Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, December 20, 2010

Supplement untuk ibu hamil..

assalamualaikum dan good morning kawan2..

saja nak share info tentang supplement untuk ibu hamil..berkongsi untuk kebaikan..hehe

Pada peringkat awal kehamilan, para ibu yang mendapatkan perkhidmatan di klinik kesihatan ibu dan anak kerajaan, akan dibekalkan pil-pil seperti dibawah.Supplement amat penting kepada ibu hamil kerana :-

  1. Asid folic :dapat membantu dalam tumbesaran bayi dalam kandungan
  2. Vitamin B Complex : dapat membantu  menambah selera makan
  3. Vitamin C: membantu dalam penyerapan zat besi
  4.  Pil iron : untuk pembentukan sel darah merah.

 Kekurangan pengambilan vitamin akan memberi kesan kepada tumbesaran bayi dalam kandungan ibu dan banyak lagi masalah yang akan timbul sekiranya rawatan tidak diberi. Sepanjang mengandung juga, kita dinasihatkan mengambil susu sebanyak 2 - 3 kali sehari. kita juga tidak disarankan mengambil calcium dan iron serentak kerana nanti ia boleh menganggu penyerapan iron.  Kalau boleh disarankan ambil 2 jam slps pengambilan iron. kita juga tidak digalakkan mengambil teh dan kopi krana ia boleh menganggu penyerapan iron.

Apabila usia kandungan sudah melebihi 4 bulan, selalunya pihak klinik akan membekal Obimin..pil yang mengandungi semua khasiat sperti di atas.

pelbagai makanan tambahan boleh diambil..tetapi seeloknya minta lah pendapat dari yang lebih pakar..bagi mengelakkan penyerapan sesuatu makanan tambahan itu tidak terjejas..

Untuk tambahan, elok la amalkan makan buah Kurma dan kacang-kacang..ia juga merupakan pembekal tenaga yang baik sekiranya ibu hamil kurang selera keatas nasi,lauk2,sayur2 dan sebagainya..

p/s: saya ada tanya nurse, kalau skip makan vitamin2 ni ada efek tak?..so nurse cakap tak makan hari2 pun tak pe..tapi seeloknya amalkan setiap hari..bagus untuk badan sihat..so Tak Wajib hari2 ye..tapi elok amalkan...hehe..untuk ibu dan baby juge..hehe

5 comments:

pizet said...

bgsnya klinik tu bg obimin pz beli sendiri ja...ubat klinik bila mkn tiap2 hari jd rasa loya lagi ada la last2 beli sendiri obimin kat farmasi

fiszah_pjo said...

aah..nurse bagi..hehe..ubt klinik tu mmg loya pzet..dlu mule2 makan mmg rs cmtu..bila tye nurse, die kata if ada rasa mtu kre bgus.menandakanvitamin2 itu diserap oleh bdan..tp tu la, pzah makan sebelum tdo..lepas makan je vitamin2 tu terus tdo..so tak rsa loya2..hehe

fikaryna said...

ryna yg wajib ambik asid folic ngan pil cokelat tambah darah 2..

yg lain sll ngelat..huhu..

fiszah_pjo said...

ryna: hehe.ok la tu..makan juge kan..itu yg penting pon..perasan tak, vitamin B compleks tu paling kuat bau die..pzah da wat experimen..mmg vitamin B complex la yg kurang best tu..hehe

armouris said...

info tentang kurma di SIHAT SELALU - Khasiat Kurma

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;