Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, April 28, 2011

10th check up :37weeks++ & false alarm contraction

assalamualaikum...

hari ni ada check up untuk minggu ke 37++..hari ni sudah 37 minggu 4 hari..macam biasa pukul 8.30pg sampai dan selesai jam 10.30 pg..awal hari ni:)..tak sempat mengantuk.

detail on 10th check up:-
  • usia kandungan: 37 minggu++
    berat badan: 645kg ( berat naik 1kg dari minggu lepas)
    tekanan darah: 110/70
    gula dalam air kencing : nil
    HB: 12.2
    tinggi rahim: 36
    jantung baby:ok, bengkak kaki: nil

hari ni merupakan last check up dekat Klinik Ibu dan Anak Bandar Tun Razak. mulai minggu depan check up akan berlangsung di KKIA- Tualak, Kuala Nerang Kedah..tu pun if belum bersalin. so harus la melawat klinik kesihatan setiap minggu sampai la selamat bersalin.

cerita pasal false alarm contraction, semalam balik kerja tengah bersantai2 dengan si suami, perut tiba tiba mengeras..sakit betol..lama pulak tu baby mngeras.perut mengeras lama..pastu terpikir2..contraction ni rasa nya macam mana?orang cakap maca sengugut..if senggugut, saya rasa sakit pinggang giler..ini tak..perut yg sakit..keras yg menyakitkan..

so rilex2 kejap..dalam pukul 7 lebih rasa lagi..hubby cakap pergi sembahyang maybe ok pas tu..kejap lepas tu dah ok..tapi masa solat sakit balik..memang keras giler..sakit..tapi kena masak jugak..masing2 malas nk kuar, harus la masak..stok lauk kan ade..tak masak membazir plak..mintak tolong si suami sapu sampah, saya g masak..masa masak tak sakit..tapi masak nak makan perut keras lg..sakit..dan berlarutan sampai kul 12tgh malam..tak terasa nk g spital pon sebab rs ini bukan nk beranak lg.. takde tanda air ke darah ke...

cakap ngn hubby, agaknya betol la kot tak lama dah ni..alarm dah ade..maybe by next week baby kuar kot..saya nak blik kg Isnin ni..bermakna esok last day bekerja. saya amik cuti awal..sebab nak balik beranak dan berpantang kt kg. hope sampai je kg, sok nye beranak..:).

p/s: tadi tanya nurse pasal contraction tu..nurse ckp contraction memang rasa cmtu..if semakin kerap dan sakit harus segera pergi hospital.atau pun if baby kurang gerak..sebab kadang2 tanda air atau darah memang takde tapi takot baby lemas dalam perut..if makin kerap rs contraction tu elok pergi hospital..pasal air selusuh, nurse tak galakkan..dia ckp nk minum, elok dah ada pembukaan sekurang2nya 3cm..if minum awal2 nnti sakit giler..tapi takdepembukaan, then las option operate..huhu..so better minu bila da masuk labour room.

4 comments:

Rosie Rose said...

wahhh dah tak lama dah tu fiszah! betul cakap nurse tu... at this stage, tu dah kira braxton hicks, practice contraction. cpt2la sampai kedah yerrr...!

kalau betul2 dah nak bersalin, contraction tu jadi makin kerap, like every 10 minutes and less. time tu mula la sakit semua pinggang bagai, sebab perut mengeras jerkk.

kita pun dah mula sikit2 contraction, tp tak kerap mana. prektis prektis.

rAtu saLju™ said...

kat kg t ada tenet x?..
anyway,ape2 hal best of lux deaR...
semoga Allah melindungi kamu :)

fiszah_pjo said...

rosie: sabar je dlu ye baby..tggu mama dan papa sampai kedah dulu:)..hehhetak tau la rose..tup2 tup baby tggu jugak due date..hehe..anyways take care too..

ratu salju: kt kg takde tenet :(..huhu..awak pon take care ye..thanks

rDnA said...

btul ckp nurse tu..jgn minum air selusuh awal2..nnt skt lama tp baby takmo kuar..nnt air selusuh bwk dlm LR..bila dah 6cm ke sesetgh nurse tu akan tanya ada tak air selusuh..klu ada dia suruh bukak tutp botol tu..nnt dah 9cm br minum..ntahla..ni based on my experience kt hosp putrajaya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;