Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Monday, December 19, 2011

atirah dan makanan pejal : bubur nasi+ sup Ikan merah

assalamualaikum..

hari Jumaat lepas ada shopping barang2 dapur..beli stok lauk dan sayur. saya belikan Atirah Ikan merah sebab nak buat sup ikan merah seperti yg dibuat oleh ELIN~refer blog die ye..

saya beli sepotong aje isi ikan merah ni..boleh tahan mahalnya..RM33.90 sekilo..saya amek sepotong jadi RM8..cukup la sepotong untuk anak dara I tu..mama papa akan ayam je la..hehe.so Sabtu pagi nya bermula proses siapkan atirah bubur nasi+ sup ikan merah.

ini cara-cara penyediaan bubur nasi+sup ikan merah versi saya ye..
1- masak bubur nasi seperti biasa
2- masak sup ikan seperti yang korang selalu buat..kalau versi saya, saya tumiskan dahulu bawang merah, bawang putih dan halia, lepas tu masukkan air sampai mendidih..masukkan lobak merah dan kentang sampai empuk.
3- akhir sekali masukkan isi ikan merah dan daun sup..tak lupa jugak sedikit garam..pada pendapat saya, jangan masak ikan terlalu lama..jika terlalu lama isi ikan akan jadi liat..sama jugak kes dengan sotong dan udang..klu terlebih masak isinya akan liat..huhu..so nk isi putih gebus, masak secukup nye aje..jgn lama2 sangat.
4- bila sup da siap, sayur2 diambil dan dikisar..isi ikan merah diracik2 halus..
5-siap utk dimakan :)

isi ikan merah,daun sup,kentang,lobak merah dan
bawang putih,bawang merah&halia

sup ikan merah

bubur nasi+sup ikan merah

as always..kasi makan masa lapar..sure banyak atirah makan :)
isi ikan merah memang SEDAP !

4 comments:

♥ Elin ♥ said...

atirah nak sikit...sedap lah mommy kamu buat tuh..lepas nih bertambah montel lah kamu yer atirah..:)

fiszah_pjo said...

hehe,lepas ni betambah montel ke..adoi..papa die da risau da..hehe..thanks auntie elin ..kasi resepi utk mama atirah ye :)

Elyda Mama Lydya said...

suka baca psl mkanan atirah ni..nt sy nk copy resepi bole ye..ank sy susah nk mkn bubur ns ni..mama dia buat x sedap kot..nk tye..bole ke tumis guna minyak utk sup tu for baby?sbb sy x pernah buat..biasa sy terus msukkan dlm air mcm tu je..tu yg rasa x sedap kot..tp kalo bole..nt nk buat la jgk..

fiszah_pjo said...

elyda: pzah buat makanan atirah ikut otak pzah je..haha..ikutkan org ckp takleh letak garam/gula myk dan lain2..hehe
tp pizah buat pzah letk gak myk dan garam..myk tu kan sumber lemak..utk kasi tenaga pada bby..hehe..sikit je utk menumis..baru sedap..hehe..garam tu letak gak sikit..kang takde rs tawar plak sup tu,,tak shedap~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;