Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Friday, December 31, 2010

kek coklat lembap kukus paling enak...

assalamualaikum..

Jumaat public holiday...seronok kan..tapi hubby kerja..saya seorang aje kt umah..ape pun terima kasih kepada skuad Malaysia yang menang piala Suzuki...

oleh sebab banyak masa pada hari ni , saya google resepi kek  coklat lembap..saya amek dari sini.sebelum ni memang selalu jugak buat kek coklat ni..tapi setiap kali buat memang akan cari resepi baru..
kali ni kasi 5 bintang untuk resepi ni..*****

sangat sedap..tak terlalu manis..takperlu topping2 bagai da cukup enak..makan tengah panas memang terbaik..tp tadi baru je try makan yg sejuk punye..woowow..meletop ok..( sedap atau tau subjektif ye kawan2) bagi saya super enak..

Ini resepi nya;
200g minyak sayuran *
250g gula kastor *
250g susu pekat*
1 tin susu cair *
100g serbuk koko*
4biji telur- pukul sampai kembang (saya malas sket..masuk dalam blender je..hehe.(T_T))
150g tepung gandum#
1st baking powder#
1st soda bikarbonat#

cara-caranya
1.semua yang betanda * masak atas api sampai berkilat..jangan sampai mengegelak plak ye
2.semua yang bertanda# ayak ye
3.kacau telur yg da dipukul sebati +semua yang bertanda * + semua yang bertanda #
4. then bila da sebati, masukkan dalam loyang yang dah disapu dengan minyak.
pastikan air yang dikukus dah mendidih@mengelegak ye sebelum masukkan
kukus selama 1 jam ++..saya kukus dalam 1jam 20minit



ini la rupa kek saya,,sgt moist..sedap tak terlalu manis..

Thursday, December 30, 2010

Peace contest by Ezan Idma

assalamualaikum..

hutang tagged from Puan Lina Rahim..esok lusa aje da tutup tarikh penyertaan contest ni..tak nk menghampakan puan lina harus la saya pon join kontest ni..


ehsan dari tuan punye blog
contest la pulak kan. contest ini memrlukan anda menghantar satu (1) sahaja gambar, takleh lebih kalo lebih saye amek simpan je dlm blog. haha ;p gambar yang dihantar mestilah gmbar anda, kalo gn kawan2 pon mesti ade anda. dan mesti mempamerkan ''peace'' !! kalo ramai2 pon semua kene peace! haha ;p tengokla contoh gmbr tuan punye belog yg dijadikan banner contest ini. mcm haram. haha ;DD baik syarat2 am nye ade lah :


1. mcm biase la. follow la belog ini. kalo tak follow pon takpe. tp tertinggal berita terkini hiburan tersangsi jgn mara! kalo follow, lain kali korg buat contest bole la i follow korg pulaks! (DONE)
2. mesti ade blog dan berstatus warganegara MALAYSIA. (blogger only)- (DONE)
3. letak banner contest ini di entry anda dan di sidebar berlink kan belog ini. (DONE)
4. tag kan kengkawan anda juga blogger seramai 3 org. atau 30 org. kah kah kah (DONE)

Saya tag: BELLA, LIYANA, and RDNA...masih punya masa atau tidak ye???

5. suda join tinggalkan komen anda pade entry ini supaye senang saye nak g kat belog anda. and
tengok anda peace smbil peace balik kat anda! (DONE)
6. tarikh tutup pade 01 january 2011
 
bila dah godek2 tak jumpa plak pic ade peace..huhu..maybe da agak tua kot..haha..so pic yang baru amek Selasa lepas la jadi taruhan..
2 peace saya untuk kamu...
pic masa farewell member opis..
orang sibuk baca doa saya sibuk peace

Farewell Kak Nani di Ayam kampung

assalamualaikum..

takde idea nk update blog actually..tapi bila da dapat pics from kak nani, laju je nk update blog..

general ye:-
Nurhanani a.k.a kak nani dah bersama Zelan selama 6 1/2 tahun..dia receptionist yang sangat murah senyuman..gelak aje if dengan die..sangat memahami dan baik hati..kak nani dapat offer lebih baik di area Subang..lebih dekat dengan rumah dia..

semakin lama semakin kurang plak geng geng sebfast dan selunch dengan saya di ZElan ni..huhu..
okes la..ini pics kami hari Selasa lepas..lunch dekat Ayam Kampung..dekat Velodrome,Cheras..open air..dn ssetiap hari penuh aje ngn pelanggan.
kak nani bertudung biru yang tgh gelak tu..

geng2 saya suma mak budak,except FAZ..baru masuk..
kak nani,kak iza,kak hawa,kak yati

ada jugak wakil lelaki..2 lelaki wjib dlm group ni..
ini najib..

baju oren tu kak maheran

da kenyang da ni..

FAz single lg..but not available..sy da berisi :)

sila abaikan muke buruk sy itu..tgk belakang..
penuh ngn pelanggan...

habis licin sume makanan..aym kampung mmg sedap ::)

muka gembira lepas kenyang

ini la 2 kumbang group kami..najib dan fitri..single but not yet available
to kak nani, semoga hubungan persahabatan ini tak akan putus..keep in touch kami doakan kak nani sentiasa sihat,murah rezeki dn diberkati Allah..amin..

Wednesday, December 29, 2010

anggar berat bayi anda :)

assalamualaikum kawan2..

tadi masa menggoogle pasal berat badan semasa hamil, saya ada jumpa blog yang menarik ni. so terasa nak kongsi dengan korang semua..detail nya korang refer balik blog ni ye..


peratus ini berkadaran dengan jumlah peningkatan berat badan ye..
bukan total berat badan ye :)

kenaikan berat badan yang ideal yang disyorkan oleh para pakar:-
  • Berat badan normal (BMI antara 20 sehingga 23):  11kg sehingga 16kg,
  • Berat badan tinggi / gemuk (BMI melebihi 23):       7kg sehingga 11kg,
  • Berat badan rendah /kurus (BMI kurang daripada 20): 12kg sehingga 18kg,
  • Sekiranya mengandungkan kembar: 15kg sehingga 20kg.
Secara kasarnya, pertambahan berat badan setiap bulan boleh dibahagikan kepada tiga bahagian utama mengikut trimester:
  • Trimester Pertama (Bulan 1 - 3) 1 hingga 2 kg sebulan,
  • Trimester Kedua (Bulan 4 - 6) 0.5kg seminggu,
  • Trimester Ketiga (Bulan 7 - 9) kurang 1kg sebulan.

ikut gambar rajah di atas, kita boleh menganggarkan berat bayi yang dikandung..
okes, mari buat contoh atas berat badan saya

berat badan sebelum hamil = 49kg
tinggi =161cm
BMI= 18.9 (so kategorinya adalah kurang berat badan)
maka= penambahan berat badan yang disyorkan adalah 12-18kg iaitu minimum 61kg dan max 67kg.

mari kita kira anggaran berat bayi pulak..
berat badan saya semasa 20 minggu = 53.5kg
jumlah penambahan berat badan = (53.5-49) =4.5kg
berat bayi semasa 20 minggu = 27% daripada 4.5kg =1.215kg..

tapi kalu kira kasar camni memang tak logik kan? hahha..takkan la baru 20 minggu berat badan bayi adalah 1.215kg..sangat tak logik..heheh..dalam buku ke mana info kesihatan bagitau berat bayi dlam usia 20 minggu sekitar 340g sahaja..heheh..sebab berat ibu yang naik tu bukan kt bahagian perut je..satu badan naik..kat muka la, tangan la,semua la..so percent tu lebih kecik kalu tertumpu kt perut sahaja...

so mari kita  buat kira2 lagi..

berat bayi = 1.215kg- 0.34kg = 0.875kg..haha..ini pergi kemana????

haha..kelirukan?ini pengiraan kasar sahaja..hehe..nk betul dan tepat kena g scan ye kawan2..itu paling tepat..hahhaa...jaga makan minum ye..jangan naik mendadak sangat..nanti kena minum air gula..saya pun nk kontrol jugak ni..

Monday, December 27, 2010

status at 20 weeks and imah's wedding.

assalamualaikum.....jawab jangan tak jawab..

hari ni hari Isnin..monday blues cmpur dengan pening kepala..sebab kurang tdor kot..

ringkasan..
hari Jumaat lepas sy amek cuti..so balik Kedah pukul 11 pg naik bas kt BUkit Jalil..hubby kerja..so saya balik sorang saja.. sampai rumah dalam jam 6petang cam tu..penat plak kali ni..rasa sakit pinggang..huhu..
Anugerah SKRIN tak best langsung!hambar giler..orang cakap tak nk  amek pengacara yang lawak2 sebab nakkan majlis formal..tp kenapa pengacara malam tu cuba nk berlawak..sgt tak kena..

hari sabtu, awal pagi pergi pekan Nat kt Kuala Nerang..pekan nat tu ialah pasar pagi la..hehe
berjalan2 mencari lauk2..tapi sebab panas sangat kot..terasa nk pitam saja..huhu..
saya attend 2 wedding je hari sabtu..rumah syikin dan rumah imah..seronok tgk pengantin2..hehe

hari ahad, family abg pendi bergerak pulang ke Terengganu..mat pizi pun ikut jugak..tolong2 abg pendi.s.ebab kondisi abg pendi belum betol2 ok..abg pendi ada sakit batu karang..maybe by january 2011 akan operate buang batu karang yg sebesar ibu jari tu..so lepas tu saya lepak je kt kedai jahit mak kt pekan Kuala Nerang tu..

tengah hari tu dapat sms dr Wan..korang refer balik entry ni..pasal my frens yg preggy..takziah tuk wan sekeluarga..huhu..kandungan wan tak dapat bertahan lama..Wan keguguran bayi sulung diorang at 15weeks..sedey sangat kan? dah besar da bby ty..tapi belum rezeki..Wan bleeding then gugur..huhu.ye la..para2 ibu sure sgt memahami..orang yng menanggung lagi la sedey..huhu..semog beliau tabah..rezeki diorang mungkin di masa akan datang..

saya tumpang Kak jat dn family balik KL..kami bertolak jam 10 malam..lepas game Bola Malaysia vs Indonesia da habis..so saya sampai umah jam 4pagi td..waaa..rindu sama encik suami a lot...(lom puas tengok si dia tersyang lagi..sebab da g keja kan pagini :( )


emah dan eman...
emah -kawan mrsm
rasa rapat ngn diorang sebab
kt UTM pon asyek berjumpa..hehe

saya ngn adik berdua aje g wedding imah..

ade nampak berisi sket tak?


perut sedikit buncit sahaja..
tapi da 20 weeks..itu pun baju tak longgar.

pengantin mek berkat..hehe
my lovely sis aka pemandu hari itu..hehe
status on 20 weeks pregnany:-
  • alhamdullillah sihat..cuma cepat penat..dan sangat malas berjalan
  • baby da bergerak2..
  • mudah pening dan selalu rasa nk pitam..huhuhu
  • tumit cam sakit2..bila berdiri lama2..
  • belum scan lagi untuk kali kedua.mak cakap pergi scan bila hujung buln ke 5..mean da nk masuk buln 6.

Thursday, December 23, 2010

mengidam # 4= CLOUD 9

assalamualaikum dan selamat hari khamis...

ala, bukan mengidam mana pon..cuma jadi tabiat semenjak dua menjak ni..hehe..saja aje nk kategorikan sebagai mengidam..hehe..
ehsan dari google

selalu tiap kali lunch kat opis, sure akan g beli 2 cloud 9 ni..kt kedai uncle ground floor tu..skang da mahal kan..zaman kecik2 dulu 20sen je..tapi yang ada jual kt kedai uncle tu 60sen..panjang sket la Cloud 9 ni..ehe..


kalau terasa lagi nak makan cloud 9 ni, saya akan singgah kedai runcit kt rumah..sebelum naik ke rumah( rumah apartment) selalu akan singgah kedai runcit tu..kt kedai tu jual yg 30sen..saiz kecik..nanti kalau belum muak boleh la beli yang pek besar kt Tesco Taman Midah tu..tapi selalunya betahan selama 2-3 minggu je kegilaan ni..lepas tu da muak, tak makan lagi da..ahaha..macam macam.


P/s: cloud 9 ni dari kecik lagi kita da makan kan???korang igt tak zaman skolah rendah dulu..ini aje selalu makan..lom kenal Cadbury bar lagi time tu..hehe..lagi lak saya ni org kg..lmbt btol nk jumpa Cadbury..hahahaha :P

kelakar tgk org yg dengki ni...

assalamualaikum..

camne nak cerita ek..benda ni bukan berlaku pada diri sendiri..tapi berlaku pada orang orang sekeliling..
macam macam peel la..kita yang jadi pemerhati ni kadang2 rasa jelek sebab tak habis habis "makcik2" ni buat statement ntah ape2..hehe..lepas tu terkena pada diri sendiri..tapi kelakarnya "makcik2" ni masih tak sedar..org lain yang baca rasa kesian aje..sambil menggelengkan kepala.

kecian tengok orang yang dengki2 dengan kekayaan, kemewahan, kebahagian orang lain ni..sebabnya cara orang yang dengki ni sangat obvios ok..tak elok dengki2 ni..syukur je la dengan apa yang kita ada..kalu nak dengki2, sampai bila pun hati rasa sakit aje..

kes 1
biar la orang lain nak pakai  atau berfesyen camne sekali pun..terdedah sana sini ke.."makcik2" pun lebih kurang jugak..tak guna pakai berhijab elok  tapi asyik nak kutuk dan mengumpat cara orang...kalau "makcik2"tak suka, cari la alternatif berilmu sket nk tegur orang..kalau tak boleh sangat, marah dalam hati jela..dari nak sound dengan cara tak berhemah..nampak sangat kelakar tu..

kes 2
kalau orang tu kaya, banyak duit, die nak belanja mewah2 untuk fam, kawan2 atau diri sendiri, biar la..dah memang duit dia.."makcik2"tak rugi sesen pon..duit diorang kan..dah memang gaji diorang dan hubby lebih besar..dah memang dari kecik lagi dh biasa dengan barang barang mewah ni..yang "makcik2" nak sakit hati sangat kenapa? yang "makcik2" sakit hati tengok diorang makan kt tempat2 mewah..beli barangan yang beribu sekali pon kenapa ek?sebab "makcik2" tak mampu kan?sebab tu "makcik2" rasa tak puas hati je ngn apa yang diorang ni ada...huhu..jgn camtu  "makcik2"..nampak sgt kelakar ok..ramai yang kesian ngn "makcik2".

kes 3
pasal family ni hak masing2 la kan..nak mencorakkan macam mana.."makcik2" rasa tanggungjawab as isteri dan ibu yg "makcik2"jalankan dh cukup terbaik ke sampai nak kondem kehidupan orang lain?wah wah.."makcik2" dh  rasa yang korang la ibu dn isteri terbaik  ek..sangat la kelakar...orang sekeliling pun perasan yang "makcik2" ni jenis suke tgglkan anak2..lebih kepada aktiviti sendiri...atleast orang len angkut jugak anak laki..tak kesah la nak angkut anak laki ke tak ke..yang penting jangan nak menuding jari kat orang lain."makcik2" buat statement yang menunjukkan "makcik2" banyak sangat buat kelakar la..

kes 4.
si batu api..adoi..ini kes tak sedar2..bajet baik..pastu die yang cucuk orang..wah wah..kamu paling kelakar ok!

ok dah la pasal makcik yang kelakar ni..kita yg tak terlibat pon kadang2 naik menyampah..sudah2 la "makcik2"..sabar la ngn kehidupan korang..jangan sampai orang listkan segala kejelekan kamu baru kamu nak jauhi statement2 kamu yang KELAKAR tu.


p/s: nampak seperti penulis agak emo kan? tapi saya rasa korang pon ada alami kan kes2 "makcik2" yg suka buat kerja KELAKAR ni kn?

Wednesday, December 22, 2010

Mama Kembar 3 Buat Giveaway, Yay!

assalamualaikum..

hari ni saya cam rasa semangat je nak join contest2 kat blog ni..baru je jawab contest yg Atiqah Adnan buat..
sekarang nak cuba contest Mama Kembar 3..okess sebelum tu meh kita tengok syarat2nya....


Syarat-syaratnya:



1. Terbuka kepada semua yang mempunyai blog, warganegara dan mempunyai alamat di Malaysia.
saya mempunyai blog dan warganegara Malaysia

2. Buat entry di blog korang mengenai giveaway ni dengan tajuk: Mama Kembar 3 Buat Giveaway, Yay!
DONE:ini la entry untuk join contes mama kembar 3.

3. Jadi follower blog "Mama Kembar 3" DAN "Itsy Bitsy Secrets".
DONE: saya sudah follow 2 blog ini.

4. Copy & letak gambar banner giveaway ni di entry dan sidebar blog korang beserta link nya.
DONE: saya dah copy..ade kt side link saya..cube tgk ade tak?

5. Tag sekurang-kurangnya 3 orang untuk join giveaway ni & maklumkan pada diorang yer.
DONE: saya tag Puan Pizet, Puan Ryna, dan Puan Bella..
ketiga2 ni dah dan bakal menjadi ibu..

6. Tinggalkan url link entry and ID follower korang di ruangan komen post ini.
DONE: dah tinggalkan link :)
7. Hadiah berupa barangan Victoria's Secret & Telekung Travel ditaja oleh Itsy Bitsy Secrets ~ WAJIB sebut tentang hadiah ni dalam entry korang yer.
DONE: da sebut..sebab saya teringin nak hadiah2 ni..

8. Tarikh tutup: 6 Januari 2011



seronok nya dapat anak kembar 3 kan..hehe..mula2 tahu yg preggy saya cam teringin je nak anak kembar...
since  my hubby side ade kembar 2 pasang dan pakcik2 hubby pon kembar, saya cam ade keyakinan la maybe saya pon preggy kembar..alhamdullillah, tak preggy kembar..haha..(walaupun teringin) tapi ada satu pon dah cukup bersyukur..
 
HADIAH:
Victoria's Secret & Telekung Travel ditaja oleh Itsy Bitsy Secrets
 itu yang paling mengujakan...sangat cantik telekung tu..kalau saya dapat, saya nak letak dalam kereta..comel kan.senang g travel..tak perlu nak packing2 dari rumah..singgah je mana2 masjid senang nk sembahyang..konfiden dgn kebersihan sebab barang sendiri kan..kalau telekung yg diwakafkan tu, biasa la kan..paham2 sendiri..
saya nk jugak  barang VS tu...supaya sentiasa wangi dan harum aje..untuk suami..tak salah kan?
 
p/s: seronok nye kalau menang...semoga rezeki saya kali ni :)

Atiqah Adnan 1st contest..

salam kawan2..mari mencuba nasib di contest sulung anjuran Atiqah Adnan...hadiah lumayan okes (^_^)



Dah lama da draft untuk join contest ni.opss..saya bukan la insan yang kreatif..huhu..tak tau camne nk tarik perhatian Puan Atiqah ni..eheh..tapi saya mahu mencuba dengan sedikit ulasan untuk salah satu entry  Puan Atiqah ni sementara masih belum tutup contest ni..
Semua entry yang cik Puan Atiqah buat semuanya menarik bagi saya.tapi antara banyak banyak tulisan Atiqah ni, saya paling suka entry MELAKA WORLD  HERITAGE CITY..very helpful dan informatif.

As i know a little bit about Atiqah ni, dia anak jati Melaka..and She proud of it..

Mari kita tengok secara rawak, apa yang terkandung dalam entry Atiqah ni.


  1. Eye of Malaysia
  2. Melaka Wonderland Theme park&Resort
  3. A Famosa Water World
  4. Jonker Walk
  1. Menara Taming Sari
  2. Kota A Famosa
  3. Masjid yang Cantik( sory tak tau nama ape)
  1. Homestay
  2. Melaka's River
  3. Melaka Planetarium
Sebenar banyak lagi yang Atiqah listkan dalam entry die tu..saya rasa teruja nak ulas entry pasal tempat2 menarik di Melaka ni sebab mengingatkan saya kembali kepada nostalgia lama...

pada tahun 1996...
Time tu darjah 5, saya ikut rombongan Sek.Keb.Tualak, Kedah...sekolah rendah saya la..3 hari 2malam  ke Melaka dan KL..sangat seronok masa tu..ye la kan..tak pernah jalan jauh2..pulak tu dengan kawan2..ya ampun..sangat seronok ok..macam2 bekalan makanan saya bawak.. kami pergi 2 biji bas..tambang hanya RM 70 all in..seronok kan..makan & jalan2..

pada tahun 1996 tu, tak banyak tempat perlancongan kt Melaka seperti yang Atiqah listkan..tapi masih lagi antara negeri yang banyak destinasi perlancongan..tempat yang kami lawati  Kota A Famosa, Taman Buaya, Taman Mini Malaysia...itu aje..hahaha...budak sekolah rendah katakan..itu je pun da cukup seronok..hehe

sekarang dah 2010..macam macam kemajuan dah kt Melaka..baru2 ni pun Melaka dah diisytiharkan sebagai Melaka Maju 2010. Tahniah buat rakyat Melaka..

Entry Puan Atiqah ni sangat berinfo untuk siapa2 yang bercadang untuk pergi bercuti dan bawak family berjalan2..atleast ada point ke mana harus dituju..so takde la kering idea, ke mana nk berjalan2 kt melaka..
Good Job Atiqah..

hey uols..meh cepat2 join contest Atiqah Adnan ni..tarik tutup 2 Jan 2011...
mana tau ada rezeki dapat rm100 kan..takpon dpt hadiah smpingan..hahah

mengidam #3 = pulut durian

assalamualaikum readers...

keinginan untuk makan pulut durian bermula sejak 3 bulan lepas..dah lama ok..cuba hold untuk balik kampung..dengan harapan dapat makan pulut durian beramai2..selalu nye kt pasar atau tepi2 jalan  ada je..

so tunggu la awal december aritu..balik kampung..kebetulan memang semua ahli kuarga berkumpul.anak2 buah pun berkumpul..ye la kan..akak abg saya cikgu..cuti nya lama..hehe.malang sekali..sebiji durian pun tak de..huuh..keciwa..tapi takpe..hold je dlu..

balik KL pon cari juge..g Tesco..pun takde..kt tepi2 jalan yang selalunye ada pon takde..harus la akui..bukan musim durian lagi..huuh..

tapi semalam ada chat ngn kawan MRSM(dia stay kt Cheras juge)...dia cakap ada kt JJ. kawan die selalu beli then die pon baru je pulang dari JJ..so ape lagi, pas je abes kerja, saya ajak hubby g JJ Maluri..(hubby cuti hari ni),sebelum tu kami g Bukit Jalil dulu (kami naik moto saja..ye la kt highway MRR2 sesak giler kot if nek keta time org balik kerja)..pergi cari tiket untuk saya..saya nk balik Kedah.nk attend kenduri..lagipun mmg ayah mak soh balik..kenapa naik bas? sebab hubby kerja on this weekend..so saya blik sorang je la..nk drive mmg tak mmpu la sorang..lgpon takot nk drive sorg2..perjalanan jauh.huhu

okes, berbalik pada durian, sedih nye la uols..takde pon kt JJ Maluri..penat pusing2..tak nampak pun durian..bau pon takde..sedey je..pastu hubby ajak g makan McD prosperity..


sy punye Mc Flurry saja..konon tkde mood nk makan..
sebab durian takde  (T_T)

lepas makan kami g jalan2 tengok hadiah..hubby nk belikan kawan dia hadiah..sebab dorang ade acara tukar2 hadiah sempena ape ntah..so penat juga la mencari2..hasil buruan dapat jaket dan tshirt shj..untuk saya non hado..hahaha..erk..ade jugak..acceories yg dibeli kt Sinma.. sesi berjalan untuk lenguhkan kaki mmg lama..sebab hujan lebat kt luar tu..

jerawat di dahi huhu.
kwn sy ckp hdung sy nmpk mekar(kembang)
maybe anak lelaki...wallahualam..
lom cek lg..

bila hujan da reda, baru pulang..itu pon jam da dekat pukul 9.30mlm..lepas tu terus g dinner kt Sup Meletop..tempat biasa kt Bandar Sri Permaisuri ni..balik rumah lepak2 tgk tenet..then kami sambung main Texas Poker..masing2 on laptop dan netbook..as beginner saya menunjukkan potensi amat bagus sekali..terleka main sampai nak dekat kul 2pg.. lepas solat..laju2 tdo..hahha

kesimpulannya, saya masih mengidam pulut durian..misi akan diteruskan sampai jumpe :(..

p/s: susah plak rasanya nak ari durian bila bukan musim die..bila tak rasa nk makan, banyak plak dijual ditepi2 jalan dan pasaraya...korang tau ke kt ne ade durian di KL ni?

Tuesday, December 21, 2010

sejak kahwin..kurang bersosial lagi...

assalamualaikum..

saya rasa, kebanyakan orang yang da berkahwin sudah kurang bersosial dengan kawan2 kan? more to family..kalau tak pun bersosial dengan family member..kalau isteri lagi la kot..da kurang sangat masa nak hang out dengan kawan2 lepas kerja atau weekend..laju je nak balik rumah..hehe

kes untuk suami...saya rasa diorang agak susah nak buat perubahan drastik macam isteri..nanti kawan2 akan cakap takot bini la...tak sporting la..dll..

cam kes kami, hubby kadang2 balik kerja lewat malam kul 12.30pg..adalah 2-3 kali dan malah lebih, die gtau yang kawan2 ajak lepak minum, tak pun ajak g karoke, tak pun ajak futsal, takpun ajak main badminton..tapi die jarang sekali nak join..sebab kawan2 die ajak last minit..sian kt bini yang tengah menunggu katanya...huhu

so saya cakap la, nak pergi hang out pergi je la..cuma gtau la awal sket..tak la kita menunggu kat rumah..hubby cakap susah nk gtau awal2..sebab semuanya plan last minit..if plan awal2 selalunye cancel..
hubby cam ada cakap, sekarang ni die jarang hang out with frenz..cume takot lepas2 ni kawan2 cakap ape lak kan..ermmmmmmmmmmmmmmmm

iye la..tak kesah la nak hang out pukul berapa pun..atleast gtau la awal sket..tak la menunggu2 kan..hehe..mmg la muke44 je la if menunggu lama tup2 call gtau kawan ajak karoke ke ape..mmg tido dalam tangisan geram la..hahhahah...

Monday, December 20, 2010

Supplement untuk ibu hamil..

assalamualaikum dan good morning kawan2..

saja nak share info tentang supplement untuk ibu hamil..berkongsi untuk kebaikan..hehe

Pada peringkat awal kehamilan, para ibu yang mendapatkan perkhidmatan di klinik kesihatan ibu dan anak kerajaan, akan dibekalkan pil-pil seperti dibawah.Supplement amat penting kepada ibu hamil kerana :-

  1. Asid folic :dapat membantu dalam tumbesaran bayi dalam kandungan
  2. Vitamin B Complex : dapat membantu  menambah selera makan
  3. Vitamin C: membantu dalam penyerapan zat besi
  4.  Pil iron : untuk pembentukan sel darah merah.

 Kekurangan pengambilan vitamin akan memberi kesan kepada tumbesaran bayi dalam kandungan ibu dan banyak lagi masalah yang akan timbul sekiranya rawatan tidak diberi. Sepanjang mengandung juga, kita dinasihatkan mengambil susu sebanyak 2 - 3 kali sehari. kita juga tidak disarankan mengambil calcium dan iron serentak kerana nanti ia boleh menganggu penyerapan iron.  Kalau boleh disarankan ambil 2 jam slps pengambilan iron. kita juga tidak digalakkan mengambil teh dan kopi krana ia boleh menganggu penyerapan iron.

Apabila usia kandungan sudah melebihi 4 bulan, selalunya pihak klinik akan membekal Obimin..pil yang mengandungi semua khasiat sperti di atas.

pelbagai makanan tambahan boleh diambil..tetapi seeloknya minta lah pendapat dari yang lebih pakar..bagi mengelakkan penyerapan sesuatu makanan tambahan itu tidak terjejas..

Untuk tambahan, elok la amalkan makan buah Kurma dan kacang-kacang..ia juga merupakan pembekal tenaga yang baik sekiranya ibu hamil kurang selera keatas nasi,lauk2,sayur2 dan sebagainya..

p/s: saya ada tanya nurse, kalau skip makan vitamin2 ni ada efek tak?..so nurse cakap tak makan hari2 pun tak pe..tapi seeloknya amalkan setiap hari..bagus untuk badan sihat..so Tak Wajib hari2 ye..tapi elok amalkan...hehe..untuk ibu dan baby juge..hehe

Thursday, December 16, 2010

Pil Kalsium..

salam...

berkenaan dengan pil kalsium..
buat ibu mengandung, kalsium sangat diperlukan untuk baby membesar..sebab tu doktor pesan minum susu..supaya kandungan kalsium dalam  badan mencukupi..supaya baby tak akan tarik kalsium dari tulang ibu..yakni akan memberikan tekanan pada ibu dan akan menyebabkan ibu sakit tulang..(malah banyak kesan lain yang lebih teruk)

saya ada jugak sakit belakang..dari pinggang ke bawah..mula2 saya salahkan cara duduk..haha..dulu rumah lom ada sofa..kononnya sakit sebab itu la..bila sofa da ade pon sakit juga..mmg betol la postur badan masa duduk tak betol..dan hubby pesan suruh bawak bantal kecik untuk letak kt kerusi di opis.Sejak bulan pertama tau mengandung saya abeskan satu kotak Anmum tu..lepas je abes tukar minum susu Nespray. terus jadi tak sedap..rasa loya la ape la..lepas tu terus tak minum susu..minum Horlick saja..lama2 jadi malas..ikut dan je nak minum apa..

so untuk langkah berjaga2, saya beli pil kalsium..and ai wonder nape klinik kesihatan tak kasi pil kalsium..after kaji2 kat blog dan forum, tak la berapa penting sangat pil kalsium ni. pil dan vitamin yang klinik kesihatan  kasi sume nye penting untuk baby dan ibu..

tapi saya makan juge pil kalsium ni..pil kalsium kena makan semasa makan..mean during bfast atau lunch..2 tablet a days. perlu diingatkan, pil kalsium seeloknya diambil alone..hehe..sebab die akan melemahkan fungsi pil/vitamin yang lain..terutamanya pil iron.(iron tablet)..kalu ambil serentak, nanti ferum takdapat diserap sempurna..dan akan berlaku kekurangan hb..(sila beware..nanti nurse ceramah panjang if Hb rendah dari 11 ok)

Ada lagi peringatan..pil kalsium adalah sedikit panas..pengambilan pil kalsium perlu disertakan dengan pegnambilan air yang lebih..untuk mengelakkan buah pinggang anda bekerja terlalu aktif..if amek pil kalsium, tapi kurang minum air, anda akan berpotensi mengalami kegagalan buah pinggang...so makan pil kalsium dengan btol ye..

saya beli pil kalsium ni...
rm 20++ je kot..ada 120 tablet..

so far, pada pendapat saya, supplement ni tak la wajib pengambilan die as long as kita makan makanan berkhasiat dan seimbang..oleh kerana saya tak berapa nk yakin pengambilan makanan seharian saya cukup berkhasiat dan seimbang, oleh itu saya perlukan suplement..hehe..

supplement yang diambil setiap hari:-
  1. Iron tablet
  2. vitamin C
  3. Vitamin B complex
  4. Acid folic
  5. Milk calcium tablet - diambil semasa sarapan pagi.
no 1-4: disediakan oleh klinik kerajaan...dimakan sebelum tidur setiap malam..

Tuesday, December 14, 2010

3rd check up- muntah lagi :(

hai..salam

saya baru je balik dari 3rd check up dekat Klinik Kesihatan Bandar Tun Razak.
appointment jam 7.30pg..tapi sampai lambat juge..hehe

macam biasa buat semua rutin untuk ibu mengandung..saya kena minum air gula lagi..igt tak kesah 2nd check up tu? so hari ni terus je mnum air gula. seperti yang dicadangkan kan saya minum laju2..2 kali teguk je da habis.lepas nurse suruh tggu 2 jam.so saya lepak kt luar klinik la..hubby tolong hantar je td..die terus balik. so saya lepak la kt luar klinik..teruk nye rasa kena tahan..ada gak minum air masak..tapi 30 minit je bertahan..itu da habes bertahan da..masa lepak kt luar tu ade 3 org akak yg tgh tahan lepas mnum air gula juge..sy tak tertahan, terus je laju muntah kt longkang..lgsung tak sempat tahan..bukak je mulut berderu air gula tu kuar balik..cam 2nd check up..semua yang saya minum kuar balik..huhuuh

tapi kali ni nekad..tak nk gtau nurse..lepas cuci tekak sume, saya rilex dalam klinik..sempat tertdor kat kerusi tu..haha..terjaga je ade 15 minit je lagi nak pukul 10.30//yakni time amek darah..hehe..bila nurse tanya ada muntah tak?saya geleng je..tak sanggup nak jawab..hehe..

lepas tu cek perut..cek tinggi rahim dan denyutan jantung baby..nurse cek kaki bengkak ke tak..kol 11 semua da setel..macam biasa nurse akan kasi sepatah 2 nasihat2...

so 3rd check up ini lah update nye:
  • berat badan: 51.5kg (naik 1.5kg dari bulan lepas..nurse cakap harus naik 0.5kg aje..tapi da terlbeh..so under observation?)
  • HB : 11.4
  • tekanan darah: 90/60
  • sugar dalam air kencing: nil
  • usia kandungan: 18weeks++
nasihat berguna minggu ini:

pengjagaan breast. bila mandi, kawasan nipple dan aerola jgn disabun dengan sabun mandi...sebab sabun mandi mempunyai pH yang tinggi..akn membuatkan kawasan tersebut kering dan maybe akan pedih. so lepas mandi, amek tisu/kain basah bersih kan..guna la sedikit minyak baby..buangkan segala daki2 ye..hehe..nurse cakap kene jaga elok(rutin)..supaya niple tak tersumbat..banyak kes masa deliver susu tak kuar because of tersumbat...buat para ibu yang da tahu takpe la..ini untuk yang belum tahu macam saya..heheh

Thursday, December 9, 2010

mula terasa kehadirannya....

selamat pagi khamis uols..

kalau kita refer kepada pregnany update kt sebelah ni..sudah masuk 18 weeks..dan baby progress is continue kicking..

before ni saya tak terasa pon ada kicking ke ape..risau aje ada ke takde baby dalam kandungan ni..sebab hanya sekali scan masa 7 minggu..masih terlalu kecik lagi..lepas2 tu memang tak de scan lagi..

semalam, lepas dinner ngn hubby dekat jam 10.30mlm..suami kerja shift so dinner pun ikut masa die la..makan sorang2 tak best. sejam je pastu da rasa ngantuk sangat da..lepas makan segala vitamin dan ubat ubat yang Klinik kesihatan kasi, mintak si suami sapukan minyak kat my belly..since kt rumah hanya ada Olive Oil, sapu je la itu dulu before g cari cocoa butter ke ape ke utk my growing belly ni..

lama jugak sesi urutan sebab si suami tak abes2 bercerita...sampai saya terlelap2 dengar die cerita...tiba tiba terasa ada something moving inside my tummy..bila tengok kt perut ade benjolan..erk..bila pegang rasa keras je..suami pon cam terkejut je tgk..die pegang dan cakap ini mesti kepala baby..baby cam pasang telinga dengar cerita2 papa nya. (boleh pulak si suami cuba nk tutup telinga baby tak nk kasi dengar topik perbualan...).hehe..rasa cam terkejut pon ada..and realised, baby mmg ada dalam perut ni..

Last2 memang saya da terlelap...terjaga tengok hubby dok tergolek2 lagi..dia cakap takleh tido..last2 dekat subuh baru leh tdo.lepas solat sama baru tdo betol2..huhu...ntah apa lagi yg dipikirkan  oleh dia sampai tak leh tdo..hehe

Wednesday, December 8, 2010

balik kampung-Kuala Nerang,Kedah..

salam Maal Hijrah kawan2...

Bercuti di kampung..seronok nya..lagi pun si suami memang dapat cuti sampai Selasa,,so rasa sangat seronok berkumpul di kampung..adik beradik saya semua berkumpul..anak2 buah pun semua ada..meriah betol rasanya.

Lagi seronok sebab saya dapat makan semua makanan makanan feveret saya..terasa ilang semua benda yg diidamkan..mak buatkan Pajeri Rebung, Kerabu Mangga, Pulut +kelapa, nasi lemak faveret, Ikan terubuk bakar..macam2 lagi la..kt KL bukan takde, tapi tak sebest masakan di kampung..lagi pulak makan ramai2..berselera sungguh rasanya..selalu kt KL makan berdua aje ngn hubby..makan sepinggan da kenyang dah....

ada sket je pics terbaru masa di kampung...ni masa pergi kenduri rumah atuk..


si suami dengan rambut panjangnya
 

kembang je kan??

menunggu yang lain siap..so take snap sket

with hasmah...

dah macam tangga kan?bersama kakak ipar

suasana kampung..nyaman

with kak jat ang her 2 heroes

muka penat ker???
lepas je kenduri ni dalam kul 3.30ptg kami shoot g Padang Besar..saja jalan2..diorang sempat la cari jersey..saya beli kacang2 aje..kak ipar membeli untuk anak2 die..penat rasa hari tu..

Masa balik kampung ni kandungan da 4 bulan lebey.. So banyak la petua petua diturunkan kepada kami..mak ngn abg pendi pesan, suruh sapu French oil awal..masa perut belum kembang lagi..nak elak strech mark..Abg pendi cakap kt Hubby, suruh suami yang sapukan..nanti anak jadi rapat ngn ayah nya..hehe..betol atau tak wallahualam..

lepas tu one more: katanya if minum susu kambing atau makan pil susu kambing, bagus untuk elakkan bayi dapat kuning..so elok jugak makan di akhir2 kehamilan...kt internet pon ramai ckp camtu..so elok la kot kan..pil susu kambing la senang sket..dari nak minum susu..iye tak???

da masuk tahun baru Islam dah...apa korang punya azam???
nanti kita cerita pulak pasal azam tahun baru ok...next entry saja..

Wednesday, December 1, 2010

Demam..tak larat..

salam..

akibat jangkitan virus selesema kt opis, saya turut ikut selesema..saya kalu da bersin..memang susah nak stop..so akan berlarutan kepada sakit kepala,hidung tersumbat dan rasa nak demam..

Masa kt opis semalam terasa nk makan kek karot plak..text hubby la as usual,,cakap nak makan kek carrot..si suami cakap, kalau nak makan buat le sendiri..huhu..memang la saya reti buat..tapi kalu hubby ckp, okes nanti abg beli kt Secret Recepi kan bagus..haha..takpe la..so mintak la hubby belikan carrot, walnut dan cream cheese..since barang2 ni je yang takde kat rumah..lagipun hubby balik awal..kul 4.30ptg since company dorang ada anual dinner dekat Sunway malam nye

Bila sampai rumah kepala saya da pening betul da,,hidung da merah2..so tertunda la nak buat kek carrot.
sempat buat jemput2 bilis je sebab lapar..malas nk masak sebab tak larat..hubby bajet nk g dinner awal..tp his buddy ada kerja sket..so dorang kuar lepas magrib juge..tp okla dari last year..last year dorang g lambat..tak sempat no cabutan bertuah..kali ni sempat..tapi tak betuah jugak..haha

saya malam nye lepas  magrib da tertido..sampai kol 1.30 pg terkejut sebab hubby baru balik..dia ajak kuar makan since saya mmg tak dinner lagi..bese la klu makan lambat, tido pon lambat..tu yang sakit kepala berdenyut2..

paginya memamg tak larat nk bangun da..dengan batuk lagi..pakej lengkap la..g amek ubat dan MC kt klinik depan rumah..lepas rehat dan tidor, saya bangun jugak buatkan carrot kek...sebab mmg terasa betol nk makan..akhirnya siap..dan terasa nikmatnya....

p/s: gambar takde..hp pon flat...

malam ni hubby text tak perlu masak..sebab die ade teringin nak makan sate..sejak dari semalam bercakap2 nk makan sate..so saya assume hubby turut mengidam...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;