Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Sunday, March 6, 2011

alhamdulillah sudah 30 minggu..:)

assalamualaikum...

pagi ahad yang ceria...

sudah 30 minggu "along" dalam perut saya.alhamdulillah tiada sebarang masalah semasa perut ni makin membesar. sedikit kesimpulan boleh saya buat mengenai kehamilan yang berusia 30 minggu:-

  • alahan loya dan sedikit muntah hanya berlaku  pada minggu ke-6 dan ia berlarutan hanya seminggu
  • sukakan makanan yang manis2
  • pil2 dari klinik kesihatan-iron tablet, folic acid, vitamin B dan vitamin C dimakan setiap malam sebelum tidur
  • 2 biji pil kalsium setiap pagi.selalu makan semasa breakfast
  • barang2 baby almost complete.tak terlalu byk membeli sebab recycle my Sis punya baby stuff saja
  • " along" start begerak gerak dalam perut sejak 19 minggu..time ni start rasa bila perut mengeras je..
  • sekarang "along" sedang aktif bergerak dan menendang. start aktif lepas breakfast pagi..dan time tido dia sama je ngn saya..so sgt jarang terjaga di tengah malam,once dah tertdo, smpai pagi la tdo nye..
  • "along" insyaallah seorang kakak..scan 3d/4d di Vision college pada usia "along" 27 minggu
  • berat badan saya sekarang sudah 61kg. kenaikan yang memberangsangkan..sudah naik 12kg sejak pregnant.ikutkan skema berat badan, harus lah naik tidak lebih dari 65kg. so saya perlu berkira2 bab makan sekarang.
  • kaki saya memang da mula membesar.(tak tau la katergori bengkak ke ape) sebab tak sakit pun..pakai sandle pun da tak muat :(
  • kegemaran semasa preggy : mengait, masak, makan pasembor, sukakan cendol dan ABC,sukakan air kelapa, malas giler nak berjalan2.
so far boleh saya katakan saya seorang wanita mengandung yg dalam kategori tidak banyak masalah..alhamdulilah pening loya sangat kurang..selera makan ok.baby tak banyak kasi kesakitan pada mam dia..so far, bersyukur sgt dengan keadaan diri dan keluarga..dari segi barang2 pon tiada masalah, si suami sponsor setakat termmpu dan masih belum ada kerunsingan di mana..

yg boleh saya katakan, my pregnancy moment sangat rilex dan menyeronokkan..orang sekeliling yang memahami dan supportive..tp seronok pula perut makin besar ni kan..sume pon org kasi keutamaan..

semoga "along" lahir, sempurna fizikal dan mental dan membesar dengan sihat. 

9 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

cuak x?he3...anyway,ari tu sy dh bg alamat ke blom eh?lupe..he3

fiszah_pjo said...

hehe..cuak jugak..tkot je..awak belum kasi pn alamat..nnti kasi tau

kasha + ajie.. said...

yg~~ kejap je suda 30w kn.. :D
xsbr tggu sicomel tu kua...smoge slmt+sht hendaknye..ameen~~ :)

asna cute said...

alhamdulilah.. another 10 weeks to go! siap2kan barang nak bawak ke hospital tau hehe

izyan asimat said...

alhamdulillah... 30 weeks sudah...
take care dear. hehhe

fiszah_pjo said...

kasha: yang, da 30 weeks kan..kejp je rasa..hehe.tapi dok counting days terasa lama aje..thanks for ur support ya..

asna: alhamdullillah..10 minggu lagi..beg baby belum disiapkan lg..nnti nk siapkan..hehe

yan: alhamdullillah..semoga kita semua selamat ya..take care too

Rosie Rose said...

wahhh ni lagi sorg geng mommy-to-be yg dah cecah 30wks. senangnya tgk fiszah ye... tak susah tido, tak sakit2 kaki. kite baru nak masuk 29wks ni, tp dah macam2 sakitnya. uhuhuh...

caiyok caiyok, seronok kan makin dekat due... tak sabar nak jumpa bb!

iKLiL HuDa said...

awak due bp hb..??? mcm lebih kurang saye.. :)

iKLiL HuDa said...

awak due bp hb..?? mcm lbh kurang saye... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;