Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Monday, July 9, 2012

kenapa perlu mekap???

as-salam

cerita pasal durian lain kali lah..sebab teringat perbualan dengan mak semalam :)
kejadian berlaku sebelum semasa bersiap2 nak balik KL


saya: em..malas la nak mekap..pakai bedak je la
emak: untuk apa sebenarnya mekap ni???

saya: untuk suami..kiki..
emak: tak lah..mekap ni untuk diri sendiri..nak cantik, mekap la..tak nak cantik tak perlu mekap...


perbualan selanjutkan tidak perlulah disiarkan :)

untuk apa korang mekap?betul jugak cakap mak..kita mekap untuk diri sendiri.supaya nampak perubahan dan kecantikan pada wajah sendiri..bukan lah untuk suami..tapi suami dapat memandang wajah yang disolek dan wajah tidak disolek..

setengah orang cakap,buat apa bersolek..tak yah bersolek la..natural beauty lebih cantik....saya setuju apa yg orang tu cakap, tp jika perempuan pandai bersolek itu bonus!perempuan je boleh bersolek berwarna warni..kenapa tak nak belajar dan bersolek?

orang lelaki ni memang cakap lebih suka tengok perempuan bersolek nipis..tak suka yang tebal2..tapi hakikatnya orang lelaki ni masih suka tengok yang cantik!yang bermekap2 cantik!so apa salahnya kita sebagai perempuan memiliki sedikit usaha untuk ceriakan penampilan diri sendiri?.. tapi haruslah mekap kena pada orang nya..jangan la mekap sampai nampak macam monster..


tambah2 yang sudah bekerja..bagi saya wanita yang bermekap pergi kerja lebih menawan..nampak keyakinan nya tu lebih terserlah..wahai ibu, wanita yang sudah dewasa, tak salah hiaskan diri sendiri supaya lebih menawan dan tidak berlebih2..jangan la terlalu abaikan penampilan sampai nampak lebih tua dari usia..





haha..tetiba ada gambar lama ni kan..kemana2 pun saya akan apply eyeliner!..itu satu langkah paling cepat supaya nampak mata lebih segar..

tapi ampun, saya memang tak pandai mekap..sekarang asyek tengok you tube aje..tak brani nk apply shading2 bagai..setakat guna blusher, eyeshadow dan lipstik je..nanti nak belajar la..tp selalu je berkira nk masuk kelas..rasa duit yg Rm100++ tu kalau beli barang mekap lg bagus..tp ilmu tu tak dapat la..huhu

nak masuk kelas..korang ade suggestion tak yg murah2..hehe

9 comments:

[DnaZz] said...

yes u're mom are right!mekap untuk diri sendiri. jom join kelas yg murah2 banyak. kl kat shah alam boelh join kat tempat iza pergi tu. tgk kat blog ya

mysara said...

Stuju sgt fizah.. Perempuan kene mekap sket2 at least xla pucat lesi muka... Pd my bkn nk suruh org puji kite cantik.. Tp xde la nmpk oucat je muka... Kan? Hehe.. Owh yea.. Kazen my ade bt kelas mekap dekat puchong.. Below rm100.. Bru ne my perasan dia open utk kelas rm60 je..

asna cute said...

beli buku make up pun boleh =)) asna ada beli tp xpki lg haha.

psst.. akak jgn update akak beli brg make up yaaa keh keh.

and asna tgu raya la nk make up lebih cantik sikit. hubs bg excuse. klu ari biasa2 dia xbg punye hehe

pizet said...

kalau yang sendayu tinggi rm350 tapi dapat brang skali...kalau murah risau plak kot kena beli barang sendiri plak...x rugi kot masuk kelas make up ni

fiszah_pjo said...

dnazz...okes dear..pzah teringin nak g..cume end up malas..hahahha..


mysara: betul tu..mekap sikit supaya tak pucat sgt kan :)thanks ya..pzah da tgk da fb dia..thanks tau sudi share info

fiszah_pjo said...

asna: tu la..buku pun boleh..you tube pun boley..tp if ada tok guru ajar depan2 lagi cepat meresapnya ilmu tu.keke..akak jarang beli kosmetik dear..so tak perlu risau..hahha..jarang sangt nk membeli nya..maka review pun harus jarang..tp jom try lipstik mac!hahaha

fiszah_pjo said...

pizet: waaaa..belajar sampai 350..adoi..memang laki ak tak kasi le..klu 50 hengget dia sponsor la..klu main ratus2 ni pakai tengok je la..hahha

k|ree said...

waa...piszah perli kiree...hehehe...sbb kiree tak make up lgsg... :(
malas...camne nak ubah habit malas nie...tp,slalu nak nmpk lawa...tapi selekeh... :(

fiszah_pjo said...

kiree...hahhaha,,ini sangat general..kiki..tak perli la dear..pembawakan budak kot..before ni pernah jugak tengok kiree mekap :)
manis je :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;