Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, July 25, 2011

injection 2 month- adriana demam

assalamualaikum kawan2..

hari ni nak kongsi pasal perkembangan Adriana 2 bulan..dan nak kongsi beberapa tips mudah untuk merawat/mengelak anak demam selepas kena cucuk..

20-7-2011( 8.30am)

kami bertiga pergi ke Klinik Ibu dan Anak Bandar Tun Razak.saya amek cuti dan memang suami pun cuti.
sampai2 aje terus timbang dan ukur panjang baby.

panjang= 60cm
berat=5.6kg

then selesai itu, tunggu turn jumpa nurse untuk tengok perkembangan baby.so far tak de sebarang masalah..Adriana is ok..then tiba turn adriana kena cucuk.. 2month injection kt peha kanan Adriana..memang menangis la budak kecik tu..ye la jarum masuk kat paha,.tambah2 lagi time nurse insert ubat tu kan,memang la sakit..sian tengok dia..da selesai, nurse kasi ubat demam..(before tu saya ada tanya, injection 2 nd dose ni demam tak)dia cakap tak demam..huhu


balik daripada injection tu, saya bawak baby datang opis jap..motif utama datang nk amek hp..tertggal kt opis dek kerana hp tu tak de bateri then terlupa ada dalam laci..lagipun akak2 kt opis nak tengok adriana..so bawak la si kecik tu..time datang opis adriana masih aktif bergelak2 lg :)

kt opis mama.time ni ceria lg :)

kami lunch dekat ayam kampung at Velodrom , Cheras..time ni adriana tidor aje..so kami makan tak terganggu..agak da relaks dan kenyang kami terus shoot ke Plaza GM..saja nak beli baju2 baby.memang sesuai untuk borong aje..tapi kami beli la jugak baju2 untuk dia..alang2 pergi kan :) dapat la si kecik ni rompers, leggings, gaun2 sket..time ni baby banyak tidor aje..

balik daripada tu, kami singgah Tutti Fruti jap..awalnya nk ngeteh di mamak Kayu Nasi kandar aje..tapi parking penuh, kami lajak ke Tutti Fruti..sebab baru bukak kan..torai la tengok..mahal la aiskrimnye..rm5.30/100g..huhu..self servis..amek la banyak mana pun,letak la segala topping yang korang suka..tapi kiraan die ikut berat..mahal la..unfortunately, rasa icecream die menghampakan..tak lemak2 pun..sangat biasa..huhu..Baskin Robin is better..(lebih kurang je harganya)..lepas abes makan ice cream ni la dah nampak adriana mula tak selesa..
time ni kami bertiga je customer ..huhu

sejuk benor dalam tutti fruti

insan2 tersayang dlm hdup saya

nuts for me..sweet for him

susu EBM utk adriana

die da mula nangis2..balik daritu, saya mandikan die cam biasa..kemas umah sikit..tapi adriana tido tak bape lama dah..huhu..kejap2 nak nagis..time tu saya ckp kt hubby..demam kot..tp hubby ckp, jgn ulang2 kata demam..nnti die demam betol..huh.adriana mula tak senang duduk da..adoi...selalu die ok..malam ny IlYani(mr&mrs engineer) akan datang rumah, saya nk la masak sikit2..boleh plak si adriana tak nak duduk,,huhu..letak kt tilam die, nangis aje..last2 saya masak sambil pangku die..senyap je die tengok mama masak..tangan mama yg lenguh,,so masak simple2 aje..huhu..

masa tetamu datang adriana cam agak moody aje..aleesya yang riang ceria ..adriana da slow2 je..tetamu da balik je mula dia start gear..nangis aje..time tu da kasi ubat dah..kasi tdo, die ngis aje..tengah2 malam die bagun nangis kuat2..hubby angkat dodoi2kan..agak lama die nangis..huhu..lama2 die penat die tdo la..esoknya adriana kembali cergas..saya amek emergency leave..kasi die minum ubat ikut jam..lap2kan badan die..lucky dapat nasihat dr kawan2 lepas letak status kt FB..

so ini saya nk kongsi tip2 mengelak/merawat anak yg demam..dari kawan2 :)
  • after cucuk, sapu air susu badan keliling tmpt baby kna cucuk 2...x pn sapu vicks ok jgk...tpi tmpt lubang cucuk 2 jgn kacau tau,insyaAllah, x dmam..n lg 1, lpas cucuk 1 ari 2 jgn kasi baby mandi...better esknya bru mandi...elok ptg la (tpi klu tnya misi, dia kta bleh ja mandi)....elok jgn bgi mandi dulu
  • jangan leka... selalu lap2 badan dia dr ujung rambut hingga ujung kaki.. xpayah bg dia pakai baju.. biarkan dia pakai pampers je.. jgn lupa ketiak dia juga.
  • org ckp sblm die demam tu..dh agak2 nk demam bg je ubat yg doktor bg...wpon masa tu bdn die xberapa panas.ubat ade kan?bg je...pastu monitor suhu die...jgn bg tinggi sgt jelumkan selalu..
  •  ubat demam jgn lupa bg.. klu umur baby bg setiap 6 jam.. jgn kasi can temp dia naik.. klu dia aktif.. should be ok.. klu dia merengek sbb xnak kena lap, lap jugak.. semua tu kejap je..
blog crochet was updated
http://fiszahcrochet.blogspot.com/

11 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

tulh, sian kt adriana...aleesya plak wt bising...he3

fiszah_pjo said...

yani: hehe..aleesya tak buat bising pon..hehe..she is happy girl..adriana nk demam..itu yg slow aje..klu tak die pon nk join alesya:)

pizet said...

apa yang aku buat biasanya...masa sblm nak cucuk tu bg longgarkan cikit pampers dia bg ubat senang jalan, pastu lepas cucuk trus sapu vicks, blk rumah trus bg ubat demam...so far berkesan...kalau nak demam gak kena la lap badan n bg ubat 6 jam sekali...

Ms SZ said...

nurse kat tmpt sy bawa Keisha pesan, lepas injection jgn mandikan bayi. Esoknya baru mandikan. Jadi sebelum pergi, mandi bersih2. Setakat ini berjaya. Alhamdulillah

fiszah_pjo said...

pizet: seronok nya anak tak demam..sedey plak ak, sebab lambat tau lgkah2 yg ptt wat lepas cucuk..huhu.

ms sz: seronok nya keisha tak demam..huhu..sy tak tau la awak..huhu..nurse pun tak pesan.dorg igt da pandai la kot..huhu..pg before g klinik da mndi juge..ptg nye pun mandi am biasa..tu yg demam ..sedey je :(..takpe la next time beringat2..hehe/

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

akak dah tak ingat dah anak akak dulu demam ke idok..eheheh tapi rasanye demam...ngeeeeee

mmg kene buh vicks cepat2 tau..if tak mmg melarat2...lap2 badan tu penting. tak kasi suhu bdan naik

get well soon ya

izyan asimat said...

wah tq for the info... insyirah cucuk khamis ni.. kena amik tindakan awal supaya x dmm....heheh debab je adriana... insyirah cekenit je.. heheh

fiszah_pjo said...

kak rose: tu la..cian my baby,.,takpe, next cucuk kena buat langkah berjaga2:)..alhamdulillah sehari je die demam..klu berlarutan mau jiwa kacau mama die n :)


izyan: welcome..hehe..elok la prevent dari demam ye..hehe..ntah2 insyirah lagi berat dari adriana ni :)..g cucuk nnti jgn lupa update blog ye :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bila tengok gambar EBM tu..teringat akak masa mula2 belajar nyusukan anak..g mana2 nak bawak EBM..padahal tak perlu pon..if dia nak kasi je terus direct..sbb EBM ni..lama2 zat dia kurang then B plak membengkak kan..takpe..akak dulu pon cam fizah..belajar skit2 dunia penyusuan..:-)

fiszah_pjo said...

kak rose: kalu kuar memang ready ngn ebm dalam botol..kadang3 baju yg saya pakai menyukarkan bf.mau bby mengis dlu baru dpt minum..tu la..kadang2 kuar bawak ebm, die tak mnum pun..nk df dalam kete..then susu tu pon rosak :(

ShaCk IeRa said...

Baby tak demam..tapi nangis..sakit dekat paha side dia injection tu...sapu vicks ok tak?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;