Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, February 10, 2011

5th check up at 26 weeks

assalamualaikum..

pagi tadi ada check up kt Klinik kesihatan seperti biasa..nothing strange..macam rutin sebelum2 ni jugak.
hasilnya:-
 usia  kandungan : 26 minggu
berat : 58.5kg (naik 4kg dari 5th check up)
hb : 11.3
tekanan darah : 90/60
kandungan gula dalam air kencing : NIL
tinggi rahim: 24..

sedikit isu, mengenai tinggi rahim dan usia kandungan..tak tally kan?? last month punya check up pun tak tally..dulu bajet cam nurse salah ukur ke ape..tapi bulan ni pun sama hasil die..tinggi rahim tak sama dengan usia kandungan. pelik jugak kan..selalu baca pengalaman dari blog2 semuanya tally aje.
masa check tu,

nurse :  "perut awak ni kecik. its normal untuk  first pregnancy"
fszah : " sama macam last check up jugak..so maknanya saya punye EDD pun akan tukar ke?"
nurse : "tak lah..depend pada individu jugak..kalu nak kuar awal, awal la.."
fszah:  "so tak pelik ke tinggi rahim tak sama ngn usia kandungan.."
nurse:  "jangan risau..tak pelik..anak sulung memang macam tu..sama kes macam adik saya..perut kecik "

lepas check perut jumpa nurse untuk sesi kaunseling macam biasa. berat badan naik 4kg. sudah terlebih katanya. tapi takpe, next month kalau banyak lagi konfem kena minum air gula.max boleh naik hanya 2kg aje. jgn naik banyak2, takot kena kencing manis..harus kurangkan pengambilan nasi, banyakkan sayur dan buah..

so hari ni kena cucuk untuk elak kancing gigi..first dose. next check up akan kena cucuk lg..sakit rupanya kena cucuk ni..tambah2 masa die nak tekan utk alirkan cecair tu..mak ai sakitnye..huhu..nurse cakap akan sengal2 2-3 hari..

itu je la cerita check up saya hari ni..

4 comments:

pizet said...

tuam dengan ais x pun air panas dekat tmpt cucuk tu...aku biasa lenguh dekat seminggu gak tgn sebelah kena cucuk tu...x pe nnt next bb cucuk sekali ja

fiszah_pjo said...

ye ke..lepas tuam tu cepat ok ke? okes, noted..nnti nak balik try..sakit gak kan masa cucuk tu

izyan asimat said...
This comment has been removed by the author.
izyan asimat said...

heheh aku dlu awal2 da kene cucuk..
mase wat buku da kene... bulan depan cucuk lagi sekali.. hehe

erm xpe kut beza 2 minggu je tinggi rahim n week.. perut kecik kot.. asalkan bby chat...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;