Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Monday, July 23, 2012

resepi karipap sardin sedap :)

as-salam..

bulan puasa ni memang rajin pulak update resepi..haha..saja untuj berkongsi dengan korang semua..semalam buat 18 biji karipap sardin..sedap suami cakap..rangup dan intinya sedang elok :)..sedikit kembang kuncup hidung den :)

mari kita lihat resepi..boleh je if korang pun nk cuba

inti sardin
 

cara memasak:-
1- asingkan isi sardin dan kuahnya..hancur secara kasar isi sardin
2-panaskan minyak, masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia.masak sampai wangi
3-masukkan 2 sudu besar cili.kalau nak lagi pedas letak la lebih ye.pastikan masak sampai cili betul betul masak
4- masukkan isi sardin, sedikit je kuahnya dan air asam jawa.masukkan terus bawang besar yg dipotong dadu
5- masukkan sedikit garam dan gula.
6-masak lama sikit ye..sampai air kering..kalau basah sangat nnti nak buat karipap susah..legi kering lagi sedap :)

untuk doh karipap yang rangup :)
2 cawan tepung gandum
1 sudu minyak masak
3-4  sudu majerin
air garam

cara-caranya
1- masukkan tepung gandum dalam bekas. buat lubang tengah2..
2-panaskan kuali/nonstick pan dengan minyak masak.agak minyak da panas, masukkan kan majerin.sampai hancur lebur..haha..
3- tuangkan majerin+minyak yg sudah melt tadi dalam adunan tepung. gaul dengan garpu( kan panas..bila da tak panas boleh la guna tangan )
4- masukkan air garam sedikit demi sedikit sampai jadi doh yang tak melekat di jari :)

tips:
1-seeloknya biar inti betul-betul sejuk sebelum anda mengkaripapkan!

tips untuk dapatkan karipap yang cantik dan tahan lama kerangupannya
1- goreng karipap dalam minyak yang banyak
2- caranya panaskan minyak sampai betul-betul panas.kemudian tutup api..selepas tutup api boleh masukkan karipap anda dan boleh bukak api semula..tp api yg sederhana sahaja
3- harus selalu bolak balikkan karipap untuk dapatkan warna kulit yang menawan
4-insyaallah karipap anda akan kembung dan mulus kulitnya..no menggurutu lagi :)

selamat mencuba :)..ini la hasil karipap saya..hanya untuk berbuka puasa 2 orang..masak banyak..haha..puas makan sampai ke sahuur :)

maaf lah..saya kelim karipap ni tak cantik
 saya tak sempat nak ambil gambar karipap sardin yang terbelah menunjjukan intinya..sebab da berbuka no more hp2..hadap makanan je :)


selit jap..korang nk cr kad nama tak??


4 comments:

ciNDerella stRikEr said...

erm...menyelerakan.
tp nad mmg xpandai masak mcm pzah. order kt kdai je la jwb nye. hehehe

k|ree said...

waa...lapar la...
nak try la...tp,nad tak suka inti sardin...suka inti kentang dan daging... :)

Anonymous said...

I am really satisfied with this posting that you have given us. This is really a stupendous work done by you. Thank you and looking for more posts

Anonymous said...

Kena try ni, nampak best jer

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;