Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Monday, April 16, 2012

14/4: atirah ada 6 batang gigi dan kek buah :)

as-salam

atirah da ada 6 gigi..2 bawah dan 4 kt atasnye..2 gigi kapak dan 2 lagi baru je tumbuh sebelah gigi-gigi kapak dia..alhamdulillah dia tak mnggigit time menyusu,,eheh. berat atirah masa 10bulan++ adalah 9.3kg.iaitu kurang 200g dari bulan lepas..itu timabng berat termasuk baju dan pampers yg atirah sedang pakai..rasanya kurang lg kot..pelik betul..kenapa mama dukung atirah terasa cam makin berat..tp berat badan atirah makin kurang?erk?????

kisah 10 bulan atirah entry lepas

hari sabtu lepas lepak aje kat rumah sambil siapkan beg crochet saya tu..alhamdulillah memang sudah siap..nanti saya tunjuk gambar ye..kami berdua(mama dan atirah) lepak aje di rumah kerana papa kerja..

ini gambar part 2&3 crochet bag saya :)



lepas breakfast nasi lemak dan lunch pun nasi lemak, petang nye rasa lapar lagi..godek2 peti ais kejap ada apa yg boleh buat..ada la sikit buah-buahan campuran..tepung gandum pun tggal tak lebih 300g..alahai..nak buat kek buah,.tapi  butter pulak tinggal sikit benor..2 sudu aje ..last sekali terpikir, tukar aje dengan minyak masak..maka terjadi la kek buah saya yg simple itu..

resepi ni tak disyorkan dekat korang..sebab saya men hentam aje letak bahan2nya..alhamdullah rezeki kami anak beranak..so kek tu menjadi :)

resepi kek buah yg simple!

-2 biji telur
-gula
-minyak masak
-tepung gandum
- soda bikarbonat
-baking powder
-serbuk kayu manis
-buah-buahan campuran

cara-caranya
pukul telur dan gula (sikit aje) sampai kembang..gula yg selebihnya saya buat gula hangus.tepung gandum+soda bikarbonat+baking powder diayak dan digaul dengan buah-buahan..ini tips supaya buah tak mendap ke bawah.

masukan campuran tepung tadi dalam mangkuk yg ada telur sudah kembang tu..gaul sebati dan tambah gula hangus yang masih panas itu..terakhir sekali masukkan minyak masak..gaul sampai sebati..bila da letak minyak masak tak perlu pukul guna mesin..guna tangan aje la..sekadar sebati sudah..kalu pukul lama-lama nanti kek anda macam bengkang!bantat..

then, sapu loyang dengan butter(butter yg stggl sedikit tu), then masukkan adunan..bakar selama 15 minit..(kek saya 10-15 minit aje)..sebab aduanan tu sikit aje..so cepat masak la..

ini kek saya yg baru siap tu..loyang bulat yg saiznya kecik je :)
hari ni kek menjadi..tak hangit..hooyeah!

  
hasilnya sedap..atirah pun suka
mari kita tengok si comel atirah makan kek buah.
."hey look at atirah's highchair..ini la hasil rembatan dari IKEA haritu,,sila abaikan rumah yg selerak dibelakang tu ye.."

minum petang bersama atirah

atirah tak makan buah-buahnya..dia makan kek aje

tengok tangan chubby sedang cubit kek!

errmmm..sedap jugak kek yg mama hentam aje ni..hehe

dah mula nak main-main..habis selerak kt lantai

ketuk ketuk sudu pulak!

masa untuk bermain..banyak atirah makan..tp bukan habis la,,mama habiskan
rumah berselerak kt belakang tu..rumah sempit main sikit2 da penuh barang da,,hiih,,atirah ooo atirah..kek ni kecik je ...so sehari je da licin..papa ngn pak mat makan sorang sepotong aje..yg lain mama dan atirah bedal:)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;