Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, December 31, 2010

kek coklat lembap kukus paling enak...

assalamualaikum..

Jumaat public holiday...seronok kan..tapi hubby kerja..saya seorang aje kt umah..ape pun terima kasih kepada skuad Malaysia yang menang piala Suzuki...

oleh sebab banyak masa pada hari ni , saya google resepi kek  coklat lembap..saya amek dari sini.sebelum ni memang selalu jugak buat kek coklat ni..tapi setiap kali buat memang akan cari resepi baru..
kali ni kasi 5 bintang untuk resepi ni..*****

sangat sedap..tak terlalu manis..takperlu topping2 bagai da cukup enak..makan tengah panas memang terbaik..tp tadi baru je try makan yg sejuk punye..woowow..meletop ok..( sedap atau tau subjektif ye kawan2) bagi saya super enak..

Ini resepi nya;
200g minyak sayuran *
250g gula kastor *
250g susu pekat*
1 tin susu cair *
100g serbuk koko*
4biji telur- pukul sampai kembang (saya malas sket..masuk dalam blender je..hehe.(T_T))
150g tepung gandum#
1st baking powder#
1st soda bikarbonat#

cara-caranya
1.semua yang betanda * masak atas api sampai berkilat..jangan sampai mengegelak plak ye
2.semua yang bertanda# ayak ye
3.kacau telur yg da dipukul sebati +semua yang bertanda * + semua yang bertanda #
4. then bila da sebati, masukkan dalam loyang yang dah disapu dengan minyak.
pastikan air yang dikukus dah mendidih@mengelegak ye sebelum masukkan
kukus selama 1 jam ++..saya kukus dalam 1jam 20minit



ini la rupa kek saya,,sgt moist..sedap tak terlalu manis..

5 comments:

Lina Rahim said...

waaaaaa...sedapnya...ni yang rasa nak terjah kek Secret Recipe nih

rDnA said...

waaaa dh terliur..wajib buat ni..dna copy resepinyer

fiszah_pjo said...

lina: hehe..sedap..nnti klu da wat kasi pendapat plak...try la..senang cr nk buat..ntah2 tak perlu ke SR lg..hehe
rdna: buat tau..pastu kasi pendapat bape bintang utk kek ni..mudah je kan crnya...sy tak guna mixer pon..guna blender je..lepas stukan sume kaco je dlm mgkuk gune senduk kayu..nnti da buat, cter tau..hehe

Mama Eika said...

aku nak try gak la...maren ambik resepi lam my resepi...bantat...jd bengkak ja pun....telur 2 aku mesin sampai putih gak tapi xjd...

fiszah_pjo said...

mama eika: rasanya hg salah buat part minyak tu..ini tips nya..kalau buat kek yang letak minyak, pukul telur +gula sampai kembang takpe..tp lepas masukkan minyak jgn pukul kuat2..just kacau kasi sebati je..tak yh pukul kuat lg2..kalau hg mesin/pukul lama2 mmg akan bantat..padat gile cm bengkang..ikut step..mula2 mesin telur+gula sampai kemabg, then myk dan tepung kacaun guna sudip pun takpe..asalkan sebati je..kalau mesin lama2 mmg konfem tak jadi..try la ye

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;