Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Friday, December 30, 2011

susu ibu: keadaan sekarang~KAIS PAGI MINUM PETANG

as-salam..

kisah susu ibu yang saya alami ni meruncing start dari  saat ini http://piecesofbrown.blogspot.com/2011/10/sedih.html..

stok susu ibu untuk atirah start ZERO apabila 12 botol 3-4oz terpaksa dibuang dek kerana kemasaman susu tersebut..kenapa terpaksa buang??

ingat tak cerita kenapa atirah tukar babysitter??okes korang rujuk link tu ye..esoknya saya saya pergi rumah akak tu..nak amek segala barang2 atirah yang masih tertinggal..dia sediakan 12 botol susu yang beku..rupa-rupanya banyak lagi susu kt rumah die..huhu..selalunya saya akan bekalkan 4-5 botol sehari untuk atirah..if tak abes akak tu simpan aje kt rumah die..tak sangka pulak baki masih banyak..12 botol banyak hokey!

saya assume ok la kan..sebab beku..then balik rumah saya bekukan lagi la..no need to worry la kan.12 botol boleh sangat nak cover untuk 2 hari++..tapi saya pelik pun ada..kenapa warna susu tu tak putih ..kekuningan sikit..esoknya saya cek susu tu..semuanya dah masam rupanya..sedih sangat time tu..huhu.

saya terpaksa buang semua susu-susu tu..stok takde langsung..huhuhu..start dari haritu saya stress nak cukupkan susu untuk atirah..maybe da 6-7 bulan dah kan..susu tak semeriah dulu..tambah pulak dengan tekanan nak sediakan stok susu, so susu terhasil adalah sedikit..dulu bila balik kerja tak pernah pump pon..sebab atirah direct feeding je kan..

sekarang pun stok 0..huhu..saya bekalkan kt atirah 2x (3-4 )oz je setiap pagi..saya akan pump di opis sesi pagi..bila tengahhari saya akan pergi Teratak Manja untuk kasi lagi 2x4oz susu..so kira kais pagi untuk makan petang nya..sesi petang saya pam dapat la dalam 5 oz..itu paling banyak ok! 5oz tu untuk esok punya bekalan

balik rumah pukul 12tengah malam baru pam balik..sebab 6ptg-12tgh mlm DF atirah je...bangun subuh saya akan pump lagi..untung nasib stok akan ada 1 botol dalam peti sejuk..

so far sudah 3 minggu saya akan keluar during lunch hour untuk hantar susu kepada Atirah...

time cuti macam tak sempat aje nak pam :(..

sampai satu tahap, si suami bertanya..sudah sampai masanya ke nak kasi susu formula????..saya jawab..masih boleh bertahan :)..

9 comments:

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

ooo dalam dilema upenye adikku sorang ni

sian susu tu ek..peti ais umah pengasuh tu 2 pintu ke 1 pintu> kene tgk gak tu sbb utk 1 pintu tahan 2 minggu je yg beku punyer

jgn stress2 akak paham. mmg dalam perjalanan nyusukan anak ni mmg mcm2 cabaran. jgn putus asa k!

if ade apa2..email akak k..akak sedia tolong

roslina.muhamad@gmail.com

jgn give up! go bf!

pizet said...

jgn stress2 k..think positive at least still ada lg...try la tandem pumping..time bg susu tu sblh lg pum..aku dulu zaman syauqi dok kais2 gak la nak bg cukup...kalau x pun try la ambik sehari cuti..spend masa lebih direct feeding sambil tandemkan pum sambil menyusu..sometime berkesan

k|ree said...

sama lah kita...tapi masih ada stok lagi...cuma,bila pump skang nie..dah berkurangan...kalau skali pump kiri kanan...dapat 4 oz je...tue la paling byk..ada skali 3oz je..nak menangis...tp,kuatkan hati juga...nak cukupkan sampai setahun pun jadi la...lepas tue,baru berpikir utk top up ngan formula... :(

ciNDerella stRikEr said...

jgn putus asa. terus kan semangat fully bf athirah. Nad pon lebey kurang gtu jgk.....kais hari ni utk bekalan esok. huhuhu.... Tp still gigih curi2 masa kt ofis.

~YUN~ said...

insyaAllah fiszah kuat,kalau positif mesti susu banyak,mcm yun xkuat semangat,at the end bg FM..

rDnA said...

Think positive k fiszah..insyaAllah ada rezeki atirah..dina pun tgh kuat semngt n try mcm2 bg susu meriah utk bf dia smpai 2 thn..chaiyok fiszah!!!

fiszah_pjo said...

kak rose: thanks ye kak..insyaallah akan terus berusaha utk fully bf,.thanks support :)

pizet: thanks pizet..aah, berkesan tandem nursing..stok makin ok..leh buat bekal lebih..thanks ye

fiszah_pjo said...

kiree: aah la dear..sedih sgt.skang ni klu pump, 2-2 breast baru dalam 4oz..jrg sangat da lebih dr tu..huh..hope masih mampu 100 bf kan bby :)

nad: chaiyok2..masri berusaha gigih..huhu..walaupun stok memangais pagi minum petang..tp alhamdulillah masih ada:)

fiszah_pjo said...

yun: yezza..think positif..insyaallah masih ada..rezeki masing2 la kan :)ada :)..yun pun kuat!

rdna: thanks dear..thinks positif je la kan..insyaallah masih mampu..mari berusaha!@

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;