Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, January 6, 2011

perlu ganti puasa..

assalamualaikum...

hari ni nak masuk 22 weeks preggy..cepat masa berlalu..tapi saya rasa lambat plak perut nk besar..hehe

teringat balik masa mula2 tu bila disahkan preggy.  before raya da cek dah guna pregnany test tu..dan dah g jumpa doktor before raya lagi..mean during ramadan dh conceived la..tapi first day puasa saya dah tak puasa..red flag..berlanjutan selama 8 hari..so lepas2 tu time subur..pandai2 la kan if nk baby..:)

end up, alhamdulillah rezeki ramadan..syawal tu da beraya bertiga even lom pun boleh dipanggil janin..masih embrio kot status nya..time tu my baby maybe baru 3-4 minggu..saya ada 8 hari perlu diganti..masa sywal org lumba2 puasa 6..tapi saya tak buat pun..memang dari dlu jarang giler buat..sebab konon masih mood raya..nak makan sungguh2..

saya ada 5 bulan lagi untuk ganti puasa 8 hari tu..nampak cam panjang je lagi..kenapa  5bulan?
sebabnya saya dijangka melahirkan bby on MEI..so lepas tu pantang sampai bulan JULY(konfem time pantang takleh puasa..) lepas tu ramadan tahun ni in OGOS. tapi bila berpuasa di bukan bulan ramadan rasa mencabar sket la..konon perut dah besar..perlu makan sentiasa supaya tak lapar..so camne nk puasa ni??? setiap pagi makan breakfast, lunch tak skip..pastu ada lak kerepek2 utk dimakan time kerja. maka saya sangat risau akan keupayaaan diri untuk berpuasa..

kalau puasa setiap isnin kamis dalam masa 0ne month da setle..owh..boleh ke????
ade tips tak supaya tak lapar sgt??kdg2 bimbang insan kecik di dalam my tummy ni..(poyos je kan?) orang lain rilek je puasa sebulan..saya nk puasa 8 hari je da runsing semacam..nak cari hari  tak tercari2..rasa malas nk bangun sahur :(

2 comments:

rDnA said...

set dlm mind bleh puasa insyaAllah bolehnyer.tp sahur minum susu..klu 5 bln ke 7 bln tu kuat dh nk puasa..

fiszah_pjo said...

heheh..nk puasa..tp nk start tu amboi la..susah benar..kene set mind btol2 ni..hehe..okes,nnti shur sy mnum susu ye..thanks

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;