Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Tuesday, October 5, 2010

buku pink dan 1st check up

salam..

semalam sebelum tidur da gtau si suami..mintak tolong temankan g klinik untuk check up, since dia cuti, so dia say yes aje..

last week before, saya ada kol Klinik Ibu dan Anak Bandar Run Razak(KIABTR). Tanya apa yang perlu bawak untuk mendaftar buku pink dan waktu bila yang sesuai.
ini sedikit detail yang mungkin boleh membantu:

LOKASI : Klinik Ibu dan Anak Bandar Tun Razak, Cheras,KL
                  (untuk penghuni area Bandar Tun Razak, bandar Sri Permaisuri, Taman Midah)****
               -  berhampiran LRT Bandar Tun Razak
               - di dalam kawasan perumahan awam   Flat Sri Kota. (haritu terpusing2 cari mana klinik)huhu
             *** sila hubungi klinik tersebut untuk lebih detail..
             ini no telepon klinik tersebut : 039171 7129
WAKTU : Selasa dan Khamis.
                - 7.30pagi.(untuk buat buku ni, pergi awal..klu g lambat nurse soh balik je)

SEDIAKAN: 1- IC ibu mengandung
                      2- surat nikah / kad nikah
                      3- sebotol kecil air kencing (untuk test kangdungan gula)

okes, berbalik pada kisah saya hari ni, kami sampai klinik tu dalam pukul 7.45pagi..orang dah ramai pun.
saya dapat no giliran 36..huhuhu..biasa la klinik kerajaan orang ramai, so menunggu lama itu perkara biasa..sabar la banyak2...orang laki prefer tak perlu masuk..sebab seat cukup dan malah tak cukup untuk para ibu..so suami sy tunggu di luar..sampai je klinik tu, terus check berat , kandungan gula dalam air kencing dan tekanan darah..so selesai buat benda tu lebeh kurang 10 minit je..nak tunggu nurse panggil giliran untuk buku pink tu ada la 2 jam lebeh..

pukul 10 pagi baru die panggil. si suami dah telepon..die da tertido..sy igt dia balik tidor kt rumah..tapi tidor kat luar aje..sebab da busan sangat dia masuk jap dalam klinik.."lama lagi ke?kalau lama abg nak balik rumah dulu la"......sy cakap"elok jugak tu..nanti datang amek ye"...
yup..memang betol..lama lagi turn saya...nasib baik ada bawak bekal roti Gardenia..so tak la kosong sangat perut nya..

masa buat buku pink tu nurse interview la sikit2 untuk dapatkan info..selesai buat buku, kena tunggu turn amek darah..ramai pesakitnya, tapi nurse yang amek darah sorang aje..so lambat la sket...kena tunggu lebeh kurang 1 jam 30 minit jugak..dalam pukul 11.30pg my turn untuk amek darah..sakit la jugak sebab nurse tu cakap urat tak timbul.plak tu darah kuar slow..kena 2 kali cucuk..huhu...

lepas cek darah kejap aje..nurse lain panggil masuk untuk buat pemeriksaan. ini kejap aje..sebab ada 4 nurse serentak kendali kan pesakit..one time ada 4 org pesakit jugak..tu yang cepat.nurse tu periksa breast dan ajar cara Pemeriksaan Sendiri Payudara...lepas tu dia bercerita pasal kelebihan susu ibu dan beberapa tips tips lain.

nurse kasi sedikit ubat ubatan...asid folik, vitamin C, vitamin B complex dan Iron Tablet..(esok saya letak gambar)


next check up will be on 11/11/2010..pukul 7.30pagi jugak...nurse dah pesan malam 10hb nov tu, lepas pukul 10 malam kena puasa sampai esok pagi nya..sebab nk cek darah, minum air gula dan cek darah lagi..lepas tu baru leh makan..


akhir cerita semuanya selesai dalam jam 12 tengahari..telefon si suami mintak datang jemput..so terus g lunch kt Ayam Kampung kt Velodrom tu...dapat time off from 7.30pg-12.30tgh.

ini la kesah 1st check up saya di klinik kerajaan..buat sapa2 yang tak larat tunggu better g swasta aje..30 minit aje..heheh...tapi kalu yang bermasalah, better la g kerajaan..so far even lambat, saya masih akan teruskan check up di kerajaan.hehe

5 comments:

rDnA said...

fiszah knapa nak kna minum air gula awal2??ada fmily bckground diabetes ker??

cam dna bla dah masuk 4 bln baru dpt iron tablet,vit c,calsium.. masa 1-3 bln makan asid folic & b-complex jer

fiszah_pjo said...

masa doktor tu tanye, parent ade tak sakit ape2..kebetulan my mother ade darah tinggi. dan baru2 ni masa g cek before raya, doc cakap mak sy ada kencing manis..so gtau je kt nurse tu mak ada darah tinggi dan kencing manis....
hhuhu..tu la, awal2 kena mnum air gula tu..tgk review org lain cam teruk je mnum air gula tu..huh..tkotnye..'
ntah la rdna, nurse tu kasi sume plak vitamin2 tu..hehe..ingatkan sume org preggy die ks sama..huhu

k|ree said...

kiree hya dpt obimin dan kalsium sahaja..tue pun masa dah 3 bulan kot...ke 4 bln ntah...heheh...masa awal2 tue, makan asid folik dan duphoston (kuatkan rahim) sebab bleeding kan...takpe la..take care..

fiszah_pjo said...

kiree: nurse agak amek berat sebb ade sejarah darah tiggi dn kencing manis from parent kot..tp sy tak dpt pil kalsium..nurse tu tye minum tak susu tepung?so sy ckp sy mmg mnum susu tepung..that why die tak ksi kot..tp ubat2 yng die kasi tu cam standard je kot..heh..sbb da dikepilkan sekali...

Lia Yusuf said...

Tqvm.. gud info sis��

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;