Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, November 3, 2010

Dilema antara FM or BF...

salam rabu kengkawan..

walaupun baru je preggy 3 bulan ++, for sure ak rasa rata2 ibu-ibu mengandung da berfikir pasal full breast feeding atau mix dengan susu formula..

sebelum ni, ade diskus ngn suami..dia tak komen panjang pasal breast feeding ni..cuma die cakap breast pump  tu mahal..saya ada cakap, nak guna macam akak ofis guna..Medela Swing..price  between 600-800.
dia tak menghalang dan tak menyuruh..pikir la mana yang terbaik..dia akan support je nanti..

okes, dilema nya..semalam ada diskus ngn mak saya..kebetulan my fam ada datang bercuti di KL..sempena nak celebrate besday yg sy cite di enntry yang lepas...kebetulan banjir teruk melanda Kedah especially Kuala nerang..so, ayah tunda la jadual dorang.... opss..melalut lagi..

berbalik kepada dilema.... cakap la dengan mak pasal breast feeding ni..dia cakap ok ja..tapi jgn terlalu menyusahkan diri katanya..tak salah nak mix dengan susu formula..susu badan bagi time baby/anak tu dekat dengan kita..kita g opis nk kasi susu formula pon takpe...bila saya citer pasal keberkesanan breast pump ni,
ayah ngn mak cakap mahal..huhu..okes, itu baru ratus2 je..lom citer jenama lain lg..kot ye pun, kasi melalui botol juge..so sama je la..

Medela Swing..
sy malas nk panjang2 kan cerita..haha..so stop aje la..terus berfikir seorang diri..bila cerita kt husband...dia cakap, btol jgak cakap mak tu..hee..dia cakap saya cepat terpengaruh dengan trend sekarang...huahuahua...
ntah la kan...itu la kot orang kata dugaan untuk full BF.kena hati kuat..haha

susu formula..

7 comments:

anah said...

hai fiszah..ingat anah lg x??
anah ada baca2, sblum beli breast pump tu kn tgk dl kadar peneluaran breast milk tu, sbb xsemua org berjaya produce susu ngan baik...nnti penat je pump xkuar2..hehehe

fiszah_pjo said...

hai anah..ingat lagi..sehat tak sakng???hehe..
tu la, orang tua ni kadang2 taknk kita guna duit ratus utk breast pump yg kecik tu je kan..diorang kan org lama..takot membebankan kita balik la..
tu la kan..sebab tak sume org dianugerahkan susu yg byk..huhu..takpe la kan..tunggu je la dlu..nnti ingkar ckp ibu bapa tak best plakk...tak pasal2 nnti dorg ckp, kan da gtau,tak yh bli mahal2...hehhe

Bella Roseli said...

fiszah,nk bf kena aim dr pregnant lg and mmg btol2 kena kuat semangat + dpt sokongan dr husband & family...kalo x mesti xberjaya.Bf sendiri ada dlm islam and kita mmg kena bf ank kalo xde ape2 masalah utk proceed.

What u should do now is bykkan ilmu baca psl bf.even working mother pon kalo tau cara senang je nk cope.

And about breastpump tu belila ikot kemampuan,jgn beli ikut trend kalo rasa itu akn menyusahkn u la.ade byk je BP yg xsemahal medela and boleh jugak produce milk.tp for me,i lg sanggup berhabis bli breastpump mahal dr beli FM every month sbb nnt total blk lg mahal bli FM + kita tau ank dpt yg terbaik dr susu ibu.

From my experience sendiri,bykknla baca forum kt susuibu.com.it helps me a lot.skrang,i enjoy bf my son & sket pon xrasa terbeban/penat what-so-ever.itula org kata kasih ibu.yg penting kena ada ilmu k.

About mak kita punya opinion tu,if kita rs kita betul ckpla elok2,diorang will understand.yg penting husband kena sokong kita.bincang jugak elok2 ngan husband,everything will be just fine.

terpanjang pulak comment dh mcm karangan dh,neway hope it helps u.Good Luck! :D

fiszah_pjo said...

bella: thanks for ur advise..to la..rasa start dari skang kena gain support dari famly la yg penting nye kan..
erm tu la,igt nk fully BF jugak..semangat dan niat tu kena kuatkan...hope semuanya ok la..kena buang perasaan was2 tu kan...
baru berjaya..

pasal brand plak, ntah la..sbb tgk akak opis pakai cam ok sgt je..tu yg byk refer kt dorg je..hehe..
bella pakai jenama ape?ok tak pump tu?

Bella Roseli said...

i use medela swing...so far mmg puas hati.tp kalo ikotkn hati nk medela freestyle.maybe next child kot..hihi

ade blog2 yg encourage ibu bf jual BP sec ansuran,tiap2 bln byr sket2 xdela terasa sgt.

fiszah_pjo said...

yeay..medela swing...bella beli kt blog mana then how much the price?yg pzah tgk ade 699 ~799...dpt sekali ngn beg tak

Bella Roseli said...

i bli kt fabulousmom TTDI..ms tu ada promotion pump + bag RM800++

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;