lama tak bercerita tentang resepi berbuka puasa kan..ye la, kadang masak, kadang tapau dari bazar, kadang berbuka di luar..so jadi tak la banyak mana pun masaknya..macam seminggu ada 4 kali je masak kot..
so semalam teringin nak makan roti arab dan kari ayam..terasa sedapnya di tekak ni..so terus goggle resepi dan baliknya terus adunkan doh selepas susukan atirah :),bahannya mudah aje..so let try!
mari kita share resepinya
roti arab
bahan-bahan
500g tepung gandum6g yis kering
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300ml air suam
minyak masak untuk menggoreng
p/s: saya tak sukat secara detail pun.if 500g tepung tu hasilnya banyak sgt..sy guna sikit je.rasanya tak sampai 300g :).so yang lain tu saya agak2 je supaya terjadi doh:)
cara-caranya
- gaulkan tepung dan yis supaya sebati.
- di bekas lain, campurkan gula, marjerin, minyak masak dan air.gaul sampai gula hancur ye
- masukkan campuran (2) kedalam bahan(1)
- uli sampai terjadinya doh.sampai tak melekat ditangan.
- perap doh dalam bekas bertutup selama 1 jam
- bila sudah satu jam, tumbuh doh untuk buang angin dan kepalkan bulat-bulat kecil
- canaikan nipis dan boleh da menggoreng
- goreng dalam minyal yang banyak. tunggu sampai roti tu kembong baru balikkan roti tu ye..
- selamat mencuba!sedap sangat...
bahan-bahan
beberapa ketul ayam yang di potong kecil
2 ketul kentang( ikut suka korang nak letak banyak mana) yang di potong dadu kasar
1 paket rempah kari
1/2 biji kelapa ( santan ikut suka korang nak banyak mana pun.jangan cair sangat)
halia, bawang putih dan bawang merah( dikisar halus)
bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis- untuk menumis
garam secukupnya
minyak untuk menumis
air.
cara memasak
- panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar, bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.ada daun kari boleh letak!takde pun takpe..hehe
- bila agak garing, masukkan pes kari( rempah kari+ air) dan masak sampai naik minyak
- masukkan ayam dan kentang. masak sehingga air ayam kering ye..gaul selalu takot nanti hangit pulak..
- masukkan santan, dan garam..masak sampai mendidih dan sehingga kentang empuk..
- selamat mencuba :)
sedap sangat makan semasa berbuka semalam :)..korang cuba la ye
4 comments:
rupanya nak buat gulai kena guna blended bawang baru sedap sikit. sebelum ni tak guna tak sedap sgt
buka blog ni pagi pagi..adoih! tergugat iman puasa ku :)
ajmal: wah rajinnya memasak diperantauan...klu masak gulai ayam /daging selalu kisar baru sedap.klu gulai ikan mayang je da ckup :)
cindyrina:hehe..nanti balik torai la..sedap tau..hehe...
Post a Comment