Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, March 11, 2011

Vanila cupcake untuk adik Izzat.

assalamualaikum...

sempat jugak menyempatkan diri update blog. Esok nak  naik bas balik Kuala Nerang dengan my Sis . hubby tak ikut sebab harus kerja..my fam semua balik except Sem dan Kak ah sebab cuti sekolah kan..Abg yg stay kt terngganu pun balik..

Abg Pendi ada request suruh buat cupcakes untuk adik Izzat..saya tak la pandai sangat buat cupcakes deko2 ni..tapi buat aje la..bahan dah ada..sedap ke tak subjektif..hahha..so buatkan cupcakes untuk adik Izzat (anak abg pendi yg ke 2). besday adik izzat yg ketiga baru je lepas..

buat one box je cupcakes ni..dah la naik bas..takot pulak terpenyek sana sini..meh tengok deko cupcakes saya ntah hape2..hope budak2 kt rumah tu suka..ada 4 orang budak2 kecik kt kg sedang menunggu...

mari share resepi.. (saya amik dari internet)

Cupcake Magnolia Vanila klasik(resepi dari sini)

Cupcakes:
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung gandum
250 g unsalted butter
2 cawan gula
4 biji telur
1 cawan susu segar
1 ts esen vanila
 
buttercream..
250g butter/shorterning
125g krimwell
125g gula icing
 
p/s: saya tak pernah ikut resepi ni sebelum ni..try and error je..tapi pada tekak saya resepi ini boleh tahan..hehe
 
cara2;
  1. pukul butter+gula sampai kembang, masukkan satu persatu telur.
  2. ayak tepung dan masukkan sikit2 dalam adunan butter tadi.
  3. masukkan esen vanila dan masukkan adunan ke dalam bekas 2/3 full je. takot naik tggi sgt tak leh deko
  4. utk butter cream, mix all together dan pukul sampai kembang. petua dari sifu2, jgn pukul dengan kelajuan mxer yg tggi..harus kelajuan sederhana saja. then deko kek anda sesuka hati.tapi sebelum tu pastikan kek anda betul2 sejuk!
meh tengok rupa kek saya yg ntah hape2 ni..comot je..hahhahahha..
cupcake yg ready utk masuk oven
sudah siap deko..comot je..huhu
happy birthday adik izzat
cupcake utk hubby
p/s: tak malu post kt blog..even comot giler hasil die...hahaha

5 comments:

Rosie Rose said...

va va va, rajinnyaaa diaa wat cuppy siap ada deco2! kalau kite... buat je muffin terus ngapppp! ye ar, nak deco2 pon, kite sorang je makan. hubby tak berapa suka. tekak lain. huhuhuhu....

fiszah_pjo said...

rose: thanks...comot je deko cupcake ni.seb bek la utk anak2 buah..sorang tak paham seni sgt..heheh...same la, hbby pzah pon tak suke sgt cream2 ni..klu buat mmg nmpk gayanya tak termakan la..ehe

fiszah_pjo said...

rose: thanks...comot je deko cupcake ni.seb bek la utk anak2 buah..sorang tak paham seni sgt..heheh...same la, hbby pzah pon tak suke sgt cream2 ni..klu buat mmg nmpk gayanya tak termakan la..ehe

izyan asimat said...

heheh pzah.. kira rajin n comey je cup cake nye... kalo aku takde makne nya nk buat cam tu... hehehe padahal kat cni slalu gak tgk student2 buat... heheh

fiszah_pjo said...

yan: maybe ko dok mnyewa ngn kwn2 lagi kot..nnti ade umah sendiri sure rajin gile baking2 ni..lgpun sementara tggu laki blik..hehe,terignat hero2 kt rumah parent yg sedang menggu, rajin kan juge..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;