Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Wednesday, May 23, 2012

resepi rendang ayam umphhhh...

as-salam

tajuk resepi nak gempak aje kan.khas buat ibu Insyirah (puan Izyan)..dah lama hutang resepi ni kt dia :)
.resepi ni simple aje..saya tak tau sukatan yang betul macam mana..saya ikut sedap tangan je kaut sana kaut sini then masak dalam kuali..


mari kita tengok resepi:-

bahan-bahan dan cara penyediannya

ayam seekor 
dipotong kecil(ikut suka la..nak makan besar potong besar2..sy buat rendang so potong kecil)
basuh bersih

cili kering 
cili kering dipotong dan direndam dalam air panas
kisar cili kering dengan air hingga hancur
kuantiti cili bergantung kepada kepedasan yang korang suka

2 bawang besar*
5 bawang merah*
6 bawang putih*
11/2  inci halia*
4 batang serai*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*(kalau guna serbuk kunyit pun ok )


bahan * di potong kecil dan dikisar lumat

santan
garam
gula
minyak masak untuk menumis
daun limau purut secukupnya

cara memasak
1.panaskan minyak
2- tumiskan bahan  *  hingga naik bau wangi
3- masukkan cili kering yang telah dikisar (ikut kepada kepedasan yang korang suka)
4-masak  sehingga campuran cili tersebut masak sepenuhnya # sampai naik minyak.kalau kurang masak nanti rendang korang tak tahan lama
5- masukkan gula dan garam secukupnya
6-masukkan ayam dan gaul sehingga kering air ayam
7-bila ayam sudah masak, masukkan santan.seeloknya guna pati santan..so tak perlu masak terlalu lama :)
8- masukkan daun limau purut secukupnya..untuk bau yang lebih memukau :)

masak sampai naik minyak...so rasa la rendang anda tu..cukup tak masin manisnya..

ok..ini je la resepi mudah dari saya..selamat mencuba :)


6 comments:

izan mama mia said...

yer..nanti boleh cuba..

izyan asimat said...

haha terbaik nanti leh cuba.. tq pzah

fiszah_pjo said...

izan: cuba la..nanti da cuba gtau la hasilnya camne ye :)

fiszah_pjo said...

yan: selamat mencuba okes..nnti da siap sila post entry..nak tengok hasilnya :)

azian abdullah said...

fizah, husby ckp rendang ms bday atirah hr tu sedap. ni ke resepinya? memang kena copy ni. hihi

fiszah_pjo said...

azian: hehhehe...tq for the compliment..kiki..copy la dan try buat ye..pzah pun try n error jugak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;