Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, February 23, 2011

Nafsu makan menjadi jadi...

assalamualaikum...

sekadar ingin berkongsi masalah yang membelenggu diri semenjak dua menjak ni..pada mulanya berpikiran positif..takpe badan besar pun akibat mengandung..nanti lepas pantang susut la balik..tapi jadi risau bila tumit mula rasa sakit..haha..ini menandakan berat badan bertambah..dan tumit berkerja keras utk menampung berat badan..dulu awal2 preggy kebanyakkan orang tak selera makan kan..sampai sakit pening2..saya pun rasa gak..tp kejap aje tak lama..dalam 1-2 minggu aje..lepas aje 1-2 mggu tu, selera menjadi2 sampai sekarang..alhamdulillah...

pagi2 datang kerja memang tak skip breakfast..selalunya berat la..tak nasi lemak, roti susu ,bihun goreng atau 4 biji kueh mueh..itu pun siap ada tapau sikit untuk mengunyah2 sementara nak tunggu lunch. lunch plak tak pernah skip..jarang say no when buddies ajak lunch...habes lunch tapau jugak cucur2 kononnya utk makan petang sementara tunggu waktu kerja habis..

dinner saya tak pernah skip..sebab balik rumah, masak utk sy dan suami..selewat mana pun hubby balik kerja sure ada makan malam nya..aduh...makan tanpa henti..berat badan naik bukan setakat 1-2 kg aje sebulan.hari2 pun si suami tengok dia selalu aje usik badan da macam belon..part ini, part itu sume kembang..sampai dah boleh hafal setiap perkataan yang bakal keluar dari mulut dia..

rasa cam susah aje nk kontrol makan ni..tekak rs tak best je klu tak makan..aduh..yang leceh nya bila ada appointment kt Klinik kesihatan..konform kene nasihat ngn nurse tu..worst case kena mnum air gula..naik berat badan banyak sangat pun tak elok..takot kena kencing manis..hormon orang mengandung ni lain..dah tekak pun orang melayu asli..nak nasi jugak..tp nasi la kena kurangkan..aduh... DILEMA kan.....

P/s: kalu tak makan rasa bimbang takot si kecik tak cukup zat plakkan??????(ayat penyedap badan)hehe

4 comments:

asna cute said...

rasa macam normal kot sbb baby dah start nk mbesar lg masa skrg nie. cuma kalau boleh, kuih2 tue ganti dgn buah ke boleh kawal kalori yg kita maik dgn nasi + lauk2 tue.

just cadangan jer. if xboleh tahan lapar jugak.. mmg kna mkn juga la hehe.

izyan asimat said...

hehe normal kut pzah...
aku skrg cuma x lalu sgt mkn nasi berlauk... kalo mkn pon ckit je... lagi best mkn roti, biskut.. tapi mkn memang kerap la... hehehe

fiszah_pjo said...

asna: tu la..normal rasanya..biasa la org preggy mmg kuat makan kan..tekak ni sedap aje mkn kueh2..buah makan juge..tekak melayu abes kononya..haha

yan: ak tak bpe nak layan roti ngn biskut..tu yg makan nasi aje memanjang..eheh..orang mengndung kan..dpt nikmat makan tanpa henti..hehe

fiszah_pjo said...

asna: tu la..normal rasanya..biasa la org preggy mmg kuat makan kan..tekak ni sedap aje mkn kueh2..buah makan juge..tekak melayu abes kononya..haha

yan: ak tak bpe nak layan roti ngn biskut..tu yg makan nasi aje memanjang..eheh..orang mengndung kan..dpt nikmat makan tanpa henti..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;