Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Tuesday, June 26, 2012

atirah balik sekolah...

as-salam

sejak da pandai berjalan ni..balik sekolah, turun je dari kereta atirah ready dah nak berjalan..mama suka uols!!!papa pun ada cakap, badan atirah makin semangat,tak leh dukung lama-lama..lenguh da...bila jalan lengang, mama akan lepaskan atirah turun untuk berjalan sendiri..berbekal sandal pink yang berbunyi2 tu makin la suka dia berjalan..

daun kering yang dilarikan angin pun atirah nak kejar..tapi atirah suka kalau mama pimpin tangan dia..kalau ada papa sebelah, atirah suka menggapai tangan papa..minta dipimpin..sweetkan..anak ditengah, mama dan papa dikiri dan kanan memimpin..kalau mama pimpin atirah jalan lebih laju..

satu keburukan atirah berjalan adalah apabila atirah terjatuh..dia akan tampankan tangan ke tanah..itu bagus sebenarnya kan????tapi atirah ni, bila ada kotor/pasir yang terkena tangan, dia akan jilat!bahaya okes..kotor pulak tu..mula2 tak perasan sebab bila dia terjatuh laju2 mama lap tangan atau baju atau kaki dia yang kotor..bila lewat je sikit buat macam tu, dia akan jilat tangan die..ish2 ish..no good kan!



ada 3 benda selalu sangat atirah buat setiap petang bila balik sekolah..

1- singgah kedai..
ini mama yang ajar!selalu singgah kedai runcit belikan jajan!ini tak bagus..tp mama suka beli untuk mama& papa sebenarnya..atirah kasi makan sikit je..tak pun mama suka singgah beli roti..

2- singgah tengok kucing dekat rumah jiran
kami ni stay apartmen.tingkat 10..haha..keluar je dari lif, rumah pertama yang kelihatan adalah rumah jiran yang ada 3 ekor kucing. jiran ni baru kahwin kot..sebab belum ada baby lagi.muda lagi.kami lagi awal stay kt apartmen tu. dia ada 3 ekor kucing yang bersih dan cantik..sangkar tu besar..dan saya perasan dia akan bersihkan sangkar tu setiap 3 hari rasanya..

pernah satu hari balik dari sekolah atirah singgah macam biasa..tp kucing2 takde..so saya assume jiran saya amek utk main2 dalam rumah atau mandikan kucing2 dia..jiran pun tahu atirah suka tengok kucing dia tu..

atirah suka tengok je uols..pegang tak..sebab dia takut..so bila kucing dalam sangkar, atirah sangat suka..macam tengok kt Zoo..

 nampak tak 3 ekor kucing dalam sangkar tu?macam ni la hari-hari bila atirah balik dari sekolah..tengok kucing.tuan rumah ni pembersih..tak berbau pun najis kucing :)ai likee sgt2.

3- singgah usap-usap basikal pink dekat rumah jiran depan rumah

lepas selesai tengok kucing, mama ajak atirah balik..so far belum lagi meragam nak tengooooooooook je kucing..bila mama cakap jom balik dia ikut..so sementara tunggu mama buka mangga pintu, atirah sempah usap2 basikal pink dekat rumah jiran..basikal tu kecik je..sesuai untuk 2 tahun rasanya..itu pun kalau da berani..hehe..atirah memang tak sesuai lg main basikal besar tu..

mungkin sebab warna pink..tu yang lama je atirah pegang..mama ada cakap kt papa nk belikan moto/basikal..tp papa tak setuju..katanya rumah sempit..tak merasa langsung atirah naik basikal..nanti sikit je kayuh da langgar dinding..haha..nak bawak ke taman tak larat nak angkut turun naik kereta pulak..so tak yah beli!

very pinky kan basikal ni..

p/s: korang jangan lupa tengok Iphone 5 yang bakal launch end of this year...grab 1
p/s/s: dan jangan lupa vote untuk kempen banteras makan telur penyu ni..selamatkan penyu kita :)

10 comments:

[DnaZz] said...

sama jugak!haha anak kita pon asal balik dari rumah babysitter jer, nak merayap rumah jiran tengok kucing..siap pggil "attttt" 'atttt". now, ada jiran tu bela arnab, dia singgah pulak nak tengok arnab huhu

asna cute said...

haikal klu jumpe kucing dia gomol, tarik ekor, nak lenyak, nak kesat muke dia kat kucing hahah =D

azian abdullah said...

pzah, atirah bg hint tu mintk beskal. hihi.

fiszah_pjo said...

dnazz: heheheh..si comel tu pun suka tengok kucing ye..macam zoo dah kan:)nanti da pandai kenal binatang leh abwak g zoo kan:)

fiszah_pjo said...

asna: hahaha..haikal tak takot kucing..tu yg kena lanyak kucing tu...hehehe

fiszah_pjo said...

azian: hhi..nak le tu..tp mak pak buat buat tak paham..hehhee

[DnaZz] said...

betul tu, ada plan jujgak nk gi zoo.jommmsss:)

myaini said...

laa...dekat je rumah kite....sy tinggal kat tingkat 11...keluar lift memang dah nampak rumah kami....kira memang bawah rumah kami la tuan rumah yg ada kucing ni....

fiszah_pjo said...

myaini: awak pun stay cendana ye?tak pernah terserempak pulak kan..keja mana?sy kt wisma zelan

myaini said...

aah la....tula psl tak pernah terserempakkan....saya kerja kat klang..tersangat la jauh....awal2 pagi dah gerak p kerja...eh silap...rumah kami keluar je pintu lif tingkat 11 tu terus nampak pintu rumah...hehe....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;