Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, November 24, 2010

mengidam #2 = kek lapis masam manis

salam sejahtera rakan rakan...

Hari Jumaat lepas, tetiba terasa nak makan kek lapis masam manis..mana nak cari ni?

Kalau tetiba teringin nak makan, memang terasa nak makan dalam masa terdekat jugak..before balik dari kerja saya sempat google cari resepi kek lapis tu...oleh kerana dah tau jawapan if tanya kt hubby, saya bertekad nak buat sendiri je,kalu cite kat hubby, sure die tak tau nak cari kt ne..so take time la kalu nak tunggu dia cari..

Okes, lepas kerja g beli barang2 nak buat kek lapis.. dalam masa da text hubby, minta dia doakan saya jadi rajin untuk siapkan kek lapis malam tu jugak..hehe..


ini la hasilnya..start buat dalam pukul 10..selesai basuh sume barang2 dalam pukul 12.30pg..

sebiji kek lapis masam manis baru siap masak

pandangan sisi

potong 1/4 kek

bawak bekal ke opis..geng2 opis nk rasa

ini la rupa kek lapis saya



resepi nya untuk kawan2 cuba:-
  • 2 cawan biskut marie yang dihancurkan halus
  • 3/4 cawan gula
  • 1 buttercup
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 4 biji telur
  • 1tsp esen vannila
  • 1/2 tsp garam
  • 1 tsp ovalet( dalam resepi tak de pun, saya sj je letak..sebab aritu masa nk beli ovalet tu, salesgurl tu ckp elok utk kek lapis)
  • pewarna(saya guna pewarna hijau epal & kuning telur)
  • hawflake (ikut kesesuaian)
 cara cara nya
  1. pukul butter dan gula sampai kembang
  2. masukkan telur sebiji demi sebiji sampai adunan kembang.
  3. masukkan susu pekat, esen vanila ovalet dan garam ,pukul sebati--masa ni elok la panaskan periuk kukus ye..letak air lebih sket..sebab nk masak lama)
  4. last sekali masukkan roti marie dan kacau sebati
  5. bahagikan adunan kepada 2 bahagian, so kalerkan la ikut kesukaan masing2
  6. alaskan loyang anda dengan butter ye..
  7. lapisan pertama masukan adunan, dan atas nya susunkan hawflake.susun rapat2 baru terasa sedapnya
  8. lepas tu masukkan dalam periuk kukus..better biarsampai 10 minit.biar betol2 masak tau..mean tak nmpak lembik2 lagi..
  9. teruskan melapiskan lagi kek anda ye sehingga siap..


p/s: saya tak cukup rajin nak buat lapisan yang nipis2 cam kek lapis serawak tu..hehe..mampu buat 6 layers je..ini kek lapis masam manis yang simple mimple je kawan2..tak guna banyak telur pon..hehe...try la..
rasa dia...SEDAP..

last but not least..
tengok la pic kami berdua yang sama sama kembang..hahah

all pic taken using BB hubby..so tak bape clear pic nye

4 comments:

Lina Rahim said...

sedapnya..!

fiszah_pjo said...

hee..tak la sedap sgt cm kek serawak tu lina..tp cukup la utk tekak sendiri..hehe

fikaryna said...

fiszah..tempah satu..hik2..

fiszah_pjo said...

ryna: erk...malu la..buat suke2 je ni..hahha..dtg kl roger..pzah buatkan..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;