Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, August 26, 2011

bila nak balik kg beraya???

assalamualaikum..

harini ramai dah start balik kg kan..mostly da start cuti..sama cm saya..tapi kami tak balik kg lagi..
si suami kerja sampai hari isnin...so sehari sebelum raya baru balik kampung..tahun ni turn beraya di rumah mertua di Palong 6,Gemas, Neg 9.

insyaallah, hari raya kedua kami bertolak pulak ke rumah saya di Kuala Nerang, Kedah..kawan2 yg berasda berdekatan ngn kawasan2 yg dinyatakan tersebut, meh la jalan2 beraya ke rumah kami ye..

insyaallah, hari raya ke 4 kami dah bertolak balik ke Cheras, KL..iaitu hari Jumaat..si suami harus masuk bekerja hari sabtunya..huhu..so raya kami padat sikit..huhu..

buat kawan2 yang free, datang la beraya kt rumah saya nanti ye..kami stay kt Cendana apartment, bandar sri permaisuri, cheras, KL.

tahun lepas beraya as isteri ..tahun ini beraya as mama..seronok :)

tahun 2010.tema kami oren...
selamat hari raya
maaf zahir dan batin


Thursday, August 25, 2011

baju gugurl..

assalamualaikum..

semalam baru kesempatan menjelajah jalan TAR dan SOGO untuk shopping baju raya kami sekeluarga..dapat la baju tema purple..tapi asalnya tema light purple..tapi tak jumpa yg berkenan..ada yg berkenan tapi harga nya pun menjulingkan mata..nak ada manik sarat2..harus la bayar pun tebal kan..nak bayar nipis2 dapat la manik pun nipis2..

baju dewasa ok lagi..ini cerita baju anak..ya, ramai cakap seronok anak gurl..byk choice..sangat la betul..choice sangat banyak.cakap je nak kaler ape..semua ada..bila berkenan tengok harga mak aih...semput mak!..baju cekonet aje..sampai 79...89..hohoh..itu sale ye kawan2..klu tak sale sakit mata je tengok...huhuh..dari jauh nampak sangat la comel..da berkobar2 nk pegang dan sumbat dalam bakul je..sampai je dekat tengok tag harga..mak ai......letak je la balik..cari ikut padan ngn gaji da la..gaji setakat sikit2 ni beli yg murah2 da la..hehhehe

Wednesday, August 24, 2011

sotong goreng tepung

assalamualaikum..

semalam sensitif aje..balik rumah tengok muka anak, sembang2 ngn anak dan suami,,ilang segala ketidaktenangan yang melanda sewaktu di opis tu..

hari ni nak share pasal sotong goreng tepung..tak perlu telur..hehe.ini entry khas buat mommy to be NOOR..http://moonoor.blogspot.com/
ianya simple aje...boleh praktikkan guna cendawan, udang, ayam dan ikut kesukaan masing2..

p/s: pics was taken 3 days pass..tapi tak sempat nk buat entry lg :)

cara caranya adalah seperti di bawah :)

1.tepung yang saya guna adalah Campuran Tepung Goreng Rangup Serbaguna..HOT & SPICY.memang pedas ye kawan2. RM6 untuk 1kg.so berbaloi2 beli ni.sila dapatkan di pasaraya yg berhampiran. kalau tak salah saya ada 2 jenis je..satu Hot & Spicy.satu lagi Original..original ni masin skit..


 2.tepung tadi dibancuhkan dengan air biar likat. jangan cair sgt tau..tak sedap
 3. potong sotong ikut suka korang la ye..saya potong kecik2..korang boleh buat udang/ayam/cendawan jugak..hasil die very yummy :)


4. gaulkan sotong dalam bancuhan tepung tadi..nak lagi sedap korang biarkan selama 30 minit atau lebih..lagi lama korang perap, lagi terasa la kepedasan dalam sotong tu..

5. sediakan tepung dalam mangkuk yg satu lagi..untuk tujuan menyalutkan sotong yg da diperap td:)



6.korang golek2kan sotong tadi dalam serbuk tepung td. then terus goreng..buat satu2..so jadi cantik la hasilnya nnti :)


7. taraaa...da siap pon sotong goreng tepung..mudah je kan..tak perlu telur bagai..tepung+ air je..harus la salut ngn tepung yg kering seperti step 6 tu..supaya hasilnya lebih cantik..dan more crunchy..hehe


8. ini la juadah bersahur kami pada pg itu :)..ikan masak kicap ngn sotong goreng tepung..sgt simple aje..saya
P/s: cam tabah gak la kan..masak time sahur pon nk snap pic..nasib baik time ni hubby tidor lg..klu tak da kena perli kaw2 punye :)

Monday, August 22, 2011

injection 3 month: adriana tak nangis:)

assalamualaikum..

hari ni lenguh sikit tangan.huhu..sebab pergi bawak adriana ke Klinik kesihatan seorang diri..si suami kerja..so tak dapat la die tolong temankan..kalau ada dia memang tentu la saya tukang bawak beg aje..bila dah sensorang ni semua kiri kanan la bergantungan..

harini Adriana 3 bulan 3 hari.since Jumaat klinik hanya untuk perancangan keluarga aje, appointment untuk injection 3 month dilangsungkan hari ni..semuanya berjalan dengan sangat lancar..siap aje saya mandi, Adriana pun bangun.cam tau2 aje hari ni nk kuar g klinik..mata segar aje so tak risau la kalu mandi awal pagi..

hari ni kira hari beruntung untuk saya..semuanya berjalan sangat mudah..kebetulan di klinik orang tak ramai..terkejut betol..klu tak time kul 9pg tu dah nombor 60++ dah..saya dapat no 28..dan proses timbang, jumpa nurse, dan injection berlaku dalam masa 30 minit sahaja..wowo...pantas :)

perkembangan Adriana memasuki 3 bulan:-

berat= 6.5kg ( naik 900g dari bulan lepas)
panjang= 63cm( bertambah 3 cm dr bulan lepas)
alhamdulillah semuanya normal :)

lucky hari ni cucuk 3 bulan Adriana tak menangis..saya terkejut tengok die tak nagis..wah..out from my expectation..bulan lepas meraung bila kena cucuk..maybe nurse harini sangat pandai cucuk atau Adriana big gurl yg control macho tak nk nagis??

bila da selesai, sampai kt kereta, saya kasi adriana minum susu dulu..dah kenyang letak dia dalam carseat..nk start aje bergerak tengok si kecil ni dah tertidor..bagusnya la hai anak mama sorang ni..sampai kt rumah pengasuh pun die tertidor lg :)


tertidor lepas kenyang...cian plak nk kejutkan die
hope hari ni semuanya berjalan lancar :)
p/s: saya tak buat any action pon kt tempat injection tu..nurse kata jgn tuam atau letak any vicks ke ape..takot vaksin tidak akan berfungsi seperti yg sepatutnya..oohhh..sgt keliru,,orang petua buat cm ni buat camtu..nurse pulak kata jangan macam ni, jgn macam tu..

Friday, August 19, 2011

iftar di Hotel Midah,KL

assalamualaikum...

hari ni nk review sikit pasal buffet iftar yang kami sekeluarga makan semalam dekat hotel midah, kl.
secara detailnya buffet ramadan ni dekat tingkat 6, Rafflesia coffe house Hotel Midah , Kuala Lumpur/
harganya pulak sperti yg sy entrykan hari tu..Rm45/person. so ini kategori murah di kalangan hotel2 la.

makanan pulak kategori local buffet..masakan kampung..ada lebih kurang 6 stall selain ada 2 major table yg full with local food. enam stall yg saya ingat adalah noodle station, bubur station, kambing bakar station, ABC & cendol station, goreng pisang station dan fruits station.


hidangan ni boleh dikatakan simple je la..kalau korang g hotel yg serve international buffet/western buffet harus la lebih banyak..mostly hotel2 buat paling murah rm 55/person utk buffet ramadan..tp rm55 tu pon tak banyak sgt..korang ada bajet lebih rm 65/person banyak la choice hotel2..

kami try sume dishes..alhamdulillah la kenyang..harus la kan//dah byr banyak kot..makan harus sampai boncet..hehe..adriana sangat baik..die tak tido pun..die segar aje tengok orang lalu lalang..orang datang aje cubit pipi die..iye la..die sorang je baby kt dalam tu..kebetulan time kitorang iftar tu, macam ada geng2 orang gomen beriftar jugak..dorg dalam kumpulan yg besar..

dah bersiap nk  kuar..adriana pakai headband..tp kejap je :)

baru je smpai.si anak melihat si papa :)

segar aje si budaktembam ni :)

antara makanan yg disajikan


masakan kampung :)

:
turn papa amek makanan dulu

mula2 kosong je..lepas tu penuh org gomen



antara stall yg ada

first round da byk amek..mls nk ulang2

paling best adalah kambing bakar


anak bertuahni..time die nk minum lepas mam kenyang:)

my love yg segar ceria hari tu :)

adriana dah 3 bulan tau :)
konklusi nya: berpuas hati dengan makanan walaupun tak terlalu byk..boley la..tapi takde satay,takde murtabak, takde ape ye lg??????takpe la..ape yg ada ok la..next year try tempat lain plak :)

Thursday, August 18, 2011

GEMBIRA :)

assalamualaikum.

last  2 weeks PM annaunce bonus raya untuk kakitangan kerajan..separuh gaji atau minima rm 500..waaa..seronok nya diorang pekerja2 kerajaan..kami yg swasta ni tengok je la..dalam hati terasa best if company saya ada kasi bonus raya jugak..

tidak la menaruh harapan yang tinggi..sebab bulan 4 haritu company da kasi adjustmen salary..so dah kira bersyukur la..kalau takde bonus raya pun, bersederhana seperti biasa la,seperti raya raya yg lepas..


alhamdullah hari ni dapat email dari HR..seronok pulak bila baca Memo tu..yeay..seronok :)

p/s: feeling seperti org gomen yg terima bonus..saya juga alami keseronokan itu :)

Wednesday, August 17, 2011

mandian bayi...Carrie Junior

selamat malam kawan2..

entry di waktu malam dikala melihat si Adriana tengoh tdo,,cium2 die..wangi nye la hai anak mama sorang ni..dulu sebelum lahir saya ada beli set mandian dan wangian baby dari Anakku..suka sebab ade bekas..senang nak kesana kemari..

lepas tu masa deliver kt hospital Sultanah bahiyah, dapat free gift barang2 Johnson & Johnson dan banyak lgi..kawan2 ada kasi hadiah jugak..ada jenama Pureen,Anakku dan Johnson&johnson jugak..ayah dan adik balik dari langkawi beli set losyen gamat susu kambing..ini wangi..

dah setiap hari dok mandikan baby dan sapu2 losyen..saya rasa tak wangi mana pun,,huhu.cam tak best je..awal2 kan bby tak diletakkan bedak,,takot ruam..so awal2 tak letak bedak baby pun,,so tak wangi mana la si Adriana ni..

my Sis guna carrie Junior..cam wangi aje bedak tu..so dengan lajunye menukar set mandian dan wangian baby ke Carrie Junior,,waaaa,,betul la,,sangat wangi..sangat suka cium adriana lepas tu..wanginya tahan lama plak tu :)bit pricey sket berbanding anakku la..tp sgt berpuas hati..ada org suggestkan set mandian baby dari Avon..dorg kata wangi:)..lom try lg..
ini losyen dan bedak carrie junior..


body wash ngn syampoo ada di bilik air..so malas nk snap pic..
ape citer mandian baby korang??meh la share

konklusi dari sy, carrie junior adalah lebih wangi dan sgt best compare to anakku/johnson&johnson

wordless wednesday #2

assalamualaikum..

esok, insyaallah kami suami isteri+adriana akan beriftar seperti yg diiklankan diatas..so korang,
korang yang berdekatan..jom join kami iftar esok..khamis..bayar sendiri2 la ye

p/s: thanks hubby for the treat..dekat aje ngn rumah :)

Tuesday, August 16, 2011

adriana menghampiri usia 3 bulan :)

assalamualaikum...

19hb ni genap la usia Adriana 3 bulan..rasa cam da lama sangat aje..tapi dia baru aje 3 bulan..ini la jadinya bila cuti bersalin awal. abes je pantang terus masuk kerja..so terasa sangat la lama..terasa my baby da lebih dari 3 bulan usia die..cian adriana..belum cukup 2 bulan mama dah naik kerja..bermula episod tinggal dengan pengasuh separuh hari :(

meh tengok anak dara saya yang makin membesar..alhamdulillah sihat walafiat..rezeki Adriana dengan susu ibu masih murah..sangat seronok melayan adriana..penyeri hidup papa dan mama..betul la orang cakap, anak pengikat kasih sayang..semakin menebal rasa cinta dan sayang terhadap suami..harapnya si suami pun rasa cam tu la :)..dan sy terasa akan perasaan syg dan cinta dr suami makin bertambah...so saya simpulkan anak adalah rahmat utk kami suami isteri

muka serius yg comel :)

adriana di rumah atuk palong..
baju langkawi dari tok ayah kedah :)
adriana nampak cam boy if pakai baju camni.
tak nampak gurlish pun kan

sihat dengan susu ibu.chubby !

adriana macam byk ikut papa..panjang budak kecik ni:)

geram dengan pipi montel die ni :)
mode: baju raya belum cari lg..papa, cepat la bawak kami....

tutorial 1: soft toy untuk adriana _ aphabet/numeric cubic felt

assalamualaikum...

hari ni nak share ngn korang cara cara buat soft toy yang mudah untuk menarik perhatian baby sambil belajar secara simple :)..sementara menunggu papa pulang dari kerja, sempat la menggunting, menjahit felt2 ni..
bahan2  yang diperlukan:-
  • kain felt berwarna warni (kedai online byk jual..kedai2 jahit pun ada)
  • benang
  • gunting
  • alphabet/nombor
  •  fiber
  • loceng 
cara caranya:-
  1. gunting kain felt ikut ukuran segiempat sama..berapa besar cube anda tu ikut suka..saya buat 9cm x 9cm

2. guntingkan nombor/huruf yang anda suka

    saya printkan dan gunting satu2
3.macthkan dengan kain felt yang korang da gunting td



4. okes, da siap gunting nombor dan dipadankan dengan felt yang berwarna warni tu


oleh sebab saya nk hasilkan cubicle..
so harus la ade enam petak yg sama segi tau..
oppss...next entry ya..pic tak berjaya diupload la...tunggu sambungannya tau :)

 korang try la..seronok aje:),ini sekadar suka2 di masa lapang, andai korang tak suka buat, beli je la..senang dan mudah.hahha

jap2. blog crochet ada update sikit..meh tengok:-

http://fiszahcrochet.blogspot.com

Monday, August 15, 2011

adriana merajuk???

assalamualaikum..

semalam buat pertama kalinya si comel ni ala ala merajuk ngn mama..kenapa die merajuk?ntah la..sebab masa sibuk tgk fb kot.hahahha

petang takde masalah ape pon..mama main2 cam biasa aje..papa balik kerja kul 5ptg.balik jer terus nk main2 ngn adriana..tapi sebenarnya dalam 10 minit sebelum papa  balik, adriana da ngantuk nk tidur..tp dah jadi peel si kecik tu, tau2 je papa nk balik kerja die akan terus bertahan dari tidor..

main2 kejap aje..papa tertdor lak..sebab pening katanya..mama time tu tengah menguli doh nk buat karipap..cian tengok adriana sorang2 terkebil2 sebelah papa yg tdor tu, mama angkat letak dalam playmat die..tp tak tahan lama..adriana busan dan mntak diangkat..lepas dari tu bermula la episod merajuk..

nak diangkat2 aje..tak mau dibaringkan..kalu letak aje menangis..so papa pantang dengar anak dara die ni nangis, laju2 bangun n grab her doter.layankan kejap si kecil tengok upin ipin..cam seronok aje..mama teruskan buat karipapnya itu..tp adriana nagis jugak lagi..kali ni lebih lama..mama kasi susu tak nk ..meraung2 kalau mama menyuakan susu..then tak leh jadi ni..papa masukkan adriana dalam buaian..pun tak nak.nagis2 jugak..

papa dan mama sudah kering idea..nape kah si kecik ni mnagis lagi?(tak terpikir pasal makhlus halus ke ape..sebab bulan posa setan sume kena ikat :)) selalunya sebab nk susu atau nk tdor aje..okes, next step cek pampers..oooo.die berak rupanya..tukar pampers jap..tak lama pastu die nagis lagi..huhuhu..ape yg tak kena ni????.papa cakap kasi susu dalam botol la..aiyo..nk kasi susu dlm botol harusla kena panaskan dulu.susu EBM sumenye beku2..so take time la nk susu yg suam..

dalam pada tu, mama try jugak kasi susu..sume direjectnya..meraung2..haha.papa kata mama buat ape kat adriana..sampai die merajuk camtu???no idea..hahah..susu suam aje, terus papa kasi susu kt adriana..yup..memang die merajuk kot ngn mama..sebab adriana isap EBM dalam botol sampai habes..then die tertdo..

itu la kesahnye...huhu..nasib baik la tengah2 malam die terjaga nk susu, tak plak die reject susu dr mama..hehe..klu tak kena la bangun g dapur panaskan susu beku tu :(..

Thursday, August 11, 2011

FAKTA: Perkembangan bayi selepas lahir -3---> 6 bulan

assalamualaikum..

hari ni saja nak share pasal perkembangan baby dalam usia 3-6 bulan..untuk rekod saya dan jugak untuk pemerhatian korang :) (untuk perkembangan lebih lanjut sila refer doktor ya)

3-6 BULAN


PERGERAKKAN
4-5 bulan: Boleh mengangkat kepala bila ditiarapkan.
5-6 bulan: Berguling.
6 bulan: Duduk dengan sokongan.

PERTUTURAN DAN PENDENGARAN
4-5 bulan: Membuat bunyi jeritan riang yang pendek.
6 bulan : ‘Membuat belon’.


KEMAHIRAN  TANGAN
4 bulan: Menggoncang ‘rattle’.
6 bulan: Memindahkan objek dari sebelah tangan ke sebelah lain.

KEMAHIRAN SOSIAL
6 bulan: Mula ‘kenal orang’, menyapa anda dengan menyentuh muka anda, tahu jika anda marah/gembira.


KEMAHIRAN MINDA
4 bulan: Rasa ingin tahu. Suka meneliti sesuatu objek.
4-5 bulan: suka warna terang

Wednesday, August 10, 2011

bila adriana sudah pandai meniarap.......

assalamualaikum dan selamat pagi..

semalam saya dan suami MC..saya kena gastrik.so harus la tak puasa..sebelum ni saya tak pernah rasa sakitnya gastrik..huhu,sgt sakit rupanya..pedih giler perut/usus..huhu..klu ditekan kt perut memang sakit.ini kira lanjutan daripada entry yg sebelum ni..

panas badan si suami naik mendadak selepas berbuka puasa..dia tdo berselimut tebal..dalam 1 jam ++ dia da bangun, habes basah baju die dek peluh..time tu adriana bersembang aje ngn mama..sian tengok si suami tu, saya pon g la dapur nk amek air+kain untuk lap badan die..supaya panas kurang..masa tengah mengelap badan si suami..adriana tengok2 aje..buat2 tak layan je la..tup2 die dengan gagahnya memusingkan badan comel die tu..dah tertiarap dah..hahahhaha

kitorang biar aje..adriana berada di posisi yang bagus, die berjaya angkat2 kepala die....tapi tak lama la,da habes tenaga, die mula kuarkan bunyi2 untuk mintak diterbalikkan semula..tahniah untuk adriana atas percubaan beliau untuk pertama kalinya.. Tapi.........


pagi ni cam biasa masa tengah siap2 nk g opis, adriana da bangun..menyusukan die sampai die kenyang baru pakai tudung..dia tengok aje mama bersiap..sy letak adriana bukan kt tepi pun..tidak la tengah jugak..huhu..dah cakap kat adriana, mama nk ke dapur jap, masukkan susu dalam beg untuk dihantar ke rumah pengasuh..huhu..tak lama je pastu dengar suara menagis..dari luar bilik saya nampak adriana da tertiarap kt lantai..huhu..cam nk pecah je jantung tengok..si suami yg terkejut dgr saya menjerit terus terpinga2..

cian kt adriana..nangis kuat betul.huuhu..adalah sangat risau...iye la, die kan baby lg..da la katil tu tinggi..huhuhu....perlu monitor 24-48jam..tkot ada efek lain oleh sebab terjatuh itu..huhu(RISAU!)

*moral of da story: adriana da pandai memusing2kan badan die..so adalah perlu extra berhati2..

p/s: bukan pandai meniarap ye..pandai memusingkan badan aje dulu :)

Monday, August 8, 2011

tewas juga akhirnya....

assalamualaikum...

aim nak puasa penuh tahun ni tak tercapai..huhu..awal2 dulu bajet nak puasa penuh sebab tau insyaallah tak period since Bf kan baby kan..seminggu pertama takde masalah langsung..hasil susu jugak masih di tahap ok..

hari ni flat terus..huhu..semalam berbuka berdua ngn adriana aje..so masak yg simple2.nasi+ ayam goreng kunyit aje..sebab memang tak kuar kemana semalam saya godek2 apa yang ada kt rumah aje..ada biskut marie, ada milo, ada susu, ada butter, so terjadi la kek batik..berbuka puasa yang paling simple semalam..

masa berbuka adriana teman kejap aje..lom sempat makan nasi, turn adriana pulak nk menyusu..hold dulu la..then baru makan..maybe da masuk angin kot..makan tak byk mana pon nasi..huhu..hubby balikkerja bawak balik kebab daging..seronok sangat sebab dah 3 hari saya nak makan kebab.boleh pulak kt Bazar ramadan takde jual kebab..huhu..rasa cam lega sangat dapat makan (cam mengidam aje)

pagi tadi nk dijadikan cerita tak terjaga sahur.waa..minum air pon tak sebab orang dah abes azan da pun..huhu..bangun pagi nk ke opis da rs sngat dahaga..dalam pada tu siap2 masukkan kurma dalam beg(in case nk berbuka)..dan lepas pump susu pukul 10.30am dapat la dekat 9 oz..alhamdulillah..lepas tu flat terus..
rasa nk pitam dan sangat la pening..relax2 dekat tempat duduk dulu..tp tak boleh la..harus berbuka!

makan kurma laju2 dalam pantry..then turun pergi kedai beli air kotak+bun..hahaha.dan ini la menu berbuka saya hari ni tepat jam 11.30 pg :)

p/s: mood sekarang rasa nk termuntah dan mahu balik rumah tidor..huhu

Sunday, August 7, 2011

berbuka puasa di RasaMas, Alamanda

assalamualaikum..

untuk minggu ni, hanya sekali je saya berbuka puasa berdua ngn adriana..cam poyo je kan entry ni.

minggu pertama:-

hari isnin- berbuka berdua ngn adriana dekat rumah (adriana tidor aje time berbuka tu)
hari selasa- berbuka dengan kakjat sefamily  dekat presint 17,Putrajaya (adriana join sekali..die ceria tgk orang makan )
hari rabu- berbuka dengan kawan2 di Madam Kwan, MidValley (adriana tidor aje time berbuka tu)
hari khamis- berbuka bertiga di rumah.suami balik kerja awal (excited sgt)(adriana join sekali jugak)
hari jumaat- berbuka di rumah dengan paktam+kawan paktam+kakjat sefamily(paktam ni adik lelaki saya)( adriana tidor aje)
hari  sabtu- berbuka beramai ramai dengan paktam, suami, kjat sefamily dekat RasaMas, Alamanda. (Adriana Join sekali..die berbuka ngn EBM die)

see, macam satu habit pulak time tidor adriana ni..selang sehari dia akan berjaga dan tido time berbuka.


ini fews pics masa berbuka kt RasaMas, Alamanda..(honest, tak la kenyang+sedap sangat makan kt situ..tapi my sis yg preggy mengidam..kita layankan je :) ) thanks to paktam yg sudi membelanja kami semua buka puasa hari ni:)
makngah dan adriana baru kuar rumah :)

sampai aje alamanda memang si comel ni tidor aje :)
sampai aje, aiman nak icecream..time posa2 ni rasa sedapnye la hai




oon da tertdo..paktam yg sgt suka mempengaruhi anak buahnya:)

:)..seronok nya si dia ada

makngah si mama preggy anak ke 3

uncle john dan paktam..tapi adriana da geram tgk ayam2 tu :)

adriana pun nak bebuka samav :)

asyek menguap aje anak dara ni

papa dan adriana..buah hati pengarang jantung mama

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;