Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, August 24, 2011

sotong goreng tepung

assalamualaikum..

semalam sensitif aje..balik rumah tengok muka anak, sembang2 ngn anak dan suami,,ilang segala ketidaktenangan yang melanda sewaktu di opis tu..

hari ni nak share pasal sotong goreng tepung..tak perlu telur..hehe.ini entry khas buat mommy to be NOOR..http://moonoor.blogspot.com/
ianya simple aje...boleh praktikkan guna cendawan, udang, ayam dan ikut kesukaan masing2..

p/s: pics was taken 3 days pass..tapi tak sempat nk buat entry lg :)

cara caranya adalah seperti di bawah :)

1.tepung yang saya guna adalah Campuran Tepung Goreng Rangup Serbaguna..HOT & SPICY.memang pedas ye kawan2. RM6 untuk 1kg.so berbaloi2 beli ni.sila dapatkan di pasaraya yg berhampiran. kalau tak salah saya ada 2 jenis je..satu Hot & Spicy.satu lagi Original..original ni masin skit..


 2.tepung tadi dibancuhkan dengan air biar likat. jangan cair sgt tau..tak sedap
 3. potong sotong ikut suka korang la ye..saya potong kecik2..korang boleh buat udang/ayam/cendawan jugak..hasil die very yummy :)


4. gaulkan sotong dalam bancuhan tepung tadi..nak lagi sedap korang biarkan selama 30 minit atau lebih..lagi lama korang perap, lagi terasa la kepedasan dalam sotong tu..

5. sediakan tepung dalam mangkuk yg satu lagi..untuk tujuan menyalutkan sotong yg da diperap td:)



6.korang golek2kan sotong tadi dalam serbuk tepung td. then terus goreng..buat satu2..so jadi cantik la hasilnya nnti :)


7. taraaa...da siap pon sotong goreng tepung..mudah je kan..tak perlu telur bagai..tepung+ air je..harus la salut ngn tepung yg kering seperti step 6 tu..supaya hasilnya lebih cantik..dan more crunchy..hehe


8. ini la juadah bersahur kami pada pg itu :)..ikan masak kicap ngn sotong goreng tepung..sgt simple aje..saya
P/s: cam tabah gak la kan..masak time sahur pon nk snap pic..nasib baik time ni hubby tidor lg..klu tak da kena perli kaw2 punye :)

5 comments:

norhaizan said...

tenkiu very muchh fizah for this entry...baru la ku tahu camne nak hasilkan sotong yg ranggup ni..kena salut ngn tepung yg kering eh..sahur ni boleh la ku torai..tp hari tu ada beli tepung goreng gak..tp cap ape tah..kat depan dia tertera Kentucky..

pizet said...

sahur ku dah makin mls masak...huhu

fiszah_pjo said...

noor: welcome..eheh..try la ye :)..hhehe..klu dpt cr tepung ni lagi best..:)

pzet: ak shur je masak..berbuka byk bli aje..paham2 le klu beli kt bazar..ckup2 utk berbuka aje..time sahur takde benda nk makn..hrus la masak :)

@}--niEra-- said...

pizah, masak time sahur mmg perlu ketabahan...kenal aku lg tk?

fiszah_pjo said...

nira: kan kan..perlu tabah...hehe//ofcos la ak kenal hg..satu mrsm..kwen2 pon dekat2 aje bulan nya//..selamat hari raya nira

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;