Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, April 7, 2011

8th check up- 34 minggu++

assalamualaikum..

sudah lebih 8 bulan usia kandungan..so melawat  klinik kesihatan ibu dan anak (KKIA) adalah menjadi kwajipan setiap 2 minggu sekali..everything is fine..macam selalu jugak datang pukul 8.30 pagi, menunggu jumpa nurse 2-3 jam..huhu..setle pukul 12tengah hari..sempat la saya tertidur..haha

update:
usia kandungan = 34minggu ++
tinggi rahim= 34
HB= 11.5
tekanan darah=90/70
berat=63.5kg (naik 2 kg dalam masa 2 minggu..nurse kata OK)
kandungan gula dalam darah= nil
bengkak kaki= yes




tak de apa nak update sangat..sebab nothing was so strange..sekarang lebih cepat penat...solat pun kalu yang 4 waktu tak larat nak berdiri lama.sembahyang duduk atas kerusi. kalu waktu subuh dan magrib masih berdiri seperti biasa..perut tak besar mana..tapi rasa senak..huhu.baby aktif menendang tapi tak mengganggu tidur..she was so good gurl..alhamdullillah tiada sebarang konflik untuk kandungan kali pertama ni..hopefully she will  behave as good as she can before and after delivery...

cuma lately, hubby mula mempersoalkan ke"ready"an saya nk bergelar mama..
suami:" ayang dah ready ke nak jadi mama?''
isteri: " ready atau tak kena ready jugak"
suami: " betol2 la..abg tanya serius ni"
isteri: " nape tanya macam tu??????"

bermula la episod ceramah free..beliau memang suka berceramah kt saya..haha..tambah2 pasal pendidikan anak ni..dia cakap jangan ikut sangat baby..kena train baby dari kecik..bak kata pepatah   " melentur buluh biar dari rebungnya"..sebab dia kadang2 risau tengok cara sy manjakan anak2 buah..hubby risau anak2 kami nanti terlebih manja sebab mamanya tak "keras"..huhu..saya cakap la.."ape nak risau, abg kan ada..papa kan garang..papa la ajar"..hahhha...dan dia mula berimaginasi yg bukan2.hehe

tapi masih ada riak kerisauan di muka beliau..dan beliau tak sudah2 ingatkan saya pasal pendidikan anak ni..harus dimulakan dari kecik..oooooooo..pening ok..baby belum pun kuar..dah kuar nanti pandai2 la mama papa ajar sikit2..takkan kuar2 je nak anak jadi good gurl aje..manusia boleh berubah...

p/s: tak terlebih panjang pulak..:p

2 comments:

izyan asimat said...

lama jugak kene tunggu kat KKIA tu.. aku slalu dtg sebelum kul 8.. dapat la no 5 ke bawah.. tapi selalu settle paling lambat pon kul 10..tak lame sgt la.. maybe area kg kut.. kalo kat bandar memang ramai sentiasa...

wah bgus syahnon.. da merancang pendidikan ank...berfikiran jauh...

fiszah_pjo said...

yan: memang ramai..sebba ibu mengndung ngn baby sekali..sebab appointment mmg kul 8.30pg..so smpai je dah no 60..hahha..ramai kan..takpe la, sabor je labenda free.

haha..laki ak tu takot kelembutan memusnahkan masa depan..so die nak diajar cara org dulu2 garang, rotan..hahha..malas nk argue..layankan aje dlu,,tgk die cmne..sekali dah kuar,die plak berlembut sgt ngn anak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;