Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, March 21, 2011

mentega untuk bibir kering

assalamualaikum...

harini saja nak berkongsi pengalaman yang telah dilalui..korang refer balik entry ni..pasal bibir saya yang kering tu..

lama jugak bibir saya kering, menggelupas, dan berdarah (sebab saya kopek)..ye la kan rs kesat je kat bibir ni..tu yang tangan gatal aje nak tanggalkan kulit tu..kesan die pada bibir sangat horror ok..tak cantik!dah bermacam saya guna untuk pulihkan masalah bibir kering ni..dari yang mahal ke yang murah..cam tak berhasil je..

haritu beli SEBAMED, pun tak jalan..dah separuh batang saya guna..kering jugak..guna VASELINE pun tak jalan jugak.saya pakai pagi dan malam tau..lepas tu guna PETROLEUM Jelly...pun tak memberi kepuasan..
maybe sebab tak cukup minum air putih jugak agak nye..tapi mau kembung dan mual minum air putih banyak2..

so alternatif terakhir saya guna, butter a.k.a mentega.. since memang ada simpan dalam peti sejuk tu.. so setiap malam sebelum tdur saya akan sapu..hubby tanya, pakai lipstik ke nak tidor???ooo..bukan la sayang...
hasil nye saya kasi 5 bintang..hehe..kulit bibir saya cepat ok..then tak kering lagi..ini petua yang saya amek kt internet jugak..

mentega dapat lembutkan bibir dan merahkan bibir..so far sudah semggu saya try, alhamdullillah berhasil..so tak perlu saya rasa kesat lg kt bibir..kosnya hanya RM 3.30 sahaja utk 250g..heheh..jimat dan pantas berhasil..
p/s: saya guna jenama Buttercup..hasil lebihan buat kueh/kek...

7 comments:

Rosie Rose said...

ouhhh fisza guna mentega ke? kalau rose, mentega tu wat makan ngan roti je lerrr... hiks! like myself, cara yg senang is, sapu madu kat bibir. selain dari elak kering, ia juga memerahkan bibir. jgn tak tahuuuuuu ;)

fiszah_pjo said...

tahu jugak petua madu tu dear..tapi madu takde la..huhuhu..guna la mentega yang ade kemasinan sket tu..haha..klu madu sedap sket kn..manis aje

sue zie la said...

http://ibusyafiq.blogspot.com/2011/04/bibir-kering.html
thank's bg petua nih.tgh cari2 petua utk bibir ank kering t'jumpa entri awk.

Anonymous said...

salam..tumpang tnye..kalau xde butter,gne marjerin boleh tak?

fiszah_pjo said...

boley je dear..asal seangktan dengannya boley aje :)

e kin said...

Salam, bibir akk jd kemerahan tak? Bibir sy glap wrnanya, so nk mncuba la tips ni

e kin said...

Salam akk, lau kita ltak btter sblm tido, bibir jd kemerahan blik tak? Bibir sy ni glap, so nk la try tips ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;