Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah

Nur Adriana Atirah bt Syahnon



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

kehamilan kedua...semoga semuanya dipermudahkan

Kehamilan kedua


Lilypie Pregnancy tickers

Followers

Friday, July 22, 2011

kurap susu..ambik perhatian!

 assalamualaikum..

hari ni nak share pasal kurap susu..masa pantang lagi dah ada..saya ingatkan ruam aje..tak tau kenapa..makin lama makin besar..sungguh sakit hati tengok merah2 kt pipi adriana.pegang pun rasa kesat aje..
ini pic adriana mase die 15-18 hari ntah..tak ingat
saya letak bedak sejuk time ni..time ni tak byak sgt..lama2 kurap susu tu
makin besar kt pipi die..huhu

hmpir 2 bulan saya sangka kan hanya ruam susu..baru2 ni mertua ada datang ke KL..die tengok aje terus cakap, ini bukan ruam ni..ini kurap susu..ya ampun..terkejutnya saya..eeeee...kurap rupanya..iye la kan, takpernah ada anak..memang tak tau la camne rupa kurap susu..huhu..selepas dikenal pasti punca dan cara nk atasi, sy simpulkan:-
see, time ni ada nampak jugak ..ala-ala kesat kt pipi die
tak gebu2 pon..huhu..


punca : lelehan susu di muka adriana tidak dilap dengan kain basah..dulu lepas menyusu saya ada nampak gak kesan air susu tu..saya just lap hingga kering..tak terpikir langsung perlu basahkan kain napkin untuk cuci kesan susu..hasilnya terjadi la kurap susu..geram btol rasanya.marah pada diri sendiri yang amek ringan pasal susu ni..huhu..takde pengalaman..sedeynye la..rupanya akibat mama yg tak cuci betul2

langkah pencegahan: selepas menyusukan bayi, basahkan kain napkin(sikit udah le) then lap bersih2 muka/mana2 tempat yang terkena susu..ini la langkah pencegahan yang sgt perlu untuk memastikan bayi anda selamat  dari kurap susu

langkah merawat: oleh sebab kurap susu sudah terjadi pada adriana, takperlu menyesal menguling2kan badan ke ape..harus dirawat kurap susu di pipi adriana..nasib baik hanya dipipi..huhu..sebelum dapat tau itu adalah kurap ada jugak beberapa cara saya buat:-
*tepung sagu-ini cam tak berapa sesuai..sebab akan mengeringkan lagi kulit baby
*losyen gamat+susu kambing-pakai losyen ni ok jugak..kejap ade kejap takde..stop jugak penggunaan nya
*lipstick(ini petua dari ibu mertua)- saya tak berapa pasti dengan kandungan lipstik ni, hubby ada letakkan 2 kali..tp saya soh stopkan penggunaan lipstik..takot efek lain..

*beli Elomat cream (hasil menggoogle kat internet)- alhamdulillah berhasil pada pipi adriana..pakai sehari je memang nampak hilang kurap susu tu..memang sesuai utk baby..sekarang pipi adriana da licin...leganya la hati ku ini :)
ini adriana dah 2 bulan..time ni kulit die da licin :)..
thanks to elomat :)

elomat cream- saya beli di farmasi RM29.00



kenapa saya tak bawak aje adriana g klinik??erm, memang berhajat banyak kali nk g bawak jumpa doktor..tapi ade aje hal yang selalu menghalang..(alasan memanjang :P)..

p/s: saya ibu baru, memang nampak seperti tak pandai menguruskan bayi..tapi saya terima ini sebagai pengalaman dan pengajaran..so untuk bakal mommy yang lain, take it seriously ye..jgn jadi cam saya..sakit hati je tgk pipi bby sndri..so better korang amek tindakan yang wajar selepas menyusukan baby korang tu    ye..

sekadar ingin berkongsi :)

8 comments:

Anonymous said...

Bby sy pun jadi mcm ni..Umo 3 bln bru ketara ..makin besar pulak tu..elomet cream ni ok ke..takut jgak nk pakai sembarangan..iskk..geram tgk merah tu makin besar..

fiszah_pjo said...

hi anon..

bby sy aritu kire teruk gak kena kerap susu..letak 2 kali aje..terus ok..awak cuba la elomat tu..nnti cepat ok..tp bila da ok jgn pakai kan lg dah..klu naik sikit2 awak pakai nappy rash cream pon tak pe..drapolene ke pureen punye ke..itu mild sket..elomat ni kuat skit..try la dear..sakit hati tgk merah2 kt pipi anak tu

Anonymous said...

bby i pun skrg kena kurap susu lgi...sblum ni da baik i guna krim dri klinik kerajaan tp skrg cm x bekesan plak...nsb baik jmpe blog u nnti nk try jgk..

Anonymous said...

Bby i pun ada sama.. Baru nk msk 2 mths next wk. 2-3 hari ni i dok treat kurap susu dia with ezerra cream..tp cam takde perubahan je. pp dia still merah2.. nnt nk try elomet cream la pulak.. Pity my bby mcm nk kene jd bhn experiment lak..huhu..

Anonymous said...

Trima kasih sebab upload blog ni.. anak sy dah masuk 5bln sekarang. sejak usianya 3 bln hingga sekarang kurap susu dia tu makin membesar biarpun dah d rawat dengan krim yg diberi dari klinik swasta sehinggalah kami menggunakan rawatan tradisional menggunakan air kayu tuan.. Tetapi belum juga sembuh2. Nasib baik jumpa blog ni.. Nanti saya akan try juga krim ni.. Hopefully ada perubahan lah lepas ni.. TQ so much!

Anonymous said...

Trima kasih sebab upload blog ni.. anak sy dah masuk 5bln sekarang. sejak usianya 3 bln hingga sekarang kurap susu dia tu makin membesar biarpun dah d rawat dengan krim yg diberi dari klinik swasta sehinggalah kami menggunakan rawatan tradisional menggunakan air kayu tuan.. Tetapi belum juga sembuh2. Nasib baik jumpa blog ni.. Nanti saya akan try juga krim ni.. Hopefully ada perubahan lah lepas ni.. TQ so much!

Farah Rahim said...

owh jgnlah pakaikan elomet tu...
bahaya

http://krupkrup.blogspot.com/2012/06/mengejutkan-laporan-penindasan-kelenjar.html

Deanna Aris said...

as salam. jalan2 singgah sini :)
GARA2 ALFALFA: MIS V KETAT & RAHIM CANTIK MACAM ANAK DARA WALAUPUN DAH ANAK 2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;