Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Thursday, November 24, 2011

atirah dan makanan pejal: bubur nasi+ brokoli+lobak merah+ikan bilis

assalamualaikum..

hari ni menu untuk bekalan atirah adalah bubur nasi+ brokoli + ikan bilis. sebolehnya mama akan bekalkan bubur nasi di nurseri. puree buah makan petang aje..tapi kadang2 tak sempat, mama blendkan aje buah2an yang ada.

mari kita lihat penyediaan bubur utk atirah..
"sila abaikan periuk yg hitam tu..hehe..aritu mama terlupa,so hangit periuk tu..tak larat sental da..hehe.."


cara penyediaan bubur nasi+brokoli+lobak merah+ikan bilis
  • masak bubur nasi hingga masak
  • masukkan puri lobak merah, puri brokoli dan ikan bilis hancur
  • masak sebentar..(tak perlu lama lama sebab puri2 itukan da masak..seperti entry lepas)
  • biarkan sejuk dan kisar lagi..tak perlu tambah air utk kisar tau..klu tambah air nnti cair sangat,huhu
  • siap utk dimakan..

bubur nasi+lobak merah+brokoli+ikan bilis..rasanya sedap,hehehe



atirah suka makan bubur ni :)


comel budak ni..hehe..makan atas riba mama aje.

sedap la bubur ni mama...hehe
okes..itu je dulu untuk hari ni,selamat mencuba...pic2 atirah ni mama amek semalam..harini bekalan atirah ke nurseri teratak manja adalah sama seperti dalam gambar..mama masak bubur utk 2 kali makan..

no sugar, no salt!

P/s: sekadar berkongsi untuk rakan2..kalau bagus amek sebagai teladan..kalau tak elok jangan ikut tau..hehe :)

8 comments:

♥ Elin ♥ said...

semakin sihat ler ank dara sorang nih..pipi pun semangat haaaa....

amani x suker di kisar lagi lah..nnti x nak mkn.just buat bubur lembik2 jer. bgs nak kamu eh..gud girl!

fiszah_pjo said...

elin:..hehe..atirah makin sehat..belum nk slim lagi..hope tak obes la..heheh..amani dah besar..mmg da pandai memilih...atirah baru 6 month++..sebab mama atirah kasi makn mse 5month..tu yg rasa cm da lama btol makan solid ni..atirah lom ada gigi..hehehe

asna cute said...

Atirah start mkn bubur bile ya kak? 6 bulan ek?

fiszah_pjo said...

asna: atirah start makan betulnya 5 bulan 2 mggu..tp jumlah yg sedikit dan bukan hari2..start 6 bulan akak kasi makan hari2...bubur+macam2 akak baru je kasi..before ni byk kasi kosong je

asna cute said...

Owhhh ok. Asna tgh ready n prepare nk bg haikal mkn solid so xtau mcm ne caranya hehe tue yg tnya akak. Tgk gaya akak mcm senang jer nak buat tp nak tau few things gak ar hehe bleh x hehe

1. Masa 1st dlu akak bg atirah bg tru botol ke sudu?
2. Campur susu ke x?
3. Sekali sehari tue time lunch ke bkfast ke dinner ek?

fiszah_pjo said...

asna:

akak rs nnti da 5 bulan asna elok la start skit2.bi haikal biasa dengan sudu..mula2 mmg die reject..sesudu pun tak abes..hehe..
jawapan utk soalan asna:-

1- first2 mmg kasi terus guna sudu..jgn guna sudu kita tau..beli sudu bby..sebb gusi dorg kan lembut.hehe..tak guna botol sebab nk ajar solid foodkan..hee
2- mula2 akak campur susu..sikit je..awal2 mmg bby reject sebb tak pernah try kan..lama2 die kenal sudu die ready buka mulut :)
3- akak kasi atirah makan time lunch..awal pagi susu aje akak kasi..petang2 kasi makan puree buah yg lebih ringan..bubur ni tengah ahri je..malam sebolehnya tak nk kasi..sebab mlm die tak aktif..kasi susu je malam2..

asna, atirah kerap berak bila makan solid food..kdg2 keras kadang2 cirit..heheh..

asna cute said...

Owh gitu.. Terima kasih banyak kak ;)

eamy milea said...

thanks 4 sharing

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;