Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Tuesday, November 15, 2011

atirah dan makanan pejal : bubur nasi dan pisang emas

assalamualaikum..


hari ni genap atirah berusia 5 month  3 weeks 6days. secara rasminya atirah akan diberi makanan pejal setiap hari mulai hari ini..sedikit ralat dan keciwa dengan diri sendiri kerana makanan pertama atirah adalah nestum..

ini kerana kami (suami isteri) assume masih praktikal nestum di zaman sekarang..mula2 beli nestum beras merah..sesudu je try..atirah main2 je ngn lidah je..assume to be ok la sebab baru start nak mula makan kan..harus la pelik..then kami beli nestum beras biasa..sama jugak keadaannya..guna setakat 1-2 sudu je..then stop..tp saya bekalkan jugak kt nurseri.

kalau ikutkan betulnya, sejak atirah 5 bulan 2 weeks lagi dah diberi makan..jangan tanya kenapa tak tunggu 6 bulan..malas nk menjawab..hehe..tapi saya kasi makan on off..bukan hari2 die makan...

so start semalam, saya dah bekalkan atirah bubur nasi yang diblend halus ke nurseri..alhamdulillah petang nya saya tanya teacher, dia bagitau atirah makan...ok lega..malam nya saya try blend separuh pisang emas..habis atirah makan..saya tak paksa ok..tp die yang tak sabar2 nak makan pisang tu...

separuh pisang emas yang diblend halus

muka tak sabar nak makan pisang :)

sedap sangat ye syg...mama lupa nk pakai bib..abes ccomot2

alhamdullillah ..habis sudah....
so pagi ni excited nak buatkan makan untuk atirah..pagi2 saya bangun buatkan bubur nasi..saya blendkan beras tu halus2..supaya senang nk masak..time consuming is low..so blend siap2 beras lebih kurang 2 cawan. then simpan kemas2 dalam tupperware. pagi2 ambik 2-3 sudu beras hancur tu, cuci2 dan letak air..masak sehingga jadi bubur..bila da sejuk, blend lagi supaya tekstur nya lebih halus..

hari ni saya bekalkan atirah bubur nasi dan sebijik pisang emas yang diblend..
dalam cooler bag tu EBM
bekas hijau: sebijik pisang emas   dikisar halus
bekas purple: bubur nasi yang dikisar halus
okes..ini sahaja dulu entry pasal makanan pejal..haruslah lebih banyak entry pasal makanan pejal untuk ttirah akan datang....


info:
Enam bulan



•Tekstur makanan: Halus
•Minuman: susu
•Makanan: Beras, pisang, ubi kentang, keledek, bayam, lobak merah dan mangga
•Elakkan: Garam, gula, produk tenusu, makanan berasaskan gandum, telur, cili dan kekacang


Tujuh bulan


•Tekstur makanan: Halus tapi sedikit kasar berbanding pada usia enam bulan
•Minuman: Susu, air masak atau jus buah-buahan segar yang dicairkan (1 nisbah 5)
•Makanan: Buah, sayur, gandum, telur kuning dan mentega kacang
•Elakkan: Susu lembu segar, cili, garam, gula, telur putih, ikan dalam tin dan organ dalaman haiwan

3 comments:

♥ Elin ♥ said...

bam..bam dah makn yer...sedap x mommy buat..sedapkan..berkhasiat lagi..

hahhah suke ati jer pangil ank org bam2 ek..geram lah sebenarnya!!
amani semakin haaaluuussss.....

yup menu baby harus update wokey! boleh share!

rDnA said...

danial pun suka makan pisang..seronok kan tgk diorang makan?mama pulak yg excited!hehehe

fiszah_pjo said...

elin: haha..takpe2..memang bam bam pun..paklong die pun suka panggil bambamhehe...amani da lasak sangat da..tu yg halus...heheh..halus2 tapi comel!..
nanti kita share same2 tau..elin jgn lupa share jugak..


rdna: hehe..kan..baby suka manis2..manis buah paling ok..mama terover exciited plak..best tgk gelagat dorg makan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;