Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah

Nur Adriana Atirah bt Syahnon



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

kehamilan kedua...semoga semuanya dipermudahkan

Kehamilan kedua


Lilypie Pregnancy tickers

Followers

Tuesday, April 5, 2011

menjelang 35 minggu usia kehamilan..

assalamualaikum W.B.T..

lakaran dari yang pakar:-
beginilah kedudukan bayi dalam kandungan di usia 35 minggu
info dari pakar:-

~Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.~


hari ni saja nak berkongsi rasa dengan kawan-kawan..

sudah menjejaki usia 35 minggu kehamilan..tidak lebih 40 hari lagi menjelang due date..apa yang saya rasa setakat ini???? :-
  • bila malam terasa panas aje..panas dan berpeluh ye kawan2..dah mandi malam pun berpeluh je lagi..kipas on dah laju dah..~ sampai kadang2 tidor pun tak nak pakai baju..sensor di situ..hahha..sila jangan pikir lebih2 ye..selimut rasa tidak diperlukan..kaki memang tak bertutup la.sebab panas..hehe..
  • perut terasa makin tegang..sampai rasa tak boleh ada sebarang beban diatasnya..hubby letak lengan die pon terasa tak selesa..~sampai kadang2 si hubby tak tau nak peluk di mana..
  • maybe baby dah engage kot..ini tak bape pasti sebab belum scan lepas 8  bulan..tunggu hari khamis ni jumpa doktor.. saya rasa baby dah engage sebab terasa sakit di bahagain bawah pelvik.~ macam bila bangun berjalan rasa cam sengal2 aje kt pundi kencing..tapi belum rasa ringan lagi perut..orang kata if terasa ringan mean baby dah memang dalam laluan..sy masih belum 9 bulan kot..so belum terasa ringan lagi perut tu..
  • pernafasan sedikit terganggu..macam tak bape nk clear sangat.simpton apa tak pasti
  • belum ada susu lagi..sebab ada a few frens asking, dah ada susu ke???sesetengah orang dah mula kuar susu dari niple dia..saya rasa saya belum :)
  • kaki memang dah kembang.sandle tak muat..tapi pakai je..nak beli len takot lepas beranak kecut kaki ni..tak best plak pakai sandle besar2..
  • baby kicking adalah seperti biasa..
~ini semua pengalaman saya seorang je..sebab masing2 ada pengalaman mengandung tersendiri kan..tak sama setiap individu..


p/s: suka tak tudung 3 layers chiffon yang hot seperti Fareeda tu???kalau tak pernah try,cuba la try satu.sure berkenan..stok baru tudung 3 layers chiffon da update. meh tengok stok kt sini :)..cantik cantik 

14 comments:

asna cute said...

berdebar2 kan... =)

fiszah_pjo said...

asna: aah..berdebar2...tak tau la cm ne keadaan nya nnti :)

izyan asimat said...

insyaAllah semua berjalan lancar...
fiszah, aku skrg kalo mlm nk tido pon berpeluh2...
memang camtu kot..


heheh bile ko stat cuti balik kedah??

Rosie Rose said...

fiszah, dah masuk 35weeks eyyy! makin excited kan??? ish ish... kite pun excited gak! hiksss...

fiszah_pjo said...

yan: kan kan..tido malam berpeluh je..huh.laki ak cakap sebab da makin gemuk..so banyak lemak..tu yg panas..cis...tp ak rs kebaykan org preggy da hujung2 ni memang terasapanas aje...

plan nak balik kg awal bulan 5..dlm 1/5/11...insyaallah
ko nk start cuti bila?

fiszah_pjo said...

rosie: kan kan..excited..hope sumanya selamat..take care ye mommy..

Rosie Rose said...

fiszah, my crochet project dh siapppp! tp takde la headband bunga2 sbb my baby will be baby boy. hikssss! =^.^=

aTy _faRed~ said...

sejak keguguran.. tah biler lagi nak merase semua ni...:)

fiszah_pjo said...

rosie: wow..tak sbr nk tgkjap lg sy siggah ye..hehe..jambu la baby boy if bunga-bungaan..hehe

aty_ fared: sure soon akan ada lagi perasaan cam ni..no wory dear, insyaallah rezeki aty pulak lepas ni..mari sama2 berdoa..amin..

izyan asimat said...

fiszah : aku pon plan nk cuti awal 2 minggu... maybe 14 hb da balik johor la... hope semua berjalan lancar kan.. take care k..

Em's Family said...

salam...

congrats on your pregnancy..

kalau kate nak tau lebih lanjut mengenai set bersalin Amway Tropical Herbs, do let me know ok..

akak boleh bagi a good bargain as well.. insyaAllah :)

Thanks
Kak Mira

fiszah_pjo said...

kak mira: thanks sudi singgah my blog..saya dah beli set bersalin amway from my fren...beli masa 6 preggy aritu..sorry ye kak..maybe next time pulak ye kak...hehe

Em's Family said...

no worries.. :)

have a safe delivery ok ..

Kak Mira

malis said...

Mmm I tungu hari ni.. Takot sgt coz dok suruh bsalin normal ... Dulu lalu tingkap.. Ni bby dh 3.4 kg eeee mcm mana la nk teran...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;