Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, July 13, 2011

atasi sembelit selepas bersalin..

assalamualaikum...

alhamdulillah da selamat bersalin dan berpantang..terasa nk share sedikit pengalaman saya berkenaan sembelit selepas bersalin :)..khas buat bakal ibu yang akan melalui detik bersalin atau sesiapa sahaja yang ingin berkongsi pendapat.

ini kesah saya :)

selepas aje selamat bersalin, malam nya saya dapat kol dari my sis, bertanyakan keadaan saya..dia ingatkan saya suruh suami belikan ubat sembelit..better beli..jangan sampai dah sembelit baru nak beli..nanti sakit teruk pulak..then tak lama lepas tu abang sulung saya dekat Terengganu tu pun ada kol..antara intisari perbualan tu, ada jugak dia cakap pasal sembelit..so bila diingatkan berulang kali, saya assume ubat sembelit adalah penting dan harus dibeli..

betul la penting ubat ni.lepas bersalin rasa nak berjalan, nak kencing, nak mandi semuanya rasa takot dan semuanya rasa sakit/ngilu..ye la, baru lepas bersalin kan..kesan jahitan masih segar..masih banyak darah nifas..nak berjalan pun takot..bayangkan kalu mengalami sembelit..huhu..seram je..takot jahitan terbukak ke ape..so sila la jangan berusaha sangat kuat utk buang air besar ye :P

korang akan rasa sendiri nanti macam mana rasanya selepas bersalin..memang kena soft2 aje perbuatan tu..keadaan masih lemah..so untuk elakkan sembelit, better korang makan ubat sembelit..saya selepas 2 hari baru terasa nk buang air besar..malam sebelumnya ada makan ubat elak sembelit.so proses membuang air besar tak terasa menyeksakan..(better prevent then cure).

tapi jangan la makan selalu ubat tu..bila rasa perlu udah le..takot efek baby pulak..yang penting selepas bersalin tu je..sebab luka masih baru..belum tercantum elok lagi... if da lama lepas bersalin takpe la..

selain daripada itu, masa berpantang saya makan buah oren sunkist aje..mak kata buah itu je yang sesuai untuk orang lepas bersalin. buah2 lain banyak tak boleh makan..ada yg sejuk la, ada yang bisa la..macam2 la.elok jugak oren sunkist ni, ada banyak vitamin C, elok utk kulit, luka cepat sembuh, tidak sembelit dan macam2 lagi :)

okes..itu je nak kongsi hari ni..sebab tetiba teringat tadi :)..ini pengalaman saya je..yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan  ye..

11 comments:

Anah said...

takut sgt nak membuang lps bersalin, mcm2 bayang. Anah makan prune, Alhamdulillah elok jugak sbb makan oren tu Adam cam tercirit la plak.

Anah tag Fiszah join GA
http://inikisah-ku.blogspot.com/2011/07/ga-my-little-secret-fisher-price.html

pizet said...

aku makan nr tu memang x sembelit...sangat berkesan...dulu anak sulung nurse bg ubat elak sembelit lepas habis ubat sembelit blk...memang ngeri

Lina Rahim said...

kawan saya ada juga pengalaman sembelit after labouring. sampai naik keras najis dia di lubang tu..then orang suruh dia makan betik..tapi tu la takut baby pulak effect sebab sejuk(sbb breastfeeding)..tapi dia kata lama2 ok..

Atiqah Adnan said...

ubat sembelit ape eak..? bg nama plz qa nak standby beli.. huhuuu takutnyee kena jahittttt!!

fiszah_pjo said...

anah: hhehe..nnti pzah buATKN YE:)..takot je kan nk buang air besar pas bersalin:)

pizet: meamng ngeri la..ak ada rasa gak sembelit..tapi seb bek la time tu da lebih 30 hari :)..

lina: betul...betik tu org tua kasi makan takot sejuk..tu yg tak berani..tp kl mkn betik insyaalah tak sembelit kan??

dialicious said...

Ye.seeloknye makan ubat utk cairkan najis.biasanya hospital yg sediakan.dia xde rasa memulas ke apa.sgt natural perasaan nye.hehhe.jus plum pon ok tp takot sakit perut.masa pantang diah amek phytonatal from NR.mmg akan buang2 tp perut kempis je.xde effect kt baby sbb baby diah still sama je tempoh buang air besar dia

armouris said...

lagi info tentang sembelit di SIHAT SELALU - Sembelit : Kesukaran Membuang Air Besar

fiszah_pjo said...

diah:goog la hospital sediakan..kt tmpt sy bersalin tu dorg tak ksi pun ubt tu..huuh..ramai ckp produk NR berkesan tak de sembrlit :)

armouris: thanks for sharing

gincuitumerah said...

nak share my experience bersalin july 2012 arituh..sbb ank sulung, sy x standby ape2..mmg xtau akn kene sembelit..then bile kene sembelit tuhan jelah yg tau..2 jam dalam toilet, smpai menangis x kua air mata dah..buah prune x jaln ..hubby belikn ubt cocok kt bontot..ngeri sgt..then beli ubat air untuk elk sembelit tuh..until now, even dah 2 buln bersalin..sy still kene mkn oren sunkist ngn air sunskist n teln ubt pil atau cecair untuk elk kene sembelit..klu sy x mkn, akn kene balik..sbb sy mmg buang air besar 3 ari sekali..sangat fobia until now bile da time nk membuang..mmg rase jahitan tu nk terbukk..uishh..lg sakit sembelit dari sakit nk bersalin..

gincuitumerah said...

nak share my experience bersalin july 2012 arituh..sbb ank sulung, sy x standby ape2..mmg xtau akn kene sembelit..then bile kene sembelit tuhan jelah yg tau..2 jam dalam toilet, smpai menangis x kua air mata dah..buah prune x jaln ..hubby belikn ubt cocok kt bontot..ngeri sgt..then beli ubat air untuk elk sembelit tuh..until now, even dah 2 buln bersalin..sy still kene mkn oren sunkist ngn air sunskist n teln ubt pil atau cecair untuk elk kene sembelit..klu sy x mkn, akn kene balik..sbb sy mmg buang air besar 3 ari sekali..sangat fobia until now bile da time nk membuang..mmg rase jahitan tu nk terbukk..uishh..lg sakit sembelit dari sakit nk bersalin..

siti sarah said...

saya dulu pun sembelit teruk..dulu2 takde ilmu..tak budget pun nak kene sembelit...menangis nak membuang...nak teran takut jahit terbukak....lepas tu, sy ada cari gak info pasal sembelit nie..kalo tak mau sembelit rajin2 ambil kalsium..membuang smooth je..meh tgk info kat cnie..sy ada sharing cara nak atasi sembelit lepas bersalin.. http://ladysara84.blogspot.com/2013/04/cara-cara-mengatasi-sembelit-selepes.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;