan fresh cream
tutup dengan lapisan kek yang satu lg :)

sapu fresh cream menutupi semua bahagian kek..
saya sapu comot2 dulu.then ,masukkan dalam fridge untuk keraskan supaya senang nak licinkan deko kek tersebut...

apa atirah buat masa mama siapkan kek ni?????

atirah tengok mama sambil makan buah strawberi :)
selepas tu saya siapkan deko..wallaweh...sungguh tangan tak kemas..mencikkkkkk....deko ai huduh as always..hehehe/


kalau korang nampk cantik, itu ilusi kamera ye

kek utk anak tersayang

rasanya sangat tak menghampakan..thumb up!!
kalau korang nk cuba, klik link yg saya kasi tu ye..sedap..fresh cream dan kombinasi buah yg sgt kena :)

Thursday, May 24, 2012

supper on 2nd anniversary :carrot cake+ cream cheese frosting

as-salam

mengenai kek lobak merah yang saya buat di malam hari untuk sempena ulang tahun perkahwinan saya dan suami yg ke dua..si suami balik kerja pukul 12.45pg.maka sempat la saya bakar dan deko kek lobak saya secara ringkas;-

entry lepas 

ini resepi yang saya follow ikut dr Ezani ye:-

bahan kek;-

ayak semua bahan ini:-
 2 cawan tepung gandum
 2 tsp serbuk penaik  
1 ½ tsp soda bikarbonat  
2 ½ tsp serbuk kayu manis
 1 tsp garam

pukul sampai sebati:-
  4 telur  
1 1/3 cawan gula
  1 ½ cups minyak sayuran
2 ¾ cawan lobak merah yg disagat halus
  1 cup dessicated coconut*(saya tak letak)
 1 cup raisin/sultana/blackcurrant*(saya tak letak)
 1 cup crushed pineapple (canned pineapple whizzed up in the food processor/blender slightly)*(saya tak letak)
 1 cawan kaang walnut yang telah dipanggang-cincang kasar
cara memasak:-
1.panaskan oven hingga suhu165°c.
2. griskan loyang dengan majerin (saya bakar dalam 2 loyang kecil)
3. masukkan campuran tepung yg diayak tadi dalam adunan telur yg dipukul sebati
4. gaulkan lobak merah dan kacang walnut dalam adunan tersebut sehingga sebati
5. bakar selama lebih kurang 45 minit..periksa tengan tester kek samada sudah masak atau belum
biarkan sejuk sepenuhnya sebelum mendeko.

Cream cheese frosting  
200g cream cheese disejukkan pada suhu bilik
 50g mentega disejukkan pada suhu blik
 2 ½ cawan gula icing
  1 tsp esen valina
1. pukul mentega dan cream cheese hingga kembang
2. masukkan gula dan esen vanila dan pukul lagi sehingga kembang

*Note: This cake keeps in the fridge really well, up to 2 weeks.

mari kita lihat gambar :)
 masa saya buat kan kek ni..atirah tolong kacau sama..sampai time mendeko dia tengok je la..


Add caption
mama kasi atirah wafer coklat sebagai umpan supaya atirah tak kaco mama mendeko :)

2 biji kek dalam loyang mini siap masak dan disejukkan

step pertama..letakkan satu kek dibahagian bawah


sapu rata cream cheese di atas permukaan kek
satu lagi kek diletakkan atas lapisan bawah tadi



sapu rata cream cheese..supaya menutupi seluruh kek dan rapikan hingga licin



tulisan sy memang comot!T_T

potong kek sendiri..ada pic with hubby..tp sensor sgt.

bahagian dalam carrot cake
sekeping kek lobak merah utk supper tepat jam 1.30pg kot :)

pizza  dari adik ipar( ye la die kan tukang buat pizza di PHD)hehe

marinate lamb chop..terlebih bakar..jhuhu
 korang cuba la kek carrot tu..sedap sangat..if letak nenas lagi sedap..saya tak de nenas..so malas nk letak..makan malam tu sempoi..sedap sebab lengkap la kot..hahah

atirah pon bangun masa potong kek tu :)

atirah 1st birthday @ Teratak Manja

as-salam

entry sedikit basi

alhamdulillah sudah selesai majlis sambutan hari jadi Atirah..memang plan dari awal nk celebrate 2 tempat memandangkan kawan-kawan atirah di Teratak Manja ramai..so buatla sikit makan-makan..sebelum sebelum ni pun da ramai kawan kawan dia potong kek,dan setiap kali tu, dalam beg atirah akan ada goodies sempena hari jadi kawan-kawan dia..

so apa salahnya kali ni turn atirah pulak potong kek bersama kawan-kawan di Teratak Manja..saya bawak kek, bihun goreng, agar-agar lumut je :)(saya mmg fails bab buat bihun..huhu..sory sume kt teratak manja)

Ammar anak colleague saya, kak linda pun sambut harijadi pada hari yang sama..ammar 3 tahun..mak dia datang bawak suprise kek coklat..seperti yg saya cerita entry lepas.


http://piecesofbrown.blogspot.com/2012/05/3-hari-yg-padat.html

atirah happy betul hari tu..suka tengok dia..hasmah, mamat dan hubby je join utk majlis ni..

mari kita tengok gambar :)..
ini la rupa strawbery peach short cake + fresh cream

kek, agar-agar dan bihun goreng je

ini la rupa kek bila dipotong

atirah sibuk tengok kek 2 biji

ini la kak linda..opismate saya..sy anta atirah kt sini pun dapat kontek dari kak linda..
papa join sekali :)

ammar dan mak, atirah dan mama

rezeki kanak2 di teratak manja dapat makan 2 biji kek
ammar potong kek

time atirah potong kek :)
hasmah, fiszah dan atirah

da nak balik :)


mamat tolong snap gambar



mama,papa, atirah dan maknjang :)

ada saya snap gambar step by step time buat kek tu..nanti ada masa saya buat entry dan kongsi resepi kek dengan korang yang ingin mencuba..kek ni sedap sebab fresh creamnya sedaaaaaap :),fresh cream yg manis padan dengan buah strawberi dan peach yang sedikit masam itu :)..



Wednesday, May 23, 2012

bantal merah dari aleesya :)

as-salam

semalam dapat kol dari receptionist minta  ambil parcel di reception kaunter.

posto

posto


posto..





seronok nya..dapat hadiah dari auntie Ilyani..on behalf Aleesya untuk atirah..mari tengok apa dalam sampul gebu itu :)



bantal merah felt..ada nama Nur Adriana atirah..dengan gambar Yaya..comel sangat.ini gambar atirah baru balik dari sekolah..sebelum menyusu, mama minta atirah posing dengan bantal comel ni dlu..

tq auntie yani..atirah dan mama suka sangat..papa pun cakap..comel la bantal ni !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;