Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, November 19, 2010

update --> 15 weeks

salam aidiladha kawan2..

macam mana hari raya korban tahun ni?

tahun ni turn  beraya aidiladha di rumah mertua dekat Palong 6, Negeri Sembilan..
tak  snap pic pon..so cam malas sikit nak bercerita..everything was so OK..
buat pertama kalinya, di hari raya saya kuar ngn hubby tengok wayang..
citer SKYLINE..selama 24 tahun beraya..tak pernah plak hari raya kuar tengok muvee

cerita pasal pregnancy..
  • sudah 15 minggu usia kandungan
  • tak nampak pun perut..hehe..balik umah mertua pon dorang cakap tak nampak pun cm preggy
  • everthing was ok..takde masalah so far..cume kadang2 penat sket
  • baru scan sekali je hari tu..masa 7 weeks..sekarang asyik riso je...camne la bby dlm perut tu..ok ke tak...huhu..riso...tp nak tggu 22 weeks baru nak scan..terus tengok jantina..
  • kulit wajah cam tak bape ok..blame on hormon boleh tak?kulit muka jadi sensitif dan cepat naik jerawat...
lelaki ke perempuan????
cuba tengok andaian orang2 mengenai simpton dan kaitan gender baby..(jawapan sy semua dala kurungan)

TANDA BAYI LELAKI
  • Anda tidak mengalami morning sicness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. (ada jugak morning sicknes..)
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit. (tak sempat nak kira pulak)
  • Anda rasakan beban berat pada bahagian depan tubuh. (tak terasa berat)
  • Perut kelihatan bulat sempurna. (perut belum besar lagi)
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap. (agak gelap)
  • Bentuk perut condong ke arah bawah. (seakan akan benar dengan kenyataan ini)
  • Sukakan makanan yang masam dan masin. (tak suka benda masin.tapi masam suka jugak)
  • Suka makan daging dan keju. (tak suka makan keju dan daging)
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk. (tak rasa sejuk selalu)
  • Tangan selalu kekeringan. (X jugak)
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur. (X)
  • Bukan hanya anda, tetapi suami pun akan bertambah berat badan. (tapi suami memang naik berat badan..memang da nampak lain..chubby btol muka suami)
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil. (akak saya cakap, saya tak nmpak berseri even ade mekap..huhu:()
  • Hidung tampak lebih mekar. ( tak pun)
  • Selalu sakit kepala. (jarang sakit kepala)

TANDA BAYI PEREMPUAN

  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan. (ada morning sickness tapi tak munta teruk..tp pagi2 je pening amat+loya)
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung. (tak terasa)
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan. (sedikit terasa bab ni)
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya. (setuju)
  • Bentuk perut condong ke arah atas. (tak condong keatas pun)
  • Perut tampak agak lonjong. (perut belum besar)
  • Mengidam makanan yang manis. (saya suka benda manis..especialy buah)
  • Sukakan buah-buahan. (totally agree)
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam. (setuju dan sejak preggy suka mnum limau ais dan sirap limau..sedangkan before preggy mmg tak suke masam2)
  • Anda jadi lebih cerewet semasa hamil. (agree)
  • Mudah moody berbanding sebelumnya. (mudah moody juge)
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil. (iye..kulit bermasalah..huhu)
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya. (sudah jarang makan roti)
  • Payudara kelihatan megenmbang. (selalu ditegur suami)
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur(sangat setuju)
kalau diikutkan banyak menjurus kepada  bayi perempuan kan..hahha..wallahualam..ini pandangan orang2 terdahulu aje..betul atau tidak itu kebetulan sahaja...bayi perempuan atau lelaki da memang sudah ditetapkan oleh Allah..so, kita patut terima dengan redha aje la..

p/s: tapi naluri kecil saya ckp, sy preggy anak perempuan..tak tau la sejauh mana naluri ibu itu betul....

4 comments:

k|ree said...

huhuh..mmg susah nak cakap dpt girl ke boy...kiree gi klinik..mmg doktor kata girl...tapi,bila org tgk perut...ramai kata boy...tak kesah..mana2 pun suka juga...:)

fiszah_pjo said...

kiree: macam2 andaian kan..kadang2 scan tak betol..kadang2 org agak tak betul..hehe..tunggu kuar je la kan..asalkan semuanya sihat sempurna sudah la..EDD kiree sehari bfore besday hubby..if sama hari, memang mudah igt la besday anak sulung kiree..

Lina Rahim said...

tak kisah la boy ke girl kan..asal sihat..cerita SKYLINE best ke? Lina tengok tak best langsung..hehehe

fiszah_pjo said...

lina: setuju sangat..tak best lagsung cite skyline tu..nk tgk harry potter..tapi lambat sangat plak..ingat best cte skyline tu..tapi tak best pon..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;