Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Thursday, December 8, 2011

petua #1 : bawang putih legakan selesema & batuk tanpa ubat

assalamualaikum..

dah lama nak buat entry pasal bwang putih ni..hari ni terasa nak share satu petua yang kerap kali saya gunakan bila batuk/selesema/sakit tekak akibat batuk atau selesema..petua ni diamalkan sejak saya kecik lagi..memang mak akan buat petua ini sekiranya anak2 & suami (ayah sy) mengalami batuk /selesema..

saya ingat petua ni semua orang tahu..huhu..rupa- rupanya tak semua orang tahu..dulu suami saya batuk2 saya buatkan petua ni..dia pun tak pernah tau petua ini..so saya nak share ngn korang petua ini berserta kaedahnya..

bahan-bahan yang diperlukan
1-seulas bawang putih
2-minyak gamat (kalau tak ade, minyak masak pun takpe..jangan la guna minyak yang da goreng ikan pulak)
3-garpu.
1- cucuk seulas bawang putih.tak perlu buang kulit.

2-bakar sehingga masak atau kulitnya sudah kehitaman

3-lenyek- lenyekkan bawang putih tu. kemudian letak minyak
 4-sudah siap dan boleh la disapukan dileher dan dada

sapu la 2 hari berturut-turut..insyaallah dengan izin Allah , selesema dan batuk akan cepat hilang.


keberkesanan nya dijangka pantas..hehe..sesuai sangat digunakan untuk baby yg susah nk makan ubat &  wanita preggy yang agak was2 makan ubat doktor tu boleh try petua ni..takde kesan sampingan kecuali sedikit bau2 la.haha..bawang putih kan..harus la berbau..urutkan dekat leher atau dada..insyaallah cepat lega...sebenarnya khasiat bawang putih  ni, dia mampu mencairkan kahak dan melegakan batuk..

untuk orang dewasa, kalau korang boleh makan bawang putih yang sudah dimasak ni, lagi cepat elok..kena masak betul bwang putih tu..kemudian kopek kulit dan makan..insyaallah cepat elok..utk baby jangan buat la..terlekat plak kang..utk baby sapu je kt leher dan dada ye



korang cuba gogglekan khasiat bawang putih ni..mmg banyak..tp untuk kes batuk/ selesema ni mmg kena bakar tau..kalau tak bakar nanti melecur kulit.sebab pernah my cousin letak bawang putih dekat pipi die..bawang putih segar..bajet nk ilangkan jerawat..lepas tu dia biarkan lama..then kulit die jd hitam seperti melecur..so nampak tak efek bawang putih segar ni????

sejak kecik lagi kamis sekeluarga amalkan petua bakar putih ni..alhadulillah ..takde side efek :).insyaallah berkesan..korang cuba la ye 2-3 kali.insyaallah.....klu tak berkesan kt korang, ampun ya..hehe..

lagi satu langkah berjaga-jaga..jangan mandikan bayi dengan air sejuk. last entry saya gtau atirah dah boley mandi dengan air sejuk kan???sebenarnya tak boleh..lepas 2 hari saya mandikan dengan air sejuk, dia mula selesema..so hubby pesan, mandikan atirah dengan air suam.sampai umur atirah setahun..kalau emergency takpe la kan..setakat rilex2 kt rumah, better mandikan baby dengan air suam..badan bayi belum cukup kuat lg..if korang perasan, bby yang selalu andi air sejuk selalu aje hidung berair tau..(selesema la tu)

stokin!..jangan biar baby tidor tak pakai stokin..bagus tau stokin ni..selain bagi keselesaan kepada bayi, kuku jari mereka akan kurang risiko dari rosak..bayikan nak meniarap, nk merangkak..so kuku kaki akan mudah rosak nanti..pakaikan la stokin..nanti kaki diorang comel nye..senang nak cari kasut masa besar nanti..lagi satu pilih la stokin yang bersesuaian..jangan la yang ketat2..sian kaki gebu diorang tu..

p/s: orang cina banyaknya suka makan bawang putih fresh2..bau badan diorang erkkkk..tak enak dibau
p/s/s: pengambilan bawang putih yang berlebihan menyebabkan baubadan yg "busuk"

8 comments:

♥ Elin ♥ said...

batuk dah hampir seminggu..nak telan nih mampu kerr...uuuwaaa....lama x cium amani..takut berjangkit..

fiszah_pjo said...

alahai..ciannya dia..saya pun tak brani telan bawang putih cam tu je..so lenyek2+minyak then sapu kt dada dan leher..cepat berkesan :)

pizet said...

ya ka..aku lam pantang je mandi air suam..skang pagi, petang ke mlm semua air sejuk ja sebab some says air sejuk bagus untuk kuatkan tulang bb

rDnA said...

Betul2..seeloknya mandikn baby dgn air suam sampai umur setahun atleast..

mizzura said...

Tula..dulu kalo ketumbit (mmg sll kena) mesti sapu air garlic kt tmpt bengkak tu..sekali nak dekat nk raya mata ketumbit..tepekkan jela hirisan kt mata..mmg panas..ingat sbb cpt aik..rupnya..kulit terbaka terus..kiki.mmg comotl mata beraya..hehe..

Anonymous said...

Thank for the info...kesian wife i batuk tak berenti,i try you punya petua ni,alhamdullilah berenti batuknya..

Anonymous said...

Thank for your info,kesian wife saya batuk tak berenti,saya try buat petua tu alhamdullilah berenti pun batuknya.

Afimoha said...

Saya baru je letak garlic kat idung tadi, panassss, cpt3 p basuh, hahaa,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;