Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, July 12, 2012

berus gigi 0-2 tahun

as-salam

entry lama ada cerita pasal berus gigi bayi..

refer entry ni..berus gigi bayi

sekarang kan atirah bukan lagi bayi..da jadi kanak kanak kan..setahun sebulan++..gigi dah ada 9..ada yang nak tumbuh lagi tu..gigi kapak besar..suka mengigit berus gigi silikon tu..

ini papa belikan berus gigi baru..beli kt HERO supermarket je.takde pilihan pun..selalu kuar  shopping complek selalu je terlupa..kali ni beli je. berus gigi ni sesuai untuk kanak-kanak 0-2 tahun..atirah pakai ubat gigi Pureen Baby.






mulanya mecari yang batangnya lurus je..tapi takde..ade gemuk cam tu je..itu je ada..yang lain untuk 3-5 tahun..huhu..

risau kalau tak gosok gigi die.even tau time menggosok gigi tu bukan keseluruhan pun gigi digosok..sibuk nak gigit je..tapi nak biasakan atirah dengan aktiviti menggosok gigi ketika mandi..

oleh sebab atirah mandi dua kali di sekolah, di rumah atirah tak mandi dah malamnya..selalu selepas makan malam, masa nak cuci2 mulut dan ready untuk baju tidor baru (baju tadi da comot!), selalu saya gosokkan gigi atirah.letak ubat gigi sikit je..then gosok la camne pun..hehhehe

baru 2 kali cuba berus gigi baru ni..atirah macam biasa la..sibuk nak gigit apa saja yang masuk dalam mulut dia..tp dia macam paham je..cakap nk gosok gigi dia akan bukak mulut :)..tapi kasi lidah je..tak pandai2 lagi :)

8 comments:

Mama Eika said...

ank aku pun sma...gosok gg 2 syarat ja nak ajaq...pakai gosok ja,ada gg yg kena gosok ada yg dak..pas2 suma ubt gg yg dlm mulut dia telan...ajaq lyudah xreti2 lg...

ak yuyunz said...

isk.. kalau aisya sedap dia makan ubat gigi haha.. tapi good la the berus gigi.. handling dia bagus.. nak beli jugakkk..

izyan asimat said...

sama berus gigi ngan insyirah... =)heheh yang silicon tu pon same... same taste la kita nih

fiszah_pjo said...

mama eika: tu la..gosok gigi buat syarat..supaya dia terbiasa dari kecik:)lama2 da pandai nnti senang la kan :)


ak yuyunz..hehhehe.gemuk handle dia kan..tp bagus jugak..dia buat main jugak tu..hehe..atirah cm tak suka ubt gigi pureen tu..nk kena bli kodomo lion plak la..hehe

asna cute said...

asna beli jer berus gigi yg 6m-2y dlm 1 set tue tp xpki2 pun dekat haikal sbb dia xsuke org kodek gigi dia huhu

izyan asimat said...

sama berus gigi ngn insyirah... same taste la kita nih..hahah insyirah mmg suka gosok gigi... nk gosok gigi sendiri lagi

fiszah_pjo said...

asna: hahha..itu standed kanak-kanak..memang tak suka orang ganggu mulut die..hehe.gigi lg la,,lgpun lom pandai tunjuk gigi..atirah tunjuk lidah je..hehe

fiszah_pjo said...

izyan:hehhehe..sama ye?sweet nye..hehe/taste kita sama sebab sama2 lahir 5.11..wakaka..

waa..insyirah pandai berus gigi sendri ye..atirah pandai pegang..tp gosok lidah..kaka

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;