Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Thursday, December 15, 2011

atirah dan makanan pejal : bubur nasi+ sawi+ikan bilis

as-salam..

banyak update saya buat hari ni..Butik Atirah dan Fiszah's Crochet ada update..tapi gambar yg sama..korang  klik la ye untuk tengok gambar crochet hat terbaru :)

okes, berbalik kepada makanan pejal atirah..secara jujurnya saya buat makanan atirah ni semuanya dari sumber yang ada dalam peti ais tu je..so tak la banyak bahan bebenor..2 hari ni makanan atirah simple as usual..bubur nasi+ sayur sawi yang sudah dimasak+ikan bilis hancur..

cara penyediaannya:-
  1. potong/hiris nipis2 sayur sawi..untuk mempercepatkan proses memasak
  2. masak sayur sawi sampai masak la..saya tak buat halfcook..tkot serat/urat2 daun utk keras utk atirah
  3. campurkan sayur sawi yng sudah masak kedalam bubur nasi dan tambah stok ikan bilis
  4. sayur sawi yang dipotong halus-rebus hingga masak ye
    bubur nasi_sawi_ikan bilis
    atirah yang sudah nk masuk 7 bulan..
    abes comot2 walker tu..
    makan bubur sambil main kereta
    muka serius atirah..makan sambil main sambil tengok TV
 cuba tengok kuantiti bubur yang saya buatkan utk atirah tu..itu makan petang selepas balik dari nursery..dalam jam 7 malam camtu..bukan habis pun atirah makan..hehe..saya rasa baby memang camtu kot..kena layan die makan..sebab sekarang fasa nak bermain2..nak gerak sana sini..sabar je la kasi diorang makan :)

p/s: saya tak pernah cuba sayur bayam lagi..mak saya cakap bayam busuk..huhu..so mak saya suh try sayur hijau yang lain..as long sayur hijau should be ok..so saya tak try bayam even bayam adalah sgt bagus utk baby..

3 comments:

ciNDerella stRikEr said...

pzah sory ye nad nk byk tanya ni. hehehe... walopon anak kecik lg tp nk jgk timba ilmu dr skrg.

ikan bilis tu pzah blend byk2 siap2 ke? then bila campur dgn bubur nasi tu kna blend lg skali la ek? Ke..blend asing2 then campurkan.? Elok ke makanan simpan dlm fridge lama2 bg bby mkn? Khasiat dia ok x lg?

Haaa...kn byk soklan tu. Admire tgk athirah dpt mkn homemade food. So nk prepare diri buat yg sama utk QQ. Tq ye

fiszah_pjo said...

nad: takde hal la dear..tanye je la:)..stok makanan baby, sayur basah.buah yg basah saya buat tak banyak ..sikit je..sekadar utk 4 hari je..klu buat banyak2 tkot nutrien die hilang if lama simpan dalam peti sejuk..

utk ikan bilis sy buat lebih kurang 2 bekas dadih yag kecik tu..ikan bilis sebab da goreng dan kisar kering..so leh simpan lama..

utk beginning better awak blend lg sekali after mix semua..baby baru nk start makan kan..lama2 nnti baru tak perlu kisar..takot urat sayur/ikan bilis/buah tak halus..

ciNDerella stRikEr said...

ok. noted. tq ye mummy athirah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;