Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Thursday, May 24, 2012

supper on 2nd anniversary :carrot cake+ cream cheese frosting

as-salam

mengenai kek lobak merah yang saya buat di malam hari untuk sempena ulang tahun perkahwinan saya dan suami yg ke dua..si suami balik kerja pukul 12.45pg.maka sempat la saya bakar dan deko kek lobak saya secara ringkas;-

entry lepas 

ini resepi yang saya follow ikut dr Ezani ye:-

bahan kek;-

ayak semua bahan ini:-
 2 cawan tepung gandum
 2 tsp serbuk penaik  
1 ½ tsp soda bikarbonat  
2 ½ tsp serbuk kayu manis
 1 tsp garam

pukul sampai sebati:-
  4 telur  
1 1/3 cawan gula
  1 ½ cups minyak sayuran
2 ¾ cawan lobak merah yg disagat halus
  1 cup dessicated coconut*(saya tak letak)
 1 cup raisin/sultana/blackcurrant*(saya tak letak)
 1 cup crushed pineapple (canned pineapple whizzed up in the food processor/blender slightly)*(saya tak letak)
 1 cawan kaang walnut yang telah dipanggang-cincang kasar
cara memasak:-
1.panaskan oven hingga suhu165°c.
2. griskan loyang dengan majerin (saya bakar dalam 2 loyang kecil)
3. masukkan campuran tepung yg diayak tadi dalam adunan telur yg dipukul sebati
4. gaulkan lobak merah dan kacang walnut dalam adunan tersebut sehingga sebati
5. bakar selama lebih kurang 45 minit..periksa tengan tester kek samada sudah masak atau belum
biarkan sejuk sepenuhnya sebelum mendeko.

Cream cheese frosting  
200g cream cheese disejukkan pada suhu bilik
 50g mentega disejukkan pada suhu blik
 2 ½ cawan gula icing
  1 tsp esen valina
1. pukul mentega dan cream cheese hingga kembang
2. masukkan gula dan esen vanila dan pukul lagi sehingga kembang

*Note: This cake keeps in the fridge really well, up to 2 weeks.

mari kita lihat gambar :)
 masa saya buat kan kek ni..atirah tolong kacau sama..sampai time mendeko dia tengok je la..


Add caption
mama kasi atirah wafer coklat sebagai umpan supaya atirah tak kaco mama mendeko :)

2 biji kek dalam loyang mini siap masak dan disejukkan

step pertama..letakkan satu kek dibahagian bawah


sapu rata cream cheese di atas permukaan kek
satu lagi kek diletakkan atas lapisan bawah tadi



sapu rata cream cheese..supaya menutupi seluruh kek dan rapikan hingga licin



tulisan sy memang comot!T_T

potong kek sendiri..ada pic with hubby..tp sensor sgt.

bahagian dalam carrot cake
sekeping kek lobak merah utk supper tepat jam 1.30pg kot :)

pizza  dari adik ipar( ye la die kan tukang buat pizza di PHD)hehe

marinate lamb chop..terlebih bakar..jhuhu
 korang cuba la kek carrot tu..sedap sangat..if letak nenas lagi sedap..saya tak de nenas..so malas nk letak..makan malam tu sempoi..sedap sebab lengkap la kot..hahah

atirah pon bangun masa potong kek tu :)

3 comments:

asna cute said...

aaaaa sedapp! =D suke kacanag2 tuee!

fiszah_pjo said...

suka jugak kacang2 tu :)

Anonymous said...

best la...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;