Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Monday, October 31, 2011

sgt sedih

assalamualaikum..


i wish to stay at home, take care my atirah 24/7...


semalam da cancelkan dengan nursery teratak manja .sebab da jumpa babysitter baru..

sedih la pasal babysitter ni..babysitter baru tak dapat nak jaga atirah lagi..sebab tak leh handle 2 baby serentak katanya.
esok nak hantar atirah dekat mana??????


so sangat sedey..satu kerja pon tak jadi kt opis ni bila memikirka atirah
susu sangat drop hari ni..sesi pagi yg selalunya 8 oz jadi 2-3 oz je..

alangkah bagusnya saya seorang suri rumah..tp di KL ni, kami perlu berkerja..option utk berhenti bukan satu yg sangat baik di masa sekarang..

SEDIH PIKIRKAN ATIRAH DI RUMAH ORANG... :(

Thursday, October 27, 2011

atirah bakal menjadi penghuni Teratak Manja

assalamualaikum.

update pantas..

lunch break tadi angkut suami dan atirah ke Teratak Manja..kontek teacher hanita hasil ehsan kak Linda opismate saya yang hantar Ammar kt situ..bawak atirah dan suami sekali untuk pergi tengok kawasan tu..

boleh dikatakan saya agak serik dan takot untuk hantar anak ke Babysitter lagi.sebab dah menjadi risau ntah hape2..risau kalau anak2 babystitter main kasar2..risau anak lelaki/suami baby sitter (ini sebab kes liwat baby 23 hari tu)..sy sgt risau!.huhu...

so far kak linda cakap ok nursery tu, so sy pergi la selidik sendiri..tanya rate, tengok bilik tengok itu tengok ini..si suami kata ok..saya proceed je la..nursery katakan..harus la ramai budaknya..baru la nampak perniagaan lebih maju..huhu..itu kena terima la kan..takkan nk nursery tu jaga anak kita je kan..huhu..hope atirah dapat berkawan baik dengan kawan2 dekat situ..

so perihal TERATAK MANJA

  • registeration fees  (2012)untuk permulaan adalah RM510 include montlhy fees, storage box, matress,pillow, blanket, etc.
  • monthly fees untuk baby 2 month-2 year = RM300
  • working hour- 6.30pg hingga 6.15 petang..lewat harus ada charge lain..
  • sabtu adalah dikira daily charge = RM25.
  • ada 4 teacher untuk handle.
  • hantar baju/pampers untuk seminggu punya..so tak yah da  hari2 ibu bapa usung beg2..bawak baby je
lokasi Teratak Manja adalah di Bandar Tun Razak, Cheras.

esok atirah akan start dihantar ke teratak manja...selebihnya saya tawakal pada allah..semoga atirah dilindungi dari segala bahaya..amin..

p/s : hati sedikit lega sekarang
p/s/s: jadual hidup akan berubah mulai esok..lepas ni kena bersiap awal2..sebab nk kena bawak atirah naik kereta sekali untuk ke nursery..kalau dulu jalan berapa langkah je da sampai..

sedih..

assalamualaikum..

kepada yang tengok FB saya maybe agak paham kenapa tajuk entry macam tu..

2 hari lepas, hari selasa..korang refer balik link ni http://piecesofbrown.blogspot.com/2011/10/check-up-5th-month-atirah.html

balik  pukul 5.30petang saya pergi amik atirah di rumah babysitter (BS) macam biasa..lepas ketuk pintu, akak tu pun keluar sambil dukung atirah..atirah time tu membelakangkan saya..

BS: akak mintak maaf pizah, mesti pzah marah kt akak..
saya: (blur)
BS: akak tak tau camne budak2 tu main..akak da tengok atirah dah..
sy: ooo(time ni atirah da tengok2 saya)(sy tengok je atirah)(dalam hati hanya Allah yang tahu)
BS: akak mintak maaf la pzah..kalau pzah nak tukar Babysitter yng baru, akak paham..
sy: tadi masa kena, atirah menangis tak?
BS: nangis kejap je..
sy: oooo..takpe la kak(tak ckp banyak sebab tengok je atirah..sian anak mama)
BS: akak mintak maaf banyak2 pzah..
sy: ok...(then terus blah)

balik dari rumah BS tu, saya belek2 luka kat muka atirah tu..sebak je tengok muka dia..kecian anak mama..takleh bayangkan macm mana atirah menangis masa kena tu..saya tak abes pikir macam mana die kena..kt hidung tu paling banyak..telepon si suami kt tempat kerja die gtau..kali bukan sikit..serius bagi sy!

luka di pipi tu cm kesan cakar..tp dalam ok..sehari lepas tu nampak cam biru..ada lebam sikit..huhu..sakitnya hati..tak logik langsung atirah garu2 dan cakar muka sendiri..selama ni atirah memang ada garu muka sendiri..tapi tak pernah ada luka2 atau scar..huhu..

sedih tengok atirah..balik tu die menyusu..then tdo aje..tak aktif..die tdo aje..ada 2 kali terjaga..jaga terus nangis kuat2..then saya kasi susu, die tdo balik..selanjutnya macam tu la..sampai papa die balik pukul 10 mlm baru die terjaga dan ceria..

si suami tengok pon die cm pelik camne leh kena teruk cm tu..so memang konfem kitorang akan tukar babysitter..nasib baik esoknnya deepavali..so cuti..dan hari ni si suami pulak cuti..atirah stay ngn papa..esok cmne???hope dapat cari babysitter secepat mungkin..

then saya terpikir balik..ntah2 susu saya tertumpah kt opis tu, sama waktu dengan atirah cedera..orang kan ada cakap2 pasal kebetulan (penanda)..cm selalu kita tgk kt tv, kalau org yg rapat ngn kita exciden ke ape, frame gambar jatuh pecah la dan byk lg..kes sy maybe susu tumpah menandakan anak saya sakit..huhu,

atirah tdo aje lepas balik dari rumah BS petang tu...
penat menangis kot..sian atirah.,,merah2 lagi kesan tu

my pity baby..huhu

pagi esoknya..atirah memang suka tengok kamera :)
budak kecik tak paham apa2 pasal luka ni..huhu...


ini mama bawak g alamanda..
semua org jeling2 tengok atirah..mesti dorang
cakap mama tak pandai jaga atirah..hhuhuhu

malam semalam..pic terbaru..
atirah suka tengok kamera..
sedih tengok muka comel ni luka2..kalau kita sendri yang buat dan tengok mungkin tak sakithati sangat..ini tak tau macam mana benda ni terjadi..dah la bayar, bukan soh jaga suka2..

sebulan saya bayar kt BS rm300..saya hantar pukul 8.20pg..ambil atirah selalunya tak lebih jam 6 petang..kadang2 je lambat sikit sebab singgah beli barang jap..sabtu ahad tak hantar..fuhhhhhh...sakit jiwa!

ooo, pasti yang ada bertanya, bapa ramai budak yang BS jaga???dulu mula2 masa suami tanya, maybe tak bape clear kot bape org yg die jaga..anak die ada 4 dan 3 tahun..lasak..ada lg 2 orang anak org lain jaga..umur 5 dan 3 tahun..so total die jaga anak die 2 org, anak org 3 org termasuk atirah..

sebenarnya da lama saya terasa n tukar babysitter..sebab rumah die sempit(sama je luas rumah sy..tp rumah die banyak barang)..mak saya pun cakap kalau boley tukar la..tapi takot nak tukar , takot dapat lebih teruk kan..sian atirah..lg satu sebab dekat..so pejam2 mata la..tapi ini yg terjadi..maka tukar la jwapannya..

sebab tu orang pesan, kalau hati selalu sangsi, ikut la kata hati..mungkin itu penanda yang betul dan petunjuk dari Ilahi..

Wednesday, October 26, 2011

tudung bawal kerawang rose in da house

assalamualaikum..

hari ni ada update kan blog butik atirah dengan koleksi tudung bawal eksklusif kerawang rose..kerawang yang tebal dengan warna yang menarik..kain tudung bawal no 1..

ini adalah gambar stok2 tudung bawal..
 


untuk lebih detail, marilah klik dan jengah2 blog butik atirah..lebih detail..harganya jugak dipaparkan dekat butik atirah..korang kalau berminat sms atau kol saya ye..mudah sikit..email pun boleh tapi takot response nya lambat sikit :)

Tuesday, October 25, 2011

check up 5th month Atirah

assalamualaikum..

hari ni bawak atirah pergi cucuk 5 bulan dekat klinik ibu anak Bandar Tun Razak..

perkembangan terbaru Nur Adriana Atirah:

berat =8.0kg
panjang=69cm

tak banyak nak bercerita hari ni pasal check up di klinik..atirah menangis skit masa kena cucuk tu...just penat sikit :)

balik opis, boleh pulak cuai sangat selepas habis pump..tertumpah susu 4 oz..sedih..basah  kain saya..kt atas meja tu saya lap ngn tisu..masuk toilet, bilas2 ngn air dan keringkan..tapi bau susu masih kuat..2 jam lagi sebelum balik rumah makanya harus tahan je la bau masham susu ni..huhuh..hope my colleague tak tutup hidung la.hahaha..

p/s: bau susu ibu  bila melekat di kain ...memang masham la.......

Friday, October 21, 2011

bila atirah demam....

assalamualaikum..

dua hari saya amek emergency leave dan MC.kenapa ye??

hari selasa lepas, masa makan tengah hari saya dapat mesej dari pengasuh atirah..
"fiszah, atirah demam..badan dia panas sikit".

haruslah terasa risau kan bila dapat sms mcm tu..lalu saya terus kol akak tu..tanya samada ada atirah meragam ke tidak..dia cakap tak meragam..tak la panas sangat lagi..tunggu abes waktu kerja je la..

malamnya atirah banyak tido..memang panas badan dia..saya kasi dia minum ubat dalam 6 jam sekali.tak nak bawak g klinik malam2 camni..takot nanti jd lebih teruk.malam tu merengek2 je la die..memang terasa panas badan atirah..tambah2 lagi bila die nak menyusu..panas mulut dia..saya lap2 badan dia supaya panas turun..

esoknya pergi klinik, demam die 38.5'C..panas la tu kan..doktor kata kena terus kasi ubat..yang lain takde masalah since atirah tak batuk tak selesema..saya ingat akan dapat MC..tp hanya dapat TIME OFF saja..doktor cakap, anak sakit ibu bapa tak dapat MC..huhu.so terpaksa la saya apply emergency leave aje..si suami pergi kerja cm biasa lepas dapat time off tu..

seharian tu sy tak mandikan atirah..saya lap2 kan seluruh badan dia dengan air suam..so far everything was fine..ubat pun dia mnum walaupun dalam keadaan terpaksa..tp pagi2 buta dia meragam..huhu.tak lena tdo mama papa die..so pagi esoknya nk bawak g klinik panel pulak..masa kt klinik dah tak panas..da turun 36.6..dan dia aktif depan doktor tu.makanya takde masalah ape2..tp saya pulak sakit kepala..then saya dapat MC.

balik dari klinik, kami singgah  breakfast kt KAYU NASI KANDAR.. si suami makan roti canai je..saya bantai nasi beriani.hehe..tp tak tau salah kat mana perut sy rasa memulas je..atirah pon sama..hasil dari makanan saya tu la..dia menangis ta henti2..mula2 kami tak tau ape masalah die..huhu..puas pujuk..susu tak nk..tido tak nak..papa bawak g bejalan2 kat luar ok plak.. si suami masuk kerja petang..maka saya berdua je la ngn atirah..dalam 3 jam atirah nangis aje..tak nk ape2..offer susu pon taknak..agaknya perut die memulas2 kot..so saya sapukan minyak yu yee kt perut dan tapak kaki atirah..urut2 kaki atirah then baru die tertdor..aleh2 mama sekali tumpang tido...

lepas 2 jam tertido, atirah bangun, mama pun bagun..alhamdulillah atirah kembali kepada asalnya...ceria dan mahu minum susu..LEGA.....so selang 3 jam mama sapukan lagi minyak yu yee tu..supaya atirah selesa..dan hari ni mama da boleh pergi kerja :)

Tuesday, October 18, 2011

beli buku sulaman riben dan melawat baby kak jat

assalamualaikum..

kisah lanjutan daripada entry INI, semalam kami singgah ke kedai buku kejap sebelum pergi rumah my sis..
saya nak cari buku sulaman..si suami nak beli buku gitar..so yg terhasil adalah buku saya je..buku yg dicari si suami takde..seronok okes..haha,penat belajar dari internet ni..nk belajar dari buku pulak..ini buku nya..rm13 je..

my sis,Kak Jat dah selamat delivered anak perempuan pada 16.10.11 jam 11.10pm seberat 2.96kg di hospital putrajaya. alhamdulillah semuanya selamat..tp ngeri pulak dengar cerita kak jat pasal uri terlekat..dia cakap sakit giler..hampir putus nyawa..huhu..alhamdullillah masih panjang umur my sis. kak jat cakap puas jugak doktor seluk nak amek uri tu.. kalau tak berjaya memang kena operate..memang bahaya sangat kes uri terlekat ni..banyak kematian ibu melahirkan disebabkan uri terlekat ni..huuh..

kondisi my sis time tu da teruk sgt..syukur alhamdulillah..itu je mampu cakap..nk cerita detail sangat cm tak bape reti nk karang dah. masa kami melawat baby "nurul A..... S..." (sebab belum ada nama), tengok kecik je baby tu..lepas tu rasa takot je nak pegangn baby kecik..haha..atirah dulu kuar 3.2kg..tak besar mana pon..baru je 5 bulan lepas pegang atirah kecik2 tu..tp sekarang rs tak biasa plak pegang baby kecik2..haha

boleh pulak atirah muntah sikit malam tu..terpaksa pinjam baju tidor abg aiman..sebab mama tak bawak baju spare..bajet nk dtg kejap je kan. sebab ape muntah sikit??sebab die suka isap jari debab die tu..pastu nk uwek uwek..

Monday, October 17, 2011

Pampers untuk Atirah

assalamualaikum..

semalam saya ada beli pampers untuk stok pampers atirah..so far sudah 5 bulan sejak atirah dilahirkan, saya hanya pernah guna 3 jenis pampers yang berlainan jenama iaitu HUGGIES, PET PET dan DRYPER.. masa bersalin dekat hospital dapat pampers jenama PUREEN.

hari ni terasa nak kongsi dengan korang pengalaman saya menggunakan 3 jenama ni..jenama lain tak mau cerita sangat sebab tak pernah try :)..dulu, saya beli pampers setiap kali sales je..kalau huggies buat sales, saya beli huggies..kalau drypers ada sales saya beli drypers..sama ngn pet pet. tapi yg selalu sangat buat sales ni huggies la :)

DRYPERS WEE WEE DRY( saiz s)
ini drypers wee wee dry saiz s.. hubby beli masa dalam pantang.. kalau korang refer balik old entry, pampers newborn, saya beli jenama Pet Pet..tapi masa pantang tu hubby cakap ini tengah sales. saya sempat guna drypers ni 2 peket. jujurnya saya tak suka pelekat hijau tu..tak friendly user..susah nak tanggal  if tersalah pelekat..huhu..dan melurut je ke bawah..nanti tak pasal2 nampak bontot comel atirah tu..tahap kebocoran tak dapat nk dianalisis..so reject drypers..setiap kali sales drypers, tak beli lagi dah..kami try Huggies pulak..

HUGGIES MERAH ( saiz M)
abaikan seluar /kasut tu

Huggies Merah (saiz M)
ini Huggies merah..huggies banyak jenis kan..tapi common nya adalah Huggies merah dan huggies biru. nampak hampir sama antara huggies merah dan biru..tp pada pengalaman saya, huggies merah jauh lagi ok berbanding huggies biru.. kali ni, saya suka huggies punya pelekat tu..friendly user. tapi tahap kebocoran tu tak bape memuaskan la..pernah jugak bocor 2-3 kali..huhu..satu lagi size M huggies kecik je..ade bekas2 kt peha atirah..nak beli size L cm besar sangat pulak..sian dak kecik tu..last2 kami pon memboikot Huggies..dan pilihan terkini adalah Pet Pet

PET PET (SAIZ M)

PET PET (saiz M)
ini lah PET PET IDAMAN HATI..saya suka dan puas hati dengan pet pet ni..nipis dan daya serapan bagus. yang paling penting pelekat die tu..sgt suka okeh!,,dia grip pinggang atirah kemas..atirah nampak kemas pakai pet pet..mama senang hati je masa pakaikan pampers untuk atirah..
so sekarang ni, if ada sale PET PET memang akan buat stok la..tp tak beli banyak2 sangat..cik bam bam atirah tu badan dia semangat..takotkang terlebih beli kang da rugi..

ini semua adalah pengalaman saya bersama atirah..bukan dari cerita orang lain..mungkin orang lain mempunyai rasa berbeza dengan saya..masing2 punya hak la kan nak pakaikan apa untuk baby..untuk baby saya ini la ceritanya :)

saya tak beli pampers mahal2 sebab kedekut..hahha...beli bajet mampu je ni :)

Sunday, October 16, 2011

butik atirah_1

assalamualaikum

hai kawan kawan..hari ni saya createkan satu page dengan tujuan untuk menjual barang..nama BUTIK ATIRAH  adalah sempena nama anak saya..

apa yang saya jual???korang meh la singgah2..jenguk2,,follow jika sudi..saya fokus kepada barangan wanita..especially kepada  mama mama dan baby baby..hehe..

sudi2 la klik dan jenguk blog saya ye..adalah sgt menghargai, andai korang sudi follow :)

Friday, October 14, 2011

segmen: what's in my bag

assalamualaikum..

hari ni entry berbalas kepada ELIN..thanks sudi tag..apa ada dalam bag ye??beg mana tu elin??beg balik kg ke, beg jalan2 ke, beg ke opis ke???hahah..

ini saya share benda2 yang selalu ada dalam beg ke Office


1-medela swing
2-hp nokia n70
3-purse kecik(jenama ntah hape2-ini semua ada..segala jenis kad2 penting, duit kertas dan duit syiling)
4-lipstiks revlon
5-compact powder BB
6-one drop perfume.
7- kunci rumah & kereta
8- pad (for emergency)
9- pen

ini je saya angkut hari2 ke opis..satu lg beg tote bawak botol susu dan icepack.

saya nak tag :-
1) Kiree- mak naurah
2)Pizet- mama syaza& syauqi
3)azian- mama najla
4)izyan- ibu insyirah

korang kala rajin buat jugak ye..hehe :)

Monday, October 10, 2011

sabtu: beriadah di tasik permaisuri :)

assalamulaikum..

hari sabtu baru baru ni, unplanned riadah sebenarnya..hehe..pagi sabtu tu, my sis ada datang rumah..nk amek perkakas buat cupcake/kek untuk anak die punya besday..so lepas hantar my sis kt stesen komuter, kami singgah jap tepi masjid an-najihin (kalau saya tak silap la)bandar sri permaisuri tu( sebelah Sek.Keb Seri Tasik)..kt situ ada mamak jual cendol dan pasembor(rojak)..

mintak suami tapaukan sebab da lama betul tak makan/minum cendol..so die turun la tapaukan..ingatkan nak balik makan dekat rumah aje..tapi si suami teruss shoot ke tasik prmaisuri..kami lepak makan pasembor dan cendol kt situ je..sedap sangat pulak 2 makanan tu..aduh..rasa tak puas pulak..hehe

oleh sebab memang bawak je kamera kemana-mana, harus la ada pics_si suami malas nk bergambar2 ni..tpi layan kan aje la..si isteri yang gemar bergambar ni :)
"mama, atirah nak duit 5 kupang..nak beli aiskrim"

papa masih penat sebenarnya..tapi layankan aje la :)

tengok atirah..suka betul pergi tasik  hari tu :)

stroller adalah benda yg sangat penting :)

boleh la atirah rileks dalam stroller aje...
"serius tak saya???"

senang bila ada stroller..tak perlu mama dan papa bergilir2
dukung atirah


" mama, jom kita main kt playground tu...tak sabar da ni"
"atirah baru 4 bulan syg..tunggu boleh jalan dulu ye "

one happy family..
"merajuk la atirah camni..nk main mama tak kasi.huhuhu"

"main ngn papa je la syg.."

lepas selesai makan dan bergambar kami pun bergerak ke Tesco Extra Taman midah..nak beli barang2 sikit..tak lama pun, balik je terus si suami qada tidor..haha..

Friday, October 7, 2011

mode emosi: do not spread your emotional to frens...

assalamualaikum...

entry emosi...(tak berkaitan ngn suami atau anak..ini semata2 diriku dan rakan2)

apa korang rasa if org selalu cop kamu "cepat terasa". " sensitif giler" " emo la ko ni" " cepat melenting".."ko ni tak cool lansung".."cepat sentap"..all the bad labels.

kenapa orang cakap kamu macam tu??????cuba cari mana salahnya, sampai orang cop kita cam tu...

dari pengalaman saya sendiri..orang yang selalu cop kita macam tu adalah orang yang selalu kita bercerita, orang yang selalu hang out ngn kita..sebab dorang dengar dan nampak ape yang kita buat dan cerita..oleh itu, pengajaran buat saya dan rakan2, silalah luahkan perasaan anda kepada ibu, bapa, atau adik beradik..sila jangan cerita kt rakan2..

kenapa???

mereka mungkin tak memahami siapa diri kita sebenarnya..kalau kita cerita kt adik akak, ibu, diorang akan paham..sebab kita membesar sama2..tau mana kurang dan lebih nya diri kita..dan dorang takkan sewenang2nya melabelkan kita itu ni..dengan adik akak ibu bapa, kita akan rasa lebih tenang sebab kita mengekspresskan segala feeling tanpa sembunyi..dan insyaallah takkan di blame..

depan rakan2, jiran2 atau sesiapa saja selain dari family, korang kena sogokkan cerita yang paling baik..semunya harus happy2..semuanya positive side..korang kena manis2 kan muka..korang kena gelak2.....depan kawan2 jangan nangis2..jangan cerita nak maki2..so anda akan dilabel "die tu cool la".."happy go lucky je" " best la ko ni..senyum gelak2 je "  "sporting la ko ni "  " open minded la ko ni"..dan banyak lagi good label..korang kena paham jugak, kawan2  atau sesiapa selain dari family ni tak kenal sape anda..baru je jumpa 2-3 tahun..ada yg sekadar jumpa di FB je...


back to basic...bukan senang nk cari true friends...family first!

p/s: azam saya lepas ni nk anak ramai2..hahah...kasi adik ramai kt atirah..supaya soon, atirah ada tempat untuk kongsi masalah..klu anak tunggal. sian atirah..huhu..like me, got 7 sibling include me..
p/s/s : thanks to my sisters and bro yg selalu menjadi tempat luahan perasaan

4 hari sudah berlalu...alhamdullillah

assalamualaikum...

how time flies so fast..pejam celik pejam celik 4 hari rindu -rinduan sudah pun tamat..yeay...seronoknya..malam ni si suami pulang dari sabah..teman tidor ku sudah pulang :)..heehe

alhadumdulillah sejak papa atirah pergi bercuti, die sangat behave..tak nangis beria2..just nangis sikit kalau mama lama sgt kt dapur..huhu..dan mama jugak makan nasi sehari je sekali..diet hokay..tak pon sebenarnya..lebih kepada malas nk masak..huhu...sebab makan sorang je kan..so lunch ngn breakfaast tak skip, malah makan heavy lg..so malam tak makan da..(PEMALAS nak masak).. ini baru papa pergi 4 hari..kalu kami PJJ nampak cam tinggal tulang je la den..malas..hehe

sejak 2 menjak ni saya baru perasan masa tidor atirah..balik dari rumah babysitter dia takkan tidor..sempat minum susu dan berak jap..setel tukar lampin dia tertdo dalam pukul 8.30malam..tapi tak lama..15 minit je..lepas tu bangun main2..pukul 11.30 malam die akan tido balik lepas kenyang menyusu..seeloknya agak2 die nak tdo, mama tukar lampin.biar selesa sampai pagi. tapi sepanjang 11.30 mlm ke 7.30 pagi tu ada jugak atirah bangun menyusu dalam 3 kali rasanya..

dan sekarang mood membelek2 internet bab Silk Ribbon Embroidery makin menjadi2..balik rumah lepas settlekan atirah, mama tgk tenet je..haha..

flight si suami jam 9.30mlm ni..tak sabar bertemu si jantung hati..agaknya da berubah ke tak ye....(baru 4 hari je la!) dah2 tak yah nak feeling ntah ape2..hehe..

semoga semuanya selamat...ya allah selamatkanlah perjalanan pulang suamiku ..amin

Thursday, October 6, 2011

dulu JUS SOLI..sekarang 1 Malaysia

assalamualaikum..

sedih la bila sedikit demi sedikit hak istimewa orang melayu dipertikaikan dan hak itu makin lama makin minima..huhu

tak mahu elaborate panjang2..takot kena banned dengan kerajaan..huhu
tapi itu la hakikatnya...

dulu JUS SOLI......
sekarang 1 Malaysia.....

siapa kita di negeri Malaysia ????????????????????????????????

Wednesday, October 5, 2011

warehouse sales..

assalamualaikum..

hai korang..macam biasa la bila da sampai hujung tahun ni..banyak betol warehouse clearance sale kan..sekiranya best dan berbaloi baru saya akan pergi..

baru2 ni kami laki bini pergi PADINI warehouse sale..wah, padat giler orang..memang berbaloi sebab RM 5 untuk semua item..seronok dan rasa berbaloi2..ada la blouse, jeans, short pant, tshirt kami sembat..seronok bila balik try2..rasa worth sangat dengan rm5 tu..kalu g shopping compleks belum tentu dapat...

sekarang tengah berlangsung NOSE warehouse Sale dekat Subang..kali ni maybe tak pergi sebab hubby tak de..so order kt Sem( my sister aje).baru je sem text yang die kt dalam warehouse tu dah...petang ni kalu sempat die akan datang rumah pass barang2 tu..tak sabar nk tengok....last year punya NOSE warehouse sale harga bermula rm10,20 dan 30..so berbaloi uols....

nak barang berkualiti, tapi harganya murah , jawapannya adalah warehouse clearance sale..tapi jangan lupa belek2 dulu.kang dapat yg rosak rugi plak..better bertahan kejap dalam panas@ padat berbanding kena bayar lebih (tapi selesa) dikemudian hari...

p/s: buat saya yg tak banyak duit ni, mmg sesuai sangat terjah warehouse sale :)

Tuesday, October 4, 2011

mood seni halus datang lagi....

assalamualaikum...

buat kawan2 yang pernah baca entry ni http://piecesofbrown.blogspot.com/2011/01/keinginan-tanpa-usaha-tt.html, mood untuk berseni2 datang kembali..dulu mood tu dtg masa mengandungkan Atirah..alhamdulillah 1 dari 3 benda yang saya nak buat tu terlaksana..

1- sulaman benang- dalam proses pembikinan
2- sulaman riben-belum ada apa apa tindakan
3- kait jarum satu..-berjaya direalisasikan

kalau keinginan meronta-ronta tanpa usaha tak jadi jugak kan..so permulaan episod seni ni bermula bila mana saya ajak suami g beli benang kait dan jarum..dan sekarang tercipta la blog FISZAH's CROCHET.hehe..buat simple as amatur..boleh la setakat nak buat headband, topi dan mitten utk anak :)..100% saya belajar mengait dari you tube dan dari internet...gagah membelek pattern yang diorang ajar dalam internet..

sekarang ni benda yang sama berlaku..saya sudah start belajar buat sulaman benang..tahniah untuk diri sendri yang memulakan langkah membeli benang dan jarum..hahha..kalu tak beli sampai sudah takkan buat..hasilnya nanti saya akan tunjukkan..saja2 suka :)

dan paling mengujakan saya sekarang, adalah sulaman riben..rasanya tak mampu lagi belajar melalui internet..susah sangat nampa gayanya..then terjumpa la Puan Anne punya website..dia open kelas sulaman riben..rm200 untuk belajar dari 9.30pg ke 5 ptg..huhu..tapi adakah suami akan setuju???harus la die kata membazir je..nanti anak nk membesar..sempat ke buat semua tu..huhuhu..tp hati ini nak sangat..takot gak tak berbaloi g kelas sulaman kalau setakat nk buat satu benda je kan..... korang cuba tengok  pic bawah ni..tak ke sgt cantik sulaman riben ni????




aduh...sangat terpikat la uols....nk masuk kelas..bila la dapat masuk ni...

4 hari berdua

assalamualaikum...

pukul 5.30 pagi tadi hantar si suami kat KL Sentral bersama atirah..takkan nak tinggal budak kecik tu plak kan..si suami  pergi bercuti bersama2 kawan2 opis die kt SABAH. dorang booking tiket since last year lagi..tiket untuk saya pun ada..tapi atas pikiran yang sedikit waras, saya terpaksa mencancelkan percutian itu..

sebab?????
  • last year, my sis ckp pergi la..die leh jagakan anak sy..tp 10/10/11 ni adalah due date my sister untuk delivered anak ketiga beliau..masa nk booking tiket dulu beliau lom preggy..hehe..takkan la nk tambah lagi baby atirah dalam jagaan die even die ada maid kan..tak logik
  • dulu masa beli tiket bajet anak da 5 bulan, takpe tinggalkan kejap, tapi sejak ada anak ni tak terasa nk tinggalkan die lama2..so far akan tidor ngn anak hari2..ini plak 4 hari..huhu..sure sgt rindu..
  • bawak je la anak pergi sama...(ini kata2 yg telah diberikan oleh rakan2)..jawapan nya adalah NO..cian  kt si suami..die pergi ngn kawan2 yang bujang.aktiviti plak dijangka lasak dan pelbagai..nanti dorg tak jadi nk buat ape2 memandangkan kecian kt kami anak beranak plak..harus la tak bebas nanti..
  • ada jugak yang suggestkan _hantar la anak balik kg_ (eh helo....kampung ak kat kedah ok..7 jam perjalanan..bukan cam kampung ko)..nak balik hantar umah mak mertua??adik2 tengah nak hadapi exam kot..tak mo la..lgpun pak mertua sedang reno rumah..harus la bising sikit kan..adoi..
  • sanggup tinggalkan anak semata2 nk bercuti dan hoye hoye dan menyusahkan orang lain????tak mo la camtu..huhu
  • ini la masa nya untuk si suami mengexplore keindahan alam bersama rakan2..let him enjoy..
pukul 11.30pg tadi  die  baru je text gtau sudah sampai Sabah..dan pasti kami akan merindui papa..uhu..semoga atirah behave dan kami berdua TABAH..

to suami... ENJOY n TAKE CARE ye <3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;