Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, September 27, 2010

sedikit mengenai 0-6minggu

salam..

alhamdullillah diberi kesempatan untuk bernafas lagi di muka bumi ini..:)

ikut pregnancy sticker kt sebelah ni..baru je masuk minggu ke 7. apa yang sy rasa maybe tak sama macam wanita lain yg mengandung kot..sebab masing2 punya badan kan..mustahil la sama sebijik..adalakot sket2..
yang saya alami:

0-4 minggu kehamilan
  • panas badan sepanjang hari..tambah2 awal pagi..rasa malas betul pergi kerja..cek suhu tak tinggi pun
  • sakit pada breast.sama mcam nk period, breast terasa sakit..tapi tak la dasyat mana(so sila jgn amagine lebey ye..hehe)
  • selalunya klu da lekat, instinct ibu selalunya kuat..if korang rs dah ada, insyaallah memang ada..selalunya instict tu betul..
  • takda masalah langsung bab makanan..semua lazat aje..
5minggu kehamilan
  • selera pada mulanya sangat bagus. sampai hubby pun perasan..semuanya sy sapu je..abes plak tu
  • semakin hari semakin kurang selera...dah mula rasa tak selera nak abeskan makanan...
  • sy rs cam kulit sy cam kusam je...huhu(salah hormon atau salah tuan badan???)
6-minggu kehamilan
  • pening kepala sangat2...huhu..rasa tension sebab sakit kepala
  • hidung sangat sensitif pada bau...sangat loya tapi tak muntah..alhamdullliah...
  • kurang/takde selera dengan makanan bergoreng..(ramai org preggy ade symtom ni-sy baca kt forum)
  • malas betol nak masak dan kemas rumah(jgn salahkan hormon--tp hormon sedikit sebanyak membantu)...pastu rasa tak selera je makan masakan sendiri..sy masak sup,tomyam singgang aje..
  • letih..
  • part loya dan pening tu, sy cpt2 rest then tdo..if berjaga aje, sure sgt pening..so mggu ni sy byk tdo..hehe.bila takde selera tu, perut rs sakit aje..sebb tak de zat dan tenaga...tak bermaya btol..
  • alhamdulliah sy pening cepat hilang..2-3 hari saja..kembali normal sebelum masuk 7 minggu
so melalui sedikit pengalaman yang sy rasa ni, untuk bakal mommy to be, kena bersedia mental jugak tau..kena makan jugak even takde selera..huhu..sikit pon takpe..kena kerap..mnum susu byk2 ok.sebab bila kurang makan korang akan sakit perut dan pedih je perut korg..untuk elak kena gastrik..klu tak mnum susu, kena cari alternatif lain la ek..hehhe..last but not least..do not skip your breakfast!

betol la ckp org, simptom preggy ni semua nya lain2..masing2 ada tahap cabaran tertentu...hehe..tabah dan enjoy la ye pregnancy moment..all da best..semoganya semuanya berjalan lancar...

ada rezeki saya update lg..

5 comments:

asraff ruslan said...

tahniah2....
dah pregnant...
isteri azri pun dh 6 minggu pregnant...
best2 dpt tgk baby2 comel pada masa yg lebih kurang sama...
hehehe.....

Bella Roseli said...

congrats fizah!!
enjoy ur pregnancy moment with ur dearest hubby =D

fiszah_pjo said...

asraf: heheh..menuai hasil pada bulan yang sama ngn asrie la nmpaknye..thanks for da wish..

bella: thanks nabila...hehe..u pon enjoy moments with both heroes ya..

rDnA said...

tahniah fiszah dah pregnant..
take care tau.still in early stage..

enjoy prgnancy moment~~

fiszah_pjo said...

thanks rdna..hehe..alhamdullillah rezeki...rdna da okey ker?masih muntah2 tak?
enjoy your pregnancy moment jugak..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;